Словаччина визнала РФ терористами, унітази під санкціями, 7 млрд євро від Норвегії: новини дня

Дайджест
Четвер, 16 лютого 2023, 20:45

У ніч на 16 лютого Росія здійснила нову ракетну атаку на Україну. В ЄС це назвали "воєнним злочином".

"Нічні невибіркові ракетні та безпілотні атаки з боку Росії є продовженням систематичного та цинічного терору проти України та її народу", – заявив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано у своєму Twitter. 

Парламент Словаччини визнав російський режим терористичним, а РФ – спонсором тероризму.

Глава Мюнхенської конференції виступив за депутінізацію Росії – по прикладу денаціфікації Німеччини, після її поразки у Другій світовій війні та падіння нацистського режиму.

Офіційні особи США, Британії і України повідомили CNN, що сумніваються в можливостях Москви досягти значних успіхів під час нового наступу на Україну.  

Разом з тим, на Заході сумніваються і у можливостях України вийти на кордони 1991 року. До речі, в адміністрації президента США досі переконані, що повернення Україною Криму є "червоною лінією" для Путіна і це загрожує серйозною ескалацією – але водночас не заперечують право України відвоювати півострів

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал США Марк Міллі заявив, що війна Росії проти України закінчиться за столом переговорів, і жодна зі сторін не досягне своїх військових цілей.

Хоча, більшість європейців вірять у перемогу України у війні.

Серед інших тем дня – підтримка України і розширення НАТО.

Та всі важливі і цікаві новини 16 лютого читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ 

У ніч на 16 лютого Росія здійснила нову ракетну атаку на Україну. Є влучання на Півночі, Заході України, у Дніпропетровській і Кіровоградській областях, повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Загалом Росія випустила по Україні 36 ракет, ППО знищила 16 із них.

Речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано відреагував на нічний обстріл України Росією, заявивши, що російські безпілотники та ракетні атаки в Україні "є воєнними злочинами" і "є неприйнятними".

"Нічні невибіркові ракетні та безпілотні атаки з боку Росії є продовженням систематичного та цинічного терору проти України та її народу", – заявив Стано у своєму Twitter. 

Національна рада Словацької Республіки вкотре засудила російську агресію в Україні та висловила підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України.

Резолюція також називає нинішній російський режим терористичним, а Росію – державою-спонсором тероризму.

Депутати також засудили прямі і непрямі погрози Росії застосувати ядерну зброю. У резолюції висловлено невизнання проведення та результатів референдумів у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях України, з наголосом, що ці території залишаються частиною України.

А голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген взагалі вважає, що Росія повинна провести "депутінізацію", перш ніж німецько-російські відносини можуть відродитися.

Цей термін базується на денацифікації, яку провели союзники після поразки Німеччини у Другій світовій війні та падіння нацистського режиму.

Тим часом, про поразку Росії поки говорити рано. За даними британської розвідки, військово-космічні сили РФ ще зберегли достатньо велику кількість літаків – близько 1500, проте малоймовірно, що Росія через це вирішить різко розширити повітряну кампанію.

Офіційні особи США, Британії і України повідомили CNN, що сумніваються в можливостях Москви досягти значних успіхів під час нового наступу на Україну. 

"Малоймовірно, що російські війська стануть особливо краще організованими, і навряд чи вони будуть особливо успішними, хоча вони, здається, готові відправити більше військ у м'ясорубку", – сказав високопоставлений британський чиновник.

Разом з тим, на Заході сумніваються і у можливостях України вийти на кордони 1991 року. До речі, в адміністрації президента США досі переконані, що повернення Україною Криму є "червоною лінією" для Путіна і це загрожує серйозною ескалацією – але водночас не заперечують право України відвоювати півострів

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал США Марк Міллі заявив, що війна Росії проти України закінчиться за столом переговорів, і жодна зі сторін не досягне своїх військових цілей.

Хоча, більшість європейців вірять у перемогу України у війні. Про це свідчать результати опитування eupinions. Крім того, за даними того ж опитування, 75% європейців звинувачують у війні РФ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив, що Альянс має бути готовим до нової ери протистояння з Росією, яка може тривати довго.

"Президент Путін хоче іншу Європу, хоче Європу, де він може контролювати сусідів, де він може вирішувати, що країни можуть робити. Нам потрібно бути готовими до довгого шляху, це може тривати багато, багато, багато, багато років", – сказав Столтенберг.

А самопроголошений лідер Білорусі Александр Лукашенко заявив, що білоруська армія може долучитися до російської у війні проти України. Але, тільки у разі прямого нападу на Білорусь.

Щодо підтримки України

Європарламент до річниці великої війни закликав надати Україні літаки і все необхідне для перемоги.

Широка більшість у Стортингу, парламенту Норвегії, досягла згоди щодо багаторічної програми підтримки для України на майже 7 млрд євро

Програму підтримки назвали ім’ям лауреата Нобелівської премії миру Фрітьйофа Нансена, який у своїй роботі 100 років тому доклав зусиль для допомоги у тому числі Україні.

Щорічні внески у рамках програми складатимуть понад 1,3 млрд євро, допомога надаватиметься на основі поточних потреб України, оцінку яких оновлюватимуть регулярно.   

"У поточній фазі війни особливо важлива підтримка зброєю, щоб Україна могла повернути контроль над своєю територією. У 2023 році половина наданої допомоги буде у вигляді військової допомоги", – деталізував прем’єр Йонас Гар Стьоре.

Під час обговорення пакета до парламенту Норвегії звернувся з промовою президент України Володимир Зеленський.

Чехія і Нідерланди вироблятимуть для України мобільні системи ППО для боротьби з дронами. 

Нідерланди оплатять сотню модифікованих всюдиходів Toyota, оснащених парою скорострільних кулеметів, які можуть протидіяти, наприклад, безпілотникам. Вони також придбають необхідні боєприпаси у чеських компаній.

Швеція надала Україні 6 катерів, які можна використовувати як понтонні переправи. 

Тим часом, Словаччина, як повідомляє Business Insider, кілька тижнів не пропускає на кордоні з України німецькі гаубиці для ремонту. Все через "невирішені юридичні питання".

Розширення НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, перебуваючи у Анкарі, заявив, що "час настав" для Туреччини ратифікувати заявки Фінляндії і Швеції на вступ до Альянсу.

Минулого місяця Туреччина призупинила переговори зі Швецією і Фінляндією щодо їхніх заявок після протесту, під час якого лідер данської ультраправої політичної партії "Жорстка лінія" спалив примірник Корану біля посольства Туреччини в Стокгольмі.

Столтенберг назвав спалення Корану "ганебним актом" і заявив, що шведський уряд продемонстрував рішучу позицію проти протесту, що заслуговує на похвалу.

В Анкарі заявили Столтенбергу, що Швеція ще не задовольнила вимоги для вступу в НАТО.

Решта новин дня 

Держдума РФ ухвалила рішення про невизнання Статуту Ради Європи і ще 20 міжнародних договорів.

ЄС планує заборонити постачання в Росію унітазів – ЗМІ.

Кількість українців у Німеччині за час війни зросла у 7 разів.

Вірменія направила Азербайджану проєкт мирного договору.

Росія помстилась Австрії висилкою чотирьох працівників посольства.

Парламент Молдови затвердив склад нового уряду.

Іспанія першою в Європі дозволить оплачувану "менструальну відпустку".

У Німеччині звільнили керівника державного балету, який вимастив обличчя журналістки собачим лайном.

У Франції вп'яте збирається масштабний протест проти пенсійної реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: