Проросійський “шабаш” у Молдові, Папа Римський хоче у Москву, реформа Макрона: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 12 березня 2023, 20:00

Серед головних новин вихідних – бронеавтомобілі швидкої допомоги з Люксембургу, утилізація Швейцарією робочих зенітних ракет, проросійські протести в Молдові і країнах Євросоюзу, ухвалення гучної пенсійної реформи у Франції.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 11 та 12 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

Міноборони Британії у свіжому звіті повідомило, що "вагнерівці" досягають певного успіху у Бахмуті на Донеччині. За останні дні вони взяли під контроль більшість східної частини міста, й тепер лінія фронту проходить по його центру по річці Бахмутка.

Разом з тим, як зазначається, Росія продовжує зазнавати надзвичайно важких втрат у війні, але наслідки цього різко відрізняються в різних регіонах країни.

"Найбагатші міста – Москва і Санкт-Петербург – залишилися відносно неушкодженими відповідно до чисельності їхнього населення. Особливо це стосується сімей еліти країни" – йдеться в огляді.

Тим часом, Сполучені Штати надіслали чіткий сигнал Росії після того, як російські збройні сили активізували свою діяльність на острові Суурсаарі, який знаходиться всього в 40 кілометрах від фінського узбережжя.

В суботу ввечері стратегічний бомбардувальник ВПС США B-52 пролетів над країнами Балтії і Фінською затокою, наблизившись до острова Суурсаарі, який належить Росії.

"Політ американського B-52 над Фінською затокою є чітким сигналом. Фінська затока є однією з найбільш стратегічно важливих європейських проток, де Росія активізувала свою діяльність", – зазначив Міка Аалтола, директор Фінського інституту зовнішньої політики.

Підтримка України

Папа Римський Франциск заявив, що готовий відвідати Україну, але лише за умови, що після цього обов’язково відвідає Москву.

"Я бажаю поїхати в Київ. Я хочу поїхати в Київ. Але за умови, що поїду в Москву. Я відвідаю або обидва місця, або жодного", – заявив Папа.

Франциск визнав, що наразі відвідати Москву він не може, "це не неможливо": "Сподіваюсь, що ми зможемо це здійснити. Але ніяких обіцянок немає".

Якщо Папа Римський ще не впевнений щодо візиту в Україну, то в Чехії підтвердили намір нового глави держави Петра Павела відвідати Україну у квітні.

Про це повідомила речниця президента Чехії Маркета Рехакова за результатами розмови Павела з президентом Володимиром Зеленським.

"Йшлося також про підтримку України з боку Чеської Республіки в наступні місяці", – додала Рехакова.

Люксембург направив в Україну 14 бронеавтомобілів швидкої допомоги, а Данія розраховує передати Україні перші Leopard 1 протягом весни.

У Фінляндії уточнили, що прем’єрка країни Санна Марін, яка нещодавно відвідала Україну, не обіцяла винищувачі і дискусія про це навіть не йдеться, а лише допустила таку можливість

Хоча, командувач військово-повітряних сил Фінляндії генерал-майор Юха-Пекка Керенен зазначає, що фінські Сили оборони не можуть дозволити собі відмовитися від Hornet доти, доки не отримають взамін винищувачі F-35. Крім того, організація оперативної підготовки таких винищувачів буде складним завданням.

Щодо санкцій, то Bloomberg повідомляє, що Євросоюз хоче перекрити шлях обходу Росією санкцій через треті країни.

Тим часом, абсурдом виглядає утилізація Швейцарією робочих зенітних ракет, які б знадобилися Україні. 

У 2007 році федеральний уряд Швейцарції вклав багато грошей у модернізацію "Рапір": тоді армія закупила 2 000 сучасних керованих ракет. Зараз вони утилізуються, тому що Швейцарія виводить "Рапіру" з експлуатації з кінця 2022 року.

Утилізація викликає бурхливу реакцію серед політиків, які займаються питаннями безпеки. 

"Це абсурд, що ми утилізуємо оборонну зброю в Швейцарії", – каже член Національної ради від зелених лібералів Франсуа Пуанте. Він підтримує передачу зброї Україні. 

Як підкреслює віце-президент Комісії з питань політики безпеки, це було б юридично можливо.

Молдова і проросійські сили

У неділю в Кишиневі відбулася нова акція прибічників партії "Шор".

Поліція Молдови повідомила 12 березня про затримання в Кишиневі 54 осіб, серед яких 12 неповнолітніх.

До цього прикордонна поліція повідомила, що не пустила в країну представника російської приватної військової кампанії (ПВК) "Вагнер".

Вчора, 11 березня, правоохоронці заявили, що на недільній акції планувалися масові заворушення.

Поліція Молдови заявила про розкриття групи організаторів заворушень на протестах. Групу координували з Росії.

Нагадаємо, Сполучені Штати вважають, що особи, пов'язані з російською розвідкою, планують організувати протести в Молдові з метою повалення влади й встановлення більш проросійського уряду.

Про роль партії "Шор" у розкачуванні політичної ситуації у Молдові ЄвроПравда детально розповідала у відеоблозі та у статті Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Крім того, сьогодні надходило повідомлення про мінування аеропорту Кишинева, після чого відбулася евакуація з аеропорту.

Проросійські сили нагадують про себе і в країнах Євросоюзу. 

Проросійська партія експрем’єра Словаччини вперше за понад два роки лідирує в опитуваннях.

До десяти громадян Естонії воюють проти України на боці РФ, ще 30 потенційних екстремістів з Німеччини також в воюють в Україні, але повідомляється, на чиєму боці. 

В Естонії суд заарештував трьох проросійських політиків, один з яких нещодавно був у Маріуполі.

У Празі учасники антиурядового мітингу намагалися здерти прапор України з музею, а у Ризі протестували проти демонтажу пам’ятника Пушкіну.

Серед інших новин вихідних 

Більшість британців позитивно оцінюють прийом біженців з України.

У суботу, на сьомий день протестів, у Франції було значно менше демонстрантів проти пенсійної реформи. У цей же день Сенат країни ухвалив пенсійну реформу Макрона.

У Нідерландах остаточно скасували всі коронавірусні обмеження.

У Греції відбулися багатотисячні протести через залізничну катастрофу.

Іран оголосив про укладання договору з РФ про купівлю Су-35 і відновив дипвідносини з Саудівською Аравією. Євросоюз привітав відновлення дипвідносин між країнами. 

Польща вперше сама доправила собі скраплений газ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: