ПАРЄ визнало геноцид, підготовка пілотів з України, вільна торгівля з ЄС триватиме: новини дня

Дайджест
Четвер, 27 квітня 2023, 21:03

Головна новина дня – визнання Парламентською асамблеєю Ради Європи геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію РФ.

ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

Комітет Європарламенту схвалив продовження ще на рік скасування мит для України. Очікується, що постійні представники країн-членів Європейського Союзу у п’ятницю затвердять це рішення.

Хоча, Єврокомісія досі не змогла домовитися з п’ятьма країнами, які в односторонньому порядку запровадили заборону на імпорт української агропродукції. Про те, як тепер виглядають шанси знайти компромісний вихід з аграрної кризи і до яких поступок варто бути готовій Україні, у нас окрема стаття.

Тим часом, Україна готується до відкриття цивільних авіарейсів, можливо, частково.

Все важливе і цікаве за 27 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ і депортація дітей

Прем’єрка Естонії застерегла від завищених очікувань щодо контрнаступу України.

Тим часом, учасники Контактної групи з питань оборони України доставили майже всю техніку, яку обіцяли. 

"Понад 98% бойових машин, обіцяних Україні, вже доставлені. Це означає понад 1550 одиниць бронетехніки, 230 танків та іншого обладнання, включно з великою кількістю боєприпасів", – повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг. 

Раніше генсек НАТО заявляв, що Україна готова відвоювати більше території на тлі підготовки до очікуваного контрнаступу проти російських сил.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з Папою Римським у Ватикані обговорив з понтифіком допомогу у поверненні викрадених Росією дітей та запросив Франциска відвідати Україну. 

Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Російської Федерації.

"Асамблея підкреслює, що насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до пункту (е) статті 2 Конвенції про геноцид 1948 року, що збігається з задокументованими доказами депортації та насильницького переміщення українських дітей в Російську Федерацію або на території, що тимчасово перебувають під російською окупацією", – йдеться у резолюції.

ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

Угорщина заперечує транспортування її територією зброї в Україну попри докази, а Велика Британія відзвітувала, що 14 тисяч українських військових вже пройшли у них підготовку.

"Британія буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, і витратить ще 2,3 млрд фунтів стерлінгів на військову підтримку України в цьому році", – сказав молодший секретар Міноборони Британії Ендрю Меррісон.

Цивільна авіація України

Україна готується до відкриття цивільних авіарейсів, можливо, частково.

Про це міністр транспорту Франції Клеман Бон, який нещодавно відвідав Україну, сказав у інтерв’ю "Європейській правді".

Французький міністр заявив про це, говорячи про співпрацю з Україною у сфері навчання українських пілотів цивільної авіації та авіадиспетчерів. 

"Це насправді дуже потрібна річ. Момент, коли над Україною відновлять польоти цивільної авіації, я сподіваюся, настане якнайшвидше. А у разі, якщо авіатори не мають практики, то за правилами безпеки не матимуть права відразу відновлювати роботу", – зауважив член французького уряду. 

Також уряд Чехії виділив майже 1 млн євро на навчання українських пілотів цивільної авіації.

У Польщі відкрили відбудований практично з нуля аеропорт Радом. Під час відкриття аеропорту біля Варшави два літаки зачепилися крилами в повітрі.

Агропродукція і мито

Комітет Європарламенту схвалив продовження ще на рік скасування мит для України. Але рішення ще мають проголосувати постійні представники країн-членів Європейського Союзу у п’ятницю.

Традиційно вважається, що після схвалення профільним комітетом Європарламенту це голосування є значною мірою технічним.

Тим самим Брюссель надсилає однозначний сигнал: режим вільної торгівлі з Україною має діяти й надалі.

А до цього Єврокомісії не вдалося домовитися з п’ятьма країнами – Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Болгарією – про зняття накладених ними односторонніх заборон на український агроекспорт.

25 квітня сторони збиралися на переговори. Єврокомісія пропонувала цим країнам: кожна з них відміняє односторонню заборону на український агроекспорт, проте Брюссель вводить тимчасову, до 5 червня, заборону на чотири позиції українського агроекспорту (пшеницю, кукурудзу, ріпак та соняшник), дозволивши при цьому їхній транзит.

Крім того, Євросоюз обіцяв підтримку фермерам п’яти країн. 

Про те, як тепер виглядають шанси знайти компромісний вихід з аграрної кризи і до яких поступок варто бути готовій Україні читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Польща продовжує блокаду: які шанси зберегти ринок ЄС для українського агроекспорту.

Тим часом, польські фермери припинили протест у Щецині, що тривав більше місяця.

У четвер фермери підписали протокол з міністром сільського господарства Робертом Телусом, завершивши переговори, які тривали більше тижня, про виконання їхніх вимог.

Радує те, що хоч польська молочна палата, яка є найбільшою молочною організацією Польщі, не хоче заборони на імпорт молока та молочних продуктів з України.

У Греції заявили, що не приєднаються до "нежиттєздатних" заборон на українське зерно. У Литві також запевнили, що українське зерно не викличе проблем на місцевому ринку.

Стан Ердогана та вибори 

Партія президента Туреччини Ердогана та його речник заперечили чутки про нібито інфаркт у президента

Нагадаємо, увечері 25 квітня Ердогану несподівано стало зле під час телеефіру, через що програму призупиняли, а потім передчасно завершили. Президент після паузи повертався у студію та пояснив, що втомився від інтенсивного графіку останніх днів та має проблеми зі шлунком. 

Згодом стало відомо, що Ердоган скасував передвиборчу програму в середу за порадою лікарів.

14 травня у Туреччині пройдуть президентські і парламентські вибори, на яких 69-річний Ердоган змагатиметься зі спільним кандидатом від опозиції Кемалем Киличдароглу. 

До речі, на виборах у Туреччині стартувало голосування для громадян за кордоном, яке буде тривати до 9 травня. 

Сьогодні Ердоган обговорив Україну з Путіним, не виключив "нових ініціатив".

Розмова з Путіним відбулася  напередодні запланованої участі по відеозв'язку лідерів двох країн у заході з нагоди відкриття першої у Туреччині АЕС "Аккую".

Ердоган подякував Путіну за внесок Росії в будівництво АЕС в турецькому місті Мерсін.

Молдова

Президентка Молдови перед виборами в Гагаузії звинуватила РФ у втручанні через своїх агентів.

Також сьогодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у четвер зустрівся з президенткою Молдови Маєю Санду.

Решта новин дня

США оголосили про нові санкції проти Росії та Ірану за утримання американців у заручниках.

На шахті у Словаччині сталося займання метану, серед постраждалих є українець.

Екскомандира "Вагнера" у Норвегії ув'язнили на два тижні.

У Британії зареєстрували компанію колаборанта Сальдо попри те, що він перебуває під санкціями.

Експрем'єр Італії Сільвіо Берлусконі, у якого діагностували лейкемію, перебуває у стабільному стані після трьох тижнів лікування легеневої інфекції.

Організатор антиурядових акцій у Чехії отримав умовний термін за брехню про ядерний удар по РФ.

У Німеччині в очікуванні апеляції помер 102-річний ексохоронець концтабору, засуджений на 5 років.

В Іспанії майже тиждень екстремальна спека, температура сягає +37 градусів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: