ЦРУ вербує росіян, Європа говорить про вибори в Україні, вступ до кіберцентру НАТО: новини дня

Дайджест
Вівторок, 16 травня 2023, 21:07

Непроста ніч у Києві через черговий варварський обстріл з боку російських окупантів. Посол США подякувала українській ППО, Париж висловив рішучий осуд інтенсивного удару і назвав його кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, а президентка Молдови заявила про нехтування Росією міжнародними нормами.

Міноборони Росії заявило, що уразило ЗРК Patriot у Києві "високоточним ударом гіперзвуковим ракетним комплексом "Кинджал". За даними CNN, комплекс не знищений, але може бути пошкоджений. 

О 20:45 за київським часом у ісландському Рейк’явіку почався саміт Ради Європи "Об'єднані навколо цінностей". Проходитиме він 16-17 травня.

На відкритті саміту має виступити президент України Володимир Зеленський. 

Радник Міноборони України заявив, що Київ хоче отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що найближчим часом з'явиться більше новин щодо надання Україні сучасних бойових західних літаків.

Все важливе і цікаве за 16 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Атака на Київ

Сьогодні вночі у Києві прогриміла серія гучних вибухів, повідомлялося про роботу ППО. За даними місцевої влади, у кількох районах столиці впали уламки ракет. У Соломʼянському районі горіло нежитлове приміщення, загорілися кілька автомобілів, у Дарницькому – уламки ракети пошкодили дві автівки. 

За попередньою інформацією Київської міської військової адміністрації, переважна більшість ворожих цілей в повітряному просторі Києва була виявлена і знищена.

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк після потужних вибухів подякувала силам Протиповітряної оборони України за роботу.

"Вдячна за потужну роботу українських ППО", – зазначила вона.

За словами посла Великої Британії в Україні Мелінди Сіммонс, ця ніч у Києві була "непростою".

"Минулої ночі Київ зазнав потужної атаки з повітря, досить інтенсивної. Вибухи та дрижання стін – це непроста ніч. Сподіваюся, всі в порядку", – зазначила вона.

Офіційний Париж засудив останній масований ракетний удар Росії по Україні у ніч на 16 травня.

Париж висловлює рішучий осуд інтенсивного удару із використанням різних типів ракет та дронів, спрямований в основному на Київ. 

"Ці удари вкотре умисно були спрямовані проти цивільних об’єктів, що є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, та свідчить про наміри Росії продовжувати ескалацію у її агресивній війні проти України… Такі дії є воєнними злочинами і не можуть залишитися безкарними", – йдеться у заяві. 

Президентка Молдови Мая Санду написала у Telegram: "Безжалісний напад Росії на цивільне населення є нагадуванням про її повне нехтування міжнародними нормами. Європейські лідери збираються в Ісландії, щоб засудити цю жорстоку війну і притягнути винних до відповідальності".

У вівторок Міністерство оборони Росії заявило, що уразило ЗРК Patriot у Києві "високоточним ударом гіперзвуковим ракетним комплексом "Кинджал". Українська сторона не коментувала ці заяви Москви, але зазначила, що перехопила всі шість "Кинджалів", випущених по Україні.

Разом з тим, американське CNN, з посиланням на одного з американських посадовців повідомило, що росіяни не знищили зенітно-ракетний комплекс. Ракетний удар РФ міг призвести до пошкодження ЗРК Patriot, але його ступінь наразі оцінюється. Це дасть змогу визначити, чи можна буде відремонтувати систему на місці – інакше доведеться вивозити її назад до США.

Тим часом, українські оборонці досягла тактичних успіхів в районі Бахмута, повідомляє британська розвідка. 

За даними британської розвідки, попри те, що група "Вагнера" продовжує поступово просуватися у центрі Бахмута, українські військові змогли стабілізувати фланги.

Окрім просування на південь від міста, українським військам вдалося відтіснити російську лінію фронту на північний захід від Бахмута. Як зазначили у відомстві, це могло дозволити українським силам відновити більш безпечне використання ключової дороги постачання 0506.

Україна має посилити свої можливості і на онлайн фронтах завдяки вступу до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту (CCDCOE). 

Сьогодні в штаб-квартирі Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту в Таллінні офіційно піднято Державний прапор України, що знаменує офіційне приєднання України до центру.

А в ЦРУ запустили онлайн-кампанію з вербування росіян

"Ми хотіли донести до росіян їхньою мовою, що ми знаємо, через що вони проходять", – сказав чиновник, який говорив на умовах анонімності.

Він наголосив, що відео не має на меті спровокувати заворушення серед широких верств населення, де президент Владімір Путін досі користується високим рівнем підтримки, а скоріше націлене на осіб, які мають протилежну думку.

Ще додамо, що російська Дума денонсувала Договір про звичайні збройні сили в Європі. Цей договір давно існує лише на папері. Угода встановлювала квоти на кількість військової техніки, яку могли мати країни-підписанти, включаючи танки, артилерію, вертольоти і літаки.

Саміт Ради Європи

О 20:45 за київським часом у ісландському Рейк’явіку почався саміт Ради Європи "Об'єднані навколо цінностей". Проходитиме він 16-17 травня.

Президенти Словаччини, Словенії та Чехії полетіли на саміт Ради Європи одним літаком: економно і екологічно.

На відкритті саміту має виступити президент України Володимир Зеленський.

Напередодні саміту Ради Європи зафіксували серію кібератак проти інфраструктури Ісландії, а прем'єр Британії закликав реформувати повноваження Європейського суду з прав людини, який довільно блокує депортаційні рейси до Руанди.

Перед самітом ЄвроПравда взяла інтерв’ю в президента Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокса.

Він заявив, що Україна мусить провести вільні і чесні вибори, навіть якщо вони будуть не ідеальні, а також повідомив, що планує візит до України.

За його словами, саміт Ради Європи має схвалити "мирний план Зеленського", включно з трибуналом для Путіна.

Також Кокс розраховує, що Київ якнайшвидше вирішить проблему з дозволом для нардепа Олексія Гончаренка відвідувати заходи асамблеї.

Перед початком засідання четвертого саміту Ради Європи у Рейк’явіку прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що заплановане створення реєстру пошкоджень, завданих російською агресією, стане реальним кроком для компенсацій Україні.

"Це тільки перший крок. Попереду створення компенсаційного механізму. І зрештою має бути трибунал щодо злочину російської агресії", – додав Денис Шмигаль. 

Винищувачі та інша підтримка

Радник міністра оборони України Олексія Резнікова Юрій Сак назвав кількість винищувачів F-16, яку Київ сподівається отримати від союзників. 

За словами Сака, Україна хоче отримати від 40 до 50 літаків F-16 в цілому, сформувавши три або чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що найближчим часом з'явиться більше новин щодо надання Україні сучасних бойових західних літаків.

У Бундестазі виступили проти передачі Україні німецьких літаків. Зокрема, голова комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерманн знову виступила проти постачання німецьких винищувачів в Україну.

"Це просто пов'язано з дальністю польоту машини і складністю підготовки", – сказала політикиня Вільної демократичної партії.

За даними CNN, Захід підтвердив використання Україною ракет Storm Shadow наданих Британією. Також Британія обіцяє надати Україні далекобійні дрони.

Як повідомляє The Telegraph, йдеться про безпілотники-камікадзе з дальністю польоту понад 200 кілометрів.

Джерела в оборонному відомстві Британії визнали, що це безпілотники-камікадзе, "основним завданням яких є транспортування боєприпасів". 

"Вони були швидко розроблені й адаптовані за значно менші кошти, ніж інші", – заявили співрозмовники видання, додавши, що "дрони мають ефект, який можна порівняти з артилерійським снарядом".

Слід додати, що і президент Франції Макрон натякнув на передачу Україні далекобійних ракет.

Тим часом, МЗС Німеччини передало українським силам безпеки 34 автівки, а інструктори з Литви підготували вже понад 1000 українських військових.

Українські біженці в ЄС 

У Норвегії – найбільше за десятиліття зростання населення через біженців з України, а у Латвії повідомили про суттєве зменшення кількості українських біженців.

Понад 40% українських біженців змогли знайти роботу в Естонії.

Небо Грузії для РФ

Грузія дозволила ще одній авіакомпанії виконувати прямі авіарейси до РФ.

У Міністерстві закордонних справ України висловили подив діями Грузії, яка погодилася відновити пряме авіасполучення з Росією попри окупацію власної території і триваючу війну РФ проти України. 

Речник МЗС Олег Ніколенко зауважив, що Грузія пішла на цей крок тоді, коли світ намагається максимально ізолювати Росію, щоби змусити її припинити війну. 

"І це відбувається попри те, що Росія продовжує безкарно окупувати 20% території Грузії. Кремль явно буде у захваті від такого результату", – зазначив Олег Ніколенко. 

Брюссель занепокоєний все більшим відступом Грузії від спільної зовнішньої політики з ЄС.

Грузинська опозиція готує протести в день прибуття першого авіарейсу з Москви.

Тим часом, Молдова і США підпишуть угоду про "відкрите небо".

Решта новин дня 

Помер поранений на Донбасі чеський медик, якого перевезли з України до Чехії.

Дружина Шредера втратила роботу після святкування 9 травня у посольстві РФ. Самого ексканцлера Німеччини не виключатимуть із партії.

Держдеп США пропонує до 10 млн доларів за інформацію про російського хакера.

ЄС схвалив перші в світі всеосяжні криптовалютні правила.

ЄС призначив нового голову Консультативної місії в Україні.

Прем'єр Молдови заявив про численні порушення на виборах в Гагаузії. В країні відкрили вісім справ щодо незаконного фінансування кандидатів.

В Італії собака допоміг виявити майже 3 тонни кокаїну на 800 млн євро.

У Німеччині засудили 5 членів відомого клану за "пограбування століття".

У справі щодо ісламістського вбивства вчителя у Франції судитимуть 14 осіб.

Німецьке місто розслідує інцидент із зірваним прапором України біля мерії.

Французька газета позначила острови Греції як турецькі, після звернення Афін прибрала мапу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: