110 “Леопардів” для ЗСУ, техніка США в Росії, Польща готується до війни в Білорусі: новини дня

Дайджест
Середа, 24 травня 2023, 21:00

Головна новина дня: Україна найближчим часом отримає більше сотні німецьких танків Leopard 1A5. Судячи з фото і відео, які опублікував посол України в Німеччини, ймовірно ці "Леопарди" у досить добрій формі, після обслуговування. 

Та і сам Євросоюз продовжує посилювати свою оборону і озброюватися. 

У вівторок ЄС оголосив про 11 нових спільних оборонних проєктів, які мають посилити здатність Європи вести війну високої інтенсивності.

Польща розпочне програму закупівлі підводних човнів. 

Чехія схвалила свій найбільший військовий контракт на 246 бойових машин CV 90, а також хоче купити близько 70 танків Leopard нової версії.

Швейцарія готується списати 25 Leopard 2 на користь Німеччини – замінять передані Україні.

А ще: Британія надіслала чіткі сигнали Путіну; у Польщі закликають готуватись до повстання в Білорусі; Ле Пен, яка отримувала російський кредит, знов заявила про законність так званого референдуму у Криму. 

Все важливе і цікаве за 24 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Винищувачі для ЗСУ, сигнали Кремлю

У Пентагоні заявили, що уважно стежать за повідомленнями щодо можливого застосування американської зброї на території Бєлгородської області РФ.

"Ми можемо підтвердити, що уряд США не схвалював жодну передачу озброєння третім сторонам, парамілітарним організаціям поза межами Збройних сил України", – зазначив речник Пентагону Патрик Райдер.

Представник Пентагону наголосив, що вся військова допомога від США призначена для застосування на території України.

Координатор із питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив, що Сполучені Штати вивчають, чи справді американська техніка, яку отримала Україна, використовувалась під час "вторгнення" на територію Бєлгородської області Росії.

У понеділок "Російський добровольчий корпус" і легіон "Свобода Росії" заявили, що перейшли кордон і "звільняють" від чинної російської влади населені пункти Бєлгородській області.

Міноборони РФ поширило відеозаписи та фото, на яких зафіксована техніка, яку нібито використовували на території Бєлгородської області РФ. Зокрема, на них помітні броньовані машини, схожі на американські HMMWV.

Сьогодні вранці стало відомо, що головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний провів телефонну розмову з верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних Сил НАТО в Європі Крістофером Каволі.

Не відомо, чи обговорювали інформацію росіян щодо нібито фіксації американської військової техніки на території Бєлгородської області РФ, але відомо, що говорили про посилення протиповітряної оборони України за допомогою F-16 та збільшення кількості боєприпасів.

Залужний і Каволі обговорили важливість продовження спільної роботи щодо обслуговування та ремонту військової техніки. До речі, Генштаб ЗСУ сьогодні показав, як українських військових вчать ремонтувати РСЗВ М270 у Британії.

Також Залужний розповів про кількісний та якісний склад українського війська і про ініціативу посилення української морської піхоти за рахунок створення нових бригад.

Тим часом, у Пентагоні повідомили, що українські пілоти навчатимуться на F-16 у Європі, а у Держдепі США зазначили, що українцям потрібні "тижні й тижні" тренувань.

"Це літаки, якими непросто керувати. Їм потрібні тижні й тижні навчання. І тоді другим буде питання, хто насправді постачатиме F-16 в Україну", – сказав радник Державного департаменту Дерек Шолле.

Він не уточнив, які саме країни постачатимуть Україні F-16.

"Ми все ще працюємо над тим, хто насправді постачатиме ці літаки. Ми не ухвалювали жодних рішень щодо цього для себе", – зазначив представник Держдепу.

На Заході продовжують надсилати Путіну чіткі сигнали про те, що готові підтримувати Україну роками.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що підтримка України з боку Заходу триватиме "роками".

"Зараз ми ведемо розмову з союзниками про те, які довгострокові багатосторонні і двосторонні угоди з безпеки ми можемо укласти з Україною", – зазначив він.

До речі, сьогодні міністри оборони України і Британії зустрілися у Києві

Бен Воллес надіслав аналогічний сигнал Кремлю: підтримка України з боку партнерів залишатиметься непохитною.

"Президент Путін повинен усвідомити, що він не може виграти цю незаконну війну, яку він розв’язав, незважаючи на те, скільки він відправить на смерть російських солдатів задля свого его та імперських амбіцій. Він не досягне успіху, а міжнародна спільнота стане лише сильнішою у протистоянні цій агресії", – сказав британський міністр.

Його український колега Олексій Резніков, у свою чергу, подякував Великій Британії та команді Воллеса за те, що вони підтримують Україну з першого дня широкомасштабного вторгнення та зайняли абсолютну непохитну й рішучу позицію щодо підтримки Києва.

Сторони обговорили пріоритети щодо озброєння України для досягнення перемоги, особливо далекобійною зброєю, такою як ракети Storm Shadow.

Танки та інша підтримка

Посол України у Німеччині Олексій Макеєв анонсував отримання Києвом найближчим часом 110 танків Leopard 1А5.

Макеєв не повідомив жодних подробиць, але, очевидно, йдеться про танки, передачу яких у лютому анонсували Нідерланди разом з Німеччиною та Данією.

Крім того, Нідерланди у межах ініціативи Європейського Союзу із забезпечення України мільйоном артилерійських снарядів виділять 260 мільйонів євро на спільні закупівлі.

Ісландія закупить для Збройних сил України 10 вантажівок для перевезення нафтопродуктів.

Тим часом, Польща підрахувала вартість переданої Україні військової допомоги. Як повідомила канцелярія прем’єра країни Матеуша Моравецького, загальна вартість польської військової допомоги Україні з 24 лютого 2022 року вже перевищила три мільярди євро.

Щодо невійськової допомоги, то ЄБРР надасть додаткові 1,5 млрд євро Україні для підтримки інфраструктури та економіки.

Озброєння Європи і навчання

Фінляндія отримала інформацію про те, що Росія з 1 червня припиняє дію двосторонньої угоди про взаємні військові інспекції.

У МЗС Фінляндії нагадали, що угода передбачає, що військові експерти двох країн могли щорічно відвідувати військові об'єкти на території сусідньої держави.

Угода доповнювала базові документи ОБСЄ щодо контролю за звичайними озброєннями.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час візиту до Румунії в середу пообіцяв посилення східного флангу НАТО – у відповідь на повномасштабну війну Росії в Україні.

Тим часом, Євросоюз продовжує посилювати свою оборону і озброюватися. 

У вівторок ЄС оголосив про 11 нових спільних оборонних проєктів у рамках Постійної структурованої співпраці (PESCO).

Вони посилять здатність Європи вести війну високої інтенсивності.

"На тлі агресивної війни Росії проти України і її військових наслідків, в тому числі вимог до ведення війни високої інтенсивності, ці нові проекти PESCO спрямовані на забезпечення критично важливих сил і засобів з більшою оперативною спрямованістю. Ми не можемо побудувати сильну європейську оборону, не забезпечивши готовність і оснащеність європейських збройних сил до майбутніх викликів", – заявив керівник зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель.

Крім того, Польща розпочне програму закупівлі підводних човнів.

Чехія схвалила свій найбільший військовий контракт на 246 бойових машин CV 90, а також хоче купити близько 70 танків Leopard нової версії.

Швейцарія готується списати 25 Leopard 2 на користь Німеччини – замінять передані Україні.

Тим часом, до столиці Норвегії зайшов найбільший у світі військовий корабель, авіаносець США USS General Ford. Наступного тижня судно візьме участь у навчаннях з норвезькими збройними силами.

"Друзі" Путіна

Соратник Путіна, самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко, може зіткнутися з повстанням. 

Колишній командувач Сухопутних військ Польщі генерал Вальдемар Скшипчак вважає реальною перспективу збройного повстання в Білорусі та закликає Варшаву готуватись до такого сценарію.

За словами польського генерала, в разі успіху контрнаступу України озброєні білоруси, які нині воюють на боці українських сил, можуть ініціювати повалення режиму самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка.

Тим часом, як повідомили у Єврокомісії, Угорщина єдина не скасувала односторонні обмеження агроімпорту з України . А ще, за даними Freedom House, в Угорщині погіршився стан демократії

Лідерка французької партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен, яка отримувала російський кредит, укотре заявила про законність так званого референдуму у Криму в 2014 році.

А прем'єр Грузії розкритикував плани ЄС щодо санкцій для країн, які ведуть бізнес з Росією. Нагадаємо, у травні Грузія, яка не підтримала санкції проти РФ у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну, відновила пряме авіасполучення з Росією.

Погрози президентці Молдови

У Раді Федерації РФ пригрозили президентці Молдови Маї Санду за готовність арештувати Путіна, а Євросоюз готує санкції за дестабілізацію Молдови.

Обмеження планують запровадити проти олігархів-втікачів Володимира Плахотнюка та Ілана Шора, а також топ-депутатки партії "Шор" Марини Таубер.

Також санкції готують проти колишнього заступника голови Генінспекторату поліції Георгія Кавкалюка, який перебуває в розшуку в Молдові, та російського бізнесмена Ігоря Чайки.

Решта новин дня 

Столтенберг: Поки триває війна, членство України в НАТО "не на порядку денному".

У Німеччині поліція провела масштабні рейди проти кліматичних активістів.

В Австрії у будинку Гітлера проводитимуть курси з прав людини.

Минулоріч до Фінляндії переїхало найбільше росіян за останні 30 років.

У Греції після провалу коаліційних переговорів призначили тимчасового прем'єра. У країні сформують технічний уряд, повторні парламентські вибори будуть у кінці червня.

Німеччина надала притулок лише 55 росіянам призовного віку після початку війни.

У Вільнюсі забудовника оштрафували на 141 тисячу євро за спиляний віковий дуб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: