Польському екссудді, який втік до Білорусі, на батьківщині загрожуватиме довічне

Новини — П'ятниця, 10 травня 2024, 21:21 —

Національна прокуратура Польщі ухвалила рішення про оголошення обвинувачення колишньому варшавському судді Томашу Шмідту, який раніше цього тижні втік до Білорусі й попросив там політичного притулку.

Про це агентству PAP повідомила речниця генерального прокурора Польщі Анна Адам'як, передає "Європейська правда".

За словами Адам'як, Кримінально-процесуальний кодекс Польщі передбачає, що в разі втечі підозрюваного за кордон – випадок Шмідта саме такий – не обов'язково особисто оголошувати йому про оголошення звинувачень.

Речниця генпрокурора Польщі додала, що на підставі винесеної постанови про обинувачення прокуратура звернеться до суду з клопотанням про застосування тимчасового тримання під вартою з метою розшуку.

Реклама:
Поляка Шмідта, який попросив притулку в Білорусі, позбавили статусу судді

"Я думаю, що це клопотання буде подане найближчим часом", – сказала Адам'як, додавши, що це стане підставою для оголошення Шмідта в розшук.

Як зазначає РАР, дії колишнього судді-перебіжчика кваліфікують за кількома пунктами статті 130 Кримінального кодексу Польщі ("заклики до розпалювання ворожнечі і ненависті"), за що Шмідту загрожує покарання від восьми років позбавлення волі до довічного ув'язнення.

Нагадаємо, днями вже колишній суддя воєводського адміністративного суду Варшави Томаш Шмідт з’явився на пресконференції у Мінську та заявив, що хоче залишитися у Білорусі і проситиме про політичний притулок.

Шмідт розповів білоруським пропагандистам, що був змушений покинути Польщу через незгоду з діями влади у Варшаві. Він розповів про переслідування і погрози, яких він нібито зазнав через свою "незалежну політичну позицію".

Національна прокуратура Польщі раніше розпочала розслідування стосовно Шмідта за статтею про роботу на іноземну розвідку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: