2 квітня 2023

Новини
22:04
оновлено 22:52Чинний президент Чорногорії розгромно програє нові вибори
Опозиційний кандидат Яков Мілатович отримав підтримку 60,1% чорногорських виборців у другому турі президентських виборів.
20:27
Партія прем’єрки Фінляндії попередньо поступається коаліції консерваторів на виборах
Соціал-демократична партія прем’єр-міністерки Фінляндії Санни Марін попередньо поступається правій Національній коаліційній партії на чолі з Петтером Орпо, який може стати наступним головою уряду.
20:14
Два найбільші блоки з великим відривом перемагають на парламентських виборах у Болгарії – екзитполи
Блок ГЕРБ колишнього прем’єр-міністра Бойка Борисова й об’єднання проєвропейських партій "Продовжуємо зміни" та "Демократична Болгарія" стали тріумфаторами останніх парламентських виборів у Болгарії.
ДайджестРосія очолила Радбез ООН, 100 БТР з Польщі, Угорщина лякає ядерною війною: новини вихідних
19:56
Прем’єрка Франції розкритикувала підлеглу за інтерв’ю журналу Playboy – ЗМІ
Прем’єр-міністерка Франції Елізабет Борн у приватному порядку назвала недоречним інтерв’ю державної секретарки Марлен Ск’япи журналу Playboy.
19:28
В Естонії призупинили викорчування лісу для військового полігону після скарг місцевих
Мешканці населених пунктів біля полігону Сил оборони Естонії Нурсіпалу оскаржили його розширення за рахунок вирубування майже 11 гектарів лісу, і в суботу роботи були тимчасово припинені.
18:54
Чехія ще має військову допомогу для України – міністерка оборони
Міністерка оборони Яна Чернохова в неділю запевнила, що на складах чеських Збройних сил усе ще є військове обладнання, яке може бути передане як допомога Україні.
18:31
Очільник МЗС Чехії: Радбез ООН потребує реформи, головування РФ – останній тому доказ
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у неділю підтримав заклики української сторони до реформування Організації Об’єднаних Націй з огляду на головування в Раді Безпеки Росії.
18:16
Новий конкурент Трампа за президентство США закликав його зняти кандидатуру через обвинувачення
Колишній губернатор штату Арканзас Аса Гатчінсон у неділю оголосив про висунення своєї кандидатури на посаду президента США в 2024 році від Республіканської партії, водночас закликавши Дональда Трампа відмовитись від президентських амбіцій через висунення обвинувачень.
17:26
доповнено 18:06Блінкен і Лавров поговорили телефоном уперше з липня 2022 року
Очільники зовнішньополітичних відомств США й Росії Ентоні Блінкен і Сергєй Лавров у неділю провели першу з липня 2022 року телефонну розмову.
17:15
фотоЗаступнику Сійярто на Закарпатті розповіли про відсутність "утисків" угорців
Заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр у неділю прибув із робочим візитом до Закарпатської області України, де передав гуманітарну допомогу й зустрівся з керівником обласної військової адміністрації Віктором Микитою.
16:52
У Росії призупинили роботу школи, де вчаться діти дипломатів Британії, Канади і США
Суд у Москві ухвалив рішення на 90 днів призупинити роботу Англо-американської школи, де навчаються дипломати кількох західних країн, через нібито порушення вимог до освітньої діяльності після перевірки прокуратури.
16:37
У Польщі кажуть, що наданням Україні МіГ-29 показують приклад іншим, зокрема Німеччині
Міністр у справах Європейського Союзу уряду Польщі Шимон Шиньковський вель Сенк заявив, що рішення Варшави й Братислави передати Україні винищувачі МіГ-29 має стати прикладом, як треба діяти для інших країн.
16:09
У Данії 14 разів повідомляли про підозрілі дрони перед вибухами на "Північних потоках"
Данське енергетичне агентство отримало 16 повідомлень про активність безпілотників і кораблів на енергетичних об'єктах на морі або під водою за кілька тижнів після диверсій на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2".
15:47
У партії Орбана лякають "ядерною війною" в Україні
Лідер фракції угорської партії влади "Фідес" Мате Кошич у неділю повторив твердження Будапешта про нібито намагання втягнути якнайбільшу кількість західних країн у повномасштабну війну Росії проти України.
15:26
відеоДруга група українських артилеристів завершила навчання на САУ AS90 у Британії
У Великій Британії завершила навчання ще одна група артилеристів з України, які опановували 155-міліметрову самохідну артилерійську установку AS90.
15:13
Власника "улюбленого пабу Путіна" в Дрездені ув’язнили за побиття журналістів на акції
Окружний суд німецького міста Дрезден засудив за порушення громадського порядку й нанесення тілесних ушкоджень 48-річного Конрада Г., відомого як власника місцевого пабу Am Thor, куди в молоді роки любив навідуватись майбутній президент Росії Владімір Путін.
14:52
Альянс Ердогана може втратити більшість у парламенті після виборів – опитування
Соціологічні опитування за півтора місяця до парламентських виборів у Туреччині свідчать, що правий альянс на чолі з Партією справедливості та розвитку (АКК) чинного президента Реджепа Таїпа Ердогана може втратити більшість.
14:12
В уряді Чехії не проти посередництва Китаю між Україною та Росією
Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що не має заперечень проти того, аби припинення повномасштабних бойових дій в Україні відбулося за посередництва Китаю.
13:58
Конституційний суд Польщі вирішить, чи потрібно заборонити обов’язкові щеплення
Польський Конституційний трибунал у травні винесе вердикт щодо обов’язкової імунізації за позовом жінки, яка просить визнати цю процедуру неконституційною як нібито таку, що порушує право на приватність і самовизначення.
13:32
Ле Пен обіцяє, що не буде прем’єром Франції в разі перемоги її партії на виборах
Лідерка ультраправої французької партії "Національна об’єднання" Марін Ле Пен стверджує, що в разі перемоги своєї політсили на парламентських виборах вона не буде претендувати на посаду прем’єр-міністерки.
13:10
Через Brexit у Північній Ірландії позбавлені фінансування десятки громадських організацій
Благодійні організації та громадські групи по всій Північній Ірландії заявили, що можуть бути змушені згорнути або обмежити діяльність після припинення фінансування з Європейського Союзу в результаті Brexit.
12:44
фото, відеоЄвродепутатка на акції у Тбілісі підтримала затриманого через протести проти "іноагентського" закону
Сотні людей зібрались у суботу ввечері біля державної канцелярії Грузії на акцію підтримки Лазаре Грігоріадіса, якого арештували у справі у зв’язку з березневими протести про так званого законопроєкту про "іноагентів".
12:28
Експорт італійського вина до Росії у 2022 році встановив рекорд
Італія, згідно з офіційною статистикою, минулого року експортувала до Росії вина на 172 мільйони євро, що є рекордним показником з початку ведення статистики.
11:56
МВС Франції каже про понад 1000 постраждалих правоохоронців у протестах проти пенсійної реформи
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін стверджує, що із 16 березня на акціях проти суперечливої пенсійної реформи постраждали понад 1000 поліцейських, жандармів і пожежників.
11:32
У Парижі голосують за заборону електросамокатів
Виборці столиці Франції в неділю голосують за заборону сервісів прокату електросамокатів – влада міста, яке одним із перших дозволило цей транспорт, виступає проти нього через велику кількість нещасних випадків.
11:08
Трамп зібрав понад $5 млн пожертв після висунення йому обвинувачень
Кампанія колишнього президента США Дональда Трампа протягом двох днів після висунення йому обвинувачення великим журі в штаті Нью-Йорк отримала понад п’ять мільйонів пожертв, причому кожен четвертий донор віддав гроші вперше.
10:52
Латвія організує курс психологічної підтримки для українських прикордонників
Міністерство внутрішніх справ Латвії планує провести в Юрмалі курс психологічної підтримки для офіцерів Державної прикордонної служби України.
10:36
"Чистий цинізм": посол України прокоментував заклики до миру від експолітиків партії Шольца
Посол України в Німеччині Олексій Макєєв розкритикував чергові заклики німецьких діячів, які є колишніми політиками Соціал-демократичної партії та представниками профспілок, до миру та якнайшвидших переговорів Києва та Москви.
10:21
У Франції підтвердили загибель ще одного добровольця в Україні
Міністерство закордонних справ Франції в суботу ввечері підтвердило інформацію про загибель французького добровольця, який воював на боці України в лавах Інтернаціонального легіону.
10:07
КНДР прямо погрожує ядерною зброєю після військових навчань США та Південної Кореї
Північна Корея в неділю заявила, що готова застосувати ядерну зброю, після проведення Сполученими Штатами й Південною Кореєю раніше цього тижня масштабних військових навчань.
09:37
У Фінляндії обирають парламент: популярний уряд Санни Марін може не втримати позицій
Громадяни Фінляндії в неділю беруть участь у парламентських виборах, які з огляду на останні дані соціологічних опитувань можуть призвести до приходу до влади правих та ультраправих партій.
09:16
Британська розвідка розповіла про роль алкоголізму у війні Росії проти України
Втрати Росії з початку повномасштабного вторгнення становлять до 200 тисяч людей, водночас значна частина з них була спричинена небойовими причинами.
09:02
Чорногорія голосує за президента в другому турі виборів
У Чорногорії в неділю стартував другий тур президентських виборів, що відбувається на тлі політичної кризи в країні та посилення просербських і проросійських настроїв.
08:44
У Болгарії – п’яті за два роки дострокові вибори в парламент
Громадяни Болгарії в неділю почали віддавати голоси на позачергових парламентських виборах, що стали вже п’ятими за останні два роки на тлі перманентної політичної кризи.
08:24
Влада Вірменії обіцяє РФ не видавати Путіна суду в Гаазі після ратифікації Римського статуту
Віцеспікер парламенту Вірменії Акоп Аршакян заявив, що Єреван дослухався до "побоювань" Росії через можливі наслідки ратифікації Римського статуту, на основі якого функціонує Міжнародний кримінальний суд – він видав ордер на арешт Владіміра Путіна.
08:06
Топ-дипломат ЄС: головування Росії в Радбезі ООН "пасує Дню дурня"
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що об’єднання протистоятиме зловживанням з боку Росії під час її головування в Раді Безпеки ООН.