3 квітня 2023

Статті
Фінляндія змінює владу: чого чекати від відставки Санни Марін з посади прем'єра
Попри успішний результат своєї партії, Санна Марін буде змушена залишити прем’єрську посаду, передавши її лідеру "Національної коаліції" Петтері Орпо.
За підтримки ЄС та друзів Путіна: як новий лідер Чорногорії об'єднав ворогів для своєї перемоги
Президент, що зробив ставку на національно-орієнтований електорат, програє молодому політику, чиї політичні погляди залишаються не до кінця відомими.
Новини
23:07
фотоНемовля, яке вижило після п’яти днів під завалами після землетрусу в Туреччині, возз’єднали з матір’ю
3,5-місячна Вєтін Бегдаш, що стала відома в Туреччині як "Диво-дитинка", виживши після п’яти днів під завалами в місті Хатай після землетрусів, була возз’єднана з матір’ю, яку весь цей час шукали.
22:46
Медика-волонтера з Чехії, тяжко пораненого на Донбасі, перевезли на батьківщину
Чеський медик, який у березні отримав важкі поранення від осколкового поранення на Донбасі, у понеділок удень був доставлений до Празького центрального військового шпиталю каретою швидкої допомоги.
22:29
Новообраний президент Чорногорії здійснить перший закордонний візит до Брюсселя
Колишній міністр економіки Чорногорії Яков Мілатович, обраний новим президентом Чорногорії на виборах у неділю, свій перший візит планує здійснити до Брюсселя.
22:12
ЗМІ: Столтенберг пропонує членам НАТО виділяти по 500 млн євро на рік для України
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг просить країни-члени виділяти по 500 мільйонів євро на рік для Комплексного пакета допомоги Україні, через який вона отримує нелетальну допомогу.
21:47
У підриві "Північних потоків", окрім України, підозрювали й Польщу – WP
Разом із Україною серед можливих організаторів диверсії на російських газопроводах "Північні потоки" в Балтійському морі фігурувала також Польща, де такі твердження категорично заперечують.
21:18
Білий дім: битва за Бахмут триває, поважаємо рішення України тримати місто
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі в понеділок заявив, що українська сторона продовжує "наполегливо боротись за Бахмут" на Донеччині всупереч твердженням російських пропагандистів.
ДайджестПерші МіГ-29 з Польщі, Зеленський їде до Варшави, статус кандидата в ЄС для Грузії: новини дня
21:02
У Нідерландах ув’язнили фігурантів справи про крадіжку на майже 15 млн євро з погонею
Вісім грабіжників, які викрали дорогоцінні метали на мільйони євро, а потім відкрили вогонь по поліцейських в Амстердамі у 2021 році, в понеділок були засуджені до ув'язнення терміном від двох до 15 років.
20:37
Нідерланди виділяють Україні пакет допомоги на 274 млн євро
Уряд Нідерландів у понеділок оголосив про виділення першого у 2023 році комплексного пакета допомоги Україні на загальну суму у 274 мільйони євро.
20:15
відеоТрамп вирушив у Нью-Йорк, де постане перед судом за кримінальним обвинуваченням
45-ий президент США Дональд Трамп у понеділок удень вилетів з міста Палм-Біч штату Флорида до Нью-Йорка напередодні очікуваного у вівторок пред'явлення йому обвинувачень у суді Манхеттена.
20:05
Партія Додона похвалилася поїздкою до Москви для "обміну досвідом" 
"Партія соціалістів" проросійського експрезидента Молдови Ігоря Додона розповіла, що їздила до Москви "обмінюватися" досвідом з найбільшою партією Росії.
20:03
До парламенту Болгарії проходять шість партій – остаточні результати
Центральна виборча комісія Болгарії в понеділок увечері оголосила остаточні результати п’ятих за два роки виборів до парламенту країни, що відбулись 2 квітня – до парламенту, як і очікувалось, потраплять шість партій.
19:47
Польські фермери погрожують зірвати візит Зеленського через українське зерно
Фермери в Польщі, які виступають проти імпорту українського зерна в країну, заявили, що можуть зірвати запланований візит Володимира Зеленського, якщо влада не виконає їхні вимоги.
Аналітика короткоХто стане прем’єром Фінляндії замість дружньої до України Санни Марін
19:28
Білий дім підтвердив підготовку чергового пакета військової допомоги Україні
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі в понеділок підтвердив, що цього тижня Вашингтон може оголосити про черговий пакет військової допомоги Україні.
19:23
Посол США в Угорщині вказав на подвійні стандарти Орбана, який відкрито підтримав Трампа
Посол США в Угорщині Девід Пресмен зауважив, що офіційний Будапешт в особі прем’єра країни Віктора Орбана суперечить своїй власній позиції тим, що висловив підтримку Дональду Трампу на тлі кримінального провадження проти нього.
19:16
ЄС і Україна домовились про посилення боротьби з фінансовим шахрайством
Європейське управління з питань запобігання шахрайству (OLAF) підписало угоду про адміністративну співпрацю з Державною аудиторською службою України, покликану посилити боротьбу з корупцією та контроль за коштами ЄС.
18:50
Австралійський виробник поставить Україні до сотні систем віддаленого керування озброєнням
Австралійський виробник поставить для потреб Збройних сил України до однієї сотні систем віддаленого керування озброєнням.
18:49
Спікер Палати представників США зустрінеться з президенткою Тайваню
Спікер нижньої палати американського Конгресу Кевін Маккарті в середу зустрінеться з президенткою Тайваню Цай Інвень у межах її візиту до Сполучених Штатів.
18:29
Лідери Сербії та Косова продовжать обговорення про нормалізацію відносин у Брюсселі
Президент Сербії Александар Вучич і прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті у вівторок зустрінуть в Брюсселі для обговорення "перших практичних кроків" утілення угоди про нормалізацію, домовленої за посередництва ЄС.
18:16
У Латвії оштрафували на 50 тисяч євро чоловіка, який зруйнував пташині гнізда, бо "втомився від криків"
У Латвії засудили до 50 тисяч євро штрафу власника будинка на морському узбережжі за те, що він зруйнував кілька гнізд захищеного виду птахів, бо "втомився від їхнього вереску".
18:07
фотоУ Європі арештували 22 підпільних торговців зброєю – Європол
У межах поліцейської операції Румунії та Болгарії за участі правоохоронців з 31 країни було арештовано 22 людей, підозрюваних у нелегальному збуті вогнепальної зброї.
17:51
Росія відмовилась платити внески до Парламентської асамблеї ОБСЄ
Рада федерації Росії в понеділок ухвалила рішення перестати сплачувати внески до бюджету Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).
17:24
Макрон анонсував проєкт, який дозволить асистовану евтаназію у деяких випадках
Президент Франції Еммануель Макрон анонсував підготовку законопроєкту, яким в країні пом'якшать законодавство щодо евтаназії.
17:22
Шольц сподівається на вступ Румунії до Шенгенської зони у 2023 році
Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі з румунським президентом Клаусом Йоганнісом у понеділок заявив, що Румунія виконана всі вимоги для вступу до Шенгенської зони, й очікує на відповідне рішення протягом цього року.
17:09
фотоГенсек Ради Європи та віцеканцлер Німеччини відвідали деокуповану Чернігівщину
Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич і віцеканцлер Німеччини Роберт Габек, що перебувають із візитом в Україні, в понеділок відвідали деокуповане село Ягідне Чернігівської області.
16:51
Україна та Румунія проведуть конференцію з безпеки в Чорному морі
Україна ініціювала проведення 12-13 квітня першої Чорноморської безпекової конференції Кримської платформи, яка відбудеться в Бухаресті.
16:37
фотоНа базі США в Нідерландах могла зазнати пошкодження ядерна бомба – звіт
Фотографія з американської військової бази Фолькель у Нідерландах, опублікована в презентації для студентів, може вказувати на невідомий раніше інцидент із тактичною ядерною бомбою В51, що стався до 2022 року.
16:14
У Нідерландах експерти закликали до заходів для попередження дефіциту води
Нідерландський Національний інститут громадського здоров’я і довкілля RIVM опублікував оцінки, за якими країні вже зараз потрібно подбати про економію і запаси питної води, аби уникнути великих проблем у майбутньому.
16:11
Китайський аеростат, збитий над США, зібрав розвіддані із секретних військових об’єктів – ЗМІ
Китайський аеростат, збитий над повітряним простором США на початку лютого цього року, зміг отримати розвідувальні дані з кількох секретних військових об’єктів і дистанційно їх передати.
15:41
Російські пропагандисти розганяли вигаданий "першоквітневий жарт" глави МЗС Латвії про Україну
У російських інформаційних ресурсах масштабно поширювали історію про невдалий першоквітневий жарт глави МЗС Латвії щодо членства України в ЄС, яка виявилася фейком. 
15:18
Білорусь почала перевірку боєготовності збройних сил
Міністерство оборони Білорусі оголосило в понеділок, що розпочало перевірку боєготовності своїх збройних сил.
15:04
У президента Польщі розповіли подробиці майбутнього візиту Зеленського до Варшави
Візит Президента України Володимира Зеленського до Польщі є символічним і передбачатиме переговори глав держав у форматах віч-на-віч та у складі делегацій.
15:02
Генсек НАТО пояснив, чому Швеція через затримку вступу не лишається "сам на сам"
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Швеція, попри затримку у процесі її вступу до Альянсу, все одно вже інтегрується у його функціонування та не "покинута сам на сам".
14:46
Комісія Україна-НАТО на вищому рівні буде збиратись і надалі попри Угорщину - Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив у вівторок, що він має намір і надалі збирати засідання Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні попри те, що Угорщина в минулі роки їх блокувала.
14:18
У НАТО розроблять багаторічну програму підтримки України - Столтенберг 
Міністри закордонних справ країн НАТО на зустрічі в Брюсселі, що розпочнеться 4 квітня, погодять старт розробки багаторічної програми підтримки для України.
14:05
Столтенберг підтвердив офіційну дату вступу Фінляндії до НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що Фінляндія офіційно приєднається до НАТО 4 квітня.
Аналітика короткоЧи стане новий президент Чорногорії троянським конем Путіна
13:58
Данія і Норвегія передадуть Україні 8 тисяч артилерійських снарядів
Міністерство оборони Данії уклало з Норвегією угоду про спільну передачу Україні 8 тисяч артилерійських снарядів.
13:41
Фінляндія стане членом НАТО у вівторок - ЗМІ
4 квітня прапор Фінляндії замайорить у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, а країна приєднається до Північноатлантичного альянсу.
13:36
Шольц прибув до Бухареста на переговори з лідерами Румунії та Молдови
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок прибув з офіційним візитом до Бухареста для проведення тристоронніх переговорів з президентами Румунії та Молдови.
13:07
У Франції починається суд над єдиним підозрюваним у теракті біля синагоги в Парижі 43 роки тому
Лівансько-канадський академік, єдиний підозрюваний у вибуху біля паризької синагоги 1980 року, постане перед судом у понеділок, через майже 43 роки після того, як четверо людей загинули і 46 отримали поранення в результаті теракту.
13:01
Фон дер Ляєн і Макрон зустрінуться в Парижі перед візитом до Китаю: обговорять Україну
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном за робочим обідом у понеділок напередодні спільного візиту до Китаю.
12:33
Орбан підтримав Трампа, який постане перед судом за кримінальним обвинуваченням
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан публічно підтримав експрезидента США Дональда Трампа, який постане перед судом за кримінальним обвинуваченням.
12:28
"Рука не здригнеться": у Литві запевнили, що арештують Путіна за ордером МКС
Литовські міністерства стверджують, що готові були б заарештувати президента РФ Владіміра Путіна, якби він приїхав до країни.
11:55
Єврокомісія думає рекомендувати розпочати переговори про вступ з Україною і Молдовою - ЗМІ
Європейська комісія міркує над тим, щоб рекомендувати державам-членам ЄС  розпочати переговори про вступ з Україною і Молдовою, а Грузії надати кандидатський статус.
11:27
Експрезидент Косова, звинувачений у воєнних злочинах, заявив про невинуватість у суді в Гаазі
Колишній президент Косова Хашим Тачі в понеділок на засіданні спеціального суду в Гаазі не визнав себе винним за 10 пунктами звинувачень у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.
11:12
Ердоган розкритикував посла США за зустріч з лідером опозиції: Наші двері для нього зачинені
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган розкритикував посла США Джеффа Флейка за зустріч із лідером турецької опозиції, який є його основним конкурентом на президентських виборах.
10:58
Трамп прилетить на суд до Нью-Йорка: поліція зводить барикади, очікують протестів
Колишній президент США Дональд Трамп у понеділок має вилетіти з Флориди до Нью-Йорка, щоб у вівторок постати перед судом для пред'явлення йому звинувачень у справі про гроші за мовчання порнозірки Стормі Деніелс.
10:44
Хорватія запропонувала взяти на лікування поранених українських військових
Хорватія планує прийняти на лікування та реабілітацію поранених українських військових.
10:42
У лікарні Берліна спалахнула пожежа: десятки евакуйованих, четверо постраждалих
Четвер людей серйозно постраждали в результаті нічної пожежі в лікарні в Берліні, в тому числі пацієнт, який отримав небезпечні для життя травми.
10:19
Кулеба візьме участь у засіданні Комісії Україна-НАТО, які з 2017 року блокувала Угорщина
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 3-4 квітня здійснить робочий візит до Брюсселя для участі в офіційному засіданні Комісії Україна - НАТО.
09:59
фотоГенсек Ради Європи приїхала з візитом до Києва
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у понеділок прибула з візитом до Києва.
09:41
Польща передала Україні перші МіГ-29
Польща передала Україні декілька перших винищувачів МіГ-29.
09:29
Зеленський 5 квітня поїде з візитом до Польщі
Президент України Володимир Зеленський у середу, 5 квітня, приїде з візитом до Польщі.
09:07
Міноборони РФ відновлює репутацію бригади, що стала синонім невдач в Україні - британська розвідка
Міністерство оборони Росії проводить цілеспрямовану інформаційну операцію з відновлення репутації 155-ої морської піхотної бригади, яка стала синонімом нещодавніх російських невдач в Україні.
Аналітика короткоЧому має навчити Україну завершення епопеї із вступом Фінляндії до НАТО
08:51
фотоВіцеканцлер Німеччини приїхав до Києва для переговорів про відновлення України
Віцеканцлер Німеччини і міністр економіки Роберт Габек прибув в Україну для політичних переговорів.
08:38
Мешканці Парижа на референдумі підтримали заборону електросамокатів
Переважна більшість мешканців Парижа проголосували за заборону електросамокатів на вулицях французької столиці на референдумі в неділю.
08:09
У парламенті Фінляндії буде лише 1 російськомовний депутат, половина кандидатів не набрали і 100 голосів
За підсумками виборів у Фінляндії до парламенту з російськомовних кандидатів пройшла лише Марія Гузеніна від Соціал-демократичної партії.
07:46
Концерн Rheinmetall створив у Румунії центр з ремонту військової техніки для України
Німецький виробник зброї Rheinmetall будує військовий центр технічного обслуговування і логістики в Румунії.
07:27
У Болгарії порахували понад 70% голосів: до парламенту проходять шість партій
У Болгарії триває підрахунок голосів на дострокових парламентських виборах, які відбулися у неділю.
07:06
Вибори у Фінляндії виграла опозиція, партія прем'єрки стала третьою
Парламентські вибори у Фінляндії у неділю виграли партії, які останні чотири роки були в опозиції.