3 серпня 2023

Інтерв'ю
"Росія розпадеться – не 'якщо', а 'коли'. Та механізм компенсацій за агресію з'явиться ще до того"
Маргарита Сокоренко: "Ми вже виграли перший етап і юридично закріпили дату окупації Криму – 27 лютого 2014 року. Зараз ми на другому етапі суду проти РФ".
Новини
22:31
фотоПрезидента Чехії заскочили за кермом мотоцикла без шолома. Він перепросив
Чеський президент Петр Павел у четвер приніс публічні вибачення після того, як його випадково заскочили за кермом мотоцикла без шолома, що є порушенням правил дорожнього руху.
22:17
Вучич обіцяє допомогу Республіці Сербській, бо "ми один народ"
Сербський президент Александар Вучич під час візиту до Республіки Сербської пообіцяв підтримку ентитету на тлі кроків його президента, Мілорада Додіка, з розвалу Боснії і Герцеговини.
21:54
Блінкен в ООН: Москві треба сказати "Досить!"
Державний секретар США Ентоні Блінкен під час головування на засіданні Ради безпеки ООН із продовольчої безпеки засудив перетворення Росією голоду на зброю у повномасштабній війні проти України.
21:33
У Польщі блискавка влучила у двох людей: ховались під деревом
У Польщі в Поморському воєводстві блискавка влучила у двох людей, які ховалися від зливи під деревом. 
21:31
Літак президента Польщі чотири рази заходив на посадку, але шторм переміг
Борт польського президента Анджея Дуди через несприятливу погоду так і не зміг приземлитись на військовому аеродромі в районі Гданська, де мав ознайомитись із ситуацією в Балтійському морі.
21:18
Прем'єрка Данії вперше прокоментувала спалення Корану: Книги треба читати
Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен у четвер уперше публічно прокоментувала акції зі спалення Корану, заявивши, що не схвалює такі дії та не вважає їхню заборону обмеженням свободи слова.
ДайджестПольща готується до нападу з Білорусі, Румунія шукає дрони РФ, Вагнер на кордоні: новини дня
20:49
Молдова спростувала чутки з росЗМІ про відкриття готелю на території посольства в Москві
Міністерство закордонних справ Молдови спростувало повідомлення російських пропагандистських ЗМІ про нібито відкриття на території посольства в Москві комерційних структур.
20:45
Молдова розробила плани дій на опалювальний сезон: з російським газом і без
Уряд Молдови підготував план на кілька сценаріїв опалювального сезону, один з них передбачає поновлення купівлі газу у "Газпрому" для правобережжя, а ще один – повне припинення поставок. 
20:35
У ЄС невдоволені польським законом про "вплив Росії", який підписав президент
Європейський Союз не змінив своєї позиції щодо закону про розслідування впливу Росії в Польщі, який напередодні підписав президент країни Анджей Дуда, після внесених до нього поправок.
20:15
фотоВ околицях Стокгольма – сутички на фестивалі еритрейської культури, сотня затриманих
На еритрейському культурному фестивалі Eritrea Scandinavia в передмісті Стокгольма в четвер спалахнули сутички, в результаті яких поліції довелось втрутитись і затримати, за попередніми даними, близько сотні людей.
20:01
У Міндовкілля Румунії пророкують перетворення країни на "Грецію" за кліматом через 20 років
У Міністерстві довкілля Румунії побоюються, що за наступні два десятиліття внаслідок глобальних змін клімату країна за кліматом стане схожою на Грецію, а півдню загрожує опустелення. 
19:50
фотоПосол Франції відвідав підрозділ, який використовує франко-італійську ППО SAMP/T
Французький посол в Україні Етьєн де Понсен у четвер розповів про візит до одного з українських підрозділів, який використовує франко-італійську систему протиповітряної оборони SAMP/T для захисту від російських атак.
19:37
фото, відеоСудно з тисячами авто, де спалахнула пожежа, відбуксували в порт Нідерландів
Вантажне судно Fremantle Highway з тисячами автомобілів на борту, яке кілька днів горіло біля узбережжя Нідерландів, в четвер успішно відбуксирували до перевантажувального порту Емсгафен.
19:24
Естонія "згори" декомунізує кілька вулиць у російськомовній Нарві після бездіяльності мерії
В Естонії ухвалили рішення на центральному рівні почати перейменування п’яти вулиць у Нарві, найбільш російськомовному місті країни, після того, як місцева влада тривалий час ігнорувала вимогу про декомунізацію назв.
19:20
фотоУ словацькому селі відкрили туристичний об’єкт – гігантську лаву
У селі Смрдаки на північному заході Словаччини урочисто відкрили велику лаву, покликану слугувати оглядовим майданчиком для місцевих туристів.
18:58
Німеччина вперше за десять років перекидає авіацію в Ісландію
Військово-повітряні сили Німеччини відрядили шість винищувачів Eurofighter і близько трьох десятків військовослужбовців до Ісландії для участі в навчаннях Rapid Viking 2023 під егідою НАТО.
18:55
Франція завершила евакуацію з Нігеру, де відбувся переворот: забрали понад 1000 осіб
Франція оголосила про завершення евакуації з Нігеру у зв’язку з військовим переворотом, загалом вивезли понад 1000 французів та громадян інших країн. 
18:37
фотоУ хорватській Далмації скаржаться на напади черепах на людей
Протягом кількох останніх днів стало відомо про щонайменше два напади великих черепах на людей на хорватському курортному острові Чіово, що біля узбережжя Далмації.
18:18
Польща збирається продовжити заборону на ввезення української агропродукції і без ЄС
В уряді Польщі заявили, що не відмовляються від намірів продовжити заборону на ввезення української агропродукції і окремо від ЄС та вважають позицію Єврокомісії політично вмотивованою.
18:05
ЄС запровадив санкції проти пропагандистів, суддів і тюремників режиму Лукашенка
Рада Європейського Союзу в четвер схвалила запровадження санкцій проти 38 фізичних і трьох юридичних осіб із Білорусі у зв’язку з погіршенням ситуації з правами людини у країні.
17:50
У Швейцарії занепокоєні активністю італійської мафії
Голова Федеральної поліції Швейцарії Ніколетта Делла Валле нарікає на недостатню кількість фінансування й правоохоронців для боротьби з італійською мафією, яка провадить діяльність у країні та шкодить економіці.
17:29
Румунія перевіряє, чи падали на її територію уламки від російських дронів
У Міноборони Румунії повідомили, що реагують на повідомлення про можливе падіння на територію країни уламків безпілотників, якими Росія атакувала портову інфраструктуру Ізмаїла.
17:26
Голова МЗС: Україна й Туреччина координують повернення РФ у "зернову угоду"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна й Туреччина координують зусилля з повернення Росії до Чорноморської зернової ініціативи.
17:17
Кулеба про американську допомогу Тайваню: Підтримка України не зменшиться
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що наміри Білого дому фінансувати військову допомогу Тайваню в межах тієї ж програми, що й України, не зменшать її підтримку.
17:05
Росія через місяць після вислання 40 "дипломатів" із Румунії оголосила свою відповідь
Міністерство закордонних справ Росії в четвер оголосило тимчасовому повіреному у справах Румунії Константину Іоніце про свої кроки у відповідь на рішення Бухареста скоротити штат посольства в Бухаресті на 40 людей.
17:02
фотоУ Німеччині бізон пом’яв авто водієві, який пропускав стадо через дорогу
У Німеччини дикий бізон зі стада, яке переходило автомобільну дорогу, атакував авто і серйозно пошкодив його. 
16:53
відеоПольські прикордонники показали, як їх закидують петардами з боку Білорусі
Група нелегальних мігрантів із боку Білорусі закидала польський прикордонний патруль у районі села Дубичі Церковні петардами й камінням.
16:40
РФ наклала обмеження на дипмісію ще однієї країни Європи, там не здивовані
Російський уряд ухвалив рішення додати Норвегію до переліку іноземних держав, які вчиняють "недружні дії, спрямовані проти російських дипломатичних і консульських представництв за кордоном".
16:39
Польща перекинула ударні гелікоптери під кордон з Білоруссю: "Готові застосувати зброю"
Польща перемістила до кордону у Підляському воєводстві ударні гелікоптери після провокації з перетином кордону білоруськими гелікоптерами, що офіційний Мінськ не визнає.
16:18
У Британії арештували активістів Greenpeace, що вкрили чорною тканиною дім прем’єра
Чотирьох протестувальників Greenpeace, які залізли на будинок прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака в Північному Йоркширі на знак протесту проти розширення видобутку викопного палива, арештували.
16:12
Росія після вигнання з Ради Європи "підглядає у шпарину" за справами там – Мін’юст
Росія, попри вигнання з Ради Європи, продовжує цікавитися провадженнями проти неї у Європейському суді з прав людини, хоча публічно заявляє протилежне. 
15:40
До скарги України проти Росії в ЄСПЛ про політичні вбивства приєднались дві країни – Мін’юст
До нестандартної скарги України проти Росії в ЄСПЛ щодо політичних вбивств опонентів Кремля, поданої два роки тому, на цей час приєдналися дві інші країни – Литва та Польща. 
15:20
Глава Міноборони Німеччини розповів, чому не хоче давати Україні ракети Taurus
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус в черговий раз висловився проти передачі Україні далекобійних ракет Taurus.
15:13
Молдова денонсує ще сім угод СНД
Уряд Молдови вирішив вийти ще з семи угод в рамках Співдружності незалежних держав.
14:52
ЄС розширив заборону на експорт зброї та боєприпасів до Білорусі: деталі нових санкцій
Рада ЄС у четвер, 3 серпня, ухвалила санкції проти Білорусі, які запроваджуються за її підтримку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
14:27
Президент Литви: Польща підтримала ідею, яка допоможе з експортом українського зерна
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький позитивно оцінює ідею перенесення інспекції українських вантажів з польсько-українського кордону в порти Балтійського моря.
14:07
МЗС Польщі хоче з'ясувати з послом України причини напруги між країнами
Заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик розповів, про що в МЗС Польщі будуть говорити з послом України Василем Зваричем після того, як він повернеться із зустрічі послів в Україні.
14:06
Фото, відеоАктивісти Greenpeace на знак протесту накрили чорною тканиною дім прем'єра Британії
Активісти екологічної організації Greenpeace влаштували акцію протесту біля будинку прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака у Північному Йоркширі.
13:31
Євросоюз засудив ядерні погрози Україні з боку РФ
Євросоюз засудив погрози Росії застосувати ядерну силу в її загарбницькій війні проти України.
13:31
У Фінляндії хочуть дозволити продаж ліків у продуктових магазинах
Уряд Фінляндії хоче лібералізувати безрецептурний продаж ліків, дозволивши їхню торгівлю в продуктових магазинах.
13:29
Трамп нарахував собі 561 рік ув'язнення за всіма обвинуваченнями
Колишній президент США Дональд Трамп стверджує, що йому може загрожувати до 561 року ув'язнення після того, як Міністерство юстиції США висунуло йому звинувачення у зв'язку зі спробами скасувати результати виборів 2020 року.
13:14
Армія Румунії стежить за кордоном НАТО після атаки РФ за 15 км від румунської території
Міністерство національної оборони Румунії заявило, що здійснює постійний моніторинг кордонів НАТО після російських атак на об’єкти України поблизу румунської території.
12:52
ЗМІ дізнались дату парламентських виборів у Польщі
Наступного понеділка президент Польщі Анджей Дуда може оголосити, що вибори до польських Сейму і Сенату відбудуться 15 жовтня 2023 року.
12:42
фотоПольща придбає протитанкові керовані ракети Spike-LR
Збройні сили Польщі у найближчі роки отримають кілька сотень керованих протитанкових ракет Spike-LR.
12:29
Науседа: "Вагнерівці" перебрались під литовський кордон
Президент Литви Гітанас Науседа заявив про присутність найманців групи Вагнера поблизу литовського кордону в Гродненській області Білорусі.
12:26
Партія влади Фінляндії втратила лідерство в опитуваннях
Соціал-демократична партія колишньої прем'єрки Фінляндії Санни Марін вийшла на перше місце в рейтингах.
12:05
Уряд Британії оновив список загроз нацбезпеці
Уряд Великої Британії визначив список загроз національній безпеці з 89 пунктів, який зокрема включає ймовірну нову пандемію, здатність РФ порушити глобальні поставки енергоносіїв та екстремальні погодні умови.
12:03
фотоПрем’єр Польщі терміново зустрівся з президентом Литви через провокації з Білорусі
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у четвер, 3 серпня, терміново зустрівся із президентом Литви Гітанасом Науседою, щоб обговорити можливі провокації з боку Білорусі.
11:43
Профспілка поліції Німеччини: контрабандисти мігрантів стають дедалі жорстокішими
Профспілка німецької поліції закликала уряд збільшити кількість персоналу для боротьби з нелегальним ввезенням мігрантів.
11:20
У Вільнюсі облаштують паркінги для орендованих електросамокатів, щоб регулювати їхній рух
У литовській столиці Вільнюсі з 1 вересня з'являться спеціальні паркінги для орендованих електросамокатів.
11:12
Греція закликала Туреччину відмовитися від агресії для поліпшення відносин
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його уряд хоче повною мірою скористатися поліпшенням політичного клімату у відносинах із сусідньою Туреччиною попри давні суперечки.
11:02
Прем'єр Ірландії відкинув можливість вступу країни в НАТО
Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що його країна не має наміру вступати в НАТО за прикладом Фінляндії і Швеції.
10:37
Дослідження США: РФ примушує українців в окупації до свого громадянства
Російська окупаційна влада примушує українців приймати російське громадянство, а у разі відмови застосовує проти них численні обмеження.
10:32
Молдова стежить за ситуацією в Україні після російських атак біля її кордону
Молдова уважно стежить за ситуацією в Україні після серії російських атак на українські порти, які розташовані всього за кілька десятків кілометрів від молдовської території.
10:15
У Литві не бачать необхідності військової відповіді на вояж білоруських гелікоптерів
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що немає необхідності у військовій відповіді на порушення білоруськими гелікоптерами кордонів Польщі.
10:09
У 24 містах Каталонії оголосили надзвичайний стан через посуху
В 24 муніципалітетах регіону Іспанії Каталонії оголосили надзвичайний стан через посуху, спричинену гострою нестачею дощів в останні роки.
10:00
фотоРумунія хоче виробляти ракети-перехоплювачі SkyCeptor
Представники румунської компанії Electromecanica та американської Raytheon Missiles&Defense підписали лист щодо намірів виробництва в Румунії ракет-перехоплювачів SkyCeptor.
Аналітика короткоЧому жорстка відповідь НАТО на провокації Росії навряд чи призведе до Третьої світової
09:39
США розповіли, який шанс для України бачать у зустрічі в Саудівській Аравії
Сполучені Штати сподіваються, що зустріч у Саудівській Аравії стане шансом для країн світу почути від України про реалії російсько-української війни, а для Києва – обговорити забезпечення миру.  
09:37
Президент Естонії відклав поїздку до Австралії, бо у канцелярії нема грошей
Президенту Естонії Алару Карісу довелось відкласти запланований на літо візит до Австралії через брак коштів.
09:17
Євросоюз: РФ хоче створити нові залежності своїм дешевим зерном
Європейський Союз попередив країни, що розвиваються, про те, що Росія пропонує дешеве зерно, щоб створити нові залежності від себе.
09:01
Британська розвідка назвала фактор, який заважає бойовим діям на півдні України
Розвідка Великої Британії повідомляє, що відростання підліска на півдні України сповільнює перебіг бойових дій у цьому районі.
08:56
фотоЕстонія передала Україні допомогу для підводного розмінування
Українські рятувальники отримали від Естонії партію допомоги для підводного розмінування.
08:30
США про інцидент з гелікоптерами Білорусі: Наразі п'ята стаття НАТО не обговорюється
США заявили, що серйозно ставляться до безпеки НАТО після інциденту із порушенням повітряного простору Польщі військовими гелікоптерами Білорусі.
07:53
США частково евакуюють посольство у Нігері
Сполучені Штати вирішили евакуювати деяких співробітників і сім'ї зі свого посольства у Нігері після перевороту, який стався минулого тижня.