4 серпня 2023

Статті
Не тільки вибори, не тільки зерно. Як Україні та Польщі уникнути масштабної кризи у відносинах
Україна вважає Польщу ситуативним союзником, який через загрозу РФ підтримуватиме нас за замовчуванням, хай що станеться? Чи все ж таки стратегічним партнером?
Новини
22:31
У Молдові депутати розпущеного "Шору" оскаржили заборону на участь у виборах
Група депутатів уже забороненої в Молдові олігархічної партії "Шор" у п’ятницю звернулась до Конституційного суду країни, вимагаючи заблокувати законопроєкт, який забороняє членам заборонених політсил брати участь у виборах.
22:14
фотоРибалка з Нідерландів знайшов золоту сережку, загублену в морі 23 роки тому
Нідерландському моряку Хенку Кюперу із села Ден Овер повернули золоту сережку, яку він випадково впустив у море у 2000 році під час риболовлі.
21:45
Зеленський висловив співчуття Грузії через трагедію в курортному селищі
Президент Володимир Зеленський висловив співчуття у зв’язку із загибеллю людей у грузинському курортному селищі Шові в результаті зсуву ґрунту.
21:37
У Саудівській Аравії розподілять відповідальність за пункти "формули миру" – ОП
Понад 40 держав-учасників зустрічі у місті Джидда в Саудівській Аравії в суботу й неділю розподілять між собою відповідальність щодо окремих пунктів української "формули миру".
21:16
Обладнання для розмінування й розвідсистеми: нова військова допомога Україні від Німеччини
Уряд Німеччини в п’ятницю оновив перелік військової допомоги, наданої Україні для допомоги в протистоянні повномасштабному російському вторгненню.
ДайджестЛатвія депортує росіян, 100 БТР з Болгарії, Литва закриває кордон з Білоруссю: новини дня
20:56
відеоУ Чехії звільнили офіціанта, який збиткувався з українки, увімкнувши гімн Росії
У місті Брандіс-над-Лабем-Стара-Болеслав, що під Прагою, в одному із закладів стався скандал через поведінку офіціанта, який цькував біженку із Українки та увімкнув при них гімн Росії.
20:37
У Британії викрили схему сексуальної експлуатації жінок із Румунії
Румунські та британські правоохоронці спільно з європейськими органами правосуддя – Євроюстом і Європолом – здійснили операцію з протидії торгівлі румунськими жінками для сексуальної експлуатації у Великій Британії.
20:35
Польща й Литва домовились, як реагувати на можливі нові провокації з Білорусі
Міністри внутрішніх справ Польщі та Литви скоординували плани реагування на можливі нові провокації з боку Білорусі, у тому числі потенційне закриття кордону з Білоруссю.
20:21
Польща заявила, що Україна зняла заборону на імпорт її курятини та яєць
Міністерство сільського господарства Польщі в п’ятницю заявило про рішення України скасувати заборону на імпорт польських яєць і курятини, запровадженої минулого місяця через поширення хвороби Ньюкасла.
20:18
Поліція Швеції не дозволила акцію проти фестивалю еритрейської культури, де сталися бійки
Поліція Швеції не дала дозволу на проведення акції протесту проти фестивалю еритрейської культури під Стокгольмом, де сталися масштабні сутички. 
20:00
Поліція Косова зменшить присутність у сербських муніципалітетах на півночі
Поліція частково визнаного Косова зменшить присутність у та довкола адміністративних будівель в чотирьох північних муніципалітетах, де проживають переважно етнічні серби. 
19:51
Прем'єра Іспанії розкритикували за відпочинок у Марокко в розпал формування коаліції
Рішення прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса поїхати у сімейну відпустку до Марокко в той час, як майбутнє його коаліції ще не визначене, викликало критику як близьких до нього лівих, так і правих політичних сил.
19:31
Британців попередили про потужний шторм на вихідних
На Британію насувається потужний шторм "Ентоні" зі шквальним вітром і зливами, що може створити небезпечні для життя ситуації. 
19:25
Швейцарія відкинула закиди в недостатньому виконанні санкцій проти Росії
Міністерство закордонних справ Швейцарії прокоментувало заяви американської Гельсінської комісії, в якій швейцарську сторону звинувачують у недостатній протидії ухилянню росіян від санкцій.
19:08
відеоНімецькі інфлюенсери зруйнували 150-річну скульптуру на італійській віллі
Власники італійської вілли Альчео в північному муніципалітеті Віджу подали скаргу на групу німецьких інфлюенсерів, які під час фільмування відео перекинули 150-річну скульптуру вартістю 200 тисяч євро.
19:08
У Будапешті після 2 років реконструкції відкрили Ланцюговий міст – візитівку міста
У Будапешті завершили реконструкцію найдавнішого у місті Ланцюгового мосту, який через роботи був закритий з 2021 року.
Аналітика короткоЧому вибори у Польщі – не єдина причина напруги у відносинах з Україною
18:29
Після Швеції заклики помститись паліям Корану почали розсилати і в Норвегії
Норвезька поліційна служба безпеки (PST) перевіряє повідомлення про розсилки текстових повідомлень у Норвегії із закликами помститись за спалення Корану, які нещодавно відбулись у Данії та Швеції.
18:11
фотоУ Польщі після погоні з ДТП зупинили автобус із майже 30 нелегальними мігрантами
Польські правоохоронці після погоні зі стріляниною і ДТП зупинили автобус з великою групою нелегальних мігрантів, майже половина з них – діти. 
18:09
Оновлено 18:37Кулеба: Участь Китаю в зустрічі щодо "формули миру" – суперпрорив
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав участь китайського представника Лі Хуея в зустрічі в місті Джидда в Саудівській Аравії для обговорення української "формули миру".
17:58
ЄС засудив новий вирок Навальному
Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель у п’ятницю засудив вирок Московського міського суду про 19 років ув’язнення  для російського опозиціонера Алексєя Навального у справі про створення "екстремістської спільноти".
17:38
фотоЗеленський зустрівся з Крісом Крісті, який хоче стати президентом США
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю провів зустріч із колишнім губернатором американського штату Нью-Джерсі Крісом Крісті, який змагається за номінацію на президентські вибори наступного року.
17:34
ЗМІ відстежили контакти між людиною німецьких ультраправих з AfD і Москвою
Журналістське розслідування виявило листування, що можуть свідчити про вплив з Кремля на діяльність деяких депутатів AfD за посередництва довіреної особи у Берліні та його куратора у Москві.
17:27
Італія почала проєкт підтримки закладів лікування постраждалих від війни в Україні
Міністерство охорони здоров’я Італії почало втілення проєкту, спрямованого на підтримку закладів для лікування військовослужбовців та цивільних, які отримали поранення внаслідок воєнних дій в Україні.
17:03
Білорусь "відверто розчарована" новими санкціями від "брехливого й лицемірного" ЄС
Міністерство закордонних справ Білорусі в п’ятницю прокоментувало запроваджені Європейським Союзом напередодні нові санкції проти фізичних та юридичних осіб, а також експортні обмеження на товари подвійного призначення.
16:45
Китай підтвердив участь у переговорах про українську "формулу миру" в Саудівській Аравії
Міністерство закордонних справ Китаю в п’ятницю підтвердило участь свого представника в переговорах у місті Джидда в Саудівській Аравії щодо української "формули миру".
16:32
Уряд Болгарії слідом за парламентом схвалив надання Україні 100 БТР
Болгарський уряд на засіданні в четвер, 3 серпня, схвалив проєкт угоди між Міністерствами внутрішніх справ Болгарії та Міністерством оборони України про безоплатне надання броньованої транспортної техніки.
16:15
фото, відеоСильні зливи спричинили катастрофічні повені у Словенії, є загиблі
Частина Словенії потерпає від катастрофічної повені після злив, відомо вже про трьох загиблих.
16:13
фотоЩе один претендент на посаду президента США від республіканців приїхав в Україну
Один із претендентів на номінацію на президентську посаду від Республіканської партії США, ексгубернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті в п’ятницю прибув із неоголошеним візитом до України.
15:40
Польща передала Білорусі докази порушення кордону гелікоптерами
Посольство Польщі у Мінську передало до МЗС Білорусі підтвердження того, що білоруські військові гелікоптери 1 серпня справді порушили повітряний простір Польщі. 
15:35
фотоДо армії Туреччини вперше призначили жінку-адмірала
У Туреччині Вища військова рада призначила полковника штабу Гекчен Фірат з командування Військово-морських сил першою в історії Збройних сил країни жінкою-адміралом.
15:01
ФотоЗсув ґрунту у Грузії: кількість загиблих зросла до 11
У Грузії внаслідок зсуву ґрунту, що стався напередодні в районі курортного селища Шові, загинули вже 11 осіб.
15:01
Поляків попередили про військову техніку на дорогах: готують найбільший за 30 років парад
Поляків попередили про те, що найближчі кілька днів вони можуть бачити масштабне пересування військової техніки на дорогах по всій території країни, що пов’язано з підготовкою до параду.
14:53
У Німеччині сталася пожежа в лікарні: 28 постраждалих
У Німеччині напередодні увечері сталась пожежа в лікарні міста Гемер, що приблизно в 30 кілометрах на південний схід від Дортмунда.
14:50
фотоУ Німеччині помітили атласи з анексованими територіями України, які суперечливо позначені 
У Німеччині у навчальних закладах почали роздавати атласи, на яких окуповані Росією території України позначені кольором, який хибно створює враження суперечливої приналежності українських територій. 
14:37
Розвідка Естонії: РФ не здатна на прорив на фронті, тому виснажує Україну ударами дронів і ракет
Розвідувальний центр Сил оборони Естонії вважає, що російська окупаційна армія не здатна здійснити рішучий прорив  української оборони на фронті.
14:09
Латвія попросить тисячі російських громадян покинути країну
Управління у справах громадянства та міграції (PMLP) Латвії у вересні надішле шістьом тисячам російських громадян листи з проханням покинути країну.
13:59
Литва визнала понад одну тисячу громадян РФ і Білорусі загрозою нацбезпеці
З кінця 2022 року, після запровадження спеціальної анкети, Литва визнала загрозою національній безпеці 1164 білорусів та росіян. 
13:44
"Політика гієн і шакалів": топ-дипломати Польщі влаштували суперечку через Україну
Колишній польський міністр закордонних справ Яцек Чапутович, коментуючи напруженість у відносинах між Польщею та Україною, заявив, що Варшава веде "політику гієн і шакалів", чим викликав обурення свого наступника Збігнєва Рау.
13:23
Канцлер Австрії пропонує закріпити використання готівки в конституції
Австрійський канцлер Карл Негаммер пропонує закріпити в конституції країни право на використання готівки, яка залишається популярною.
13:10
ФотоУ Німеччині пожежа значно пошкодила старовинну церкву у стилі бароко
У німецькому місті Гросрерсдорф, що у землі Саксонія, внаслідок пожежі була сильно пошкоджена старовинна протестантська церква у стилі бароко.
12:45
Польща хоче 1 млрд євро від ЄС для збільшення транзиту зерна з України
Польща представила ЄС розрахунки інвестицій, необхідних для збільшення експорту агропродукції з України через польсько-український кордон на світові ринки.
12:34
У Литві вважають неминучим закриття кордону з Білоруссю
У Литві вважають, що закриття кордону з Білоруссю є "питанням часу".
12:20
У Польщі затримали шпигуна з російської мережі
У Польщі співробітники Агентства внутрішньої безпеки затримали підозрюваного у діяльності шпигунської мережі, що працює на Росію.
12:12
Майже 50% українських біженців у Німеччині надмірно кваліфіковані – дослідження
Майже половина українських біженців у Німеччині мають надмірну кваліфікацію для роботи, яку вони виконують.
12:04
У США затримали двох моряків за підозрою у передачі секретних даних Китаю
У США заарештували двох моряків Військово-морських сил за звинуваченням у передачі Китаю конфіденційних матеріалів, що поставило під загрозу національну безпеку.
11:41
У Латвії повідомили, як білоруські служби допомагають мігрантам перетнути кордон
У Державній прикордонній охороні Латвії розповіли, що білоруські служби допомагають нелегальним мігрантам потрапити на латвійську територію.
11:36
Литва закриє два КПП на кордоні з Білоруссю
Литва ухвалила рішення закрити два КПП на кордоні з Білоруссю.
11:21
ЗМІ: Сунак може пропустити Генасамблею ООН через внутрішні проблеми
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак може не взяти участь у зустрічі лідерів Генеральної асамблеї ООН, щоб зосередитись на внутрішніх проблемах.
11:10
Данія посилює прикордонний контроль через спалення Корану
Данія посилить прикордонний контроль через нещодавні спалення Корану в країні.
11:00
Опитування: Більшість республіканців не проголосують за Трампа, якщо його визнають винним
Близько половини виборців-республіканців не проголосували б за колишнього президента Дональда Трампа, якби суд визнав його винним.
10:41
Німецький суд відмовив музикантам у компенсації через Covid-обмеження
Федеральний верховний суд Німеччини постановив, що уряд не повинен виплачувати компенсації музикантам, які втратили роботу через карантинні обмеження на початку пандемії COVID-19.
10:29
Фото, відеоУ Грузії на курорті стався зсув ґрунту: шестеро загиблих, десятки зниклих
У Грузії напередодні стався зсув ґрунту в районі курортного селища Шові у високогірному регіоні Рача.
10:12
США назвали ключовий компонент "формули миру" України
Сполучені Штати бачать завданням саміту у Саудівській Аравії представлення та просування мирної формули, яку висунув президент України Володимир Зеленський.
10:10
Президент Литви про закриття кордону з Білоруссю: Це один з ефективних варіантів
Президент Литви Гітанас Науседа допускає можливість закриття кордону з Білоруссю, якщо безпекова ситуація стане вкрай складною через присутність найманців групи Вагнера.
09:46
Пентагон не бачить ризиків для НАТО через ситуацію на кордоні Польщі з Білоруссю
У Пентагоні вважають, що наразі немає неминучих ризиків для Польщі та інших країн НАТО через присутність на території Білорусі найманців групи Вагнера.
09:30
Пентагон закликав не плекати ілюзій у важкій битві України проти РФ
Міністерство оборони США попереджає, що боротьба, з якою зіштовхнулася Україна у війні проти Росії, не є легкою.
09:28
Провокації "вагнерівців" розцінюватимуться як дії, підтримувані РФ – посол Латвії в НАТО
У Латвії заявили, що можливі провокації за участю найманців групи Вагнера, які зараз перебувають у Білорусі, будуть розцінюватися НАТО як дії, підтримувані керівництвом Росії.
09:12
Розвідка Британії пояснила, чому РФ атакує південь України здебільшого дронами
Розвідка Великої Британії повідомляє, що Росія атакує українську інфраструктуру на півдні дронами іранського виробництва, оскільки вважає, що такі удари не призведуть до суттєвої ескалації.
08:49
Україна розпочала переговори зі США щодо "гарантій безпеки"
Україна 3 серпня розпочала переговори зі Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої угоди про надання "гарантій безпеки" у межах Спільної декларації про підтримку нашої держави.
08:26
Білий дім: РФ прагне купити боєприпаси у КНДР
Розвідка Сполучених Штатів встановила, що Північна Корея розглядає можливість продажу артилерійських боєприпасів Росії.
07:57
Суд у США обрав Трампу запобіжний захід
Колишній президент США Дональд Трамп не визнав себе винним у висунутих проти нього звинуваченнях щодо його спроб скасувати результати президентських виборів 2020 року.