6 листопада 2023

Статті
Беззаконням по Росії: як уряд Молдови зняв з виборів агентів РФ та що з цього вийшло
Юридично уряд Молдови просто "покарав" опозиційну партію... Переможцем виборів з великим відривом стала партія влади, PAS...
Американська буря навколо України: від чого залежить продовження допомоги США
Доля допомоги Україні залежить від того, чи зможе новий спікер Палати представників знайти баланс між потребами домовлятися з демократами та утихомирювати праворадикалів.
Новини
23:04
Формування уряду Польщі: Туск зустрінеться з партнерами по опозиції
Лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск, якого об’єднані опозиційні партії висунули кандидатом у прем’єр-міністри, відреагував на рішення президента Анджея Дуди вручити мандат чинному голові уряду Матеушу Моравецькому.
22:53
Лідер сепаратистів Каталонії Пучдемон став фігурантом ще однієї справи в Іспанії
Суд Мадрида в понеділок оголосив про розслідування стосовно лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона і ще 10 людей у справі про таємну організацію "Демократичне цунамі", яку вважають причетною до організації низки протестів проти іспанського уряду.
22:18
ЗМІ: ЄС підтримає переговори про вступ з Україною й Молдовою, Грузія отримає "кандидата"
Європейський Союз, імовірно, підтримає початок переговорів про вступ для України та Молдови й надасть Грузії статус кандидата на членство, але з певними умовами.
22:14
Головний дипломат ЄС визнав, що війна Ізраїлю й ХАМАС вже впливає на підтримку України
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель визнав, що війна Ізраїілю і ХАМАС вже впливає на міжнародну підтримку України. 
21:59
Трамп відмовився їхати в Україну на запрошення Зеленського через "конфлікт інтересів"
Колишній президент США Дональд Трамп вирішив не приймати запрошення Володимира Зеленського відвідати Україну, аби самостійно переконатись у неможливості "домовитись" про швидке завершення війни з Росією.
21:52
Боррель: не можна забувати про Україну через Близький Схід, програє Україна – програємо і ми
Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель закликав не допустити спадання уваги до України та єдності союзників у її підтримці, наголосивши, що від розв’язки у цій війні залежить майбутнє Європи. 
21:50
Politico: Працівники Держдепу обурені позицією США щодо Ізраїлю
Співробітники Державного департаменту США у доповідній записці розкритикували підхід адміністрації Джо Байдена до війни між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС, стверджуючи, що Вашингтон повинен бути готовий публічно критикувати й ізраїльтян.
21:21
Боррель розповів, якими бачить пріоритети ЄС щодо війни на Близькому Сході
Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель назвав три пріоритети для політики ЄС в умовах ескалації на Близькому Сході. 
21:11
Дуда доручив чинному прем'єру Польщі від ПіС формувати уряд
Президент Польщі Анджей Дуда доручив формування нового уряду після парламентських виборів 15 жовтня чинному прем'єр-міністру Матеушу Моравецькому.
ДайджестПольські фури блокують кордон України, три цілі ЄС щодо Києва, Трамп обігнав Байдена: новини дня
21:07
Парламент Угорщини продовжив надзвичайний стан через війну РФ проти України
Угорський парламент у понеділок остаточно схвалив продовження режиму надзвичайного стану, запровадженого у травні 2022 року на тлі повномасштабної агресії Росії проти України.
21:04
Головний дипломат ЄС вважає, що "найближчі місяці" стануть визначальними для майбутнього світу 
Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель вважає, що події найближчих місяців будуть визначальними для майбутнього світу та ролі ЄС у ньому.
20:54
Італія домовилась відкрити в Албанії центри прийняття нелегальних мігрантів
Прем’єр-міністри Італії та Албанії Джорджія Мелоні та Еді Рама в понеділок домовились про побудову на албанській території центрів для прийняття нелегальних мігрантів, які намагаються потрапити в ЄС через Середземне море.
20:33
Нев’їзний Лавров проситься на зустріч ОБСЄ в Північній Македонії
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров, який перебуває під санкціями через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, попросив дозволу відвідати міністерську зустріч Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Скоп'є.
20:30
У Франції хочуть унеможливити звільнення осіб, яких мають депортувати, якщо вони є небезпечними
Французький уряд запропонував доповнення до свого законопроєкту про імміграцію, яке передбачає скасування можливості звільнити з-під варти особу, яка очікує депортації, якщо цю людину вважають потенційно небезпечною.
20:12
ЗМІ: Президента Польщі переконали довірити чинному прем’єру формування уряду
Президент Польщі Анджей Дуда увечері в понеділок має оголосити, що довіряє формування уряду після парламентських виборів минулого місяця чинному прем’єр-міністру Матеушу Моравецькому.
19:58
Компанії з Нідерландів можуть обходити санкції проти РФ завдяки Туреччині
Деякі нідерландські компанії, ймовірно, обходять санкції Європейського Союзу проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну, шляхом експорту своєї продукції через Туреччину.
19:42
Пентагон: У Газі загинули й були поранені "тисячі" цивільних
Сполучені Штати в понеділок визнали, що в секторі Гази після нападу терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль жертвами бойових дій між сторонами стали "тисячі" людей.
19:27
Стефанішина: Оцінка руху України в ЄС буде позитивною, ми виконали все, що погодили
Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в понеділок підтвердила, що очікує на позитивну оцінку Єврокомісії щодо прогресу руху України в ЄС цього тижня.
19:22
Грузія почала розслідування вбивства свого громадянина окупантами РФ у Цхінвальському регіоні
Міністерство внутрішніх справ Грузії почало розслідування за фактом вбивства громадянина Грузії та викрадення ще одного російськими військовими біля села Кірбалі.
19:10
Міжнародні спостерігачі: Вибори в Молдові були "мирні й дієві", але були й проблеми
Міжнародна місія зі спостереження за виборами в Молдові відзначила "мирний та дієвий" характер місцевих виборів напередодні, 5 листопада, але вказали на проблеми із зовнішнім втручанням та обмеження в умовах надзвичайної ситуації.
18:58
фотоУ Британії чотирьох осіб судитимуть за крадіжку золотого унітаза з будинка Черчилля
У Британії офіційно висунули звинувачення чотирьом чоловікам у крадіжці золотого унітаза, який був частиною мистецької експозиції у будинку Вінстона Черчилля.
18:44
Британія дозволила здійснити перший переліт через Атлантику на біопаливі
Управління цивільної авіації Великої Британії видало перший в історії дозвіл на здійснення трансатлантичного перельоту на біопаливі – технології, яка в перспективі має зробити авіатранспорт більш екологічним для довкілля.
18:25
Військові РФ вбили громадянина Грузії в окупованому Цхінвальському регіоні
У понеділок в районі грузинського села Кірбалі Горійського муніципалітету поблизу розмежувальної лінії з невизнаною Південною Осетією російські військові вбили громадянина Грузії під час спроби затримання.
18:23
Понад 100 британських компаній зізнались, що порушували санкції проти РФ
Щонайменше 127 компаній у Великій Британії добровільно визнали порушення санкцій проти Росії з початку її повномасштабного вторгнення в Україну.
18:17
Глава МЗС Латвії: якщо ЄС не розшириться – з цього не буде нічого доброго
Міністр закордонних справ Латвії Криш’яніс Каріньш вважає, що ЄС зможе впоратися одночасно із внутрішньою реформою та прийомом нових членів, а відмова від розширення "не призведе ні до чого доброго" і гратиме на руку імперським амбіціям Росії. 
18:06
Блінкен після переговорів у Туреччині впевнений, що Швеція скоро буде в НАТО
Державний секретар США Ентоні Блінкен після переговорів зі своїм турецьким колегою в Анкарі в понеділок заявив, що переконаний у прогресі щодо схвалення вступу Швеції в Північноатлантичний Альянс.
18:01
ФотоУ Лондоні арештували екоактивістів, які пошкодили картину в Національній галереї
У Лондоні поліція арештувала двох екоактивістів руху Just Stop Oil, які пошкодили скло в картині Дієго Веласкеса "Венера з дзеркалом".
17:54
Польща: прем’єра звинувачують у понад 15 млн євро збитків під час COVID-пандемії
Верховна контрольна палата Польщі подала повідомлення про обґрунтовану підозру у вчиненні прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким неправомірних дій під час пандемії коронавірусу, пов’язаних із необґрунтованими витратами.
17:43
Глава МЗС Латвії побоюється, що допомога Україні ослабне, якщо суспільна підтримка знизиться
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш вважає, що нова війна на Близькому Сході може відвертати суспільну увагу від російського вторгнення та вплинути на підтримку допомоги Україні. 
17:37
Охорона міністра оборони Швеції затримала небезпечного чоловіка
В урядовому кварталі Швеції в понеділок охоронець міністра оборони Пола Йонсона затримав чоловіка з, імовірно, вогнепальною зброєю.
17:33
Хакери атакували сайт ЦВК Молдови в день місцевих виборів
У день місцевих виборів у Молдові фахівці зафіксували кілька інцидентів у сфері кібербезпеки, зокрема хакери атакували сайт ЦВК.
17:19
Швеція призначила представника з питань демократичної Білорусі
Уряд Швеції призначив колишнього посла в Білорусі Крістіну Юханессон спецпредставницею з питань відносин із демократичною білоруською опозицією.
17:17
Одіозний глава МЗС Словаччини: Тільки "мирні ініціативи" покладуть край війні в Україні
Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар, відомий своїми українофобними заявами, поділився своїм баченням щодо завершення розв’язаної Росією війни проти України.
17:05
ЗМІ: У ЄС заперечують початок обговорень з Києвом можливих переговорів з РФ
Дипломатичні джерела у ЄС назвали неправдивою інформацію про те, що представники США та ЄС нібито почали обговорювати з Україною можливість мирних переговорів із РФ.
17:03
ЄС і Китай уперше з 2019 року проведуть очний саміт
Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок підтвердила проведення саміту ЄС-Китай у грудні – він уперше з 2019 відбудеться в очному форматі.
17:01
У Молдові заявили про "безпрецедентне втручання Росії" під час місцевих виборів
Спікер молдовського парламенту Ігор Гросу заявив, що місцеві вибори відбулися в умовах "безпрецедентного втручання Росії у внутрішні справи Молдови за допомогою брудних грошей і пропаганди".
16:46
США пообіцяли Вірменії допомогу з реформою збройних сил
Голова Генерального штабу Збройних сил Вірменії Едвард Асрян минулого тижня відвідав Європейське командування США (USEUCOM) в німецькому Штутгарті й обговорив допомогу в реформуванні вірменської армії.
16:39
Україна закликає польських перевізників припинити блокаду кордону
Україна закликає польських перевізників припинити блокаду кордону поблизу пунктів пропуску "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Гребенне".
16:32
У Фінській затоці у жовтні нібито пошкодили комунікаційний кабель Росії
Приблизно у той же період, коли у Фінській затоці отримали пошкодження газопровід і кабель між Естонією та Фінляндією нібито зазнав пошкоджень і російській комунікаційний кабель до Калінінграда.
16:29
Литва затвердила План національної оборони
Державна рада оборони Литви (VGT) у понеділок затвердила План національної оборони.
16:15
У Литві засудженому за шпигунство на користь РФ експолітику висунули нове обвинувачення
У Литві засудженому за шпигунство колишньому політику Альгірдасу Палецкісу висунули нове обвинувачення у наклепі і публічному схваленні злочинів режимів  СРСР або нацистської Німеччини.
15:53
Фіцо обіцяє не перешкоджати продажу зброї Україні
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який відмоовився, аби його держава надавала військову допомогу Україні, обіцяє не перешкоджати словацьким компаніям виробляти і постачати зброю своїм клієнтам.
15:53
У Швеції оголосили обвинувальний вирок неповнолітньому за планування теракту
Суд у Швеції визнав 16-річного хлопця винним у плануванні теракту у школі, за що йому присудили 10 місяців нагляду.
15:40
В Угорщині звільнили директора музею, де проходила виставка з фото ЛГБТК-спільноти
Уряд Угорщини у понеділок звільнив директора Національного музею після того, як той дозволив особам до 18 років відвідати виставку World Press Photo, на якій були фото з представниками ЛГБТК-спільноти.
Аналітика короткоЩо впливає на продовження американської підтримки України
15:25
ФотоПольські перевізники почали блокаду кордону з Україною, рух ускладнено
Десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною в Гребенному, Дорогуську та Корчовій.
15:09
У Зеленського відповіли на заяви ексглави Єврокомісії про "корумповану Україну"
Очільник Офісу президента України Андрій Єрмак висловив подив з приводу заяв експрезидента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера про "корумповану Україну" та заперечив йому.
14:51
Прем’єрка Франції запропонувала "тривожні кнопки" у школах на випадок терактів
Прем’єрка Франції Елізабет Борн пропонує сполучити школи і поліцію системою швидкого оповіщення, щоб уможливити попередження і якнайшвидше реагування на надзвичайні ситуації.
14:48
Блінкен говорив з главою МЗС Туреччини про ситуацію на Близькому Сході і членство Швеції в НАТО
Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Туреччини зустрівся зі своїм колегою Хаканом Фіданом для обговорення ситуації на Близькому Сході.
14:28
Французька компанія постачатиме Україні гранатомети і штурмові гвинтівки
Французька компанія Cybergun підписала контракт на суму 36 мільйонів євро на поставку Україні озброєння.
14:20
ЄС збільшив гуманітарну допомогу Газі на 25 мільйонів євро
В рамках подальшої підтримки Євросоюзом населення Гази Європейська комісія виділить ще 25 мільйонів євро гуманітарної допомоги.
14:11
Ізраїльські військові затримали журналістів з Німеччини, Берлін відреагував
У Міністерстві закордонних справ Німеччини відреагували на інцидент між ізраїльськими військовослужбовцями і знімальною групою німецького телеканалу ARD на Західному березі річки Йордан.
13:48
У Німеччині заявили про готовність взяти на себе роль лідера НАТО для захисту від агресії РФ
Німеччина готова взяти на себе роль лідера в НАТО, на чому союзники наполягали десятиліттями, і захищати східний фланг Альянсу від російської агресії.
13:47
Проєвропейський кандидат виграв вибори мера Софії у представниці проросійських лівих
У другому турі місцевих виборів у болгарській столиці Софії переміг кандидат проєвропейської коаліції "Продовжуємо зміни"- "Демократична Болгарія" Васил Терзієв.
13:39
Литва підготує 450 нових офіцерів для охорони кордону з Білоруссю
Близько 450 нових офіцерів приєднаються до Державної прикордонної служби Литви (VSAT) та охоронятимуть кордон з Білоруссю протягом наступних двох років.
13:38
У Грузії кажуть, що ЄС не вимагає від них санкцій проти РФ
Голова парламенту Грузії, представник партії влади "Грузинська мрія" Шалва Папуашвілі заявив, що  Євросоюз не вимагає від країни запроваджувати санкції проти РФ.
13:18
Президентка Єврокомісії виступила проти замороженого конфлікту в Україні
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що метою у війні в Україні повинен лишатися стійкий і справедливий мир, а не заморожений конфлікт.
13:14
Трамп випереджає Байдена в п'яти з шести ключових штатів за рік до виборів
За рік до виборів 2024 року президент США Байден відстає від колишнього президента Дональда Трампа в п'яти з шести ключових для результатів голосування штатів.
13:07
Норвегія хоче відродити ізраїльсько-палестинський дипломатичний канал
Норвегія вивчає шляхи відродження ізраїльсько-палестинського дипломатичного каналу для пошуку політичного вирішення конфлікту, що триває десятиліттями.
12:54
У Німеччині різко зросла кількість антисемітських злочинів
У Німеччині поліція фіксує значне зростання кількості злочинів на ґрунті антисемітизму.
12:43
Одного з керівників Російського союзу Латвії засудили умовно за виправдання геноциду
Ризький міський суд визнав колишнього члена правління Російського союзу Латвії (РСЛ) Александра Філея винним у виправданні геноциду, злочинів проти людяності, злочинів проти миру і воєнних злочинів.
12:38
Кулеба: Питання Taurus для України ще не закрите
Україна продовжує тиснути на Німеччину у питанні передачі далекобійних ракет Taurus, які Берлін відмовляється постачати.
12:35
Експрезидент Чехії: Моя найбільша невдача - я помилився в Путіні
Колишній президент Чехії Мілош Земан заявив, що він помилився у оцінці російського президента Владіміра Путіна, та назвав це своєю головною невдачею за час перебування на посаді лідера держави.
12:21
Міністр оборони Німеччини вважає, що Taurus не зможуть змінити ситуацію на фронті
Німеччина досі не визначилася з постачанням Україні крилатих ракет Taurus і сумнівається, що ці ракети загалом можуть радикально змінити ситуацію на фронті.
12:21
Британія відкликає частину співробітників посольства в Лівані
Міністерство закордонних справ Великої Британії відкликало частину співробітників посольства в Лівані, а також рекомендувало громадянам залишити цю близькосхідну країну.
12:10
Франція обговорює з Єгиптом створення польового шпиталю для поранених в Газі
Франція веде переговори з Єгиптом про створення військово-медичного закладу на землі для поранених в секторі Гази, де триває військова операція Ізраїлю проти ХАМАС.
11:59
Стефанішина: Незадоволеність Угорщини щодо нацменшин має виключно політичні підстави
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла про діалог з Угорщиною і Румунією з приводу прав нацменшин і пов’язані з цим проблеми.
11:40
Президент Польщі в понеділок оголосить про призначення прем’єра
Президент Польщі Анджей Дуда оголосить своє рішення про призначення нового прем'єр-міністра після виборів минулого місяця в понеділок увечері.
11:30
Розвідка Британії: Економіка РФ ризикує перегрітися через інфляцію та війну в Україні
Збільшення інфляції в РФ, що зумовлено зростанням споживчих цін, зокрема, на продукти харчування та паливо, майже напевно призведе до збільшення її витрат на фінансування війни проти України.
11:19
Стефанішина про вступ в ЄС під час війни: Слона треба їсти частинами
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина не очікує труднощів під час дискусій з приводу прийняття України в ЄС під час дії воєнного стану.
11:09
Німеччина виділить 18 млрд євро регіонам для вирішення проблем міграції
Уряд Німеччини виділить 18 млрд євро своїм регіонам для вирішення проблеми з мігрантами в країні.
10:59
З аеропорту Кишинева ще до проходження паспортного контролю втік іноземець
Іноземець, який прибув до Молдови рейсом із Туреччини, втік з аеропорту Кишинева, не пройшовши контроль.
10:49
Німецьких солдатів на постійну дислокацію в Литву заманюватимуть щедрими бонусами
Міноборони Німеччини зараз розробляє детальну систему фінансових, соціальних і кадрових стимулів для того, щоб сприяти переведенню військ на постійне місце дислокації в Литву в найближчі місяці.
10:28
Росіяни більше не намагаються потрапити в Литву на автомобілях
Литовська митниця заявила, що понад місяць не фіксує спроб в'їзду в країну автомобілів з російськими реєстраційними номерами.
10:07
Шольц розкритикував партнерів по коаліції за публічні чвари
Канцлер Німеччини Олаф Шольц хоче від партій, які входять до урядової коаліції, більшої дисципліни, оскільки за чварами часто не видно реальних досягнень уряду.
10:06
Кількість мігрантів на Канарських островах Іспанії побила 17-річний рекорд
Цього року майже 32 тисячі мігрантів досягли Канарських островів Іспанії на човнах із Західної Африки, побивши попередній рекорд, встановлений у 2006 році.
09:47
Рівень заповнення німецьких газових сховищ перевищив 100%
Рівень заповнення німецьких газових сховищ у неділю вранці сягнув 100-відсоткової позначки.
09:26
Блінкен обговорив з президентом Кіпру морський коридор до Гази
Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з президентом Кіпру Нікосом Христодулідісом у неділю, щоб обговорити питання створення морського коридору для доставлення допомоги до сектора Гази.
09:19
Італія може першою в світі заборонити синтетичну їжу
Італія планує заборонити синтетичні продукти харчування.
09:02
Польський військовий поранив нелегала на кордоні з Білоруссю
Військова поліція розслідує обставини поранення нелегального мігранта польським солдатом біля кордону з Білоруссю.
08:55
У Франції чинний міністр вперше постане перед судом за зловживання на посаді
Міністр юстиції Франції постане перед спеціальним трибуналом через ймовірний конфлікт інтересів і зловживання службовим становищем – це перший випадок, коли чинний член французького уряду постане перед цим органом. 
08:30
Вибори у Молдові: чинний мер Кишинева перемагає у першому турі
За результатами підрахунку 99% голосів на виборах у Кишиневі чинний мер Іон Чебан набирає трохи більше 50% голосів, що означає перемогу у першому турі.
08:27
Шольц закликав німців стати на захист євреїв у країні
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав співгромадян зайняти чітку позицію проти антисемітизму.
08:11
Націоналісти в уряді Словаччини критикують Фіцо за нібито підтримку України на саміті ЄС  
Лідер проросійської Словацької національної партії, що входить до урядової коаліції Словаччини, не схвалив підтримку прем'єр-міністром Робертом Фіцо висновків саміту Європейської Ради наприкінці жовтня.
07:58
ФотоПропалестинські протестувальники у Туреччині намагались штурмувати авіабазу США
Турецька поліція застосувала сльозогінний газ та водомети, щоб зупинити пропалестинських демонстрантів, які намагалися штурмувати авіабазу Інджирлік, де дислокуються американські війська.
07:34
Блінкен прибув до Туреччини після неоголошеного візиту в Ірак
Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Туреччини після неоголошеного візиту до Іраку в неділю – це його остання зупинка в регіоні перед тим, як вирушити до Азії.
07:14
Єврокомісія заявила про надзвичайний рівень сплеску антисемітизму в Європі
Європейська комісія заявила, що європейські євреї сьогодні знову живуть у страху на тлі сплеску антисемітських інцидентів по всій Європі за кілька тижнів, що минули після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.