7 квітня 2023

Статті
"ЄС готовий дати Грузії статус кандидата, але у РФ є заготовки і на цей випадок"
Саломе Самадашвілі: "Грузинський уряд не просто не робить усе можливе для нашого кандидатства, а й влаштовує саботаж нашому успіху в Євросоюзі".
"У наступні пів року ми побачимо рух у вирішенні конфлікту з Угорщиною"
Тібор Томпа: "На сьогодні ми маємо так зване "втрачене покоління" українських угорців. І, на жаль, Будапешту цей процес був вигідний..."
Новини
23:07
фотоУ Нідерландах кілька морпіхів з’їли "великодні" цибулини: переплутали з цукерками
Військовослужбовцям Королівського військово-морського флоту в Нідерландах до Великодня вручили отримали великодній пакунок, не пояснивши його зміст – у результаті кілька морських піхотинців сплутали цибулини з цукерками.
23:00
Кулеба розповів, що Україна вважатиме успіхом саміту НАТО у Вільнюсі
Питання руху до членства в Північноатлантичному Альянсі є для України головним на прийдешньому саміті НАТО, що відбудеться в липні у Вільнюсі.
22:24
Проросійська партія Болгарії зібрала підписи для референдуму проти впровадження євро
Болгарська партія "Відродження", відома проросійською позицією, в п’ятницю подала необхідні підписи для проведення референдуму щодо відтермінування запровадження в країні євро.
22:04
фотоУ Бельгії конфіскували великодніх кроликів, зроблених з екстазі
Працівник митного контролю аеропорту Брюсселя Пол Мелейнер під час перевірки виявила партію великодніх кроликів, зроблених з MDMA – напівсинтетичної психоделічної речовини, відомої також як екстазі.
21:42
Байден на рік продовжив найперші санкції своєї адміністрації проти Росії
Президент США Джо Байден у п’ятницю підписав виконавчий указ про продовження режиму надзвичайного стану, запровадженого у квітні 2021 року через втручання Росії в американські вибори, та пов’язані з ним санкції.
21:12
Україна оголосила про відновлення експорту електроенергії в ЄС
Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав розпорядчий документ, що дозволяє розпочати процес відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності.
21:03
В Італії ведмідь вбив бігуна – це перший такий випадок в країні
На північному сході Італії під час пробіжки лісовою стежкою від лап ведмедя загинув молодий італієць – це перший такий випадок в країні.
ДайджестПольща зупиняє зерно з України, РФ псувала МіГи у Словаччині, візит Макрона у Китай: новини дня
20:57
У Литві пропонують зобов'язати публічних діячів декларувати зв'язки з РФ і Білоруссю
Голова комітету з національної безпеки та оборони парламенту Литви Лаурінас Кащюнас пропонує зобов'язати литовських публічних осіб декларувати зв'язки з Росією і Білоруссю.
20:41
У Польщі відкрився центр ремонту Т-64 для України
У межах угоди між польським збройовим концерном Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) та "Укроборонпромом" на польському бронетанковому заводі Bumar-Łabędy почалися роботи з капітального ремонту танків Т-64.
20:19
Уряд схвалив документ для приєднання України до роумінгу ЄС у 2023 році
Кабінет міністрів у п’ятницю ухвалив проєкт рішення Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі, який створює умови для приєднання України до режиму внутрішнього ринку ЄС в сфері роумінгу, тобто "роумінгового безвізу".
20:16
фотоУ Швейцарії кліматичні активісти заблокували жвавий Готтардський тунель
У Швейцарії у п'ятницю вранці автодорожній тунель Готтард був закритий в обох напрямках на деякий час через протест кліматичних активістів.
19:56
В Італії знову зафіксували найнижчу в історії народжуваність
Опубліковані в п’ятницю дані італійського статистичного бюро ISTAT показали, що народжуваність в Італії впала до нового історичного мінімуму нижче 400 тисяч у 2022 році.
19:38
В Австрії хочуть допомогти Україні з розмінуванням лише по завершенні війни
Міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер вважає, що її держава через конституційний нейтралітет може надати Україні допомогу з розмінуванням уже по завершенні війни, але не всі австрійські політики з цим погоджуються.
19:37
Прем'єр Румунії попросив про термінові заходи у зв'язку з протестами фермерів
Прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке під час п'ятничного засідання попросив міністра сільського господарства Петре Деа вжити термінових заходів для підтримки румунських фермерів.
короткоЯк протести у Тбілісі дали Грузії шанс на ЄС
19:11
ЗМІ: США вважають Росію причетною до "зливу" даних про підготовку контрнаступу в Україні
За витоком кількох секретних американських військових документів, які були викладені в соцмережах й нібито свідчили про підготовку до весняного контрнаступу Україні, стоять Росія або проросійські елементи.
18:55
У Швеції взяли під варту чотирьох підозрюваних у підготовці теракту, серед них – 15-річний
Суд у Швеції під час закритого слухання в п’ятницю взяв під варту чотирьох із п’яти людей, яких підозрюють у підготовці теракту, ймовірно, на ісламістському ґрунті.
18:37
Китай оголосив про санкції через візит президентки Тайваню у США
Китай у п’ятницю запровадив додаткові санкції проти тайванських і американських осіб після візиту президентки невизнаного Тайваню Цай Інвень до Сполучених Штатів раніше цього тижня.
18:29
Польські фермери не скасовують протести попри плани зупинити ввезення зерна з України
Незважаючи на наміри України тимчасово зупинити ввезення зерна до Польщі, польські фермери не відступають від планів блокування прикордонного переходу "Дорогуськ-Ягодин".
18:08
Косовські серби відмовляються брати участь у місцевих виборах
Президент Сербії Александар Вучич заявив у п'ятницю, що етнічні серби на півночі Косова не братимуть участі в місцевих виборах, які відбудуться пізніше цього місяця.
18:08
У Литві припинили схему нелегального імпорту підсанкційної деревини з Білорусі та Росії
Митна служба Литви заявила, що після посилення митного контролю повністю ліквідувала імпорт російської та білоруської деревини та лісопродукції, який відбувався в обхід санкцій із Казахстану та Киргизстану.
17:46
65% французів негативно ставляться до Макрона - опитування
Пенсійна реформа і вимушений крок уряду, який ухвалив її текст без голосування депутатів, зовсім не сприятливо позначилися на іміджі президента Франції Еммануеля Макрона.
17:44
виправлено 18:33Кубраков обговорив "зернову угоду" з міністром оборони Туреччини
Віцепрем’єр-міністр України з питань відновлення Олександр Кубраков провів переговори з турецьким міністром оборони Хулусі Акаром.
17:32
В уряді Німеччини пропонують заборонити рекламу дитячих солодощів
Федеральний міністр продовольства Німеччини Джем Оздемір пропонує заборонити рекламу продуктів харчування, що є шкідливими для дітей – зокрема солодощів, у яких забагато цукру.
17:18
Двоє литовських добровольців поранені під Бахмутом
Двоє громадян Литви, що служать в Інтернаціональному легіоні оборони України, зазнали поранень під час бойових дій.
17:15
Україна тимчасово зупинить експорт зерна до Польщі – польський міністр
Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що українська сторона запропонувала на певний час повністю зупинити ввезення зерна до Польщі, але не транзит.
17:02
Китай і Франція підтримують нерозповсюдження ядерної зброї та "діалог" про Україну
Лідери Франції та Китаю – Еммануель Макрон і Сі Цзіньпін – за підсумками переговорів у китайському місті Гуаньжчоу опублікували спільну заяву, в якій засудили ядерну ескалацію та закликали до відновлення миру в Україні.
16:39
На пов'язаній з "Північними потоками" яхті знайшли сліди вибухівки – NYT
Німецькі слідчі знайшли сліди вибухівки на судні "Андромеда", яке пов’язують з вибухами на газопроводах "Північного потоку" у вересні минулого року.
16:24
Шмигаль поїде до Канади домовлятися про важку техніку та боєприпаси
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль планує приїхати до Канади на переговори щодо боєприпасів і важкої техніки, оскільки Київ готується до весняно-літнього контрнаступу проти російських сил.
16:02
Польські фермери погрожують блокадою пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" через українське зерно
Польські фермери пригрозили на три дні заблокувати пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ", якщо не буде врегульоване питання продажу в Польщі українського зерна.
15:57
Пункт пропуску на кордоні Румунії та України призупинив оформлення вантажівок через протест фермерів
Один з контрольно-пропускних пунктів на кордоні Румунії та України тимчасово припинив оформлення вантажів через протести румунських фермерів.
15:40
Чотири країни ЄС наполягають на санкціях проти атомної енергетики РФ – ЗМІ
Польща і країни Балтії запропонували включити в 11-й пакет санкцій сферу атомної енергетики Росії.
15:20
Екскомандира "Вагнера", який втік до Норвегії, затримали у Швеції: їздив начебто за цигарками
Поліція Швеції на початку цього тижня заарештувала екскомандира ПВК "Вагнер" Андрія Медведєва, який у січні втік з Росії до Норвегії.
15:18
Лідер Китаю схиляє Францію до протидії США - ЗМІ
Китайський лідер Сі Цзіньпін влаштував президенту Франції Еммануелю Макрону незвично щедрий прийом під час державного візиту, що може свідчити про наміри Пекіна посилити протидію Сполученим Штатам.
14:54
Албанія продовжила термін дії захисту українців
Албанія вирішила продовжити термін захисту українських біженців до вересня цього року.
14:30
НАТО проведе у Таллінні найбільші у світі навчання з кібербезпеки
Центр НАТО зі співробітництва у сфері кібербезпеки з 18 до 21 квітня проведе в Таллінні тренінги з кіберзахисту Locked Shields 2023 - у найбільших у світі кібернавчаннях візьмуть участь приблизно 3 тисяч осіб.
13:59
Посол розповів про сподівання України від проміжної оцінки ЄС щодо "кандидатських критеріїв"
Законодавчу роботу з виконання семи "кандидатських рекомендацій" Європейської комісії можна вважати завершеною і Україна розраховує на позитивну проміжну оцінку виконаних завдань з боку ЄС.
13:44
У Зеленського відреагували на новини про злив планів союзників з підготовки контрнаступу
Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк пожартував про деградацію російської розвідки після публікації The New York Times про злив у мережу кількох документів союзників щодо підготовки контрнаступу сил оборони України.
13:34
В Україні загинув ще один воїн з Грузії: число полеглих грузинів перевищило 40
На війні в Україні загинув уродженець грузинського міста Зугдіді Арсен Кецбая.
короткоЗ'явився шанс владнати конфлікт України з Угорщиною – глава угорської громади
13:20
15 країн ЄС приєдналися до позову Єврокомісії проти Угорщини за її законодавство проти ЛГБТ
До позову Європейської комісії проти Угорщини за її законодавство, спрямоване проти ЛГБТ, приєдналися вже 15 членів ЄС.
13:17
Кіпр навчатиме українських військових розмінуванню 
Кіпр запропонує Україні навчання розмінуванню в рамках гуманітарної допомоги.
13:00
Британія зволікає з допомогою Україні від продажу "Челсі" - Bloomberg
Допомога Україні від продажу футбольного клубу "Челсі" олігарха Романа Абрамовича затримується через затягування процесу погодження - через рік після продажу кошти залишаються замороженими на рахунку у Британії.
12:52
фотоРумунські фермери поновили протести через українське зерно
Фермери Румунії поновили протести через імпорт українського зерна, що призвів до зниження цін на їхню продукцію.
12:41
Естонія пропонує, щоб артилерійські снаряди для України закуповували і за межами ЄС
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що не можна виключати купівлю артилерійських боєприпасів для України поза межами Євросоюзу, попри те, що однією з цілей естонської снарядної ініціативи було пожвавити оборонну промисловість ЄС.
12:30
Топ-бізнесмен європейської автоіндустрії пропонував Путіну "рятувати виробництво авто" в РФ – Spiegel
Німецьке видання Spiegel розповідає, що підприємець Зігфрід Вольф, який входить до наглядових рад кількох європейських автомобільних концернів, пропонував РФ співпрацю для "порятунку російського автопрому" та звертався для цього особисто до Владіміра Путіна.
12:27
Глава МЗС Туреччини після переговорів з Лавровим: війну треба якнайшвидше закінчити 
Туреччина виступає за якнайшвидше завершення російсько-української війни на основі переговорів і готова підтримати цей процес.
11:53
Нідерланди відправлять 150 морських піхотинців до Боснії в рамках військової місії ЄС
Нідерланди направлять до Боснії і Герцеговини до 150 морських піхотинців на рік для посилення місії Європейського Союзу "Алтея" у країні.
11:18
фотоУ Нідерландах контейнерне судно з пивом протаранило залізничний міст: потяги ходитимуть рідше
У голландському місті Гауда контейнерне судно протаранило залізничний міст, внаслідок цього потяги курсуватимуть удвічі рідше до усунення пошкоджень.
11:17
Лікар Берлусконі підтвердив: політик живе з лейкемією вже деякий час
Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі вже деякий час хворіє на лейкемію і перебуває в реанімації.
10:58
Чарльз III підтримав дослідження зв'язків британської монархії з рабством
Король Чарльз III вперше висловив підтримку дослідженню зв'язків британської монархії з рабством після того, як один з документів підтвердив володіння його предком акціями работорговельної компанії.
10:29
Військові Молдови долучаться до масштабних навчань західних союзників у Європі
Військові Молдови братимуть участь у багатонаціональних навчаннях західних союзників Defender 23, які розпочнуться у квітні під керівництвом США.
10:28
Армія Швеції отримає додаткові 58 мільйонів євро на вступ до НАТО
Шведські збройні сили цього року отримають 660 мільйонів шведських крон (58 мільйонів євро) додаткових коштів для фінансування довгоочікуваного вступу до НАТО.
09:57
Міноборони Словаччини: росіяни могли навмисне шкодити МіГ-29, які вирішили передати Україні
Російські технічні фахівці могли навмисно саботувати роботу винищувачів МіГ-29 радянського виробництва, які Словаччина вирішила передати Україні.
09:47
Протести проти пенсійної реформи у Франції: профспілки заявили про 2 млн учасників
У четвер 6 квітня на вулицях французьких міст, за оцінками профспілок, протестували проти пенсійної реформи до 2 мільйонів людей, тоді як оцінки поліції в рази менші. 
09:30
Молдова позбувається російського газу: підписала контракт з Грецією
Молдова, залежна від поставок російського газу, підписала рамкову угоду з грецькою державною компанією DEPA Commercial про постачання блакитного палива.
09:29
Поліція Північної Ірландії переходить у режим посиленої готовності: можливі теракти
Поліція Північної Ірландії має дані про можливу підготовку заворушень та атак довкола річниці угоди Страсної п’ятниці, що поклала край тривалому конфлікту у регіоні.
09:14
Розвідка Британії: Росія посилила район Бахмута і має певні успіхи
Росія перекинула додаткові війська у район Бахмута та стала ефективніше використовувати артилерію у цьому районі, досягаючи певних успіхів.
08:52
Блінкен: у питанні звільнення Криму Зеленському слід врахувати волю українців
Рішення про повернення Криму має ухвалювати президент Володимир Зеленський як очільник держави, враховуючи волю українців.
Аналітика короткоЯк НАТО ламає усталені традиції на тлі російського вторгнення і чому це вигідно Україні
08:35
У Польщі набуло чинності законодавство, що регулює дистанційну роботу
У Польщі набули чинності зміни до законодавства, якими врегулювали дистанційну роботу найманих працівників.
08:10
В Естонії майже погодили коаліційну угоду і новий уряд
Естонські партії, що формують нову коаліцію після парламентських виборів, майже фіналізували коаліційну угоду.
07:40
У мережу злили документи союзників щодо підготовки контрнаступу України – ЗМІ
США нібито з’ясовують, яким чином міг статися витік таємних документів союзників, що стосуються підготовки сил оборони України до майбутнього контрнаступу – навчання нових бригад та постачання зброї.