6 квітня 2023

Статті
Прямий шлях до членства: як відмова від ПДЧ змінила процедуру вступу України до НАТО
Кулеба за підсумками переговорів у Брюсселі оголосив, що надання Україні Плану дій щодо членства зняте з розгляду. Що це означає?
Передати Україні брудні гроші росіян: як це планують робити в Європі
Як швидко брудні гроші Росії можна буде передати Україні? Які проблеми у цьому питанні вже наявні у законодавстві ЄС і які з них можна вирішити?
Колонки
Візит про майбутнє: чим стала особливою поїздка Зеленського до Варшави
Третій закордонний візит "воєнного часу" у Володимира Зеленського вийшов геть несхожим на попередні: і за формою, і за змістом.
Новини
23:03
Музей у Брюсселі скасував проведення в себе боксерського матчу через погрози
Музей сучасного мистецтва MIMA в Брюсселі був змушений скасувати проведення боксерського матчу між поліцією та місцевими спортсменами, заявивши, що отримав погрози в соціальних мережах.
22:46
Естонський політик розповів, як їздив в окупований Маріуполь і не побачив там "викрадених дітей"
Кандидат у депутати від естонської правої партії EKRE Андрес Райд заявив, що їздив у Маріуполь, окупований Росією, і не побачив там "доказів" викрадення дітей, про які говорять Україна, міжнародна спільнота й правозахисники.
22:04
У США відповіли Грузії, що мають "достовірну інформацію" про дії підсанкційних суддів
Речник Державного департаменту США Ведант Патель заявив, що санкції проти чотирьох грузинських суддів були ухвалені у зв’язку з "достовірною інформацією", яка підтверджувала їхню причетність до корупції та підриву верховенства права.
21:44
У Кишиневі порадили дещо перечитати Захаровій, якій привиділась "цензура" в Молдові
Міністерство закордонних справ Молдови в четвер відповіло на заяви речниці російського зовнішньополітичного відомства Марії Захарової, яка закидає молдовській владі цензуру, тотальний контроль і пригнічення опозиції.
21:25
Італійська ППО SAMP/T офіційно заступила на чергування у Словаччині
У НАТО оголосили італійський зенітний ракетний комплекс наземного базування SAMP/T, розгорнутий у Словаччині, повністю готовим до експлуатації, що має посилити оперативну сумісність і колективну оборону Альянсу.
21:06
У Португалії розформували скандальну прикордонну службу, причетну до смертельного побиття українця
Уряд Португалії в четвер схвалив остаточне розформування Служби у справах іноземців і кордонів (SEF), яка була причетна до низки скандалів, зокрема смертельного побиття українця три роки тому.
ДайджестЧи будуть поступки по Криму, важка хвороба Берлусконі, Орбан шантажує Швецію: новини дня
20:47
Посли G7 закликали до прозорого призначення 16 нових членів ВККС
Посли країн Групи семи заявили про важливість збереження прозорості подальшого добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
20:43
FT: США, Німеччина та Угорщина проти "дорожньої карти" вступу України в НАТО
Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти намірів інших держав-членів НАТО запропонувати Україні на саміті у Вільнюсі "дорожню карту" для членства в Альянсі.
20:27
"Катаргейт": головний підозрюваний вийде з в'язниці з електронним браслетом
П'єр Антоніо Панцері, головний підозрюваний у так званому корупційному розслідуванні "Катаргейт", буде переведений з в'язниці під домашній арешт з електронним браслетом до проведення суду.
20:25
Хорватські посадовці обмінювались даними про мігрантів, яких потім висилали з країни – ЗМІ
Журналісти-розслідувачі стверджують, що хорватські посадовці й поліція через таємну групу в месенджері WhatsApp обмінювались конфіденційною інформацією про мігрантів, які намагались в’їхати в країну без дозволу.
20:00
фотоУ Нідерландах оштрафували ультраправого депутата за світлину з нацистським прапором
Депутата ультраправої популістської партії Нідерландів "Форум за демократію" (FVD) Пепіна ван Хоувелінгена зобов’язали сплатити 450 євро за публікацію фотографій із нацистським прапором.
19:54
В Австрії знайшли 35 мігрантів у вантажівці, яку привезли на ремонт
На півдні Австрії у вантажівці виявили 35 мігрантів після того, як транспортний засіб був пошкоджений, а працівник ремонтної майстерні почув звуки зсередини.
19:40
Боррель відвідає Китай 13-15 квітня
Візит високого представника ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля до Китаю триватиме з 13 по 15 квітня.
19:28
Німецький промисловий бізнес знову інвестує в Україну попри війну – голова федерації
Незважаючи на повномасштабнку війну, розпочату Росією, Україна знову стає цікавою локацією для інвестицій німецької промисловості.
19:23
В Європі у квітні почнуться масштабні військові навчання за участі 26 країн
В Європі наприкінці квітня стартують багатонаціональні військові навчання Defender 23, які триватимуть близько двох місяців.
19:04
Словенія організує конференцію щодо розслідування воєнних злочинів в Україні
Міністерка закордонних справ Словенії Таня Файон у межах міністерської зустрічі НАТО в Брюсселі поінформувала колег про проведення конференції з питань міжнародного співробітництва у розслідуванні воєнних злочинів.
18:54
фото, відеоУ Франції нові протести проти пенсійної реформи, в Парижі підпалили улюблений ресторан Макрона
У Франції мітингувальники проти підвищення пенсійного віку в четвер знову вийшли на вулиці по всій країні.
18:41
Швеція відмовила Туреччині в екстрадиції підозрюваного в тероризмі
Шведський уряд відмовився видати 50-річного чоловіка, звинуваченого в тероризмі, на вимогу Туреччини, оскільки він є громадянином Швеції.
18:23
фотоРезніков в Афінах говорив з міністром оборони Греції про військову допомогу
Міністр оборони Олексій Резніков у четвер прибув до Афін, де провів двогодинні переговори з грецьким візаві Нікосом Панагіотопулосом про військову підтримку та співпрацю на тлі повномасштабного вторгнення Росії.
17:59
фотоПроросійського радикала в Польщі засудили за погрози розправою депутатам
Окружний суд Бидгощі – міста на півночі Польщі – в четвер засудив до 20 місяців ув’язнення проросійського блогера-націоналіста Войцеха Ольшанського, який погрожував депутатам Сейму через коронавірусні обмеження.
17:58
Україна замовила у Польщі більше бронетранспортерів Rosomak, ніж оголошувалося раніше
Україна замовляє у Польщі 150 бронетранспортерів Rosomak, що на 50 машин більше, ніж лунало у попередніх заявах за останні кілька днів.
17:33
Сі заявив Макрону про готовність "наполегливо працювати" для миру в Україні – ЗМІ
Після переговорів Сі Цзіньпіна й Емманюеля Макрона в Пекіні в четвер Китай висловив готовність працювати разом із Францією над досягненням припинення війни в Україні шляхом переговорів.
17:20
Грузія вимагає від США переглянути рішення про санкції щодо суддів
Міністр закордонних справ Грузії Ілля Дарчіашвілі написав листа до державного секретаря США Ентоні Блінкена, в якому закликав переглянути рішення про санкції щодо грузинських суддів через причетність до корупції.
17:18
Румунія закрила в'їзд автотранспорту з України через сильні снігопади
Румунія через сильні снігопади тимчасово обмежила пропуск усіх транспортних засобів на трьох прикордонних пунктах із Україною.
17:06
У НАТО готові до поглиблення відносин із Молдовою "настільки, наскільки готова вона сама"
Заступник генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Мірча Джоане заявив, що в НАТО готові до подальшого зближення з ними Молдови в залежності від її готовності до цього.
16:50
Орбан хоче продовжити собі надзвичайні повноваження через війну в Україні
Парламент Угорщини розгляне можливість продовжити "воєнну надзвичайну ситуацію" в країні, яка дозволяє прем’єр-міністру Віктору Орбану ухвалювати ключові рішення урядовими постановами в обхід депутатів.
16:49
Половина каталонців проти незалежності від Іспанії, дві третини хочуть референдуму - опитування
Половина жителів Каталонії виступає проти відокремлення від решти Іспанії, в той час як 77% хочуть, щоб доля регіону вирішилася на референдумі.
Аналітика короткоЯк візит Зеленського до Варшави вплине на відносини з Польщею
16:20
Лідер Китаю підтвердив, що поговорить із Зеленським, "коли складуться умови" – фон дер Ляєн
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після переговорів із лідером Китаю Сі Цзіньпіном заявила, що порушувала питання переговорів останнього з українським президентом Володимиром Зеленським.
16:19
Британський суд може заарештувати іспанські суверенні активи через міжнародний арбітраж
Суверенні активи Іспанії в Лондоні можуть бути заарештовані в рамках рішення міжнародного арбітражу Світового банку проти Іспанії, яка має претензії на суму 2 мільярди євро, пов'язані зі схемами субсидування відновлюваної енергетики.
15:53
У Болгарії оштрафували "Лукойл" на 100 млн євро за зловживання домінуючим становищем
Російська компанія "Лукойл" у Болгарії має сплатити 100 мільйонів євро за зловживання своїм домінуючим становищем шляхом обмеження доступу до складів та транспортної інфраструктури.
15:36
Сі Цзіньпін не змінив своєї позиції щодо війни Росії після переговорів з Макроном
Президент Китаю Сі Цзіньпін не продемонстрував жодних ознак зміни своєї позиції щодо війни Росії в Україні після переговорів у четвер з французьким колегою Еммануелем Макроном.
15:10
Прем'єр Польщі вважає можливим швидкий шлях Молдови до ЄС
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький допустив можливість прискореного вступу Молдови до Європейського Союзу.
15:01
У Зеленського пояснили, що не підуть на поступки Росії у питанні Криму
Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що переговори з РФ можливі тільки після виведення російських військ з усієї території України, у тому числі з Криму.
14:43
У Британії вперше проведуть національне тестування системи оповіщення про надзвичайні ситуації
На території Великої Британії 23 квітня відбудеться загальнонаціональне тестування служби екстреного оповіщення.
14:39
У Польщі деталізували підготовку нового договору про відносини з Україною
Узгодження всіх положень нового польсько-українського договору про відносини потребуватиме роботи переговорних груп, а також повторної зустрічі президентів Польщі та України.
14:16
Макрон у Пекіні закликав лідера Китаю переконати Росію припинити війну в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон закликав лідера Китаю Сі Цзіньпіна напоумити Росію і допомогти припинити війну в Україні.
13:51
Сейм Литви: Саміт у Вільнюсі повинен запросити Україну в НАТО
Литовський парламент у четвер одноголосно схвалив резолюцію, у якій міститься пункт про необхідність офіційно запросити Україну приєднатися до НАТО на саміті Альянсу, що пройде у Вільнюсі у липні.
13:36
Прем’єр Латвії: країні доведеться підвищувати пенсійний вік 
Прем’єр-міністр Латвії Криш’яніс Каріньш констатував, що уряду доведеться так чи інакше підвищувати вік виходу на пенсію, щоби система соцзабезпечення залишалася життєздатною.
13:31
У Орбана поскаржились на погані відносини зі Швецією, яку Угорщина не пускає в НАТО
Глава адміністрації угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана на тлі гальмування вступу Швеції у НАТО заявив, що відносини між Стокгольмом і Будапештом перебувають на низькому рівні.
12:56
Вартість нового пакета військової підтримки Литви сягне близько 41 млн євро
Голова оборонного відомства Литви Арвідас Анушаускас оголосив про вартість нового пакета військової допомоги, який балтійська держава передасть Україні.
12:46
фотоНа півночі Румунії квітневий снігопад спричинив колапс на дорогах
Сотні мандрівників застрягли на дорогах на півночі Румунії через наслідки снігопаду, що накрив країну минулої доби.
12:33
Прокуратура Швеції: встановити підривника "Північних потоків" буде важко
Прокуратура Швеції, яка розслідує підрив російських газопроводів у Балтійському морі минулого року, вважає, що встановити, хто саме скоїв диверсію, буде важко.
Аналітика короткоЗ якими проблемами стикається Євросоюз на шляху до конфіскації російських активів
12:02
У Зеленського відреагували на заяви щодо перемовин про Крим
Речник президента України Сергій Никифоров порадив орієнтуватися лише на заяви самого Володимира Зеленського у тому, що стосується перспектив перемовин з Росією. 
11:48
Уряд Франції не відступить від суперечливої пенсійної реформи попри тиск профспілок
Уряд Франції підтвердив профспілкам, що не змінюватиме суперечливу пенсійну реформу, яка призвела до масових протестів по всій країні.
11:41
У Польщі визначилися з наступником міністра, який пішов у відставку через українське зерно
У канцелярії президента Польщі підтвердили рішення щодо перестановок в уряді після відставки міністра сільського господарства Генрика Ковальчика, зміни оформлять вже 6 квітня.
11:04
Макрон про поїздку до Китаю: ключовою темою буде наближення миру
Президент Франції Еммануель Макрон розповів, що наближення миру в Україні буде основною темою його розмови з лідером Китаю під час візиту.
11:03
Болгарія закриє порти для суден з російською реєстрацією
Болгарія з 8 квітня вводить заборону на заходи суден, сертифікованих російським морським реєстром судноплавства, в морські та річкові порти країни.
10:46
Прем’єрка Фінляндії подала у відставку після поразки на виборах
Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін подала президенту Саулі Нііністьо прохання про відставку уряду. 
10:15
У 86-річного Берлусконі діагностували лейкемію - ЗМІ
У колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі виявили лейкемію - серйозне захворювання клітин крові.
10:14
США та Естонія спільно затримали естонського росіянина: допомагав РФ купувати передову електроніку
Завдяки співпраці ФБР та Служби внутрішньої безпеки Естонії в країні затримали росіянина-громадянина Естонії, який роками допомагав Росії отримувати важливу електроніку американського виробництва.
09:45
Між Україною та Польщею почали тестувати залізничний маршрут євроколією 
З 5 квітня українські та польські залізничники почали спільне тестування залізничного маршруту Люблін – Рава-Руська євроколією 1435 мм. 
09:40
Президент Латвії поки не розкриває, чи планує переобрання на другий термін 
Президент Латвії Егілс Левітс поки не розкриває, чи планує претендувати на президентську посаду на травневих виборах у Сеймі.
09:27
У Німеччині оголосили про завершення пандемії коронавірусу
Міністр охорони здоров'я Німеччини Карл Лаутербах заявив, що пандемія COVID-19 у Німеччині закінчилася.
08:57
Чоловіка колишньої лідерки Шотландії відпустили після затримання у справі щодо фінансів партії
Експосадовця Шотландської національної партії (SNP) та чоловіка колишньої першої міністерки Шотландії Ніколи Стерджен відпустили без звинувачень після затримання у рамках розслідування щодо партійних фінансів.
08:53
Міноборони Британії передбачає нові звільнення топ-військових РФ через провали в Україні
Міністерство оборони Британії вважає, що на російських топ-військових чекають нові звільнення, оскільки вони провалюють досягнення поставлених цілей в Україні.
08:36
У Раду Європи за рік надійшло для нагляду менше рішень ЄСПЛ щодо України, ніж за попередній
У Раду Європи за 2022 рік надійшло від ЄСПЛ 145 рішень у позовах проти України для нагляду за виконанням, це дещо менше, ніж за 2021 рік.
08:10
У Грузії оштрафували на 180 євро міністерство за незаконний збір даних з комп’ютерів працівників
У Грузії оштрафували на 180 євро одне з міністерств за те, що там для "контролю ефективності на роботі" встановили на комп’ютери працівників програму, яка відстежувала всю їхню активність з пристрою. 
07:28
ЗМІ: у Зеленського допустили переговори з РФ про Крим до військового повернення півострова
В Офісі президента України допускають переговори з Росією перед тим, як повертати Крим військовим шляхом.