5 квітня 2023

Статті
Швейцарські технології на службі РФ: як обходять західні санкції
Як швейцарські мікрочипи в обхід санкцій потрапляють до РФ і використовуються для агресії проти України?
Суд над Трампом: які наслідки матимуть кримінальні звинувачення експрезиденту США
Чи буде вперше в історії США засуджено колишнього президента країни? А головне – як це вплине на президентську кампанію 2024 року?
Новини
22:58
Президент Чорногорії, що програв вибори, пішов з посади лідера партії, яку очолював 25 років
Багаторічний президент Чорногорії Міло Джуканович, який програв останні вибори голови держави в неділю, вирішив піти з посади лідера своєї Демократичної партії соціалістів (ДПС) – він очолював її з 1998 року.
22:42
фотоУ Греції вченого перевіряють через першоквітневий жарт про "всмоктування Егейського моря у вулкан"
Прокуратура Греції доручила провести перевірку щодо директора Грецького інституту геодинаміки Акіса Целентіса, який на 1 квітня пожартував, що популярний туристичний острів Санторині може перетворитись на "воронку" через вулкан.
22:13
Ле Пен упевнено перемогла б Макрона на президентських виборах у Франції – опитування
Лідерка ультраправої французької партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен нині перемогла б Емманюеля Макрона на виборах президента, якби вони відбулись зараз.
21:58
Очільник МЗС Британії: членство України в НАТО може обговорюватись після перемоги у війні
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі вважає, що зараз не час вести предметну розмову про заявку України на вступ до Північноатлантичного Альянсу.
21:30
У ЄС не можуть домовитись, як витратити 1 млрд євро на боєприпаси для України – ЗМІ
Суперечки між постійними представниками держав Європейського Союзу щодо розподілу частини коштів у межах плану з передання Україні мільйона артилерійських снарядів уповільнюють його реалізацію.
ДайджестРезультати візиту Зеленського до Польщі, з Трампа зняли арешт, санкції проти Грузії: новини дня
21:08
"Не послухав навіть матір": президент Литви визнав, що був членом Компартії
Президент Литви Гітанас Науседа в середу підтвердив, що справді став членом Комуністичної партії країни у 1980-х роках, пояснивши це прагненням у той час побудувати кар’єру науковця.
20:52
Якщо Китай дасть Росії летальну зброю, це буде "історична помилка" – генсек НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у середу закликав Китай не надавати Росії летальну військову допомогу, заявивши, що цей крок стане "історичною помилкою" Пекіна.
20:42
Дуда: Кремлю ніколи не вдасться посварити Польщу та Україну
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Кремлю не вдасться посварити і розділити українців та поляків.
20:34
Столтенберг вказав на "порожні обіцянки" Росії Китаю через розміщення ядерної зброї в Білорусі
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував рішення Росії розмістити в Білорусі свою ядерну зброю попри задеклароване з Китаєм зобов’язання не сприяти поширенню цієї зброї у світі.
20:21
У Чехії перебувають 325 тисяч біженців з України, найбільше - в Празі
Станом на 1 квітня в Чехії перебувало понад 325 біженців з України з тимчасовим захистом, який дозволяє їм отримати доступ до державного медичного страхування, освіти або ринку праці.
20:18
Туреччина у червні обговорить зі Швецією її вступ до НАТО
Представники Туреччини та Швеції проведуть зустріч у першій половині червня, щоб обговорити перспективи вступу Стокгольма в Північноатлантичний Альянс – зараз його блокує Анкара через, як вона стверджує, недостатню боротьбу з тероризмом.
19:59
США вперше запровадили санкції проти представників суддівської влади Грузії
Сполучені Штати в середу запровадили санкції проти чотирьох грузинських суддів і членів Вищої ради юстиції Грузії, відповідальної за призначення суддів у країні, через "причетність до серйозної корупції".
19:44
Київ і Варшава владнали суперечку через експорт українського зерна – Зеленський
Президент Володимир Зеленський заявив, що під час переговорів із польським керівництвом у середу вдалось знайти вирішення проблеми експорту українського зерна до Європейського Союзу, на що нарікали польські фермери.
19:43
БТР, міномети та системи ППО: Зеленський розповів про пакет військової допомоги від Польщі
Польща і Україна погодили новий пакет військової допомоги, який включатиме бронетранспортери, системи ППО, міномети та інше озброєння.
19:22
Польща і Україна підписали меморандуми щодо відбудови та спільного виробництва боєприпасів
Польща та Україна підписали меморандуми про співпрацю у відновленні України та угоду про співпрацю у спільному виробництві 125-мм танкових боєприпасів.
19:21
У Чехії винесли вирок чоловіку, який прийшов на акцію із шевронами ПВК "Вагнера"
Празький районний суд у середу виніс умовний вирок чоловіку, який прийшов на проросійську акцію на Вацлавській площі минулого місяця із символом Z і шевроном приватної військової компанії "Вагнера".
19:03
Литва подає позов проти Білорусі до суду ООН через шантаж мігрантами
Уряд Литви в середу схвалив ініціативу міністерства юстиції про притягнення Білорусі до відповідальності за незаконне переправлення мігрантів через спільний кордон, яке, на думку Вільнюса, робиться за вказівкою Мінська.
18:58
Ірландія проведе консультації з громадськістю щодо нейтралітету через війну РФ в Україні
Уряд Ірландії має намір запитати громадськість про їхню думку щодо традиції військового нейтралітету країни на консультативному форумі.
18:42
Уряд Фінляндії зробив останній крок для приєднання країни до НАТО
Фінський уряд на засіданні в середу ухвалив постанову про Північноатлантичний договір, чим завершив усі внутрішні процедури вступу до Альянсу.
18:30
Фінські ультраправі вийшли з групи Європарламенту, яку утворили Ле Пен і Сальвіні
Два євродепутати від ультраправої фінської партії "Справжні фіни" вирішили вийти з групи "Ідентичність і демократія", куди входять зокрема "Альтернатива для Німеччини" й "Національне об’єднання" Марін Ле Пен.
18:24
Україна пропонує країнам ЄС свої сховища для зберігання газу наступної зими
Компанія "Нафтогаз" готова запропонувати Європі об'єми у газових сховищах, достатні для зберігання 10 мільярдів кубометрів природного газу.
18:08
Сербія влітку проведе масштабні військові навчання з країнами НАТО
На території Сербії з 16 по 30 червня відбудуться військові навчання "Платиновий вовк-2023", організовані спільно зі США та ще десятьома державами Північноатлантичного Альянсу.
17:44
Чехія планує надати Україні військову допомогу на $29 млн
Чехія планує надати Україні військову допомогу на суму близько 600-700 мільйонів крон ($25-29 млн), переважно незадіяне чеською армією майно зі складів.
17:40
Європол повідомив про ліквідацію платформи, що торгувала краденими даними понад 2 млн людей
У результаті спільної операції правоохоронці 17 країн Європейського Союзу та Північної Америки викрили й ліквідували платформу Genesis Market, яка вважалась одним із найнебезпечніших ринків торгівлі персональними даними.
17:19
ЄС виділить понад 1 млрд євро на проєкт захисту від кіберзагроз
Європейський комісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон оголосив про проєкт виявлення кіберзагроз Європейському Союзу та протидії їм, на який буде витрачено понад мільярд євро.
17:11
Brexit: Британія з жовтня запровадить нові вимоги до товарів з ЄС
Уряд Великої Британії в середу оприлюднив нові пропозиції щодо перевірок на кордонах після Brexit, які передбачають збільшення перевірок для британських фірм, які імпортують товари з ЄС.
17:01
Резніков анонсував одинадцятий "Рамштайн": буде фізично
Наступне, одинадцяте за ліком засідання Контактної групи з питань оборони України відбудеться на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині.
Аналітика короткоЯк російська армія отримує швейцарські технології для війни в Україні
16:49
Очільник МЗС Чехії: членство України в НАТО саме по собі не вирішить її проблем
Чеський міністр закордонних справ Ян Ліпавський у середу підтвердив підтвердив підтримку членства України в Північноатлантичному Альянсі, додавши, що сам по собі цей факт не вирішить її проблем.
16:37
Міноборони Болгарії: Росія вчиняє систематичні воєнні злочини в Україні
Міністерство оборони Болгарії у своєму звіті визначило військову агресію РФ як найбільш безпосередню загрозу глобальному миру і заявило, що російська армія вчиняє систематичні воєнні злочини в Україні.
16:26
У Латвії повернули обов'язкову військову службу
Сейм Латвії в середу ухвалив в остаточному читанні закон про відновлення строкової військової служби, що була скасована у 2004 році – перед вступом країни до Північноатлантичного альянсу.
15:59
Експрем'єра Італії Берлусконі госпіталізували, він перебуває в реанімації
Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі перебуває в реанімації в міланській лікарні з ранку середи.
15:44
Польща і Україна готують новий договір про співпрацю
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Київ та Варшава працюють над новим договором про співпрацю між країнами.
15:27
Дуда та Зеленський обговорили історичні теми: "Між нами немає табу"
Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що під час зустрічі із президентом Володимиром Зеленським в середу лідери обговорили також історичні теми, які в минулому ставали причинами гострих суперечок.
15:22
Дуда розповів, скільки винищувачів МіГ-29 Польща передає Україні
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна вже підготувала до передачі Україні вісім винищувачів МіГ-29.
15:09
Україна буде безкомпромісною на шляху до НАТО - Зеленський
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції, які могли б замінити членство в НАТО.
15:06
Дуда сподівається, що Україна отримає додаткові гарантії безпеки на саміті НАТО
Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що на саміті НАТО у Вільнюсі влітку Україні нададуть додаткові гарантії безпеки.
14:46
Зеленський у Варшаві зустрінеться з представниками польської опозиції - ЗМІ
Президент України Володимир Зеленський у Варшаві зустрінеться з групою представників місцевої влади та опозиційних політиків, хоча спочатку це не було заплановано.
14:37
89% українців позитивно ставляться до ЄС, 79% - до НАТО
Переважна більшість українців висловлюють позитивне ставлення до Європейського Союзу та НАТО серед міжнародних організацій.
14:09
Байден відвідає дві Ірландії у річницю ключової угоди про мир
Президент США Джо Байден здійснить поїздку до Північної Ірландії, яка входить до складу Великої Британії, та Ірландії наступного тижня.
14:09
Іспанія відтермінувала дату відправки шести танків Leopard 2 до України
Шість танків Leopard 2A4, які Іспанія пообіцяла відправити в Україну, покинуть країну в другій половині квітня, відтермінувавши очікувану дату відправки.
14:04
фотоУ Литві опублікували документи про членство чинного президента у Компартії в останні роки СРСР
Литовські журналісти отримали з архівів документи, які підтверджують членство у Компартії чинного президента Гітанаса Науседи в останні роки існування Радянського Союзу.
13:42
Біля берегів Туреччини затонуло судно, що прямувало в Україну: є зниклі безвісти
Біля узбережжя Туреччини в середу затонуло вантажне судно з 14 членами екіпажу на борту, яке йшло до України з турецького порту Іскендерун.
13:14
ЄС виплатив Молдові 10 млн євро підтримки, згодом надасть ще 40 млн євро 
У середу Молдова отримала від Євросоюзу грант у розмірі 10 млн євро, а наступного місяця в країну надійде ще один платіж від ЄС у розмірі 40 млн євро у вигляді кредитів.
13:06
promoted 10 найкращих сайтів з вакансіями в ЄС
Розглянемо докладніше 10 сервісів для безпечного та ефективного пошуку роботи в Європі, включаючи доступний функціонал та переваги.
13:03
Чоловіка колишньої першої міністерки Шотландії затримали у справі щодо фінансів партії
Експосадовця Шотландської національної партії (SNP) та чоловіка колишньої першої міністерки Шотландії Ніколи Стерджен затримали у рамках розслідування щодо партійних фінансів.
Аналітика короткоЯк вердикт суду у справі Трампа може вплинути на Україну
12:59
відеоДуда вручив Зеленському найвищу нагороду Польщі 
Президент Польщі Анджей Дуда в середу в рамках візиту президента України Володимира Зеленського до Варшави нагородив його орденом Білого Орла - найвищою нагородою країни. 
12:37
Прем’єрка Фінляндії після поразки на виборах піде у відставку з поста глави партії
Прем'єрка Фінляндії Санна Марін заявила, що залишить пост очільниці Соціал-демократичної партії через поразку на парламентських виборах у неділю.
12:21
Міністр економіки Німеччини підтримує санкції проти російського урану
Віцепрем’єр та міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що підтримує санкції на імпорт російського урану до ЄС.
12:11
фотоЗеленський і Дуда зустрілися у Варшаві
Президент Польщі Анджей Дуда зустрів президента України Володимира Зеленського під час його візиту до Варшави.
11:54
Париж: Макрон і Байден хочуть залучити Китай до припинення війни в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон і президент США Джо Байден у телефонній розмові напередодні візиту Макрона до Пекіна домовилися спонукати Китай до дій для прискорення закінчення війни в Україні.
11:32
Британія заблокувала виступ на каналі ООН дитячого омбудсмена РФ, яку хочуть арештувати в Гаазі
Британія заблокувала трансляцію на офіційному каналі ООН засідання, на якому в середу запросили виступити дитячого омбудсмена Росії Марію Львову-Бєлову.
11:19
фотоМіністр оборони Литви відвідав Харків
Міністр оборони Литви Арвидас Анушаускас у рамках поїздки в Україну відвідав Харків, візит тримали у таємниці фактично до його завершення.
11:12
Міністр сільського господарства Польщі подав у відставку через кризу з українським зерном 
Міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик оголосив, що залишає посаду на тлі масових протестів фермерів у зв'язку з поставками зерна з України.
10:49
В Естонії наказали заблокувати ще пів сотні доменів для перегляду російського телебачення
В Естонії розпорядилися заблокувати ще 53 домени, з яких користувачі могли отримувати доступ до російських пропагандистських каналів. 
10:48
ЗМІ дізнались, коли Брюссель планує обговорення 11-го пакета санкцій проти Росії
У ЄС запланували терміни обговорення чергового пакета антиросійських санкцій у зв'язку з агресією РФ проти України.
10:32
Словаччина переживе наступну зиму, навіть якщо Росія повністю зупинить імпорт газу - міністр
Навіть за умови зупинки імпорту російського газу до Європи Словаччина зможе пережити наступну зиму.
10:12
У Грузії засудили до 5 років в’язниці колишнього очільника Служби державної безпеки
Колишнього керівника Служби державної безпеки Грузії Сосо Гогашвілі засудили до 5 років позбавлення волі.
10:05
У Греції опозиція пообіцяла легалізувати одностатеві шлюби у разі перемоги на виборах
Лідер опозиції Греції Алексіс Ципрас пообіцяв легалізувати одностатеві шлюби з наданням повних батьківських прав, якщо він переможе на парламентських виборах наступного місяця.
09:41
SkyUp перегнала до Румунії літак, який з початку війни застряг у Борисполі
Українська авіакомпанія SkyUp перегнала до Румунії свій літак, який з початку повномасштабної війни стояв у Борисполі.
09:38
В Естонії вперше повітряний простір охоронятимуть іспанські ППО NASAMS
Цього тижня на бойове чергування в Естонії вперше заступлять іспанські зенітно-ракетні комплекси NASAMS. 
09:14
Британська розвідка: РФ шукає способи заткнути дірки в бюджеті для тривалої війни
Російські посадовці шукають способи заткнути дірки в бюджеті, плануючи тривалу війну проти України. 
09:08
У Парижі починається суд над десятком курдів: звинувачують у фінансуванні тероризму
У Парижі починається судовий процес щодо 11 курдів, яких вважають членами "Робітничої партії Курдистану" та звинувачують у фінансуванні терористичної діяльності.
08:59
фотоНа півночі Молдови випав сніг, водії застрягли на дорогах
На півночі Молдови прикордонникам довелось визволяти зі снігового полону автівки, які застрягли на дорогах через снігопад у ніч на 5 квітня.
08:20
Зеленський вже прибув до Польщі 
Президент України Володимир Зеленський 5 квітня прибув з офіційним візитом до Польщі.
07:41
Звинувачення проти Трампа: наступне засідання за очної присутності планують на грудень
Графік розгляду звинувачень проти 45-го президента США Дональда Трампа у справі про виплати колишній порноакторці передбачає наступне засідання за його присутності у грудні.
07:17
Президент Туреччини закликав реформувати Раду безпеки ООН
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав реформувати Раду безпеки ООН, назвавши "нестійким" устрій, коли п’ять держав мають набагато більший вплив за всіх інших.