7 червня 2023

Статті
«Я боюся швидкої інтеграції до ЄС, вона може створити нового Орбана в Україні»
Глібовицький: "Захід відстає у розумінні України. За своїми критеріями він бачить у нас "неспроможну державу", яка постійно його дивує".
Колонки
Облаштування кордону з ЄС: як перестати бігти по старих граблях
Найближчим часом в уряді мають затвердити новий план розбудови західного кордону – надважливого стратегічного напрямку в умовах війни з Росією. 
Час планувати відновлення: чому Заходу вже зараз треба думати про модернізацію України
Повоєнний період для України не минеться без випробувань, але з допомогою Європи можливо відбудувати країну, пристосовану до майбутнього. 
Новини
22:43
Ексгенсек НАТО: Деякі члени Альянсу можуть погодитись ввести війська в Україну
Колишній генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен вважає, що в межах дискусії про майбутні гарантії безпеки для України окремі члени НАТО можуть погодитись на введення на українську територію своїх військ.
22:24
У Польщі розкритикували висвітлення масштабного антиурядового протесту на держканалі
Польська Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала численні скарги на те, як державний канал TVP висвітлювали масовий антиурядовий протест, організований опозиційною "Громадянською платформою", в неділю.
21:58
У Білорусі помилували росіянку, яку затримали разом із опозиційним блогером Протасевичем
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко помилував громадянку Росії Софію Сапегу, яку у 2021 році затримали разом із опозиційним блогером, співзасновником Telegram-каналу Nexta Романом Протасевичем.
21:34
Франція відправить Україні 10 тонн гумдопомоги після підриву Каховської ГЕС
Президент Франції Емманюель Макрон у телефонній розмові з Володимиром Зеленським пообіцяв надати гуманітарну допомогу для подолання наслідків підриву Росією Каховської гідроелектростанції.
21:22
Зеленський прокоментував матеріал WP про "план України" з підриву "Північних потоків"
Президент Володимир Зеленський у середу підкреслив, що Україна не має стосунку до диверсії на російських газогонах "Північні потоки" у Балтійському морі у вересні минулого року.
21:09
Литва схвалила відновлення прикордонного контролю на час саміту НАТО
Уряд Литви у середу схвалив пропозицію Міністерства внутрішніх справ про відновлення прикордонного контролю на час до й після саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі 11-12 липня.
ДайджестШанс на зброю зі Швейцарії, ЄС хоче покарати Польщу, протести на кордоні України: новини дня
20:51
Папа Римський успішно переніс операцію на черевній порожнині
Папа Римський Франциск у середу успішно переніс тригодинну операцію на черевній порожнині в лікарні Агостіно Джемеллі у Римі.
20:39
413 млрд євро на сім років. У парламенті Франції підтримали рекордне збільшення витрат на оборону
Національна асамблея Франції в середу схвалила збільшення семирічного оборонного бюджету країни до 413 мільярдів євро, яке Міністерство оборони називало необхідним для підтримання обороноздатності країни.
20:13
відеоУ парламенті Італії вперше побувало немовля
Депутатка Палати депутатів Італії від "Руху 5 зірок" Гільда Спортьєлло під час засідання в середу годувала свого сина Федеріко грудьми, що стало першим випадком в історії законодавчого органу.
19:56
Зеленський обговорив із Макроном підрив Каховської ГЕС і підготовку українських льотчиків
Президент Володимир Зеленський у середу повідомив про телефонну розмову з французьким лідером Емманюелем Макроном.
19:44
Українські депутати влаштували першу розмову Тихановської та полку Калиновського
Депутатське об’єднання "За демократичну Білорусь!" у Верховній раді України організувало публічну розмову лідерки об’єднаної опозиції Білорусі Світлани Тихановської та полку імені Кастуся Каліновського, який воює у складі Збройних Сил України.
19:28
Польща депортувала в Росію колишнього співробітника ФСБ
Польська влада ухвалила рішення вислати громадянина Росії й колишнього співробітника російської Федеральної служби безпеки Емрана Наврузбекова, якого визначила як загрозу нацбезпеці.
19:07
Чехія теж надсилає Україні допомогу після підриву Каховської ГЕС
Чеський уряд у середу схвалив надання Україні допомоги для ліквідації наслідків прориву дамби Каховської гідроелектростанції, підірваної росіянами напередодні.
18:55
Погрози Кремля не завадять Британії підтримувати Україну – голова МЗС
Британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі запевнив, що Британію не зупинить "брязкання зброєю" з боку Росії, яка погрожує через постачання західної зброї в Україну.
18:31
Чехія остаточно зобов’язалась витрачати на оборону мінімум 2% ВВП
Чеський президент Петр Павел у середу підписав закон, згідно з яким Чехія повинна щороку витрачати на оборону щонайменше два відсотки свого ВВП, як це передбачають домовленості в межах НАТО.
18:21
Посол США: Сподіваюсь, Китай зробить правильний вибір і змусить РФ припинити війну
Американський посол у Китаї Ніколас Бернс у середу висловив сподівання, що Пекін "зробить правильний вибір" і підштовхне Росію до припинення війни в Україні.
18:06
Німеччина повідомила про відправлення в Україну всюдиходів і боєприпасів до Gepard
Протягом останнього тижня Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги, до якої увійшли, серед іншого, вісім гусеничних всюдиходів підвищеної прохідності Bandvagn 206.
17:54
Весна-2023 в Іспанії стала найспекотнішою за історію спостережень
Протягом цьогорічної весни середня температура повітря становила +14,2ºC, що стало найвищим показником з початку метеорологічних спостережень у 1961 році.
17:35
Австрія надасть 1 млн євро на підтримку ядерної безпеки в Україні
Уряд Австрії в середу оголосив про надання одного мільйона євро Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) на підтримку діяльності з ядерної безпеки в Україні.
17:25
Польща обіцяє відповісти на претензії ЄС з приводу закону про російський вплив
Польща аргументовано відповість Євросоюзу на його претензії у зв'язку із законом про створення комісії з вивчення російського впливу.
17:16
Європарламент і Суд ЄС проти скорочення своїх зарплат для економії бюджету
Інституції Європейського Союзу виступили проти планів Європейської комісії скоротити їхній бюджет на тлі високої інфляції за рахунок скорочення заробітних плат.
16:55
Більшість у ЄС підтримує позицію Макрона про "стратегічну автономію" від США – дослідження
74% жителів 11 держав Європейського Союзу підтримують позицію президента Франції Макрона про "стратегічну автономію", тобто необхідність зменшити військову залежність від Сполучених Штатів і вкладати у власну обороноздатність.
16:48
Польща передала допомогу постраждалим від підриву Каховської ГЕС регіонам України
Польща передала Україні великі цистерни для води, а також насоси для відкачування води із затоплених районів унаслідок підриву Каховської ГЕС.
16:38
Україна домовилась з ОЕСР про чотирирічну програму співпраці
Україна уклала з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) угоду про партнерство, яка започаткувала чотирирічну програму підтримки реформ і відбудови, а також допоможе Києву наблизитись до членства в організації та Європейському Союзі.
16:32
У Молдові пропонують карати за створення фейкових особистостей у соцмережах
Уряд Молдови схвалив законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, частина яких стосується запровадження покарання за використання фальшивої особистості.
16:26
Прем'єр Латвії похвалив Путіна за хорошу роботу з об’єднання Європи
Прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш вважає, що російському президенту Владіміру Путіну можна подякувати за "хорошу роботу" з об’єднання Європи вперше з 1945 року.
16:22
Столтенберг обговорив із Кулебою підрив Каховської ГЕС
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провів телефонну розмову з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.
16:13
Після Зеленського Ердоган зателефонував Путіну й теж поговорив про Каховську ГЕС
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган у середу запропонував російському візаві Владіміру Путіну створити спільну комісію з розслідування подій на Каховській гідроелектростанції.
16:01
У Литві визнали неконституційним закон, ухвалений для стримування навали мігрантів із Білорусі
Конституційний суд Литви в середу визнав неконституційним закон 2021 року, який дозволяє владі утримувати мігрантів під варто в центрах утримання – його ухвалили на тлі спричиненої Білоруссю міграційної кризи.
15:54
Латвія планує виділити Україні 200 тисяч євро для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС
Латвія оголосила про наміри виділити Україні фінансову допомогу у розмірі 200 тисяч євро для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС у Херсонській області.
15:40
ФотоВ Естонії починають виробляти модульні бомбосховища
Естонська компанія Revonia починає виробляти модульні бетонні бомбосховища.
15:39
Кулеба подякував сенату Швейцарії за підтримку реекспорту зброї в Україну
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував Раді кантонів – верхній палаті швейцарського парламенту – за підтримку рішення про реекспорт зброї в Україну з певними умовами.
15:24
У Німеччині фіксують старіння населення і зниження народжуваності
За даними Федерального статистичного відомства, в 2021 році частка жителів Німеччини старше 65 років досягла 22%.
15:23
Доповнено 16:05Ердоган поговорив із Зеленським про Каховську ГЕС
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу провів телефонну розмову з українським візаві Володимиром Зеленським.
15:14
Посол ЄС вважає, що Грузія має отримати статус кандидата
Посол Європейського Союзу в Грузії Павел Герчинський підтримав надання країні статусу кандидата на членство в ЄС, але зауважив, що Тбілісі має показати прогрес за рекомендаціями Європейської комісії.
14:42
Парламент Швейцарії знову обговорює реекспорт зброї в Україну: верхня палата підтримала
Верхня палата парламенту Швейцарії схвалила поправку, яка дасть змогу реекспортувати зброю в Україну.
14:15
ЄС розпочав провадження проти Польщі через закон про російський вплив
Колегія комісарів Європейського Союзу вирішила розпочати провадження щодо порушення Польщею законодавства ЄС у зв'язку з законом про створення комісії з розслідування російського впливу.
14:10
ЄС відправляє допомогу Україні після руйнування Каховської ГЕС
Україна звернулася за допомогою до ЄС для ліквідації наслідків руйнування Каховської ГЕС у Херсонській області.
13:53
Литва відправить допомогу Україні у зв’язку з руйнуванням Каховської ГЕС
Литва оголосила про наміри відправити гуманітарну допомогу Україні через підрив Каховської ГЕС у Херсонській області.
13:50
Жителям села у Швейцарії, якому загрожує обвал, дозволили ненадовго повернутися додому
Мешканцям швейцарського села, якому загрожує масштабний обвал, у середу вперше після евакуації минулого місяця дозволили повернутися додому, але лише на 90-хвилинний візит.
13:41
ВідеоПенс оголосив про участь у виборах президента США
Колишній віцепрезидент США Майк Пенс оголосив у середу, що балотуватиметься на посаду президента, розпочавши боротьбу за номінацію від Республіканської партії.
13:12
Парламент Болгарії відмовився припиняти співпрацю з США в сфері оборони
Після тривалих дебатів депутати відхилили проєкт рішення про припинення дії угоди між Болгарією та США про оборонне співробітництво.
короткоЯк на Заході сприймають Україну і чому слід швидко вступати до НАТО, а не до ЄС
12:54
В РФ вважають, що Захід намагається заплутати світ щодо вибухів на "Північних потоках"
Посольство Росії в США заявило в середу, що повідомлення про те, що Сполученим Штатам було відомо про український план нападу на газопроводи "Північний потік", було частиною скоординованої спроби Заходу ввести світ в оману щодо правди.
12:45
Польща почала отримувати південнокорейські літаки FA-50
До Польщі почали доставляти перші літаки FA-50, які були закуплені у Південній Кореї.
12:31
Мальтійське суспільство збурив арешт жінки, яка зробила аборт
На Мальті арешт жінки, яка зробила медикаментозний аборт вдома, розділив мальтійське суспільство: групи, що виступають за аборт, закликають до термінових змін у законодавстві і влаштовують акції протесту, а прем'єр-міністр заявляє, що він відчуває себе "незручно".
12:31
Папу Римського госпіталізували для операції на черевній порожнині
Папа Римський Франциск був госпіталізований до лікарні Агостіно Джемеллі у Римі, де у середу вдень йому зроблять операцію на черевній порожнині.
12:09
Прем’єр Греції попередив про можливість третіх виборів, якщо не отримає більшість
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс попередив, що в країні відбудеться третій тур виборів, якщо абсолютної більшості для формування однопартійного уряду не буде досягнуто в другому турі 25 червня.
12:06
У США достатньо коштів для допомоги Україні до кінця фінансового року - Білий дім
У США є достатньо коштів для того, щоб продовжувати виділення допомоги Україні до кінця фінансового року, який завершується восени.
12:02
Усе більше фінів хочуть закриття російського консульства на Аландських островах
Все більше громадян Фінляндії вимагають закриття російського консульства в столиці Аландських островів Марієгамн через зростання загроз безпеці.
11:49
Президент Литви: Майбутнє України - в НАТО, її не можна залишати в сірій зоні
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що саміт НАТО у Вільнюсі має чітко продемонструвати, що Альянс готовий боротися не лише за кожен сантиметр території країн-членів, а й з першої хвилини агресії, якщо це буде необхідно.
11:44
Нідерланди придбають 14 гелікоптерів для спецоперацій
Нідерланди придбають 14 вертольотів H225 Caracal для проведення спеціальних операцій, які замінять нинішній парк транспортних вертольотів Cougar з 2028 року.
11:32
Молдова вперше імпортувала скраплений газ із США та ще з трьох країн
У першому кварталі цього року Молдова вперше імпортувала скраплений газ зі США, Франції, Нігерії, Латвії.
11:07
Суд ЄС відхилив позов соратника Лукашенка, який вимагав скасувати санкції
Суд ЄС відхилив позов наближеного до самопроголошеного президента Білорусі бізнесмена Александра Шакутіна, який домагався скасування запроваджених проти нього санкцій.
11:00
Президент Литви про провал ідеї дострокових виборів в Сейм: Нагадує дитячий садок
Президент Литви Гітанас Науседа після того, як Сейм не підтримав ідею дострокових парламентських виборів, заявив, що політична ситуація нагадує "дитячий садок".
10:42
Україна готова до контрнаступу, але боротьба буде тривалою – генерал Міллі
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі заявив, що останнім часом бойові дії на території України активізувалися.
10:26
В Азербайджані заявили, що перебувають "на порозі миру" з Вірменією
У Міністерстві закордонних справ Азербайджану заявили про можливість підписання мирної угоди із Вірменією найближчим часом.
10:24
фотоУ Польщі біля кордону з Україною протестують фермери
Група фермерів протестує біля прикордонного переходу в Медиці в Підкарпатському регіоні біля кордону Польщі з Україною.
10:08
У Білому домі відповіли Лаврову, який боїться ескалації через передачу F-16 Україні
У Білому домі прокоментували заяви міністра закордонних справ РФ Сєргєя Лаврова, який стверджував, що передача винищувачів F-16 Україні призведе до подальшої ескалації.
09:57
В Естонії почала зростати підтримка прийому українських біженців
Підтримка прийому українських воєнних біженців серед жителів Естонії, яка у квітні впала до найнижчого за рік рівня, у травні знову почала зростати.
09:35
Британська розвідка оцінила ситуацію з підривом дамби Каховської ГЕС
Британська розвідка очікує додаткових затоплень у наступні дні у зв’язку з подальшим руйнуванням дамби Каховської ГЕС.
09:08
Прем’єр Британії: якщо за підривом дамби стоїть РФ, то це "нове дно"
Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак заявив, що Росія досягне "нового дна", якщо з'ясується, що Москва несе відповідальність за руйнування критично важливої дамби.
Аналітика короткоЯк українці інтегруються у Польщі і чи збираються повертатися
08:43
Верховний суд Швеції схвалив першу екстрадицію прихильника курдської партії до Туреччини
Верховний суд Швеції дав зелене світло уряду на екстрадицію прихильника Робітничої партії Курдистану (РПК) до Туреччини, що є однією з вимог Анкари для ратифікації членства Швеції в НАТО.
08:21
Байден після підриву Каховської ГЕС: ми допоможемо Україні
Президент США висловив тверду готовність надати необхідну допомогу Україні після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.
07:56
Приштина назвала умови проведення нових виборів у північних муніципалітетах
Косово відкрите до можливості проведення нових виборів у чотирьох північних муніципалітетах, де більшість складають серби, після заворушень, але до цього необхідно вжити інших заходів.
07:33
Німеччина поставить Україні ще 20 машин Marder – ЗМІ
Україна отримає більше бойових машин піхоти Marder – Федеральне міністерство оборони Німеччини доручило збройовому концерну Rheinmetall підготувати до транспортування понад 20 машин цієї моделі.
07:13
Президент Сербії не проти постачання боєприпасів до України
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що він не проти того, щоб його країна продавала боєприпаси посередникам, які відправляють їх в Україну, що є ознакою того, що вірний балканський союзник Росії розвертається на захід.