6 червня 2023

Статті
Довоєнні мігранти і біженці з України в Польщі: чим вони відрізняються та хто з них повернеться
Як, коли, за яких умов на батьківщину повернуться українці, які поїхали в ЄС через війну і значна частина з яких поселилася у Польщі?
"Росія підірвала дамбу, це дії держави-терориста": розпочалося слухання справи РФ у Міжнародному суді
Війна з Росією розпочалася задовго до 2022 року, і це стосується усіх її "фронтів", включно з міжнародно-юридичним. Процес вийшов на фінішну пряму...
Новини
22:35
Гендиректор МАГАТЕ очолить місію на Запорізькій АЕС після підриву дамби
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі очолить наступну місію організації на Запорізькій атомній електростанції після підриву Росією Каховської гідроелектростанції.
22:25
фото, відеоНа заході Румунії стався землетрус силою 5,3
Землетрус магнітудою 5,3 бала за шкалою Рихтера у вівторок увечері зафіксували в місті Арад, що на заході Румунії.
22:01
У Латвії збирають допомогу Україні після підриву Росією Каховської ГЕС
З огляду на те, що Каховська гідроелектростанція у Херсонській області України частково зруйнована вибухом, асоціація Tavi draugi ("Твої друзі") почала збір пожертвувань для постраждалих від повені.
21:49
Зеленський прокоментував інформацію про використання західної зброї в Росії
Президент Володимир Зеленський наполягає, що Україна не використовує західну зброю для нападів на територію Росії, й звернень від західних держав щодо цього він не отримував.
21:33
Білий дім: Вивчаємо ситуацію з підривом Каховської ГЕС, готуємо військову допомогу Україні
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Вашингтон продовжує оцінювати ситуацію у зв’язку з підривом Каховської гідроелектростанції на півдні України.
21:11
Новий проєвропейський уряд Болгарії підтвердив, що допомагатиме Україні зброєю
Новопризначений міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що підтримує військову допомогу Україні на тлі її контрнаступу проти російських сил.
ДайджестЗаяви про підрив Каховської ГЕС, суд ООН над Росією, “втома” від українців в ЄС: новини дня
20:57
У ЄС розповіли, чим допоможуть Україні після підриву Каховської ГЕС
Європейський Союз задіює Механізм цивільного захисту для надання Україні допомоги після підриву Росією дамби Каховської гідроелектростанції.
20:43
Підрив Каховської ГЕС буде важливим епізодом у справах проти РФ – агент України
Підрив російськими військовими Каховської гідроелектростанкції є серйозним воєнним злочином та стане важливим епізодом у справах проти Росії.
20:33
Зеленський про домовленості щодо F-16: Серйозна, потужна пропозиція
Кілька держав так званої коаліції винищувачів передали Україні конкретні пропозиції щодо направлення F-16, але вони мають пройти спільне погодження зі Сполученими Штатами як державою-виробником.
20:16
Кориневич про слухання за позовом проти РФ у суді ООН: "Дуже хороший початок"
Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич назвав "дуже хорошим початком" перший день слухань у Міжнародному суді ООН у Гаазі за позовом України проти Росії у зв’язку з порушенням нею двох конвенцій.
20:03
NBC: США схиляються до причетності РФ до підриву Каховської ГЕС
Сполучені Штати перевіряють обставини підриву Каховської гідроелектростанції на півдні України, але схильні підозрювати, що до цього причетна саме Росія.
19:43
Зеленський очікує домовленостей про гарантії безпеки для України на саміті НАТО у Вільнюсі
Президент Володимир Зеленський вважає, що гарантії безпеки для України до її вступу в НАТО мають бути закріплені у письмовій формі, а Вільнюський саміт Альянсу є "гарним майданчиком" для їхнього укладання.
19:20
ЄС готовий надати допомогу після підриву Каховської ГЕС – Кулеба поговорив із Боррелем
Європейський Союз висловив готовність надати допомогу в пом’якшенні наслідків підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, що призвело до підтоплення й масової евакуації людей.
19:09
У Франції знову протестували проти пенсійної реформи, вийшло значно менше людей
Десятки тисяч людей вийшли на вулиці в містах Франції на знак протесту проти суперечливої пенсійної реформи, яку французький уряд уже почав впроваджувати, хоча цього разу кількість протестувальників була значно меншою.
18:50
Словенія обійшла Білорусь і буде непостійним членом Радбезу ООН
Генеральна асамблея ООН у вівторок обрала Словенію непостійним членом Ради безпеки протягом 2024-2025 років.
18:35
WP стверджує, що США мали дані про нібито плани України підірвати "Північні потоки"
Сполучені Штати в червні 2022 року начебто отримали розвідувальні дані про нібито наміри українських військових здійснити секретну операцію з диверсії на російських газогонах "Північні потоки".
18:12
Поліція Бельгії обшукала офіси двох фігурантів корупційного скандалу в Європарламенті
Бельгійська поліція у вівторок провела обшук в офісах євродепутатів Марка Тарабелли й Андреа Коццоліно, які фігурують у корупційному скандалі через підкуп із боку Катару й Марокко для лобіювання вигідних рішень.
17:55
Президент Сербії анонсував "важливі новини" у середу на тлі антиурядових протестів
Сербський президент Александар Вучич заявив, що в середу ввечері оголосить "надзвичайні новини" для громадян, звинувативши учасників масових антиурядових протестів останніх тижнів у відмові від діалогу.
17:33
Фінляндія висилає дев’ятьох російських "дипломатів"
Уряд Фінляндії ухвалив рішення вислати дев’ятьох працівників російського посольства через розвідувальну діяльність.
17:22
Лідери "Бухарестської дев’ятки" пообіцяли продовжити підтримку України на шляху до НАТО
Учасники саміту "Бухарестської дев’ятки" у вівторок у спільній заяві підтвердили наміри продовжувати фінансову та військову підтримку України, а також схвалили її майбутнє членство в Північноатлантичному альянсі.
17:21
оновлено 17:51Глава МЗС Німеччини: За підрив Каховської ГЕС відповідальна війна РФ
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що розв'язана Росією агресивна війна проти України несуть відповідальність за підрив Каховської ГЕС.
17:02
У ЄС зросла кількість людей, що знають, коли будуть наступні вибори до Європарламенту
45% жителів Європейського Союзу знають, що наступні вибори до Європейського парламенту, які визначать і новий склад інших інституцій ЄС, відбудуться у 2024 році.
17:00
Лідерів держав треба переконати прийняти Україну в НАТО - президент Естонії
Президент Естонії Алар Каріс розповів, що на зустрічі з Володимиром Зеленським здебільшого обговорювали мету липневого саміту НАТО у Вільнюсі.
16:43
Зеленський прийняв представника Ватикану, який приїхав із "мирною місією"
Президент Володимир Зеленський у вівторок прийняв спеціального представника Папи Римського Франциска кардинала Маттео Дзуппі, який перебуває з візитом в Україні.
16:33
Наслідки підриву Каховської ГЕС можуть бути катастрофічними - глава Міноборони Литви
16:29
Праві у парламенті Швейцарії провалили спробу скасувати звернення Зеленського
Національна рада Швейцарії у вівторок відхилила більшістю голосів пропозицію правої Швейцарської народної партії (ШНП) відхилити виступ президента України Володимира Зеленського по відеозв’язку.
16:16
Прем'єрка Литви: Говорячи про відставку, я дозволила собі зайвого
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що коли говорила про можливість своєї відставки, якщо Сейм відхилить ідею дострокових виборів, вона дозволила собі занадто багато.
16:14
У Болгарії затвердили ротаційний уряд на наступні дев’ять місяців
Парламент Болгарії у вівторок схвалив уряд на чолі з прем’єр-міністром, академіком Ніколаєм Денковим, який працюватиме наступні дев’ять місяців за погодженням між двома найбільшими парламентськими блоками – ГЕРБ-СДС і "Продовжуємо зміни-Демократична Болгарія".
16:00
Президентка Єврокомісії заявила, що не зацікавлена очолювати НАТО
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що не зацікавлена в тому, щоб очолити НАТО після відставки Єнса Столтенберга з поста генерального секретаря.
15:59
Естонія не дала ввезти в Росію партію заборонених санкціями підшипників
Податково-митний департамент запобіг вивезенню в Росію партії кулькових підшипників, які могли використовуватися у російській військовій промисловості.
15:44
"Сполучення Європи": Україна долучилась до програми ЄС із розбудови інфраструктури
Український віцепрем’єр Олександр Кубраков і єврокомісарка з питань транспорту Адіна Велян у вівторок у Львові підписали угоду про участь України у програмі ЄС "Механізм "Сполучення Європи" (Connecting Europe Facility, CEF).
15:43
фотоМолдова допоможе підготувати українських саперів
Молдова організує кількатижневий тренінг для українських військових зі знешкодження вибухонебезпечних пристроїв.
15:34
У Держдепі вірять, що РФ програє у війні проти України
Росія програє у розв'язаній війні проти України та має припинити агресію, поки не втратила ще більше.
15:23
Фанатку Путіна в Німеччині оштрафували майже на 1000 євро за виправдання агресії РФ
Окружний суд міста Кельн у вівторок присудив стягнути з уродженки України Єлени Колбаснікової штраф через схвалення агресії Росії.
15:17
ЄС: Підрив Каховської ГЕС - це новий вимір російських звірств
Євросоюз засуджує російську атаку на Каховську ГЕС, яка поставила під загрозу життя сотень тисяч цивільних осіб у близько 80 населених пунктах, включно з містом Херсон.
15:09
Україна і Чехія домовились про спільний ремонт Т-64
Український державний концерн "Укроборонпром" і чеське збройове підприємство VOP CZ домовились про спільний ремонт танків Т-64 на заводі в місті Новий Їчин, який почнеться незабаром.
14:57
ФотоУ Німеччині не можуть продати порожню віллу колишнього генсека СРСР Горбачова
У Німеччині не можуть продати триповерховий будинок на озері Тегернзе, в якому мешкав колишній генсек СРСР Михаїл Горбачов із донькою Іриною Верганською.
14:30
Прем'єр Грузії про підрив Каховської ГЕС: Треба негайно сідати за стіл переговорів
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі назвав підрив Каховської ГЕС одним з наслідків війни проти України, яку розв’язала РФ.
14:23
ЄС попереджає про "втому від солідарності" попри теплий прийом біженців з України
Незважаючи на теплий прийом мільйонів українських біженців в Європейському Союзі, офіційні особи ЄС мають побоювання щодо зменшення підтримки, викликані уповільненням економіки, що особливо впливає на бідні сім'ї, а також повзучим впливом російської пропаганди.
14:11
Україна закликає G7 та ЄС розглянути нові санкції проти РФ через підрив Каховської ГЕС
Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту рішуче засудити російський підрив Каховської ГЕС у Херсонської області.
13:55
Під час сутичок у Лейпцигу затримали росіянина за напад на поліцейських
У німецькому Лейпцигу під час сутичок на акції протесту через ув’язнення лівої активістки затримали громадянина Росії.
13:47
Прем’єрка Естонії назвала підрив Каховської ГЕС екоцидом і масовим знищенням
Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що підривом дамби Каховської ГЕС Росія перетворила воду на зброю, і закликала допомогти Україні перемогти у війні.
13:44
Єврокомісія про підрив Каховської ГЕС: Агресія РФ вийшла на безпрецедентний рівень
У Єврокомісії рішуче засудили підрив Каховської ГЕС на півдні України російськими окупаційними військами.
13:25
ЄСПЛ засудив Росію за відмову розслідувати отруєння Навального
Росія порушила права російського опозиціонера Алексєя Навального, відмовившись порушити кримінальну справу за фактом його отруєння.
ВідеоЧому Захід недооцінив Україну та як нам не стати "новим Орбаном"
13:05
Економія і бомбосховище: у Вільнюсі заговорили про будівництво метро
Литовська асоціація будівельників виступила з ідеєю будівництва метро у Вільнюсі.
13:03
Шольц назвав підрив Каховської ГЕС "новим виміром" війни
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав підрив Каховської ГЕС "новим виміром" війни РФ проти України.
12:31
Обраний президент Латвії про підрив Каховської ГЕС: Росія - терорист, її потрібно зупинити
Обраний президент Латвії Едгарс Рінкевичс засудив підрив Каховської ГЕС в Україні російськими окупаційними військами.
12:31
Генсек НАТО про підрив Каховської ГЕС: обурливий акт проти цивільних і довкілля
Генсек НАТО Єнс Столтенберг відреагував на підрив дамби на Каховській ГЕС на півдні України.
12:18
МЗС України обурене "святкуванням" дня російської мови в ООН після підриву Каховської ГЕС
Міністерство закордонних справ України відреагувало на повідомлення Організації Об’єднаних Націй про святкування дня російської мови після того, як стало відомо про підрив Каховської ГЕС окупаційними військами РФ.
12:01
Президентка Грузії назвала підрив Каховської ГЕС тяжким злочином РФ
Президент Грузії Саломе Зурабішвілі відреагувала на підрив дамби на Каховській ГЕС на півдні України.
11:49
Президентка Молдови засудила підрив дамби Росією, запропонувала допомогу
Президентка Молдови Мая Санду засудила підрив дамби Каховської ГЕС російськими окупантами, Кишинів готовий надати допомогу Україні у зв'язку з наслідками підриву.
11:38
У Міжнародному суді ООН почалися слухання за позовом України проти РФ щодо Криму і Донбасу
У Міжнародному суді ООН почалися слухання у рамках розгляду по суті позову України проти Росії у зв’язку з порушенням двох конвенцій ООН, який Україна подала у 2017 році. 
11:36
Глава МЗС Чехії порівняв підрив дамби із застосуванням зброї масового знищення
Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський звинуватив Росію у підриві дамби Каховської ГЕС і заявив, що наслідки від цього можна порівняти із застосуванням зброї масового знищення.
11:32
Новий глава МЗС Туреччини: Пріоритети зовнішньої політики залишаться незмінними
Туреччина продовжить дотримуватися концепції зовнішньої політики, заснованої на національних інтересах і з прицілом на незалежність від будь-яких форм впливу.
11:16
Кулеба обурився висвітленням підриву Каховської ГЕС у західних ЗМІ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обурився тим, що деякі західні медіа натякають на можливу відповідальність України за підрив Каховської ГЕС.
11:14
У Німеччині судять фанатку Путіна за схвалення російського вторгнення в Україну
Уродженку України Єлену Колбаснікову очікує суд у Кельні у вівторок, 6 червня, за ймовірне публічне схвалення російського вторгнення в Україну.
11:06
Президент Естонії: Підрив Каховської ГЕС стане пунктом обвинувачення проти злочинців у владі РФ
Президент Естонії Алар Каріс прокоментував підрив Каховської ГЕС російськими окупаційними військами.
10:50
У Чехії заборонили випивку на борту урядових літаків після скандалу з домаганнями
Після звинувачень у сексуальних домаганнях на борту літака під час поїздки до Південної Кореї на початку цього року, Міністерство оборони Чехії запровадило нові правила.
10:50
Польща попросила Британію допомогти із захистом від ракет і дронів – Bloomberg
Уряд Польщі звернувся до Великої Британії з проханням надати підтримку і технології для протидії російським ракетам, безпілотникам і аеростатам-шпигунам.
10:34
У Білому домі відповіли, чи планують відправити Україні більше Patriot
Забезпечення України системами протиповітряної оборони залишається пріоритетом для США.
10:29
Глава МЗС Британії відреагував на підрив Росією Каховської ГЕС
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, який перебуває в Україні, поклав відповідальність за руйнування дамби на півдні України на російське вторгнення.
10:15
Глава Пентагону про наступ України: Мають знайти слабкі місця в позиціях РФ та скористатися ними
Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що українські сили можуть знайти слабкі місця в обороні військ РФ і використати їх під час контрнаступу.
10:10
Глава МЗС Литви після підриву Каховської ГЕС: терористи не зупиняються, якщо їх не зупинити
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс після підриву Росією дамби Каховської ГЕС заявив про необхідність перемоги Україні на полі бою, оскільки терористів може спинити лише сила.
09:50
Глава Євроради шокований підривом Каховської ГЕС
Президент Європейської ради Шарль Мішель шокований руйнуванням дамби Каховської ГЕС, обіцяє притягнути РФ до відповідальності.
09:37
МАГАТЕ не бачить безпосередньої загрози Запорізькій АЕС через підрив Каховської ГЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії заявило у вівторок, що його експерти "уважно стежать за ситуацією" і що на Запорізькій атомній електростанції немає "безпосереднього ризику для ядерної безпеки" після руйнування Каховської ГЕС.
Аналітика короткоЯк добитися скасування аграрних обмежень Євросоюзу
09:16
Кулеба: РФ, ймовірно, спричинила найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття
Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав підрив Росією Каховської ГЕС жахливим воєнним злочином і, ймовірно, найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття.
09:05
Генсек Ради Європи засудила підрив Росією Каховської ГЕС
Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич назвала злочинним і безрозсудним підрив Росією Каховської ГЕС.
08:52
Австралія готова передати Україні списані винищувачі - ЗМІ
Австралія обговорює зі США можливість передати Україні винищувачів F/A-18 Hornets.
08:50
Прем'єр Британії підтримує кандидатуру міністра оборони на пост генсека НАТО
У понеділок прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак назвав свого міністра оборони Бена Воллеса "фантастичним" і таким, що викликає захоплення в усьому світі.
08:29
Британська розвідка назвала ключовий фактор у війні в наступні тижні
Британська розвідка повідомила про інтенсифікацію бойових дій на багатьох ділянках фронту і водночас зосередила увагу на максимізації ворожнечі між групою "Вагнера" і Міноборони РФ.
08:27
Грузія спрощує процедуру набуття громадянства
Влада Грузії спростить процедуру отримання громадянства співвітчизниками, які проживають за кордоном.
07:54
Після сутичок минулого тижня до Косова прибуло підкріплення НАТО
Підкріплення для миротворчих сил НАТО почало прибувати до Косова після заворушень на півночі країни минулого тижня.
07:37
Макрон виступив проти плану НАТО щодо офісу в Токіо
Президент Франції Еммануель Макрон заперечив проти пропозиції НАТО відкрити офіс в Токіо, бо вважає, що Альянс має зосередитись на північноатлантичному регіоні.
07:12
Прем’єрка Данії після зустрічі з Байденом повторила, що не претендує на пост генсека НАТО
Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила в понеділок, що вона не претендує на найвищу посаду в НАТО, після зустрічі в Овальному кабінеті з президентом США Джо Байденом і окремої зустрічі з директором ЦРУ Вільямом Бернсом.