8 листопада 2023

Статті
Жовте світло для України: що вирішила Єврокомісія та чи почнуться переговори про вступ до ЄС
Перед Україною ставлять вимогу, яка не ґрунтується на європейських нормах і якої не було у попередніх зобов’язаннях перед ЄС...
Без шансів для "друзів Путіна": чи можливий розворот зовнішнього курсу Чехії
Чи можуть у Чехії до влади прийти антиукраїнські сили? І змінити зовнішній курс країни, як це відбулося у сусідній Словаччині...
Колонки
План, як досягти неможливого, або Чому рішення Єврокомісії про Україну стало історичним
Прогрес України не може оцінюватися з оглядом на інші держави-кандидати; інколи виникало враження, що нам постійно "підвищували планку".
Новини
23:03
Хорватські професори за кошти ЄС купили яхту і здавали її студентам в оренду
Європейська прокуратура почала розслідування стосовно 29 громадян Хорватії та однієї компанії за підозрою в підробці документів і шахрайстві із закупівлями на геодезичному факультеті Загребського університету.
22:43
Естонія скасовує безкоштовний проїзд в автобусах – нема грошей
Міністерство регіональних справ Естонії вирішило скасувати програму безкоштовного проїзду в автобусах, що діяла в більшості регіонів країни, через нестачу коштів для розбудови мережі громадського транспорту.
22:27
Білий дім: США використали 96% коштів на допомогу Україні, затверджених Конгресом
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що США використали майже всі кошти, затверджені Конгресом на допомогу Україні.
22:17
Сійярто: Україна не буде в ЄС під час війни – там нема свободи слова і виборів
Головний угорський дипломат Петер Сійярто, перебуваючи з візитом у Лісабоні, прокоментував для своєї Facebook-аудиторії звіт Європейської комісії щодо розширення, зокрема в частині, що стосується України.
21:58
США й Ізраїль тиснуть на ЄС, щоб той наклав нові санкції на ХАМАС
Ізраїль і Сполучені Штати підштовхують Європейський Союз із тим, щоб він запровадив нові санкції проти терористичного угруповання ХАМАС після нападу на ізраїльську територію 7 жовтня.
21:35
Відносини Угорщини з РФ не підривають зобов’язання перед НАТО і ЄС – президентка
Угорська президентка Каталін Новак у середу прокоментувала зустріч прем’єр-міністра її країни Віктора Орбана з президентом Росії Владіміром Путіним, яка викликала занепокоєння серед держав-членів НАТО.
21:16
Столтенберг: Угорщина має нарешті ратифікувати вступ Швеції у НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Будапешт припинити зволікати з ратифікацією вступу Швеції. 
21:15
Зеленський доручив уряду виконати вимоги ЄС для переговорів про вступ
Президент Володимир Зеленський у середу підписав указ "Про деякі заходи з підготовки до переговорного процесу зі вступу України до Європейського Союзу", який доручає уряду виконати відповідні кроки.
21:05
Посол ЄС упевнена, що саміт одностайно схвалить відкриття переговорів з Україною
Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова прокоментувала можливість сценарію, за якого одна чи дві країни можуть на саміті ЄС заблокувати рішення про відкриття переговорів про вступ із Києвом.
ДайджестУкраїні відкрили дорогу до вступу в ЄС, кандидатство для Грузії, 100000 снарядів: новини дня
20:39
На Раді Україна-НАТО обговорили питання енергетичної безпеки
У штаб-квартирі Північноатлантичного Альянсу в Брюсселі в середу відбулась Рада Україна-НАТО, під час якої сторони обговорювали питання енергетичної безпеки.
20:34
В ОПУ кажуть, що готові змінити закон про освіту на фоні "угорських" вимог ЄС
В Офісі президента України розповіли, що готові змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, але так, що не вбачають у цьому виконання "ультиматуму" Угорщини.  
20:20
ексклюзивВ уряді України назвали подальші кроки для переговорів про членство в ЄС
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна прагне вже у березні 2024 року провести першу міжурядову конференцію, де мають бути затверджені так звані переговорні рамки сторін.
20:05
Кулеба назвав послам Бельгії три конкретні речі, якими вони можуть допомогти Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в межах свого візиту до Брюсселя звернувся до учасників конференції послів Бельгії, де закликав їх продовжити підтримку України на тлі повномасштабного вторгнення РФ.
20:02
Зеленський і Санду привітали одне одного з історичним рішенням Єврокомісії 
Президент України Володимир Зеленський та президентка Молдови Мая Санду провели телефонну розмову, у якій обмінялися привітаннями щодо рекомендації Єврокомісії почати переговори про вступ обох країн до ЄС.
19:50
Єврокомісія розробила для України унікальну прискорену процедуру вступу
Європейська комісія пропонує здійснювати процедуру вступу України до Європейського Союзу за новою процедурою, яка передбачає підготовку технічних питань переговорів про вступ паралельно з політичними.
19:35
В Україні з’явиться радник США з інфраструктурних проєктів
В Україні з’явиться радник Сполучених Штатів з інфраструктурних проєктів у рамках відбудови, на цю посаду призначать Роберта Мерінера.
19:21
Зеленський поговорив із президенткою Грузії про євроінтеграцію та Саакашвілі
Президенти України й Грузії Володимир Зеленський і Саломе Зурабішвілі в середу провели телефонну розмову.
19:10
Зеленський про можливе президентство Трампа: Хто б не був, сподіваємось на підтримку США
Володимир Зеленський заявив, що розраховує на підтримку України з боку американського суспільства незалежно від того, хто переможе на виборах президента США у 2024 році.
19:09
графікЖовтень 2023 року став найтеплішим в історії спостережень
Жовтень 2023 року став найтеплішим по всьому світу, побивши рекорд 2019 року.
18:46
Лідер опозиції Словаччини про відмову дати зброю Україні: Ми приєднуємось до Орбана
Голова найбільшої опозиційної партії Словаччини "Прогресивна Словаччина" й віцеспікер парламенту Міхал Шимечка розкритикував рішення уряду країни відмовитись від надання Україні пакета військової допомоги на понад 40 мільйонів євро.
18:40
Рада ратифікувала приєднання України до Механізму цивільного захисту ЄС
Верховна Рада ратифікувала угоду про приєднання України до Механізму цивільного захисту ЄС.
18:31
ЗМІ: Мальта може головувати в ОБСЄ замість Естонії через позицію РФ
Мальта отримала пропозицію взяти на себе головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у 2024 році через те, що кандидатуру Естонії, яка має перебрати цю роль, блокує Росія.
18:23
Глава МЗС Литви: ООН має змінюватися і швидше реагувати на зміни
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Організація Об'єднаних Націй повинна змінюватись і швидше реагувати на виклики сьогодення.
18:11
У Єврокомісії заперечили, що Угорщина заблокує 50 млрд євро ЄС для України
Європейський комісар із питань фінансів Йоганнес Ган заявив, що Угорщина одноосібно не зможе заблокувати збільшення бюджету Європейського Союзу, зокрема для виділення Україні пакета у 50 мільярдів євро на чотири роки.
18:01
У Польщі арештований за корупцію політик може стати депутатом Європарламенту
У Польщі арештований за підозрою у корупції колишній міністр державних активів Влодзімеж Карпінський може стати депутатом Європарламенту.
17:54
Італія відправить на Близький Схід судно-шпиталь для поранених з Гази
Італія відправить на Близький Схід корабель свого військово-морського флоту, обладнаний під шпиталь, для допомоги пораненим внаслідок бойових дій мешканцям сектора Гази.
17:53
ІДІЛівець хотів, аби його визнали агентом розвідки Данії задля перегляду вироку
Вищий суд Данії в середу відмовився визнавати засудженого громадянина сирійського походження Ахмеда Самсама агентом двох розвідувальних служб, чого він домагався, аби спробувати уникнути покарання за приєднання до ІДІЛ.
17:40
Литва виділяє Україні 2 млн євро на соціальні потреби
Литва планує виділити Україні два мільйони євро на вирішення соціальних наслідків розв'язаної Росією війни.
17:36
Китай застеріг Естонію від відкриття представництва Тайваню
Пекін виступає проти намірів Естонії дозволити відкриття неофіційного представництва Тайваню, застерігаючи від порушення принципу "одного Китаю".
17:21
Rheinmetall передасть Україні близько 100 тисяч 120-мм мінометних снарядів
Німецький збройовий концерн Rheinmetall у середу оголосив про отримання замовлення від уряду Німеччини на постачання Україні близько 100 тисяч мінометних боєприпасів калібру 120 міліметрів.
17:20
РосЗМІ: В Єврокомісії відмовилися зважати на "права російськомовних" на шляху України в ЄС
Єврокомісія під час оцінки готовності України до вступу в Євросоюз не зважатиме на ситуацію з російською мовою в Україні, стверджують російські пропагандистські ЗМІ.
17:19
Країни G7 закликали до "гуманітарних пауз" у Газі 
Країни "Групи семи" закликали до "гуманітарних пауз" у боях між Ізраїлем та бойовиками ХАМАС у секторі Гази, щоб уможливити доставку гуманітарної допомоги і захистити цивільне населення.
17:08
Швейцарія скасує податкові пільги для електромобілів, які діяли з 1997 року
Федеральна рада Швейцарії в середу оголосила про скасування податкових пільг на імпорт електромобілів з огляду на те, що їхнє стрімке поширення скорочує податкові надходження.
17:04
Німеччина хоче "ретельно вивчити" рекомендацію Єврокомісії щодо України
Уряд Німеччини хоче детально ознайомитися з рекомендацію Єврокомісії щодо початку переговорів про вступ до ЄС з Україною.
16:53
фотоПосол ЄС передала Шмигалю звіт Єврокомісії щодо прогресу України
Посол Європейського Союзу Катаріна Матернова в середу, на тлі публікації Європейською комісією звіту щодо розширення, передала прем’єр-міністру Денису Шмигалю звіт щодо прогресу України.
16:48
Німеччина починає виведення своїх систем ППО Patriot з Польщі
Німеччина розпочинає поступове виведення трьох своїх систем протиповітряної оборони Patriot і військовослужбовців, які їх обслуговують, з Польщі.
16:44
Reuters: ЄС почне обговорення 12-го пакета санкцій проти Росії наступного тижня
Країни Європейського Союзу почнуть обговорювати пропозиції щодо 12-го пакета санкцій проти Росії, який буде зосереджений на забороні торгівлі російськими діамантами, наступного тижня.
16:32
Стефанішина назвала головне очікування Єврокомісії від України
Європейська комісія очікує від України продовження реформ, і влада вже над цим працює.
16:28
Лідери ЄС відреагували на рішення Єврокомісії про початок переговорів з Україною
Декілька лідерів та членів урядів держав ЄС привітали рекомендацію Єврокомісії почати з Україною перемовини про членство, коли вона завершить виконання "кандидатських" вимог. 
16:04
Президентка Єврокомісії відповіла на побоювання, що вступ України загрожує безпеці ЄС
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прокоментувала побоювання, що майбутній вступ України може посилити загрозу для безпеки і стабільності Євросоюзу через постійну загрозу з боку Росії. 
Аналітика короткоЧи перетвориться Чехія на другу Словаччину щодо підтримки України
16:00
Україна передала Угорщині пропозиції щодо вирішення питання нацменшин
Україна надала Угорщині детальну дорожню карту того, як можна вирішили суперечки щодо питання нацменшин.
15:44
Стефанішина пояснила, від чого залежатиме тривалість переговорів про вступ до ЄС
Тривалість переговорів про вступ України до ЄС залежить від конкретних домовленостей із державами-членами.
15:39
ЄС готовий до розширення з теперішніми договорами й правилами – єврокомісар
У Єврокомісії заявили, що Євросоюз може прийняти нових країн-членів і з теперішніми договорами й правилами, і розширення та внутрішня реформа ЄС не є взаємно обумовленими процесами.
15:23
Фон дер Ляєн відповіла на заяву свого попередника про "корумповану Україну"
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відповіла на заяви свого попередника Жана-Клода Юнкера про "корумповану Україну".
15:17
Єврокомісія запропонувала прискорити інтеграцію Західних Балкан до ЄС
Єврокомісія запропонувала план, що має прискорити фактичну інтеграцію Західних Балкан з Євросоюзом та зробити відчутними переваги членства ще до того, як ці країни завершать вступ до ЄС.
15:01
Кулеба про рішення Єврокомісії: Наша боротьба та жертви не були марними
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав рішення Єврокомісії рекомендувати почати переговори з Україною про членство в ЄС.
14:51
Британія запровадила санкції проти російських золотодобувних компаній
Велика Британія запровадила санкції проти російських 29 громадян і компаній, які пов’язані із золотодобувним і нафтовим секторами країни.
14:44
G7 пообіцяла тримати активи РФ замороженими, але не згадала про їх використання для України
"Група семи" пообіцяла, що триматиме активи РФ знерухомленими, доки Москва не заплатить за шкоду, завдану Україні війною, але не згадала про можливість їх використання на користь України.
14:21
Зеленський про рішення Єврокомісії: В грудні очікуємо політичне рішення Євроради
Президент Володимир Зеленський відреагував на рішення Єврокомісії рекомендувати почати переговори з Україною про членство в ЄС.
14:08
ЄК - за переговори про вступ з Боснією, але відзначає проблеми з Республікою Сербською
ЄК рекомендувала відкрити переговори про вступ з Боснією, але відзначила проблеми з Республікою Сербською
Відео90% вимог для початку переговорів про вступ до ЄС виконано! Що далі?
13:46
Єврокомісія пояснила, чого вимагає від України щодо нацменшин
Єврокомісія у звіті щодо розширення пояснила, яких кроків очікує від України у частині реформи законодавства щодо нацменшин на шляху до членства в ЄС.
13:44
Кулеба: Україна буде активом, а не тягарем після вступу в ЄС
Україна буде "активом, а не тягарем", коли стане повноправним членом Європейського Союзу.
13:33
Єврокомісія рекомендувала відкрити переговори про вступ з Молдовою, але з умовами
Єврокомісія рекомендувала країнам ЄС відкрити переговори про вступ із Молдовою – як і у випадку з Україною, є умови.
13:24
Рішення Єврокомісії по Україні: 90% вимог виконано, рекомендують відкрити переговори
Європейська комісія рекомендувала державам ЄС розпочати переговори про вступ з Україною, але Київ повинен виконати частину ще не втілених реформ.
13:21
Єврокомісія пропонує надати Грузії статус кандидата з умовами
Європейська комісія підтримала надання Грузії статусу кандидата на членство за умови виконання Тбілісі низки кроків
13:09
Кулеба: ЄС потрібен ринок оборонної промисловості, Україна має бути його частиною
Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що ЄС потребує сильного ринку оборонної промисловості, а Україна та інші країни-кандидати повинні розглядатися як його невід'ємна частина.
12:54
У Конгресі підтримали законопроєкт про передачу Україні заморожених активів РФ
Комітет у закордонних справах Палати представників Конгресу США підтримав законопроєкт про використання конфіскованих російських активів для допомоги Україні.
12:52
Бельгія просуватиме членство України в Євросоюзі під час свого головування в Раді ЄС
Членство України в ЄС буде серед пріоритетів бельгійського головування в Раді Євросоюзу у першій половині наступного року.
12:36
Блінкен: Ізраїль не повинен окуповувати Газу
Сполучені Штати виступають проти можливої повторної окупації Ізраїлем Гази.
12:33
Словацький уряд не схвалив військову допомогу Україні на 40 млн євро
Уряд Словаччини не затвердив чотирнадцятий пакет військової допомоги Україні на суму 40,3 млн євро.
12:29
Найбільша профспілка Німеччини розкритикувала оборонну політику уряду
Найбільша профспілка Німеччини IG Metall розкритикувала оборонну політику країни та вимагає, щоб контракти для військово-повітряних сил укладалися на внутрішньому ринку.
12:20
ФотоВ Іспанії другий день спалахують сутички через можливу амністію каталонських сепаратистів
В Іспанії вже другий день поспіль спалахують сутички між поліцією та протестувальниками, які виступають проти запропонованого закону про амністію для каталонських сепаратистів.
12:15
G7 засудила передачу північнокорейських озброєнь Росії
Міністри закордонних справ країн "Групи семи" (G7) в середу "рішуче засудили" передачу північнокорейських озброєнь Росії.
12:02
Розвідка Британії: Диверсії на залізниці досі залишаються проблемою для Росії
Диверсії на залізницях з боку антивоєнних активістів продовжують залишатися серйозною проблемою для РФ.
11:55
Не купують у Росії: Лавров розкритикував Захід за перехід на "зелену" енергетику
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров у середу звинуватив Захід у провокуванні кризи на світовому ринку нафти і газу за прискорення переходу на "зелену" енергетику і тиск на інші країни, щоб вони зробили те ж саме.
11:46
Блокада кордону України з Польщею: прикордонники прогнозують погіршення ситуації
Тисячі вантажівок очікують виїзду з Польщі в Україну через блокаду кордону польськими перевізниками на трьох пунктах пропуску.
11:31
Путінський олігарх програв у Суді ЄС справу, в якій оскаржував санкції
Загальний суд ЄС підтвердив, що кошти Дмитрія Мазепіна, російського мільярдера, власника компанії з виробництва мінеральних добрив,  мають залишатися замороженими.
11:13
РозслідуванняНімецька цивільна зброя попри війну досі експортується до РФ
З початку російської агресії в Україні до РФ потрапило понад 7 тисяч одиниць цивільної вогнепальної зброї західних виробників і майже 8 мільйонів боєприпасів до неї.
11:04
У Німеччині минулого року значно зросла кількість бездомних людей
Згідно з новими підрахунками, кількість бездомних людей у Німеччині значно зросла минулого року.
10:39
Міністр економіки Німеччини розкритикував суворі до іноземців імміграційні органи країни
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що німецькі імміграційні органи можуть бути занадто вороже налаштовані до іноземців, що ускладнює вирішення проблеми дефіциту робочої сили.
10:37
Байден просив прем'єра Ізраїлю про паузу в бойових діях у Газі
Президент США Джо Байден заявив, що під час телефонної розмови у понеділок попросив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу про паузу в бойових діях у секторі Гази.
10:18
ЗМІ: Байден і Сі зустрінуться у Сан-Франциско 15 листопада
Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін планують провести двосторонні переговори в Сан-Франциско 15 листопада, коли лідери Азійсько-Тихоокеанського регіону зберуться на щорічну економічну зустріч.
10:09
ФотоУ Північній Македонії демонтували плиту з картою "Великої Албанії"
Скандальну мармурову плиту з картою "Великої Албанії", що включала частину Північної Македонії, демонтували у музеї Армії національного визволення після його відкриття цими вихідними в селі Сопот поблизу міста Куманово.
10:06
Уряд Нідерландів потрапив під критику за постачання запчастин до F-35 Ізраїлю
Викриття того, що Нідерланди продовжують відправляти запчастини для винищувачів F-35 до Ізраїлю після початку ізраїльсько-палестинської війни, незважаючи на попередження Міністерства закордонних справ, поставило уряд у скрутне становище, а законодавці і науковці засудили цей крок.
09:48
Нігерія відмовила у візиті прем'єру Чехії через підтримку ним дій Ізраїлю - ЗМІ
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала у середу мав відвідати Нігерію, однак Абуджа відмовила йому у візиті.
09:35
Армія США потребує $3 млрд на виробництво 155-мм боєприпасів
Армії США необхідно, щоб Конгрес схвалив виділення 3,1 мільярда доларів на закупівлю артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів та розширення їхнього виробництва.
09:19
G7 запевнила у єдності щодо подальшої підтримки України попри інші конфлікти у світі
Міністри закордонних справ "Групи семи" (G7) єдині у своїй готовності продовжувати надавати "рішучу підтримку" Україні в її війні з Росією.
09:07
Блінкен про допомогу Україні: США мають чіткий план дій
Державний секретар Ентоні Блінкен наголосив на важливості продовження підтримки України після заклику до Конгресу затвердити бюджетну допомогу Києву на суму 11,8 мільярда доларів.
08:52
Витрати на оборону можуть отримати особливий статус у нових правилах ЄС щодо дефіциту     
Витрати на оборону можуть отримати особливий статус у фіскальних правилах ЄС в рамках нового огляду економічного управління (EGR) з метою заохочення інвестицій країн-членів у цю сферу.
08:33
Проросійська партія ініціює вотум недовіри болгарському уряду
Проросійська партія "Відродження" хоче оголосити вотум недовіри болгарському уряду через його оборонну політику.
08:29
США запровадили обмеження щодо семи осіб та трьох компаній за експорт електроніки до РФ
США запровадили експортні обмеження проти семи фізичних осіб та трьох компаній за постачання електроніки подвійного призначення до Росії.
08:12
В Естонії почався суд над проросійським політиком, який їздив у Маріуполь
В Естонії у вівторок розпочався судовий процес над Айво Петерсоном, представником руху Koos, відомого своїми проросійськими поглядами.
07:58
Держдеп прокоментував заяву Зеленського про проведення виборів в Україні
Державний департамент США з розумінням ставиться до слів президента України Володимира Зеленського про те, що війна – не кращий час для проведення виборів.
07:43
Франція виділить 200 млн євро на військову допомогу Україні
Французький уряд має намір поповнити фонд підтримки України на 200 мільйонів євро для продовження закупівлі Києвом техніки у Парижа.
07:21
Перевізники Польщі повністю заблокували рух вантажівок на двох пунктах пропуску з Україною
Польські перевізники станом на 7 листопада повністю заблокували проїзд вантажного автотранспорту на двох пунктах пропуску на кордоні з Україною.