10 березня 2023

Статті
Кінець закону про олігархів? Які претензії до нього підготувала "Венеційка"
Врахування зауважень Ради Європи змінить антиолігархічний закон до невпізнаваності. І уникнути цього Україні буде дуже складно.
Проміжна перемога європейської Грузії: чого досягли протести у Тбілісі
Що змусило грузинську владу раптом погодитися на вимоги протестувальників? І як нинішні протести змінять Грузію та її шанси на європейське майбутнє?
Новини
23:29
У Чехії відмовились визнавати Церкву коноплі релігією
Вищий адміністративний суд Чехії після багаторічного судового спору постановив, що так звана Церква коноплі не може вважатись релігійним віровченням, а її послідовники – реєструвати відповідні організації.
23:07
Сейм Литви закликав не допускати росіян і білорусів до Олімпійських ігор
Литовський парламент у п’ятницю одноголосно ухвалив резолюцію, в якій закликає не допустити російських і білоруських спортсменів і чиновників до участі в Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях.
22:48
фотоЗахоплення заручників у Карлсруе: поліція штурмом затримала зловмисника
Поліція в німецькому місті Карлсруе здійснила штурм аптеки в центрі міста, де в заручниках утримували двох людей, і затримала зловмисника.
22:37
Новий президент Кіпру обіцяє збільшити витрати на оборону до 2% ВВП
Новообраний президент Кіпру Нікос Христодулідіс у п’ятницю заявив, що країна буде витрачати 2% валового внутрішнього продукту на оборонну, як і інші країни-члени Європейського Союзу, з метою посилення своєї ролі.
22:17
Стало відомо, коли Італія проведе конференцію з відновлення України
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в п’ятницю анонсував проведення наприкінці квітня конференції з питань відбудови України.
22:03
Робота над зустріччю Зеленського й Вучича ведеться, але це непросто – посол
Посол України в Сербії Володимир Толкач заявив, що дипломати працюють над організацією зустрічі сербського президента Александара Вучича з Володимиром Зеленським.
21:45
У Швеції скасують обов'язковий дозвіл на танці в негромадських місцях
Уряд Швеції в четвер затвердив текст закононопроєкту, який скасує необхідність отримання ліцензії на проведення танцювальних заходів у місцях, які не є громадськими.
21:18
Німецька залізниця перестала возити гуманітарну допомогу в Україну безкоштовно – ЗМІ
Дочірня компанія німецького залізничного перевізника Deutsche Bahn – DB Cargo, що займається вантажними перевезеннями та логістикою, через рік з початку повномасштабного вторгнення РФ припинила безкоштовно доставляти гуманітарні вантажі в Україну.
ДайджестПерша перемога революції у Грузії, додаткові NASAMS, Бельгія визнала Голодомор: новини дня
21:02
Прем’єрка Фінляндії вважає, що країна могла би розглянути передачу Україні своїх старіших літаків
Прем’єрка Фінляндії Санна Марін зазначила, що Фінляндія могла би поруч з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів..
20:59
У Карлсруе захопили двох заручників, зловмисник озброєний і вимагає викуп
У центрі німецького міста Карлсруе в п’ятницю ввечері було взято в заручники двох людей в аптеці, а зловмисник, імовірно, озброєний вогнепальною зброєю.
20:47
Україна почала обговорювати з Норвегією навчання пілотів – Зеленський
Під час візиту міністра оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам в Україну обговорювався початок співпраці щодо навчання українських пілотів.
20:34
Вучич допустив, що сербська зброя могла опинитись в Україні: "Нам треба якось годувати людей"
Президент Сербії Александар Вучич припустив, що зброя сербського виробництва могла певним чином опинитись в Україні через посередників і Белград не має на це впливу.
20:30
У Франції очікують мільйон учасників на суботньому протесті проти пенсійної реформи
У Францію в суботу 11 березня пройде черговий масштабний протест проти пенсійної реформи, на вулицях по всій території країни очікують близько мільйона людей.
20:16
У ЄС підтримують створення єдиного реєстру заявок на репарації Росії
Європейська комісія підтримала ідею створення єдиного реєстру, де фіксуватимуться заявки на отримання репарацій від Росії за шкоду, завдану в результаті повномасштабного вторгнення в Україну.
19:59
Канада заборонила імпорт сталі й алюмінію з Росії
Уряд Канади в п’ятницю оголосив про заборону імпорту російської сталі та алюмінію в межах режиму санкцій за повномасштабне вторгнення РФ в Україну.
19:58
Спікер Держдуми РФ: Грузія "втратила шанс на суверенітет", відхиливши закон про "іноагентів"
Спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін побачив "втрату шансу на суверенітет" у тому, що влада Грузії поступилася під тиском протестів і не стала ухвалювати скандальний проєкт про "іноагентів", що наслідує законодавство РФ.
19:42
Україна відкладає зміни до закону про олігархів, що були вимогою ЄС
Венеційська комісія, що мала розблокувати зміни до українського антиолігархічного закону, відклала відповідне рішення, але в уряді не вважають, що це завадить переговорам про вступ до ЄС.
19:39
США мають розвіддані про причетність Росії до намірів повалити владу в Молдові
Сполучені Штати вважають, що особи, пов'язані з російською розвідкою, планують організувати протести в Молдові з метою повалення влади й встановлення більш проросійського уряду.
19:33
Норвегія у співпраці з США передає Україні ще два взводи NASAMS
Норвегія передає Україні ще два повністю укомплектованих взводи системи протиповітряної оборони NASAMS у співпраці зі Сполученими Штатами - на додачу до двох, які США передали раніше. 
19:21
фотоУ німецькому Карлсруе захопили заручників, триває поліцейська операція
У німецькому місті Карслруе в аптеці в п’ятницю в другій половині дня було захоплено заручників, у відповідь поліція розпочала масштабну операцію.
19:02
У парламенті Корсики заборонили використовувати корсиканську
Адміністративний суд міста Бастія, що на французькому острові Корсика, зобов’язав місцевий законодавчий орган – Асамблею – використовувати лише французьку мову, а не корсиканську.
18:57
Майбутня урядова коаліція Естонії хоче виділяти на оборону не менше 3% ВВП 
Майбутня коаліція Естонії домовилася виділяти на оборонні потреби країни не менше 3% ВВП.
18:40
Католицька церква в Німеччині буде благословляти одностатеві пари
Синодальне зібрання з реформування католицької церкви у Франкфурті в п’ятницю ухвалило документ, який дозволить одностатевим парам благословляти свої стосунки в німецькій католицькій церкві з 2026 року.
18:24
Смерть 14-річної українки в Британії: поліція каже про нещасний випадок
Поліція англійського графства Девон у п’ятницю заявила, що не вважає підозрілою смерть 14-річної біженки з України Альбіни Євро, яку знайшли непритомною на пляжі минулого тижня.
18:21
Посол США закликав Орбана відмовитися від Росії
Посол США в Угорщині Девід Прессман заявив, що прем'єр-міністр Віктор Орбан опинився на роздоріжжі, і що настав час для нього відвернутися від Росії і зміцнити відносини з західними союзниками.
18:06
В Естонії затримали політика, який перед виборами їздив в окупований Донецьк і Маріуполь
Поліція безпеки (Kapo) затримала трьох чоловіків за підозрою у діяльності проти інтересів Естонії, cеред них засновник політсили Koos ("Разом") Айво Петерсон, який нещодавно їздив на окуповані території сходу України.
18:04
Зеленський про саміт НАТО у Вільнюсі: хочемо гарантій безпеки до повного членства
Президент Володимир Зеленський вважає, що на прийдешньому саміті НАТО у Вільнюсі Альянс має запропонувати подальші кроки для членства України – зокрема стратегічні гарантії безпеки на її шляху євроатлантичної інтеграції.
17:46
Лідери Британії та Франції погодили новий план боротьби з нелегальною міграцією через Ла-Манш
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі в Парижі в п’ятницю погодили новий план протидії нелегальній міграції через протоку Ла-Манш, що розділяє дві держави.
17:24
Прем’єрка Фінляндії у Києві: Росія має відповісти за свої злочини
Прем’єрка Фінляндії Санна Марін заявила, що Росія має понести відповідальність за напад на Україну і злочини, скоєні під час війни, а також заплатити компенсації за завдані збитки. 
17:23
Британія та Франція спільно тренуватимуть українських морпіхів
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі у п’ятницю домовились спільно займатись підготовкою українських морських піхотинців.
17:11
У Молдові заявили, що проблема "Придністров'я" вирішиться мирним шляхом, якщо Україна переможе РФ
Міністр оборони Молдови Анатолій Носатий вважає, що "Придністров'я" буде реінтегроване мирним шляхом, якщо Україна переможе Росію в нинішній повномасштабній війні.
17:04
Швейцарія не змінить політику заборони реекспорту зброї в Україну - уряд
Уряд Швейцарії не змінюватиме свою давню політику, що забороняє передачу зброї швейцарського виробництва до третіх країн, зокрема до України.
16:59
Зеленський про вибухи на "Північних потоках": українці точно цього не робили
Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не причетна до вибухів, які сталися у вересні на гілках російських газопроводів "Північний потік", та запропонував проаналізувати, яким гравцям міг бути потрібен такий інформаційний вкид.
16:46
Глави МЗС країн G7 і України провели зустріч після ракетної атаки РФ
Міністри закордонних справ країн Групи семи та України провели зустріч після ракетної атаки РФ, щоб обговорити потреби України.
16:23
Віцеспікер Грузії заявив, що з України повертаються бійці, які "підігрівають революційний сценарій"
Віцеспікер парламенту Грузії Гія Вольський заявив, що прихильники колишнього президента Міхеїла Саакашвілі, які воювали в Україні, повернулися в країну, щоб підштовхувати молодь до революційного сценарію.
15:42
Прем'єр Британії: Війна в Україні закінчиться за столом переговорів, але зараз не час для них
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що війна в Україні закінчиться за столом переговорів, але зараз не час для них.
15:42
Естонія: Верховний суд відхилив позов консерваторів щодо результатів е-голосування 
Верховний (Державний) суд Естонії відкинув позов Консервативної народної партії Естонії (EKRE) щодо результатів електронного голосування на парламентських виборах, через те, що спершу з цим питанням потрібно було звернутися до Виборчої комісії.
15:11
У деяких регіонах Франції після рекордної зимової посухи - рекордні дощі
У столичному регіоні Франції після рекордно тривалого посушливого періоду почалися рясні дощі, а в деяких місцевостях опади побили рекорди.
15:03
Бельгія заборонила TikTok на урядових телефонах
Бельгійська заборона заснована на аналізі ризиків, проведеному спецслужбами країни, і рекомендаціях національного центру кібербезпеки.
14:32
Росія і олігархи-втікачі намагаються дестабілізувати Молдову - глава МВС у Брюсселі
Ситуація в Молдові є надзвичайно нестабільною через спроби Росії розпалити державний переворот, щоб повалити проєвропейський уряд.
14:15
Стрілянина в центрі "Свідків Єгови" у Гамбурзі: серед поранених українка
Внаслідок стрілянини в молитовному домі Гамбурга отримала поранення українська громадянка. 
13:54
Ердоган призначив дату президентських і парламентських виборів у Туреччині
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган офіційно призначив парламентські та президентські вибори в Туреччині на 14 травня - на місяць раніше від запланованого терміну.
13:43
Росіяни використовують британські компанії для відмивання незаконних прибутків від війни - ЗМІ
Британські правоохоронні органи виявили велику кількість фіктивних компаній, зареєстрованих у Британії громадянами різних країн за останні роки, ймовірно, з метою відмивання грошей або ухилення від сплати податків.
Аналітика короткоЩо означають поступки влади Грузії під тиском вуличних протестів
13:23
Організована ЄС конференція для допомоги Туреччині й Сирії після землетрусів пройде 20 березня
Європейська комісія та головування Швеції в Раді ЄС 20 березня в Брюсселі проведуть міжнародну конференцію донорів для підтримки людей у Туреччині та Сирії, які постраждали від нещодавніх руйнівних землетрусів.
13:17
Прем’єрка Фінляндії прибула до Києва
До Києва прибула прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін.
13:16
Рада Європи закликала Угорщину привести закон про таємне спостереження у відповідність до рішень ЄСПЛ
Комітет міністрів Ради Європи закликав владу Угорщини виконати рішення Європейського суду з прав людини у справі "Сабо та Віші", яка стосуються національного законодавства про стеження.
12:57
Росія відправляє до Ірану захоплені в Україні зразки зброї, наданої США - ЗМІ
Росія захоплює на полі бою деяке озброєння і техніку, надані США і НАТО Україні і відправляє до Ірану, де, на думку США, Тегеран намагатиметься переробити ці системи.
12:54
Вірменія відмовилася від квоти заступника генсека ОДКБ
Вірменія відмовилася від своєї квоти заступника генерального секретаря Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).
12:46
фотоКНДР провела навчання з імітацією нападу на Південну Корею
Північнокорейський лідер Кім Чен Ин керував артилерійськими навчаннями з бойовою стрільбою, що імітували напад на південнокорейський аеродром, і закликав свої війська бути готовими відповісти на "шалені кроки ворога з підготовки до війни".
12:46
У Бельгії - перебої з громадським транспортом через загальнонаціональний страйк
Загальнонаціональний страйк у державному секторі Бельгії призвів до затримок у русі транспорту в час пік та вплинув на різні життєві сфери - від вивезення сміття до догляду за дітьми.
12:28
Вучич відмовився поклястися, що Сербія не запровадить санкцій проти РФ
Сербський президент Александар Вучич заявив, що не може "поклястися", що Сербія колись не запровадить санкції проти Росії через її вторгнення в Україну.
12:18
Санкцій для Росії залишилося небагато, Україні зараз потрібна інша підтримка - Боррель
Європейський союз майже вичерпав свої можливості для каральних заходів проти Росії, і увага блоку має бути спрямована на фінансову та військову підтримку України.
12:07
Орбан: Ми ніколи не були настільки близькими до світової війни
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що імовірність переростання війни в Україні в глобальний конфлікт зростає.
11:57
Керівна партія Греції втратила в рейтингу після залізничної катастрофи, але все ще лідирує
Останнє опитування щодо електоральних намірів показує, що, хоча правоцентристська "Нова демократія" все ще випереджає ліву "СІРІЗА", відрив скоротився після смертельного зіткнення поїздів 28 лютого.
11:34
Сунак та Макрон погодять спільну розробку високоточної зброї для захисту від загрози РФ
Очікується, що на зустрічі у п’ятницю в Парижі прем’єр Британії Ріші Сунак і президент Франції Еммануель Макрон погодять співпрацю у розробці високоточної ударної зброї для боротьби з російською загрозою.
11:18
фотоУ Британії через снігопади тисячі водіїв застрягли на дорогах
Сильний снігопад спричинив тривалі затримки на транс-Пеннінській автомагістралі М62, яка пролягає від Ліверпуля на заході до Галла на сході.
11:05
Лукашенко ввів у Білорусі смертну кару за держзраду чиновників і військових
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко підписав закон "Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності", який, зокрема, запроваджує смертну кару для чиновників та військових за зраду держави. 
10:45
Стрілянина у Гамбурзі: нападник в минулому був "Свідком Єгови" - ЗМІ
Чоловік, який влаштував стрілянину на заході "Свідків Єгови" у Гамбурзі, в минулому сам належав до цієї релігійної громади.
10:27
Парламент Грузії "вбив" скандальний законопроєкт про "іноагентів"
Парламент Грузії у п’ятницю провів офіційну процедуру, яка "вбила" законопроєкт про "іноагентів", що спричинив масові протести.
10:23
Макрон призначив спецпосланника з питань допомоги і відбудови України
Президент Франції Еммануель Макрон призначив колишнього віцепрезидента Європейського банку реконструкції та розвитку з політики і партнерств П'єра Хайльбронна спецпосланником з питань допомоги і відбудови України.
10:20
Експрем’єр Бельгії: ЄС і США мають моральний обов’язок негайно надати Україні бойові літаки
Колишній прем’єр Бельгії Гі Вергофстадт вважає, що після масованих ракетних ударів Росії по цивільній інфраструктурі в Україні Сполучені Штати і Європейський Союз мають негайно передати Києву бойові літаки і ракети великої дальності.
10:11
У Молдові відбуваються нові обшуки у справі про підготовку масових заворушень
У Молдові силовики проводять нові обшуки у фігурантів справи про підготовку масових заворушень.
09:53
Поліція повідомила про вісьмох загиблих унаслідок стрілянини у Гамбурзі
В результаті стрілянини під час організованого "Свідками Єгови" заходу загинули вісім людей, нападник, ймовірно, в числі цих людей.
09:48
Палата представників Бельгії визнала Голодомор геноцидом українців
"Історичне голосування в Палаті представників Бельгії: іще одна держава визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу"
09:27
Фінляндія виділить Україні додаткові 29 млн євро допомоги
Фінляндія надасть Україні додаткові 29 мільйонів євро гуманітарної допомоги та підтримки співпраці з метою розвитку.
09:23
Папа Римський: війна в Україні підживлюється імперськими інтересами, і не лише Росії
Папа Римський Франциск стверджує, що війну в Україні підживлюють імперські інтереси не тільки Росії, а й інших сторін.
09:07
фотоПольща почала встановлювати протитанкові укріплення на кордоні з Білоруссю
Польща почала зводити укріплення на кордоні з Білоруссю, у тому числі встановлювати протитанкові їжаки.
08:58
Розвідка Британії пояснила, чому зростає інтервал між хвилями ракетних ударів РФ
Інтервал між хвилями ракетних ударів РФ зростає, оскільки зараз Росії, ймовірно, потрібно накопичити щойно вироблені ракети для того, щоб удар мав достатню силу для придушення української ППО.
08:44
ЄС планує спільні військово-морські патрулі для захисту інфраструктури від загрози РФ 
ЄС розглядає можливість спільного морського патрулювання та військово-морських навчань для боротьби з російськими кораблями-шпигунами та захисту критично важливої морської інфраструктури.
08:27
На війні в Україні загинув перший естонець
Під Бахмутом у Донецькій області загинув колишній офіцер Сил оборони Естонії Іво Юрак.
08:18
Поліція Данії розшукувала яхту, пов'язану з вибухами на "Північних потоках"
Данська поліція розшукувала в Балтійському морі яхту, яка, за повідомленнями ЗМІ, могла бути використана для диверсії на газопроводах РФ у Балтійському морі у вересні.
08:10
Стрілянина в центрі "Свідків Єгови" у Гамбурзі: нападник, ймовірно, загинув
У Гамбурзі невідомий застрелив кількох людей і поранив інших у будівлі "Свідків Єгови" - поліція кваліфікувала інцидент як теракт у стані афекту.
07:54
Від влади Німеччини вимагають відомостей про розслідування підриву "Північних потоків"
Комітет Бундестагу з контролю за спецслужбами зажадав від влади Німеччини розкрити актуальну інформацію про розслідування вибухів на газопроводах "Північний потік" і "Північний потік - 2", яке проводять ці служби.
07:38
Президентка Єврокомісії їде до США, говоритиме з Байденом про торгівлю, Україну і Китай
Президент Джо Байден і голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн проведуть зустріч у Білому домі в п'ятницю на тлі торговельної напруженості і тиску, спричиненого війною в Україні.
07:15
МЗС Росії оголосило про персональні санкції щодо 144 громадян країн Балтії
МЗС Росії оголосило про персональні санкції щодо 144 громадян Естонії, Латвії та Литви.