18 січня 2023

Статті
Оборона з урахуванням уроків України: як Польща оновлює план дій на випадок війни
Широкомасштабна російська агресія проти України стала для Польщі каталізатором переоцінки багатьох питань, пов’язаних із державною безпекою.
Інтерв'ю
Борис Джонсон: Я вірю, що Україна поверне Крим і Донбас, але Росія не розпадеться
"Щоразу, коли колеги з інших європейських столиць пропонували переговори про мирну угоду, ця ідея моментально розвалювалася. Адже очевидно, що Путіну не можна довіряти".
Новини
23:42
Англіканська церква відмовилась змінювати позицію щодо одностатевих шлюбів
Англіканська церква відмовилась дозволяти одностатевим парам вінчатися у своїх церквах попри заклики, заявивши, що буде дотримуватися свого вчення про шлюб як союз між чоловіком і жінкою.
23:17
У Байдена пом’якшили ставлення до повернення Україною Криму – NYT
Адміністрація президента США Джо Байдена після місяців дискусій із українськими посадовцями почала обговорювати, які засоби можуть бути передані Україні для можливого завдання ударів по військових об’єктах в тимчасово окупованому Криму.
22:56
Очільниця розвідки США: Росія зазнала багатьох проблем, та Україні потрібно більше допомоги
Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявила, що Росія постала перед низкою викликів після початку повномасштабного вторгнення в Україну.
22:43
фотоУ Чехії від імені кандидата в президенти закликають їхати "воювати в Україну", поліція почала розслідування
У Чехії почалась масова розсилка СМС-повідомлень, у яких нібито один із кандидатів у президенти – колишній генерал НАТО Петр Павел – закликає брати до рук зброю та їхати на війну в Україну.
22:24
Хакери Anonymous заявили про злам сайту уряду Сербії – там заперечують
Децентралізоване угруповання хакерів Anonymous заявило, що отримало доступ до конфіденційних документів уряду Сербії, натомість у Белграді стверджують, що їхні онлайн-ресурси не зазнали кібератак.
21:56
Шольц висунув умову для постачання Україні танків – ЗМІ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонні розмові з президентом США Джо Байденом висунув умову для постачання німецьких танків Leopard 2 Україні – якщо Вашингтон також ухвалить рішення про постачання своїх танків Abrams.
21:43
Генсек ООН не вірить у мирні переговори між Україною та Росією в найближчому майбутньому
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі в середу визнав, що не вважає ймовірним проведення мирних переговорів між Україною та Росією найближчим часом.
21:21
Президент і перша леді США висловили співчуття у зв’язку з трагедією в Броварах
Президент США Джо Байден і перша леді Джилл Байден висловили співчуття у зв’язку з аварією гелікоптера в Броварах на Київщині, в результаті чого загинула дитина, а також керівництво міністерства внутрішніх справ України.
Дайджест200 бронемашин Senator, інтерв'ю Бориса Джонсона, Орбан захищає олігархів РФ: новини дня
21:09
У новому пакеті допомоги США Україні будуть бронемашини Stryker, артилерія та боєприпаси – ЗМІ
Новий пакет американської військової допомоги Україні, який, як очікується, буде одним із найбільших, міститиме бойові броньовані машини Stryker, а також додаткову артилерію та боєприпаси.
20:54
Уряд Швеції у четвер розгляне питання передачі Україні САУ Archer
Уряд Швеції у четвер, 19 січня, може затвердити рішення щодо передачі Україні самохідних артилерійських установок Archer.
20:51
Лідер однієї з найбільших партій парламенту Швеції назвав Ердогана "ісламістським диктатором"
Лідер ультраправої партії "Шведські демократи" Їммі Окессон назвав президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана "ісламістським диктатором", оскільки Анкара продовжує заперечувати проти схвалення заявки Стокгольма на членство в НАТО.
20:29
Уряд Австрії виділяє 675 млн євро для компенсації тарифів на електроенергію
Федеральний уряд Австрії в середу оголосив про задіювання механізму компенсацій цін на електроенергію для споживачів, яка дозволить заощадити кожному домогосподарству 80 євро – тобто понад 80% вартості зростання тарифів.
20:19
Італійська поліція знайшла таємний бункер заарештованого боса мафії
Вхід до бункера був захований у шафі, повній одягу, в будинку в Кампобелло ді Мазара, невеликому містечку на Сицилії, де у вівторок було виявлено квартиру, в якій жив 60-річний Денаро.
20:12
Зеленський: НАТО – найкраща гарантія безпеки для України
Президент Володимир Зеленський у середу підтвердив прагнення до вступу України в Північноатлантичний Альянс, назвавши його "найкращою гарантією безпеки" для Києва.
19:53
Кулеба назвав неприйнятними пропозиції Угорщини зняти санкції з 9 соратників Путіна
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував пропозицію Угорщини виключити дев’ятьох людей із санкційного списку Європейського Союзу, куди вони потрапили в результаті повномасштабної агресії РФ проти України.
19:45
США виділяють $125 млн на ремонт енергосистеми України
Адміністрація президента США Джо Байдена скерує 125 мільйонів доларів на електричні компоненти та інші матеріали, які допоможуть ремонтним бригадам в Україні усувати наслідки російських ударів по енергетичній інфраструктурі.
19:34
Уряд Данії судиться з ЄС через директиву про мінімальну зарплату
Позов про анулювання - це спроба домогтися скасування директиви на тій підставі, що вона суперечить Договору ЄС.
19:33
МЗС Білорусі: "змушені відреагувати" на візові санкції США через суди над опозицією
Прессекретар міністерства закордонних справ Білорусі Анатолій Глаз розкритикував візові обмеження щодо 25 білоруських посадовців і політиків через судові процеси над опозицією.
19:18
Росіянам в естонській Нарві дали приміщення в бібліотеці для консульських послуг
Для допомоги в наданні консульських послуг громадянам Росії в прикордонному естонському місті Нарва місцева безкоштовно виділила приміщення на другому поверсі Нарвської центральної бібліотеки.
19:06
ЗМІ: Трамп усе ж збирається повернутись у Twitter і Facebook перед виборами 2024 року
Штаб Дональда Трампа, який оголосив про участь у передвиборчій кампанії 2024 року, готується до розблокування його акаунтів у соцмережах Facebook і Twitter для того, аби збільшити шанси республіканця на переобрання президентом США.
19:02
Колишній прем'єр Британії не вірить у розпад Росії
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що поразка Росії у війні не призведе до її розпаду, й Захід має насамперед цікавити військова та політична підтримка України.
18:49
Президент Польщі: Україні потрібно більше зброї, скоро буде ключовий момент у війні
Президент Польщі Анджей Дуда закликав Захід посилити військову підтримку України, оскільки у найближчі тижні може наступити ключовий момент у війні проти Росії.
18:48
Джонсон пояснив, чому Путін не наважиться на ядерний удар
На думку колишнього британського прем’єра Бориса Джонсона, Росія не втілить у життя свої погрози щодо ядерного удару по Україні, оскільки втратить підтримку навіть своїх традиційних союзників й отримає збройну відсіч Заходу.
18:45
США готують один із найбільших пакетів військової допомоги Україні: без танків – CNN
Сполучені Штати готуються найближчими днями оголосити про один з найбільших пакетів військової допомоги Україні, в якому, як очікується, не буде танків – Вашингтон наразі не готовий задовольнити це прохання Києва.
ВідеоБорис Джонсон. Велике інтерв'ю про Україну, перемогу, Путіна та ядерну відповідь
18:40
Експрем’єр Британії: вірю, що Україна звільнить Донбас і Крим
Для колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона перемогою України у війні проти Росії буде відновлення контролю над територіями станом на 24 лютого 2022 року, але він вважає, що українська армія здатна повернути й решту окупованих територій.
18:33
Джонсон розповів, як переконав лідерів Франції та Німеччини, що Путін програє війну
Перед початком повномасштабного вторгнення Росії деякі західні країни скептично оцінювали шанси України встояти, але їх вдалось переконати в протилежному.
18:23
"Катаргейт": в Італії заарештували бухгалтерку підозрюваного у справі про корупції в Європарламенті
Правоохоронці заарештували Моніку Россану Белліні у вівторок у Мілані після того, як бельгійська прокуратура видала європейський ордер на її арешт.
18:08
Французька профспілка напередодні страйку погрожує відключити електрику депутатам
Французька профспілка CGT погрожує відключенням електроенергії законодавцям і мільярдерам перед загальнонаціональним страйком у четвер, в рамках все більш запеклої боротьби з планом уряду підвищити пенсійний вік.
17:43
Демократичну генетику росіян не проп’єш, вона прорветься назовні – литовський євродепутат
Євродепутат, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс вірить у "демократичну генетику громадян РФ", яка прорветься назовні.
17:39
Шольц пообіцяв Україні постійну підтримку Німеччини, але не відповів щодо танків
Канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив, що підтримка України у війні з Росією триватиме безстроково.
17:23
Столтенберг: Україні потрібно "істотно більше" зброї, у війні настав переломний момент
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг повторив заклик збільшити постачання зброї до України в, за його словами, поворотний момент російської повномасштабної агресії.
17:11
Вучич: Крим і Донбас – це Україна, ми не можемо підтримати вторгнення РФ
Президент Сербії Александар Вучич зазначив, що його країна не може підтримати вторгнення Росії в Україну й визнає Крим і Донбас українськими територіями.
17:10
У Німеччині в пожежі в будинку для літніх людей загинули троє, поліція підозрює підпал
У середу поліція заявила, що пожежа, яка забрала життя трьох людей у психіатричному будинку для літніх людей на півдні Німеччини у вівторок, могла бути навмисно влаштована однією з мешканок будинку.
16:45
У Європарламенті закликали розслідувати звинувачення проти комісара Варгеї, що гальмував шлях України в ЄС
У Європарламенті хочуть розслідування Єврокомісії через підозри в упередженості угорського єврокомісара з питань сусідства та розширення Олівера Варгеї щодо країн-кандидатів на вступ до ЄС.
16:37
доповнюєтьсяЄвропейські лідери продовжують висловлювати співчуття українцям через трагедію у Броварах
Європейські лідери продовжують висловлювати співчуття українцям у зв’язку з катастрофою гелікоптера ДСНС у Броварах, внаслідок якої загинули, серед інших, керівництво МВС і троє дітей. 
16:09
фотоМіноборони Словаччини обурене діями одного з мерів, який фотографувався з прапором РФ
Міністерство оборони Словаччини засудило мера міста Полтар Петера Сітора за те, що той запросив на святкування річниці визволення міста від німецьких загарбників запросив представників посольства РФ і фотографувався з російським прапором.
16:06
ЄСПЛ підтвердив публічні слухання щодо рішення у справі про окупацію Донбасу
Заявниками у цій справі є Україна та Нідерланди. Російська Федерація є державою-відповідачем.
15:33
В Європарламенті закликали Німеччину передати Україні танки Leopard 2
Євродепутати також закликали до негайного розгортання в Україні сучасного озброєння і систем протиповітряної оборони.
Аналітика короткоЯкі проблеми виявили в Польщі на тлі великої війни Росії проти України
15:20
НАТО: Путін готується до тривалої війни, тож і ми маємо готуватися до довгого шляху
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що країни Альянсу мають готуватися до того, що Україна потребуватиме допомоги тривалий час, оскільки Владімір Путін готується до довгої війни.
15:06
Міністр оборони Канади у Києві оголосила про передачу 200 бронемашин Senator
Бронемашини "Senator" оснащені найсучаснішими, найкращими у своєму класі технологіями, і на них можна легко встановити озброєння.
14:51
Економіка Британії втратила 330 тисяч працівників через Brexit - дослідження
Вихід Великої Британії зі складу Європейського союзу призвів до втрати 330 000 працівників для британської економіки.
14:42
МЗС Фінляндії закриває своє представництво в російському Мурманську
Міністерство закордонних справ Фінляндії вирішило тимчасово закрити мурманське відділення генерального консульства в Санкт-Петербурзі.
14:29
Європарламент обрав заміну звинуваченій у корупції колишній віцепрезидентці
Депутати Європейського парламенту обрали люксембурзького євродепутата Марка Анжеля віцепрезидентом замість Єви Кайлі, яку заарештували в грудні за підозрою в корупції.
14:25
Посол США висловила співчуття у зв’язку з трагедією в Броварах
Посол США в Україні Бріджит Брінк висловила Україні співчуття у зв’язку з катастрофою гелікоптера в Броварах.
13:55
Латвія передасть Україні ЗРК Stinger, гелікоптери, дрони і боєприпаси
Латвія відправить в Україну зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами і безпілотники.
13:47
У Литві хочуть заборонити магазинам викидати продукти, не пропонувавши їх на благодійність 
У Сейм Литви внесли законодавчу ініціативу з пропозицією заборонити торговим мережам викидати продукцію, яка ще придатна до споживання, поки її не пропонували передати на благодійність. 
13:29
Литва серед країн ЄС поставила в Україну найбільше генераторів і трансформаторів
Литва - країна, яка поставила в Україну найбільше генераторів і трансформаторів серед країн ЄС.
13:23
Литва: Захід врешті дасть Україні танки, але треба робити більше
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс упевнений, що основні бойові західні танки будуть доставлені в Україну, але Заходу все одно потрібно зробити більше, щоб Україна виграла війну проти Росії.
13:02
Санду: треба допомогти Україні виграти війну, інакше будемо у небезпеці
Президентка Молдови Мая Санду на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі закликала допомогти Україні виграти війну проти Росії.
12:53
Ердоган має намір призначити загальні вибори у Туреччині на 14 травня
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 18 січня дав зрозуміти, що має намір призначити наступні загальні вибори на 14 травня.
12:31
Польща розраховує на поставку до 100 західних танків Україні разом з союзниками 
Польща сподівається, що європейські союзники надішлють до 100 бойових танків Україні для підтримки її зусиль з оборони від російського вторгнення.
12:26
Британія відреагувала на трагедію в Броварах, пропонує підтримку
Глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі після катастрофи гелікоптера у Броварах заявив про готовність підтримати Україну всіма можливими способами.
12:12
Папа Римський: ракетний удар по Дніпрі не може залишати байдужим
Папа Римський Франциск у середу засудив ракетний удар по житловому будинку у Дніпрі, в результаті якого загинуло 45 осіб.
11:51
Президент Польщі відреагував на катастрофу гелікоптера у Броварах
Президент Польщі Анджей Дуда висловив співчуття родинам загиблих внаслідок катастрофи гелікоптера ДСНС у Броварах, в якій загинули у тому числі вище керівництво МВС і троє дітей. 
11:42
Президент Євроради закликав надати Україні танки
Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що виступає за надання Україні танків, включно з іншими необхідними видами озброєння.
11:38
Керівництво ЄС разом з Україною у скорботі через трагедію у Броварах
Лідери ЄС висловили співчуття українському народу через трагедію з гелікоптером у Броварах, у якій загинуло керівництво МВС та діти.
11:26
У Латвії та Естонії відреагували на катастрофу в Броварах
Прем’єрка Естонії Кая Каллас та глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс прокоментували падіння гелікоптера у Броварах.
11:13
Генсек Ради Європи поспівчувала українцям через катастрофу гелікоптера в Броварах
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич висловила співчуття у зв’язку з падінням гелікоптера у Броварах у середу вранці.
11:09
Західні посли висловилюють співчуття у зв’язку з катастрофою гелікоптера у Броварах
Посол Німеччини Анка Фельдгузен та посол Британії Мелінда Сіммонс висловили співчуття Україні у зв’язку катастрофою гелікоптера ДСНС у Броварах, в якій загинуло вище керівництво МВС та люди на місці падіння. 
10:57
У Сербії у прокат вийшов фільм про страждання сербів з псевдодержави на території Хорватії
У Сербії та в сусідніх країнах на кіноекрани виходить сербський фільм "Буря", який розповідає про "страждання тисяч сербів" внаслідок військової операції, яку Хорватія провела проти сербських сепаратистських утворень на своїй території.
10:44
Італія планує нові обмеження на паління, у тому числі електронних сигарет 
Міністр охорони здоров’я Ораціо Скілаччі анонсував нові заходи проти традиційних тютюнових виробів та новітніх замінників.
10:31
У Норвегії знайшли найстаріший у світі рунічний камінь
Археологи в Норвегії заявили у вівторок, що знайшли рунічний камінь, який, як вони стверджують, є найстарішим у світі.
09:56
Єврокомісія розглядає створення спецпрокуратури для розслідування злочину агресії Росії
Європейська комісія розглядає створення офісу міжнародної прокуратури для розслідування злочину агресії Росії проти України. 
09:35
Угорщина вимагає виключити 9 осіб, серед яких олігархи РФ, із санкційного списку ЄС - ЗМІ
Угорщина знову вимагає пом'якшити санкції ЄС, запроваджені під час кількох раундів у зв'язку з вторгненням РФ в Україну, наполягаючи на виключені дев'яти осіб зі санкційного списку.
09:32
відеоУ Польщі фермери поновили протести, у тому числі через експорт зерна з України
Польські фермери з групи AgroUnia цього тижня поновили протести, серед іншого, вони виступають проти експорту українського зерна до Польщі.
09:10
Мельник закликав нового міністра оборони Німеччини дати Україні танки, винищувачі і кораблі
Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник очікує від нового міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса підтримки Києва поставками важкого озброєння.
08:54
Населення Естонії за рік зросло на 2% - через приїзд українців, що рятуються від війни
За попередніми даними статистичного відомства Естонії, з 1 січня 2022 до 1 січня 2023 року населення країни зросло на 2%, при цьому зростання відбулося через масовий приїзд українців, що рятуються від війни.
08:42
фотоРозвідка Британії оцінила ситуацію в Соледарі і Бахмуті
Українські війська, ймовірно, вийшли з міста Соледар та продовжують оборонятися від російських сил на околицях Бахмута.
08:19
Україні потрібно більше грошей, ніж 18 млрд євро від ЄС - чеський міністр
ЄС направив Україні перші 3 млрд євро з кредитного пакету в 18 млрд євро, але деякі країни-члени ЄС вже бачать, що цієї суми буде недостатньо.
07:51
Білий дім натякнув на підготовку нового пакета допомоги для України
У Білому домі натякнули, що США завершують підготовку чергового пакета військової допомоги для України і оголосити його можуть вже цього тижня.
07:33
Москва просить Баку розблокувати коридор, критично важливий для постачання Карабаху
Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров у розмові з азербайджанським колегою Джейхуном Азізом огли Байрамовим підняв питання про зняття блокади з Лачинського коридору, який перекритий вже понад місяць.