17 січня 2023

Статті
Міністр з питань танків: як зміна у Міноборони Німеччини вплине на підтримку України
Борис Пісторіус був далеко не кандидатом номер один Шольца, але інших охочих зайняти "пекельну" посаду міністра оборони Німеччини просто не знайшлося. 
Як Чехія обирає президента: особливості, незвичні для українців
Як організована процедура виборів президента Чехії, хто відповідає за проведення голосування і чому чехи голосують два дні, по пів дня кожен?
Новини
23:34
Суд в Іспанії підтвердив вирок поліцейському, який незаконно підробляв як порноактор
Суд Мадрида у вівторок підтвердив вирок суду нижчої інстанції про відсторонення від роботи на шість місяців поліцейського, який у вільний від роботи час знімався в порно, порушуючи при цьому законодавство про сумісництво.
23:19
Німеччина зможе передати Україні до 15 танків Leopard 2 цього року – ЗМІ
Якщо уряд Німеччини найближчим часом ухвалить рішення про постачання Україні танків Leopard 2, то до кінця 2023 року зможе передати від 10 до 15 відремонтованих танків.
23:02
Віцеспікерка Сейму Польщі каже, що їй погрожують заборонити в’їзд у Грузію через заяви про Саакашвілі
Віцеспікерка Сейму Польщі Малгожата Госевська заявила, що їй стало відомо про погрози втратити можливість в'їзду в Грузію в разі, якщо вона продовжить робити заяви щодо Міхеїла Саакашвілі та критично оцінювати ситуацію в країні.
22:48
фотоПосольство Росії у Швеції визнало, що Крим – це Україна
На офіційній сторінці посольства Росії у Швеції у Twitter у вівторок було опубліковано карту, на якій Крим позначений як територія України.
22:30
Парламент Франції підтримав фінансову допомогу для жертв домашнього насильства
Національна асамблея Франції проголосувала за законопроєкт, який передбачає надання негайної фінансової допомоги жертвам домашнього насильства – це має допомогти їм позбутись економічної залежності від кривдників.
22:10
У Пентагоні підтвердили запит до Конгресу про продаж Туреччині винищувачів F-16
Адміністрація президента США Джо Байдена вже передала Конгресу запит про схвалення продажу Туреччині винищувачів четвертого покоління F-16 – це питання понад рік не розглядалось на тлі відмови Анкари схвалювати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО.
21:50
Експрем’єр Болгарії: більшість отриманих Україною снарядів – болгарського виробництва
Колишній прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що значна частина снарядів, які отримувала Україна як військову допомогу від країн Заходу, була болгарського виробництва.
21:33
ЄС став найбільшим донором допомоги Україні з початку війни – Боррель
Загальна допомога Європейського Союзу та країн-членів Україні з початку повномасштабної війни близька до 50 мільярдів євро, що робить Європу найбільшим джерелом фінансової та військової підтримки Києва.
ДайджестНовий міністр оборони Німеччини, Patriot від Нідерландів, Грузія відмовляє ЄС: новини дня
21:11
У Латвії готують план для вилучення російської мови зі шкільної програми
Міністерство освіти Латвії обіцяє протягом місяця розробити "дорожню карту" з вилучення російської мови як другої іноземної у середній освіті, аби зокрема вирішити питання нестачі педагогів для викладання у школах.
21:06
У Міноборони Австрії заявили, що не можуть виключити ракетного удару по території країни
Міністерство оборони Австрії заявило, що не може приховувати той факт, що країна наражається на серйозні небезпеки, включаючи напад на федеральну територію.
20:49
Прем'єр Нідерландів підтвердив наміри передати Україні ЗРК Patriot
Нідерландський прем'єр-міністр Марк Рютте у вівторок заявив президенту США Джо Байдену, що Нідерланди запропонують Україні зенітний ракетний комплекс Patriot слідом за Штатами й Німеччиною.
20:33
У столиці Естонії відбулись кризові навчання на випадок блекауту
У Таллінні у вівторок відбулись навчання KOV-79 SÄRTSU на випадок короткочасних і тривалих відключень електроенергії, в яких узяли участь кризові групи всіх самоврядувань Естонії та представники постачальників життєво важливих послуг.
20:28
Глава МЗС Британії: рішення надати Україні важке озброєння надсилає чіткий сигнал Путіну
Клеверлі сказав, що Путін повинен зрозуміти, що Британія матиме "стратегічну витривалість, щоб залишатися з Україною, доки робота не буде зроблена".
20:15
У Нідерландах затримали одного з ключових бойовиків ІДІЛ, якому інкримінують воєнні злочини
Національна прокуратура Нідерландів у вівторок оголосила про арешт 37-річного сирійського біженця, якого звинувачують у скоєнні воєнних злочинів як співробітника "служби безпеки" терористичної організації "Ісламська держава".
20:02
Членство України в НАТО запобігло б війні - прем'єрка Фінляндії
Вона додала, що 2014 року, коли Росія напала на Крим, Європа та її союзники повинні були діяти більш рішуче.
19:54
Київ і Прага домовились про залучення чеського бізнесу для відбудови України
Перша віцепрем’єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко й міністр промисловості й торгівлі Чехії Йозеф Сікела у вівторок домовились про створення робочої групи із залучення чеських компаній до відновлення України.
19:29
Нідерланди можуть надати Україні ЗРК Patriot – Bloomberg
Уряд Нідерландів незабаром може ухвалити рішення про відправлення в Україну системи протиповітряної оборони Patriot слідом за Сполученими Штатами й Німеччиною.
19:16
Німеччина обговорює із союзниками надання Україні танків Leopard 2 – Шольц
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у вівторок заявив, що веде переговори із союзниками про можливе постачання важких танків в Україну, але будь-які оголошення повинні бути узгоджені з іншими країнами.
19:01
Ключовий підозрюваний у справі про корупції в Європарламенті пішов на угоду зі слідством
Цей крок означає, що для Панцері передбачено обмежений термін ув'язнення
18:56
фотоУ Німеччині на протесті екоактивістів затримали Грету Тунберг
Під час акції протесту проти видобування бурого вугілля на місці виселеного села Лютцерат у німецькій землі Північний Рейн-Вестфалія у вівторок була затримана шведська екоактивістка Грета Тунберг.
18:36
Зеленський: прем'єрка Італії "незабаром" відвідає Україну
Президент Володимир Зеленський підтвердив, що найближчим часом прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні готує візит до України.
18:32
В Естонії думають над розширенням контрольованої морської зони
Введення прилеглої зони дає можливість перевіряти дотримання естонського законодавства в межах 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря Естонії.
18:25
У Словаччині провалилися усі спроби сформувати нову коаліцію, будуть дострокові вибори 
Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер почне обговорення щодо проведення дострокових виборів після того, як його спроба сформувати більшість у парламенті після висловленого вотуму недовіри провалилася.
18:20
Прем'єрка Фінляндії: в Україні триває війна і Путіна, і Росії
Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін вважає, що російсько-українська війна є одночасно і "війною Путіна", і "війною Росії".
Аналітика короткоМіноборони Німеччини очолить політик зі складним минулим. Як це вплине на підтримку України?
18:01
Путін дав добро на вихід Росії з договорів Ради Європи
Російський президент Владімір Путін у вівторок скерував до Державної думи проєкт закону про припинення дії щодо РФ міжнародних договорів Ради Європи.
17:53
Сенат Нідерландів закріпив розширену заборону дискримінації у конституції 
Сенат Нідерландів у вівторок схвалив поправку до конституції, яка розширює її першу статтю, забороняючи дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації чи інвалідності - правозахисні групи привітали цей крок як історичний. 
17:47
Санкції ЄС зупинять економіку Росії на десятиліття – президентка Єврокомісії
Санкції Євросоюзу, які були запроваджені щодо Росії після вторгнення в Україну, на десятиліття відправлять її економіку у рецесію.
17:46
Президентка Єврокомісії розповіла, що буде в 10-му пакеті санкцій ЄС проти Росії
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що в Європейському Союзі готують десятий пакет санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.
17:34
У Ніцці евакуювали школу через "підозрілу посилку" з Москви – коробку цукерок
У французькій Ніцці у вівторок уранці довелось евакуювати ліцей Массена через виявлений там підозрілий пакунок – він виявився коробкою цукерок, надісланих із Москви.
17:31
Керівництво ЄС прибуде до України напередодні саміту - прем'єр
Керівники європейських інституцій прибудуть до Києва 2 лютого, а вже наступного дня відбудеться саміт Україна-ЄС.
17:26
Фінляндія пов’язала візит турецького міністра до США зі своїми шансами вступити в НАТО
Глава МЗС Фінляндії висловив надію, що поїздка міністра закордонних справ Туреччини до США цього тижня дасть позитивний поштовх для заявки його країни і Швеції на вступ до НАТО.
17:23
Шмигаль стурбований затягуванням конкурсу на директора НАБУ, який є критерієм для руху до ЄС
Комісія з проведення конкурсу на зайняття посади директора НАБУ 16 січня повідомила, що допустила до наступного етапу 22 кандидатів.
17:20
відеоДо Румунії прибув перший спостережний літак НАТО AWACS
На 90-й авіабазі в румунському місті Отопень у вівторок приземлився перший літак AWACS (Airborne Warning and Control System) Сил раннього повітряного попередження і управління Північноатлантичного альянсу.
17:07
Послання "русскому воєнному кораблю" назвали фразою 2022 року в Литві
Фразою 2022 року в Литві визнали звернення українських захисників острова Зміїний, в якому вони вказали напрямок російському військовому кораблю на початку повномасштабного вторгнення.
16:42
Зеленський і Штайнмаєр обговорили оборонну підтримку і формулу миру
Президент Володимир Зеленський обговорив з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром потребу наростити оборонну підтримку України і дипломатичний процес для реалізації української формули миру. 
16:39
ЄС створить у Фінляндії склади, які забезпечуватимуть Європу в разі надзвичайних ситуацій
Вартість проєкту FI rescEU CBRN, у рамках якого у Фінляндії побудують спеціальні склади, становить 242 мільйони євро.
16:31
Росія помстилася посадовцям ЄС у відповідь на дев’ятий пакет санкцій
Росія оголосила про розширення санкційного списку представників ЄС у відповідь на запровадження дев'ятого санкційного пакету проти РФ.
16:24
США запровадили візові обмеження через судові процеси над опозицією в Білорусі
получені Штати ввели візові обмеження щодо 25 осіб, включаючи законодавців, за підрив демократії в Білорусі із використанням політично мотивованих судових процесів, таких як справа лідера опозиції у вигнанні Світлани Тихановської.
15:59
Кулеба закликав Європарламент підтримати створення спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Європарламент підтримати створення Спеціального трибуналу у справі про злочин агресії РФ проти України схваленням відповідної резолюції цього тижня.
15:58
Болгарія не продавала Україні танки, літаки або комплекси С-300 - міністр оборони
Стоянов зробив заяву, коментуючи публікацію агентства Bloomberg про те, що Болгарія продала 14 штурмовиків Су-25 радянського виробництва країнам-членам НАТО, які передали їх Україні.
15:42
Іспанія зараз не розглядає передачу Україні танків - МЗС
Іспанія наразі не розглядає поставку в Україну танків західного зразка. 
15:31
Військові Австралії відправляються до Британії навчати українців
Десятки військовослужбовців Австралійських сил оборони вилетять до Великої Британії цього тижня, щоб розпочати тренування українських військових.
15:09
Чеська опозиція ініціювала в парламенті голосування щодо вотуму недовіри уряду
Чеський коаліційний уряд у вівторок зіткнувся з парламентським вотумом недовіри через заяви опозиції про його некомпетентність.
14:52
Топ-генерал США відвідав українських військових, які почали навчання в Німеччині
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі відвідав полігон у Німеччині, де почали навчання українські військовослужбовці.
14:11
Президент Сербії закликав РФ припинити вербувати сербів на війну проти України
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що Росія повинна припинити спроби вербування сербів для участі у воєнних діях на боці ПВК "Вагнер" в Україні.
Аналітика короткоЗ конвертами і без ЦВК: як громадяни дружньої Чехії обирають президента
13:46
В Естонії міністри оборони кількох країн обговорять підтримку України перед "Рамштайном"
У четвер в Естонії відбудеться зустріч міністрів оборони країн, що підтримують Україну, на якій обговорюватимуть надання подальшої військової допомоги країні, що бореться з російською агресією.
13:28
Литва на саміті НАТО очікує для України більше, ніж фразу про "відкриті двері"
Президент Литви Гітанас Науседа сподівається, що на саміті НАТО в липні у Вільнюсі будуть знайдені нові формулювання щодо членства України в Альянсі.
13:26
Євросоюз не встигає погодити 10-й пакет санкцій проти Росії до саміту Україна-ЄС - ЗМІ
Європейський союз навряд чи встигне узгодити деталі десятого пакету санкцій проти Росії та Білорусі до саміту Україна-ЄС, що запланований на 3 лютого.
13:18
Шольц підтвердив призначення глави МВС Нижньої Саксонії новим міністром оборони
Канцлер Німеччини Олаф Шольц офіційно підтвердив призначення міністром оборони голови МВС землі Нижня Саксонія Бориса Пісторіуса.
13:07
Дуда: сподіваємось, танки Україні передадуть кілька союзників
Президент Польщі Анджей Дуда висловив сподівання, що кілька країн нададуть Україні танки Leopard 2.
13:06
Україна отримала перші 3 млрд з пакета макрофіну від ЄС на 18 млрд євро
Україна отримала перший транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 3 млрд євро - із загалом 18 млрд євро.
12:48
Віцеканцлер Німеччини: рішення щодо танків для України буде пріоритетним для нового міністра оборони
Рішення щодо танків для України буде першим пунктом порядку денного для Бориса Пісторіуса, який, як стало відомо у вівторок, стане новим міністром оборони Німеччини.
12:45
Захід обговорює додаткове зниження граничної ціни на російську нафту - ЗМІ
Країни Європейського союзу продовжують обговорювати граничну ціну на російську нафту та скоріш за все домовляться про її додаткове зниження. 
12:26
Глава МЗС Литви закликає Захід чітко домовитись про потребу повернення Україною усіх територій
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що найбільшою перешкодою на шляху до узгодження того, щоб Німеччина та інші західні країни надавали більше військової допомоги Україні, є те, що дотепер між західними країнами немає чіткої домовленості про те, як повинна завершитися війна.
12:19
Прокурори відхилили позов проти TotalEnergies, якій закидають співучасть у злочинах РФ 
Прокурори відхилили позов двох громадських ініціатив щодо співучасті французької енергетичної компанії TotalEnergies у злочинах РФ в Україні.
12:16
Нова глава Міноборони Латвії прибула з першим візитом до України
Нова міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце прибула з першим візитом до України.
12:05
МЗС про заяви Австрії: заклики до діалогу з РФ посилюють почуття безкарності Кремля
В МЗС відреагували на заяву міністра закордонних справ Австрії Александера Шалленберга про те, що Заходу важливо дотримуватись почуття міри у відносинах із Росією.
12:02
ЄСПЛ визнав законною вимогу до Die Welt опублікувати відповідь політикині на критичну статтю про неї
Європейський суд з прав людини виніс рішення за позовом німецького видавця, якого після критичної статті про німецьку політикиню через суд зобов’язали опублікувати її відповідь на твердження, які там висловлювалися.
11:40
фотоВ уряді Німеччини визначилися з новим міністром оборони
Міністр внутрішніх справ Нижньої Саксонії Борис Пісторіус стане новим федеральним міністром оборони.
11:17
відео"Перемога потрібна і Україні, і Німеччині": спільне звернення послів у Берліні та Києві
Посол Німеччини в Україні та України у Німеччині до 31-ї річниці дипломатичних відносин між країнами записали звернення, у якому акцентують на ролі співпраці двох країн задля перемоги України і відновлення миру. 
11:05
Суд ЄС скасував дозвіл на участь Косова в європейському органі після позову Іспанії
Суд Євросоюзу анулював рішення Єврокомісії, яке дозволяло Косову брати участь в Організації європейських регуляторів у сфері електронних комунікацій (BEREC).
10:48
У Франції починається суд над групою ультраправих, які фантазували про замах на Макрона
У Франції 17 січня починається суд над групою друзів ультраправих поглядів, членів якої підозрюють у підготовці насильницьких акцій, у тому числі замаху на президента Еммануеля Макрона у 2018 році.
10:27
У Латвії хочуть заборонити передвиборчу рекламу російською мовою
Депутати Сейму Латвії від фракції Національного об'єднання підготували поправки до закону "Про передвиборчу агітацію", що передбачають заборону на рекламу в мас-медіа та інтернеті, а також у будь-якому публічному просторі, недержавною мовою.
09:51
Прем’єр Швеції утримується від прогнозування строків приєднання країни до НАТО
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що ще занадто рано говорити, коли Стокгольм і Гельсінкі приєднаються до НАТО,  але висловив сподівання, що це станеться "якомога швидше".
09:15
48% жителів дев’яти країн ЄС хочуть швидкого кінця війни, навіть ціною втрати Україною територій
Мешканці країн ЄС розділилися у своєму баченні завершення війни Росії проти України: якщо австрійці та німці виступають за швидке завершення війни в Україні навіть ціною територіальних втрат для України, то голландці, португальці та поляки різко виступають проти цієї ідеї.
09:08
У Латвії думають залишити підвищені заходи безпеки на кордоні з Білоруссю на постійній основі
Уряд Латвії допускає зміни до законодавства для "нормалізації" посилених заходів безпеки на кордоні з Білоруссю, для задіяння яких зараз потрібен режим надзвичайної ситуації. 
08:48
Розвідка Британії: РФ вдарила по будинку в Дніпрі неточною ракетою і брехливо звинуватила ППО України
Британська розвідка вказала на неточність ракети Х-22, яка була запущена Росією по житловому будинку у Дніпрі, і нагадала, що такі ракети вже спричиняли масові жертви серед цивільного населення України під час попередніх ракетних ударів.
08:25
У Придністров’ї продовжили "жовтий" рівень терористичної загрози ще на два місяці
У невизнаному Придністров’ї на 60 діб продовжили дію "жовтого" рівня терористичної загрози.
07:58
У правлячій партії Грузії заявили, що проти поступок щодо Саакашвілі задля руху до ЄС
Один з топ-представників правлячої партії Грузії, мер Тбілісі та генеральний секретар "Грузинської мрії" Каха Каладзе, заявив, що виступає проти поступок щодо ув’язненого експрезидента Саакашвілі, навіть якщо від цього буде залежати подальший рух Грузії до ЄС.
07:22
У Британії в 2023 році зможуть пройти вишкіл ще 20 тисяч українських військових
Британія у цьому році проведе вишкіл для наступних 20 тисяч українських військових.