Новий міністр оборони Німеччини, Patriot від Нідерландів, Грузія відмовляє ЄС: новини дня

Дайджест
Вівторок, 17 січня 2023, 21:13

Сьогодні було чимало новин щодо Німеччини – новий глава Міноборони, переговори Зеленського із Штайнмаєром, обговорення танків для України.

А ще Україна отримала перші 3 млрд з пакета макрофіну від ЄС на 18 млрд євро.

Кошти підуть на гуманітарні потреби і не витрачатимуться на фінансування сфер безпеки і оборони".

Щодо 10-го пакету санкцій проти Росії, то Євросоюз не встигає його погодити до саміту Україна-ЄС, тобто до 3 лютого.

За словами президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, десятий пакет санкцій "буде головним чином зосереджений на закритті лазівок, на тому, щоб покінчити з ухилянням від санкцій, і на запровадженні вагомих наслідків для тих, хто обходить санкції Європейського Союзу".

На Заході стартують нові навчання для українських військових, у тому числі на системі протиповітряної оборони Patriot. За даними Bloomberg, одну таку Україні можуть надати і Нідерланди.

Всі важливі і цікаві новини 17 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Німеччина і перемога України 

Сьогодні чимало новин надходило з Німеччини. 

У вівторок канцлер Німеччини Олаф Шольц офіційно повідомив про призначення міністром оборони Бориса Пісторіуса, голову МВС землі Нижня Саксонія. 

Міністерство вважається проблемним, а німецька армія зіткнулася з чи не найсерйознішими викликами у новітній історії через погане забезпечення та виснаження запасів.

Серед головних завдань нового міністра, які називають військові аналітики – швидша та рішуча військова допомога Україні, реформи для зменшення внутрішньої бюрократії та швидке впровадження нових процедур закупівель для реалізації фонду Бундесверу на 100 мільярдів євро.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у вівторок заявив, що веде переговори із союзниками про можливе постачання важких танків в Україну, але будь-які оголошення повинні бути узгоджені з іншими країнами.

Сьогодні також президент Володимир Зеленський обговорив з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром потребу наростити оборонну підтримку України і дипломатичний процес для реалізації української формули миру. 

Віцеканцлер та міністр економіки Німеччини Роберт Габек повідомив, що рішення щодо танків для України буде першим пунктом порядку денного для Бориса Пісторіуса.

Після повномасштабного вторгнення Росії Пісторіус публічно висловлювався за перемогу України у війні – це те, чого досі відкрито не заявляв Олаф Шольц. 

У травні Пісторіус сказав, що повернення окупованих територій є "легітимним і абсолютно правильним, і ми також повинні це підтримувати. Україна має виграти війну". При цьому він закликав Київ до стриманості від атак по російській території.

Більше про нового міністра оборони Німеччини – у статті журналістки ЄвроПравди Христини Бондарєвої Міністр з питань танків: як зміна у Міноборони Німеччини вплине на підтримку України.

До речі, щодо повернення окупованих територій, то глава МЗС Литви закликає Захід чітко домовитись щодо зазначеної мети України.

"Єдиний спосіб, у який ця війна справді може закінчитися – це перемога України шляхом повернення всіх територій, які були окуповані Росією. А для цього потрібні танки, якими можна було б витіснити російські війська з окупованих територій. А у західних країн, таких як Велика Британія, Німеччина та Франція, танки наразі дійсно є", – заявив Габріелюс Ландсбергіс.

За його словами, деякі країни досі дотримуються позиції, що цей конфлікт має закінчитися "заморожуванням", тому дискусії про зброю, яка може визначити перемогу України, затягуються.

До речі, згідно нещодавнього дослідження, німці та австрійці виступають за швидке завершення війни навіть ціною територіальних втрат для України.

Тож, не дивно, що раніше глава МЗС Австрії закликав "не перегнути палицю" у відносинах із Росією. В міністерстві закордонних справ України відреагували на такий заклик.

"Заклики продовжувати діалог з Росією, поважати її історію та культуру посилюють почуття безкарності Кремля, сприймаються ним виключно як запрошення до продовження геноциду українців", - написав на своїй сторінці у Facebook речник МЗС Олег Ніколенко.

Швидке завершення війни ціною територіальних втрат підтримують також греки (54%), італійці (50%) та іспанці (50%). 

У Нідерландах 48% громадян висловилися проти того, щоб Україна відмовлялася від територій заради швидкого завершення війни. Так само думають 45% у Португалії та 42% у Польщі.

А ще сьогодні посол Німеччини в Україні та посол України у Німеччині до 31-ї річниці дипломатичних відносин між державами записали звернення, в якому акцентують на ролі співпраці двох країн задля перемоги України і відновлення миру. 

"Перемоги наразі потребує і Україна, і Німеччина, яка не лише надає гуманітарну, військову та економічну підтримку, але й серцем і душею завжди з Україною... Ми дякуємо українському народу, який щоденно виборює свою свободу та стоїть на захисті свободи та демократії у Європі", – зазначила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Посли завершують звернення фразою "Разом ми переможемо".

Макрофін для України та санкції для Росії

Україна отримала перші 3 млрд з пакета макрофіну від ЄС на 18 млрд євро.

"Кошти макрофінансової допомоги спрямовуються в загальний фонд бюджету, звідки фінансуються усі витрати. Однак у нас є домовленість з ЄС, і ми її дотримуємося, що їхні кошти йдуть на гуманітарні потреби і не витрачаються на фінансування сфер безпеки і оборони", – заявила віцепрем’єрка Ольга Стефанішина.

Детально про умови безпрецедентної макрофінансової допомоги, яку надає Євросоюз, читайте у статті "Порятунок в обмін на реформи: за яких умов Київ отримає гроші у 2023 році".

Щодо 10-го пакету санкцій проти Росії, то Євросоюз не встигає його погодити до саміту Україна-ЄС, тобто до 3 лютого.

За словами президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, десятий пакет санкцій "буде головним чином зосереджений на закритті лазівок, на тому, щоб покінчити з ухилянням від санкцій, і на запровадженні вагомих наслідків для тих, хто обходить санкції Європейського Союзу".

Фон дер Ляєн вважає, що санкції ЄС зупинять економіку Росії на десятиліття.

Тим часом, РФ помстилася посадовцям ЄС у відповідь на дев’ятий пакет санкцій.

Особам із санкційного списку заборонений в’їзд на територію Росії.

Навчання військових та Patriot

У Британії в 2023 році зможуть пройти вишкіл ще 20 тисяч українських військових.

Десятки військовослужбовців Австралійських сил оборони вилетять до Великої Британії цього тижня, щоб розпочати тренування українських військових.

А у Німеччині американці вже почали навчати українських військовослужбовців. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі відвідав полігон у Німеччині.

Крім того, на цьому тижні близько сотні українських військових, які навчатимуться на операторів та обслугу систем протиповітряної оборони Patriot, вже прибули на базу в Оклахомі, США. На цьому етапі навчання пройдуть від 90 до 100 українських військових, які будуть операторами або будуть займатися обслуговуванням систем. Підготовка триватиме кілька місяців.

Тим часом, за даними Bloomberg, Нідерланди можуть надати Україні ЗРК Patriot.

Щодо розширення НАТО

Глава МЗС Фінляндії висловив надію, що поїздка міністра закордонних справ Туреччини до США цього тижня дасть позитивний поштовх для заявки його країни і Швеції на вступ до НАТО.

Прем’єр Швеції утримується від прогнозування строків приєднання країни до НАТО.

Швеція прагне отримати згоду Туреччини на її вступ до НАТО. Анкара неодноразово просила Стокгольм зайняти більш чітку позицію проти тих, кого вона вважає терористами, в основному курдських бойовиків і організації, яку вона звинувачує в спробі перевороту в 2016 році.

У понеділок президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повторив свою вимогу, щоб Швеція видала "терористів" для того, щоб Туреччина ратифікувала заявку Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО, збільшивши кількість з 73 до 130.

Слід додати, що Євросоюз створить у Фінляндії склади, які забезпечуватимуть Європу в разі надзвичайних ситуацій.

Серед інших новин дня  

У правлячій партії Грузії заявили, що проти поступок щодо Саакашвілі задля руху до ЄС.

Київ і Прага домовились про залучення чеського бізнесу для відбудови України.

Прем’єр України стурбований затягуванням конкурсу на директора НАБУ, який є критерієм для руху до ЄС.

Послання "русскому воєнному кораблю" назвали фразою 2022 року в Литві.

Президент Сербії закликав РФ припинити вербувати сербів на війну проти України.

Чеська опозиція ініціювала в парламенті голосування щодо вотуму недовіри уряду.

У Словаччині провалились всі спроби сформувати нову коаліцію, будуть дострокові вибори.

Прокурори відхилили позов проти TotalEnergies, якій закидають співучасть у злочинах РФ.

У Ніцці евакуювали школу через "підозрілу посилку" з Москви – коробку цукерок.

У Латвії хочуть заборонити передвиборчу рекламу російською мовою.

Путін дав добро на вихід Росії з договорів Ради Європи.

У Нідерландах затримали одного з ключових бойовиків ІДІЛ, якому інкримінують воєнні злочини.

У Німеччині на протесті екоактивістів затримали Грету Тунберг.

Ключовий підозрюваний у справі про корупцію в Європарламенті пішов на угоду зі слідством.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: