18 травня 2023

Статті
Прокуратура, як у Європі: чи є успіхи в України і де необхідні зміни
Тож, чи побудували ми прокуратуру європейського зразка? Радше ні, лише створили всі умови для цього. Але від часів Януковича прокуратура однозначно стала ефективнішою.
6 країн за Путіна, 40 за Україну: як розділилася Європа за лаштунками саміту в Рейк’явіку
Угорщина висловилася лише проти одного з 45 пунктів декларації – того, що каже про відповідальність "політичного та військового керівництва РФ".
Новини
23:01
Yahoo News: США можуть навчити українських льотчиків керувати F-16 за чотири місяці
Військово-повітряні сили США високо оцінили здатність українських льотчиків опанувати західні винищувачі F-16 і вважають, що навчальна програма для них може становити чотири місяці.
22:45
Посольство Ірландії попри застереження Пекіна не ховатиме символіку на підтримку України
Посольство Ірландії в Пекіні вирішило не прибирати "візуальні нагадування" про підтримку України в її війні з Росією, незважаючи на вимогу китайського уряду до всіх іноземних посольств прибрати "пропаганду" зі своїх фасадів.
22:23
У Франції хочуть заборонити куріння в лісах, щоб уникнути пожеж
Депутати нижньої палати парламенту Франції попередньо підтримали законопроєкт, який заборонятиме куріння в лісах і лісосмугах під час пожежонебезпечних сезонів.
22:03
Міністерка Австрії досі наполягає, що негайна участь у розмінуванні України порушує нейтралітет
Міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер не змінила думку щодо можливої участі держави в розмінуванні України до завершення бойових дій, вважаючи це порушенням конституційного нейтралітету.
21:47
фотоПовені на півночі Італії: кількість загиблих зросла до 13
Повені у північній італійській області Емілія-Романья вже забрали життя щонайменше тринадцяти людей і завдали збитків на мільярди євро, заявив голова Емілії-Романьї Стефано Боначчіні.
21:25
Пошкоджений Patriot уже полагодили – Пентагон
Міністерство оборони США в четвер підтвердило, що система протиповітряної оборони Patriot в Україні справді зазнала ушкоджень, та її вже полагодили.
21:18
фотоПосол Франції відвідав Ізюм
Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен прибув із візитом до міста Ізюм Харківської області, яке з березня по вересень 2022 року перебувало під російською окупацією.
Дайджест"Зернова угода” без вимог РФ, дальнобійні РСЗВ з Норвегії, США змінили ціну допомоги: новини дня
21:00
Молдова і США підписали угоду про "відкрите небо"
Представники Молдови і США в четвер підписали Угоду про "відкрите небо" для повітряного транспорту, який став першою двосторонньою угодою щодо повітряного простору між країнами.
20:51
Сейм Литви визнав місцеву Компартію відповідальною за тортури, винищення і депортацію жителів
Сейм Литви ухвалив резолюцію про визнання Комуністичної партії Литви відповідальною за тортури, винищення і депортацію жителів.
20:42
У Словенії скасували день пам'яті жертв комунізму, затверджений рік тому
Уряд Словенії на чолі з Робертом Голобом із середи скасував відзначення національного дня пам’яті жертв комуністичного насильства, ініційованого його попередником Янезом Яншею минулого року.
20:25
Столтенберг: Україна має засоби, необхідні для звільнення окупованих територій
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг вважає, що Україна володіє необхідними для деокупації захоплених Росією територій засобами.
20:21
Сейм Латвії відхилив пропозицію почати ратифікацію Стамбульської конвенції
У четвер, 18 травня, Сейм Латвії відхилив пропозицію фракції "Прогресивних" про те, щоб уряд негайно передав до парламенту для ратифікації Конвенцію Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством, відому як Стамбульська конвенція.
20:10
Міністр оборони Британії хоче стати генсеком НАТО: "Це фантастична робота"
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес висловив бажання стати наступним генеральним секретарем Північноатлантичного Альянсу після відставки Єнса Столтенберга наприкінці цього року.
19:56
Італія долучиться до тренування українських військових
Італія готуватиме українських новобранців у школах і на військових об'єктах в Італії, а також братиме участь у навчальних програмах ЄС для України в Брюсселі, Польщі та Німеччині.
19:51
ЗМІ: Пентагон переоцінив мінімум на $3 млрд вартість наданої Україні зброї. Це хороша новина
Міністерство оборони США виявило помилку в обліку вартості озброєння, яке Україна отримувала з американських складів, у результаті чого це число було завищене приблизно на три мільярди доларів.
19:30
Очільник посольства України залишає Грузію
Тимчасовий повірений у справах України в Грузії Андрій Касьянов повідомив, що залишає країну перебування.
Аналітика короткоЧи відповідає робота української прокуратури стандартам ЄС
19:24
Стефанчук анонсував більше NASAMS для України
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що незабаром можуть зрости постачання в Україну норвезьких систем протиповітряної оборони NASAMS.
19:08
Норвегія передає Україні до восьми РСЗВ M270 і розширить участь у навчанні українців
Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам у четвер оголосив про додаткову військову допомогу Україні та розширення участі норвезької сторони в програмі військового навчання українців у Великій Британії.
19:07
Орбан: Угорщина підтримує всі мирні плани, але потрібен перший крок
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна підтримує всі мирні плани, тому що невідомо, який з них врешті-решт буде успішним, але якщо не зробити перший крок, то миру не досягти.
18:54
Міноборони Британії: Ми даємо Україні Storm Shadow, бо не можемо дати винищувачі
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що далекобійні ракети Storm Shadow дозволяють Україні частково компенсувати відсутність сучасних бойових винищувачів, які їй поки не надають.
18:40
Британія і Норвегія домовились спільно протидіяти підводним загрозам
Міністри оборони Британії та Норвегії в четвер під час зустрічі у штаб-квартирі Об’єднаного командування військово-морських сил НАТО в британському Нортвуді підписали угоду про партнерство для протидії підводним загрозам.
18:38
Літак із Зеленським не мав супроводу винищувачів над Австрією
Під час візиту президента України Володимира Зеленського до кількох європейських країн минулого тижня його літак супроводжували винищувачі країн, через повітряний простір яких він пролітав – винятком була Австрія.
18:22
У Британії підтвердили: Україна почала використовувати Storm Shadow
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес у четвер заявив, що йому відомо про застосування Україною далекобійних ракет Storm Shadow, які Лондон передав Києву.
18:18
У Німеччині поскаржилися на стан ВПС: деяким технологіям "місце у музеї"
Інспектор німецьких Люфтваффе, генерал-лейтенант Інго Герхарц поскаржився, що окремі технології ВПС готові до передачі в музей.
18:07
Росія визнала, що "зернову угоду" продовжили без виконання її забаганок
Росія в четвер визнала, що погодилась на продовження терміну дії Чорноморської зернової ініціативи, відомої як "зернова угода", на ще 60 днів без виконання висунутого нею ж ультиматуму.
17:53
Головний контррозвідник Естонії: Ми ліквідували російську резидентуру
Майбутній очільник Поліції безпеки Естонії Марго Паллосон вважає, що країні вдалось ліквідувати резидентуру російської розвідки, яка працювала, серед іншого, через посольство РФ.
17:53
Ціни на газ у Європі вперше опустилися до показників літа 2021 року 
Ціни на природний газ у Європі вперше за останні роки опустилися до рівня літа 2021 року.
17:39
Міністр оборони Польщі: Я ніколи не служив у СРСР, це брехлива пропаганда РФ
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що за поширенням фейку про його нібито військову службу в Радянському Союзі може стояти Росія.
17:35
Польща позиватиметься в Суді ЄС до Німеччини у справі нелегальних відходів
Польща найближчим часом підготує та подасть заяву до Суду Європейського Союзу зі скаргою на Німеччину.
17:27
Похорон Єлизавети ІІ і жалоба коштували Британії $200 млн 
Організація похорону королеви Британії Єлизавети ІІ і жалобних заходів коштували Сполученому Королівству 162 млн фунтів стерлінгів – близько 200 млн доларів.
17:20
Сайти польських ЗМІ зазнали DDoS-атак, уряд підозрює російських хакерів
Кілька польських новинних веб-сайтів зазнали розподілених атак на відмову в обслуговуванні (DDoS), які, за словами уряду, можуть бути результатом дій російських хакерських груп.
17:17
У Швеції таємно пройшли навчання до 5000 українських військових – ЗМІ
Українська бригада чисельністю від трьох до п’яти тисяч військовослужбовців пройшла навчання у Швеції на сучасній західній техніці й може бути одним із найбільш боєздатних підрозділів, що братимуть участь у майбутньому контрнаступі.
17:00
Санду: Молдова хоче якнайшвидше вступити у ЄС, щоб захиститися від російської загрози
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Молдова прагне якнайшвидшого вступу до ЄС, оскільки це допоможе їй захиститися від російської загрози.
17:00
фотоЧерез війну до Варшави строком на два роки перевезли картини з київського музею Ханенків
З Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків до Королівського замку у Варшаві через війну перевезли 38 творів мистецтва, роботи вивезені строком на два роки.
16:35
У правлячій партії Грузії пояснили, чому не хочуть поїздки президентки до Брюсселя
У правлячій партії Грузії фактично визнали, що не хочуть давати згоду на візит президентки країни до Брюсселя – буцімто через те, що це зашкодити шансам Грузії отримати статус кандидата на вступ до ЄС. 
16:21
Міністри оборони країн НАТО обговорять винищувачі для України на зустрічі в червні
Міністри оборони країн НАТО обговорюватимуть питання можливої передачі Україні західних винищувачів на зустрічі у червні, яка передуватиме саміту Альянсу.
15:59
Генсек НАТО вірить у збереження підтримки України, навіть якщо війна затягнеться
Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Захід підтримуватиме Україну у війні стільки скільки буде потрібно, і ця підтримка не похитнеться.
15:51
Експомічник Джонсона розповів, як той спілкувався із Зеленським з перших годин великої війни
Колишній керівник комунікаційної служби експрем’єра Британії Бориса Джонсона розповів, що той вийшов на зв’язок із президентом України за лічені хвилини після звісток про повномасштабне вторгнення, а в наступні місяці вони спілкувалися майже щодня. 
15:42
Генсек НАТО тисне на Німеччину з вимогою прискорити збільшення видатків на оборону
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликає Німеччину якнайшвидше збільшити свої витрати на оборону до двох відсотків валового внутрішнього продукту.
15:13
відеоДипломати країн ЄС в Україні розповіли, що для них означає вишиванка
Представництво ЄС в Україні до Дня вишиванки опублікувало відео, у якому представники європейських дипмісій, які мають власні вишиванки, діляться думками про них.
14:46
У французькому місті масово з'явилися плакати з "Макроном-Гітлером"
В Авіньйоні, що на півдні Франції, з’явилися десятки плакатів, де президент Еммануель Макрон зображений з характерними вусами нацистського диктатора Адольфа Гітлера. 
14:11
У Стокгольмі несподівані перебої зі світлом: без постачання майже 30 тисяч споживачів
Тисячі будинків у центральних частинах шведської столиці неочікувано залишилися без електропостачання, точна причина проблеми ще невідома.
14:08
Джонсон називав Макрона "підлабузником Путіна", коли той їздив до Москви – експомічник
Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон називав президента Франції Еммануеля Макрона "тошнотворним" та "підлабузником Путіна", коли французький президент поїхав до Москви на зустріч з лідером Кремля.
ВідеоЧому Словаччина проросійська? Що не так із країною, що допомагає нам зброєю?
13:39
Кремль назвав замороження рахунків дипмісій Фінляндії відповіддю на недружні дії
Кремль заявив у четвер, що рішення заморозити банківські рахунки посольства і консульства Фінляндії в Росії є відповіддю на недружні дії.
13:35
У Словенії – підтоплення та зсуви після злив, на допомогу рятувальникам залучили армію
В окремих районах Словенії річки вийшли з берегів через рясні зливи, на допомогу рятувальним службам залучили також військових.
Аналітика короткоЯк саміт у Рейк’явіку показав, хто в Європі не хоче покарання Путіна
13:07
Глава місії України при НАТО: не потрібно покладати усі надії на єдиний контрнаступ
Україна зараз надсилає західним союзникам сигнали із закликом не мати завищених очікувань з приводу контрнаступу України і не вважати його чимось вирішальним. 
12:57
ФотоУ Литві під час військових навчань вперше задіяли підрозділ із комплексами NASAMS
У Литві у польових тактичних навчаннях "Залізний вовк", які відбуваються з 8 по 20 травня, вперше взяв участь підрозділ, на озброєнні якого є комплекси протиповітряної оборони NASAMS.
12:56
Понад тисячу росіян втекли від мобілізації до Фінляндії
Понад тисячу громадян Росії втекли до Фінляндії від мобілізації і тепер країна чекає на вказівки ЄС щодо того, що з ними робити.
12:39
Білий дім про контрнаступ ЗСУ: Нехай українці самі скажуть, що вони роблять
У Білому домі не змогли відповісти на запитання, чи розпочала Україна очікуваний контрнаступ для звільнення захоплених Росією територій.
12:32
Союзники побоюються за підтримку України через наближення виборів у США – ЗМІ
Західні союзники України турбуються з приводу того, що масштаби допомоги Україні наближаються до піку, а наступного року можливі проблеми через вибори у Сполучених Штатах.
12:16
Лідери G7 обговорять ідею міжнародного мирного саміту щодо України – Reuters
Мирний саміт щодо України стане темою обговорення лідерів країн "Групи семи" (G7) цього тижня у Японії.
12:13
Дуда: Треба пояснити всій міжнародній спільноті, що в Україні вирішується доля світу
Президент Польщі Анджей Дуда заявив про необхідність консолідувати єдність і солідарність Заходу у допомозі Україні, тиск на Росію та реагування на інші виклики.
11:49
У Британії побоюються, що навчання українських пілотів заважатимуть підготовці своїх новобранців
Плани Великої Британії щодо підготовки українських пілотів можуть вплинути на здатність Королівських військово-повітряних сил навчати власних новобранців.
11:45
Екскомандир "Вагнера", який попросив притулку в Норвегії, хоче повернутися в Росію
Колишній командир російської ПВК "Вагнер", який попросив притулок в Норвегії, заявив у середу, що хоче повернутися в Росію, навіть якщо це може становити ризик для його життя.
11:28
Молдова обговорює, як стати частиною архітектури безпеки у регіоні – прем’єр
Молдовський прем’єр-міністр Дорін Речан заявив, що Молдова повинна стати частиною колективної архітектури безпеки у регіоні, і з цього приводу у країні розпочались обговорення.
11:23
Глава МЗС Німеччини затрималась у Катарі через поломку літака
Літак із міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок на борту затримався в Катарі через поломку.
11:10
У Швеції зафіксували зростання підтримки членства в НАТО
У Швеції підтримка вступу до НАТО зросла на 13% у порівнянні із показниками 2022 року.
11:02
Молдова позбулась залежності від газу з Росії – прем’єр
Молдова позбулася залежності від російського газу після того, як скоротила споживання після початку повномасштабної війни в Україні.
10:46
Німеччина готова допомагати Україні з початком переговорів про вступ в ЄС – посол
Німецькі політики планують надавати Україні підтримку в підготовці до початку переговорів про вступ до Євросоюзу.
10:35
Експрем’єр Словаччини звинуватив Захід у "підтримці вбивств" в Україні поставками зброї
Фіцо вважає, що Росії і Україні треба "сісти за стіл переговорів і домовитися про мир"
10:32
Мер Вільнюса розповів, з якими незручностями зіткнуться жителі під час саміту НАТО
Мер литовського Вільнюса Валдас Бенкунскас попередив, що всі жителі міста зіткнуться із незручностями під час саміту НАТО у липні.
10:04
Нейтралітету недостатньо для захисту Молдови – глава МЗС
Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску вважає вступ країни в ЄС фактором безпеки держави та називає недостатнім для захисту Молдови визначений Конституцією статус нейтралітету.
10:00
США приймають рішення про передачу нових озброєнь Україні після оцінки ситуації на полі бою – Держдеп
У Держдепі заявили, що для передачі Україні бойових систем США разом із партнерами будуть оцінювати розвиток ситуації на полі бою.
09:37
Південна Європа готується до сильної посухи цього літа
Південна Європа готується до сильної посухи влітку: деякі регіони вже потерпають від нестачі води, а фермери очікують на найгірші врожаї за останні десятиліття.
09:35
Краків вводить заборону на нічний продаж алкоголю
Міська рада польського Кракова ухвалила рішення заборонити продаж алкоголю у нічний період на АЗС і в магазинах.
09:18
Литва прийме на відпочинок дітей з Бучі
Цього літа литовське місто Паланга прийме на відпочинок дітей із постраждалого від війни міста Буча Київської області.
09:15
Розвідка Британії підтвердила, що Кремль забороняє посадовцям звільнятись, поки іде війна
Поки триває повномасштабна війна проти України, Росія фактично забороняє високопосадовцям йти зі своїх посад, погрожуючи їм сфабрикованими кримінальними звинуваченнями.
09:06
У Держдепі прокоментували заяву Блінкена про можливість визнання РФ спонсором тероризму
У Державному департаменті США прокоментували заяву глави відомства Ентоні Блінкена, який допустив визнання РФ державою-спонсором тероризму.
08:50
У Пентагоні повторили, що не заперечують проти надання Україні F-16 іншими країнами – ЗМІ
У Пентагоні заявили, що не будуть заперечувати проти передачі Україні американських винищувачів F-16 третіми країнами.
08:48
Найдовготриваліший член Єврокомісії оголосив про майбутню відставку
Австрійський комісар ЄС з питань бюджету Йоганнес Ган оголосив про свою майбутню відставку після понад десяти років роботи в Брюсселі.
Аналітика короткоЯк владнати торговий конфлікт України та ЄС: погляд з Польщі
08:17
США не дозволяють українським пілотам навчатися на F-16 в Європі – NYT
Сполучені Штати не дозволяють розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16 в Європі, попри готовність кількох країн провести такі тренування.
08:01
На саміті G7 не обговорюватимуть повну заборону експорту в Росію - Білий дім
На саміті країн G7 у японській Хіросімі не будуть обговорювати питання повної заборони експорту в Росію.
07:40
США привітали продовження "зернової угоди" і дорікнули Росії за її поведінку
Сполучені Штати привітали заяву президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана про продовження Чорноморської зернової ініціативи ще на два місяці.
07:23
Заступник глави Пентагону, який виступав проти F-16 для України, йде у відставку
Заступник глави Пентагону Ллойда Остіна з політичних питань Колін Каль йде у відставку після липневого саміту НАТО у Вільнюсі.
07:04
Британія не планує передавати винищувачі Typhoon Україні: не буде правильним вибором
Велика Британія не має наміру передавати Україні винищувачі Eurofighter Typhoon.