17 травня 2023

Статті
Помилка ЄС та фермерське лобі: погляд польського бізнесу на аграрний конфлікт з Україною
Навіщо польська влада пішла на введення обмежень для українського агроекспорту? І які наслідки матиме ця заборона?
Гроші РФ для громадян України: про що домовилися лідери Європи на саміті в Рейк’явіку
"Європейська правда" пояснює, хто отримає право на частку російських грошей та як працюватиме новий механізм, що став перемогою України та її громадян.
Новини
22:57
Літні іспанці зможуть дивитись кіно зі знижкою
Іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес оголосив, що людям старше 65 років дозволять відвідувати кінотеатри по вівторках усього за два євро.
22:36
Боррель пропонує суттєво збільшити фонд ЄС, з якого допомагають Україні зброєю – ЗМІ
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель запропонував державам-членам збільшити обсяг Європейського фонду миру, з якого фінансується військова допомога Україні, на ще 3,5 мільярда євро.
ВідеоХто був за нас і хто проти на саміті Ради Європи
22:19
Нова базова угода з Україною може бути укладена цього року – МЗС Польщі
Польща сподівається на укладання нового двостороннього договору про добросусідство, дружні відносини і співробітництво з Україною до кінця 2023 року.
22:03
Президент Австрії розкритикував уряд через небажання негайно долучитись до розмінування України
Австрійський президент Александер Ван дер Беллен вважає, що нейтралітет його держави не перешкоджає допомозі в цивільному розмінуванні України – в уряді вважають, що Відень повинен узятись за це вже по завершенні війни.
21:40
AFP: США підтверджують, що ЗРК Patriot в Україні "в робочому стані"
Хоча зенітно-ракетний комплекс Patriot зазнав пошкоджень під час ракетного обстрілу України, він залишається в робочому стані.
21:23
Сійярто: Зеленський хотів підірвати "Дружбу", це загроза суверенітету Угорщини
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Україна погрожує угорському суверенітету через нібито наміри підірвати трубопровід "Дружба", яким російська нафта постачається в країну.
21:18
У французькому місті давню в’язницю перетворять на студентський гуртожиток
Давню в’язницю французького містечка Грасс, що біля Ніцци, перетворять на студентський гуртожиток, сподіваючись таким чином "оживити" місто.
ДайджестПродовження “зернової угоди”, компенсації українцям за війну, дискусії щодо F-16: новини дня
20:57
Президент Польщі: Рада Європи має прагнути повернення вільної Білорусі в європейську сім'ю
Польський президент Анджей Дуда вважає, що для Ради Європи стратегічним пріоритетом має стати повернення "вільної Білорусі" до європейської сім’ї.
20:41
Повені у Хорватії ймовірно наближаються до піку
Повені у річках на півдні Хорватії, спровоковані сильними опадами, ймовірно наблизилися до піку.
20:31
Сенат Франції визнав Голодомор геноцидом українського народу
Сенат Франції слідом за нижньою палатою парламенту, Національною асамблеєю, схвалию резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.
20:28
Європейські держави посилять контроль на кордоні з РФ, щоб не допустити ухиляння від санкцій
Шість європейських держав, що межують із Росією, домовились координувати прикордонний контроль, аби не допустити подальшого ухиляння від санкцій і незаконного ввезення заборонених товарів на російську територію.
20:07
Спільне підприємство "Укроборонпрому" і Rheinmetall запрацює в Україні в липні
Державний концерн "Укроборонпром" уклав угоду про стратегічне партнерство з одним зі світових лідерів оборонної галузі – німецьким збройовим концерном Rheinmetall, яка передбачає створення спільного підприємства.
19:55
У ЄС вважають, що подолають вето Угорщини на допомогу Україні та нові санкції 
У ЄС вважають, що знайдуть спосіб подолати вето Угорщини на черговий пакет допомоги Україні та 11-й пакет санкцій проти Росії.
19:51
відеоДжонсон: Ніяких переговорів із Росією до перемоги України
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що переговори з Росією можливі тільки за однієї умови, а саме перемоги України в повномасштабній війні.
19:36
Фінляндія заморозила гроші путінського олігарха Ротенберга, які нібито йшли на добрива
Апеляційний суд міста Гельсінкі скасував рішення суду нижчої інстанції та дозволив заморозити 323 тисячі євро на рахунку, пов’язаному з компанією російського підсанкційного олігарха Аркадія Ротенберга.
19:18
ЄС та ЄБРР допоможуть Молдові відновити дві залізничні гілки, важливі також для України
Єврокомісія та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) допоможуть Молдові відновити дві ділянки залізниці, запуск яких сприятиме економічному розвитку країни, а також спростить залізничний транзит українських вантажів до ЄС.
19:16
Швейцарія скасує візи для громадян Косова
Федеральна рада Швейцарії в середу ухвалила рішення про скасування короткострокових віз для громадян частково визнаного Косова з 1 січня 2024 року.
18:55
Столтенберг розповів, чи вважає, що Бухарестський саміт НАТО призвів до нападу РФ на Україну
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що незалежно від рішення саміту Альянсу у 2008 році, де Україна не отримала План дій щодо членства, напад Росії на Україну є нічим не виправданим порушенням міжнародного права.
18:49
Латвія, що починає головування в Раді Європи, хоче спекатись росіян в організації
Латвійське головування у Раді Європи вважає за необхідне звільнити тих громадян РФ, що працюють в організації з паспортами інших держав.
18:48
Кулеба зустрівся зі спецпредставником Китаю: пояснив, які обриси миру прийнятні для України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та спецспредставник Китаю, що прибув до Києва, провели зустріч, на якій Кулеба окреслив принципові для України позиції щодо майбутнього завершення війни з РФ.
18:34
Чехія забрала в російських дипломатів право безоплатного користування землею
Уряд Чехії в середу скасував дев'ять постанов 1970-80-х років, які надавали ще Радянському Союзу, а потім – Росії право безоплатного користування нерухомістю для дипломатичних цілей.
18:32
Україна розраховує на створення трибуналу для лідерів РФ до кінця поточного року
Питання щодо створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії може бути вирішене запрацювати до кінця поточного року
18:15
У Зеленського під час візиту в Німеччину склалась "хімія" із Шольцом – посол
Посол України в Німеччині Олексій Макєєв оцінив як фантастичний візит президента Володимира Зеленського до Берліна в середині травня та його зустріч із німецькими топ-посадовцями.
18:08
У ЄС думають провести саміт щодо української "формули миру" в Данії у липні – ЗМІ
Міністри закордонних справ країн ЄС на наступній зустрічі обговорять організацію саміту, присвяченого просуванню запропонованої Україною "формули миру"; є пропозиції проводити його у Копенгагені перед самітом НАТО. 
17:58
Прем'єрка Естонії порівняла опозицію з Путіним і Гітлером, вибачатись відмовилася
Прем'єр-міністерка Естонії порівняла дії опозиції з поведінкою Росії перед повномасштабним вторгненням в Україну, а також диктаторами Владіміром Путіним і Адольфом Гітлером, відмовившись перепросити за ці слова.
17:51
Саміт Ради Європи підтримав наміри притягнути до відповідальності керівництво РФ
Лідери Ради Європи підтримують міжнародні зусилля, спрямовані на притягнення до відповідальності політичного і військового керівництва Росії за війну проти України.
17:43
Саміт Ради Європи підтримав "формулу миру" Зеленського
Четвертий саміт Ради Європи схвалив підсумкову резолюцію, у якій заявив про політичну підтримку українського прочитання "формули миру".
17:41
Анкара викликала посла Німеччини через затримання турецьких журналістів
Міністерство закордонних справ Туреччини в середу викликало посла Німеччини у відповідь на затримання двох журналістів франкфуртського бюро турецької газети Sabah.
17:33
Парламент Естонії закликав запросити Україну до НАТО на саміті у Вільнюсі
Парламент Естонії схвалив заяву на підтримку прагнення України вступити до НАТО та закликав запросити її до Альянсу вже на липневому саміті у Вільнюсі. 
17:24
Підтримка партії прем’єра Іспанії дещо знизилась, але вона все ще лідирує перед виборами
Керівна Соціалістична робітнича партія Іспанії переможе на загальних виборах з невеликим відривом від основної опозиційної сили.
17:20
CNN: ЗРК Patriot має "незначні" ушкодження, інспектори США його обстежили
Американська сторона у вівторок скерувала інспекторів для перевірки зенітно-ракетного комплексу Patriot, який міг зазнати ушкоджень після ракетного обстрілу Росії.
17:03
Ердоган: "зернова угода" продовжена на два місяці
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу оголосив про продовження Чорноморської зернової ініціативи ще на два місяці.
16:59
Франція купує додаткові 200 пожежних машин для регіонів, що найбільш потерпають від лісових пожеж
Франція замовить близько 200 додаткових пожежних машин для регіонів, які останніми роками найбільше потерпають від масштабних лісових пожеж. 
16:53
В ЄС зробили попередження Боснії через плани Додіка відвідати Москву
У середу єврокомісар з питань політики сусідства і розширення Олівер Варгеї, попередив Боснію і Герцеговину, яка претендує на вступ до ЄС, що союзники Євросоюзу не відвідують Росію, маючи на увазі анонсований візит до Москви лідера боснійських сербів Мілорада Додіка.
16:31
Будапешт блокуватиме військову допомогу ЄС Україні, доки OTP Bank у списку спонсорів війни
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтвердив блокування чергового траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який фінансує державам-членам військове обладнання, що передається Україні.
16:24
У Georgian Airways грубо відповіли грузинам, обуреним відновленням рейсів до РФ
Компанія Georgian Airways опублікувала відкритого листа у відповідь на протести під її головним офісом проти відновлення прямих рейсів до Росії, назвавши протестувальників "нікчемами".
16:07
Глава МЗС Нідерландів про "коаліцію винищувачів": прогресу ще немає
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра в середу заявив, що в міжнародних переговорах про можливу поставку винищувачів F-16 в Україну немає прогресу.
15:49
Британія пропонує допомогу країнам, які готові поставити Україні винищувачі – міністр
Британія може підтримати українських військових, надавши допомогу іншим країнам, які бажають постачати винищувачі та іншу військову техніку в Україну.
15:49
фотоПовені на півночі Італії: кількість загиблих зросла до восьми
Внаслідок виходу з берегів річок в італійському регіоні Емілія-Романья загинули вже вісім людей, доля ще однієї особи невідома. 
15:15
ЄС хоче полегшити для європейських компаній вихід з ринку РФ, послабивши санкції – ЗМІ
Країни ЄС готуються допомогти своїм компаніям вийти з Росії на тлі зростаючого ризику того, що вони будуть обкладені податками для фінансування війни проти України.
15:15
У Грузії затримали шістьох підозрюваних у зв’язках з ІДІЛ
Грузинські силовики затримали шістьох осіб, яких підозрюють у зв’язках з терористичною організацією "Ісламська держава".
14:52
Міноборони Німеччини привітало ініціативу щодо "коаліції винищувачів" для України
Міністерство оборони Німеччини позитивно оцінює голландсько-британську ініціативу щодо створення коаліції з постачання винищувачів для України.
14:32
У Німеччині заморожені російські активи на суму понад 5,2 млрд євро
Міністерство фінансів Німеччини повідомило, що в країні заморожені російські активи на суму понад 5,2 млрд євро.
Аналітика короткоХто в Україні зможе отримати компенсації за руйнування, завдані РФ
14:24
Прем'єр Нідерландів: Росія має відповісти не тільки за воєнні злочини, а й за всі руйнування
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підтримав створення реєстру збитків та відшкодування Росією всіх збитків, завданих Україні.
14:16
Чорногорія готова віддати все для підтримки України, доки вона не виграє війну – прем'єр
Прем'єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович заявив про готовність підтримувати Україну, доки вона не переможе у війні.
14:11
Після вторгнення РФ українці склали 5% населення Чорногорії – прем’єр
Прем’єр-міністр Чорногорії заявив, що після початку повномасштабного вторгнення Росії українське населення склало 5% від загального населення балканської держави.
13:55
Прем’єр Грузії, яка відновлює сполучення з Росією: Ми робимо все заради миру
Прем’єр-міністр Грузії, яка відмовилась запроваджувати санкції проти Росії у зв’язку з повномасштабним вторгненням до України, заявив, що його країна робить все заради збереження миру. 
13:52
Шольц відкинув заклики до загальної заборони експорту до РФ
Канцлер  Німеччини Олаф Шольц відкидає пропозиції США щодо загальної заборони експорту для Росії.
13:30
6 держав, у тому числі 1 член ЄС, відмовилися від угоди про реєстр злочинів РФ
Станом на сьогодні 6 держав-челнів Ради Європи не стали підписувати угоду про реєстр злочинів РФ, яку затвердили на саміті РЄ в Рейк’явіку в середу.
13:22
Шольц не має наміру брати участь у "коаліції винищувачів" для України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц не бачить участі своєї країни в дебатах про створення альянсу для постачання західних винищувачів в Україну.
13:12
Десятки шкіл Сербії "замінували" на тлі двох масових розстрілів у Белграді
У Сербії 115 шкіл у середу отримали погрози про замінування на тлі занепокоєння щодо безпеки після двох масових розстрілів на початку цього місяця у Белграді.
12:58
Італійський суд дав згоду на екстрадицію депутата Європарламенту до Бельгії
Італійський суд у вівторок погодився екстрадувати до Бельгії депутата Європарламенту, який перебуває під слідством у справі корупційного скандалу.
12:55
Польща не може надати Україні винищувачі F-16, але готова передавати МіГ-29 – Дуда
Польща готова й надалі передавати Україні винищувачі МіГ-29, однак не готова віддати F-16, оскільки їх у країни не так багато.
12:51
Топ-посадовець Мінекономіки Німеччини іде у відставку через скандал із кумівством
Державний секретар з питань енергетики Федерального міністерства економіки Німеччини Патрік Грайхен залишає свою посаду через скандал із кумівством. 
12:46
Сербські фермери блокують дороги у боротьбі за збільшення субсидій
Після того, як переговори з урядом провалилися, сербські фермерські профспілки вирішили перекривати дороги доти, доки їхні вимоги щодо збільшення субсидій не будуть виконані.
12:40
У Сербії воєнний злочинець із в'язниці провів урок героїзму для школярів
У Сербії засуджений Гаазьким трибуналом воєнний злочинець Небойша Павкович прямо з в'язниці виступив онлайн на відкритому уроку в одній із шкіл в муніципалітеті Нові Сад.
12:17
фотоКитай попередив дипмісії інших країн про неприпустиму "пропаганду" після підняття прапорів України
Китай попередив іноземні посольства та міжнародні організації, щоб вони не розміщували на своїх будівлях "політизовану пропаганду" – за словами дипломатів, ця вказівка спрямована на місії, які вивісили прапори України після вторгнення РФ.
11:57
Байден зберігає перевагу над Трампом із наближенням президентських виборів у США - опитування
Чинний президент США Джо Байден продовжує зберігати перевагу над потенційними суперниками-республіканцями Дональдом Трампом і Роном ДеСантісом з наближенням виборів 2024 року.
11:37
В ЄС затвердили терміни проведення виборів в Європарламент
Наступні вибори до Європейського парламенту відбудуться з 6 по 9 червня 2024 року.
11:34
Росія заморозила рахунки дипломатичних представництв Фінляндії
У МЗС Фінляндії заявили, що Росія заморозила рахунки дипломатичних представництв у країні.
11:28
43 держави схвалили угоду про реєстр збитків від агресії РФ, що прокладає шлях до компенсацій
На саміті Ради Європи у Ісландії підписали угоду про реєстр збитків від агресії РФ.
11:08
В Орбана заявили, що ЄС і НАТО стали де-факто стороною війни в Україні
Речник уряду Угорщини Золтан Ковач опублікував колонку, у якій стверджує, що через поставки зброї Києву ЄС і НАТО фактично стали стороною війни в Україні.
ВідеоЯк Росію змусять платити кожному, хто втратив майно, здоров’я чи життя
10:57
Cуд у Франції залишив чинним вирок експрезиденту Саркозі у справі про торгівлю впливом
Апеляційний суд Парижа у середу, 17 травня, залишив чинним вирок колишньому президенту Франції Ніколя Саркозі у справі про торгівлю впливом.
10:37
відеоТроє людей загинули через сильні повені на півночі Італії
Унаслідок повені на півночі Італії щонайменше троє людей загинули і близько 5 тисяч були змушені евакуюватися.
10:34
В Іспанії стався вибух у парку: є жертви
В іспанському місті Оріо чоловік і жінка загинули внаслідок вибуху, який прогримів у парку поруч із б дитячим ігровим майданчиком.
10:14
Бельгія готова навчати українських пілотів, але надати F-16 не може
Бельгія готова навчати українців пілотувати F-16, однак надати Україні літаки не в змозі. 
09:54
Кулеба переконаний у створенні "авіаційної коаліції" для України вже цьогоріч
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив переконання у тому, що "авіаційна коаліція" для надання Україні західних винищувачів сформується цього року.
09:39
Невідомий проник у будинок помічника Байдена з нацбезпеки – WP
У США невідомий чоловік проник в будинок помічника президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейка Саллівана.
09:35
Вашингтон і Київ обговорюють, як полагодити пошкоджений росіянами Patriot – Reuters
Агентство Reuters отримало підтвердження від власних джерел про те, що росіяни змогли пошкодити американську систему протиракетної оборони Patriot.
09:23
Вразливість "непереможних" "Кинджалів" стала сюрпризом для Росії – розвідка Британії
Розвідка Британії підтвердила втрату Росією кількох ракет "Кинджал" в Україні, відзначивши, що ці події стали збентеженням для РФ.
09:06
Прем'єр Вірменії заговорив про "червону лінію" у відносинах із Росією
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна не може дозволити собі потрапити під санкції через співпрацю із РФ.
08:59
Трамп має найвищі шанси виграти праймеріз республіканців
61% потенційних виборців на праймеріз Республіканської партії підтримують колишнього президента Дональда Трампа.
08:54
Посол України вимагає вибачень від французьких ведучих за жарт про "шапіто Зеленського"
Французький телеканал RTL потрапив у скандал через невдалий жарт про президента України Володимира Зеленського, українська сторона вимагає вибачень.
08:44
Новообрана глава Гагаузії пояснила, що змогла виграти вибори, бо "вдало вийшла заміж"
Кандидатка від проросійської партії "Шор" Євгенія Гуцул, яка перемогла на виборах у Гагаузії, пояснила вдалим заміжжям те, на які доходи вона жила до виборів.
08:17
У Білорусі запевняють, що ядерну зброю з РФ до них не завезли: це була просто заява
На території Білорусі ще не розмістили тактичну ядерну зброю, яку збиралися привезти з Росії.
07:59
У Палаті представників США підтримали резолюцію про спецтрибунал для Росії
Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США проголосував за резолюцію із закликом до президента США підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України.
07:40
Білий дім не планує просити додаткове фінансування для України: Необхідні ресурси є
У Білому домі заявили, що наразі не планують звертатися до Конгресу з проханням про виділення додаткових коштів на підтримку України до кінця фінансового року.
07:23
У США заявили, що Росія збільшила кількість ракетних атак, щоб Україна відклала контрнаступ – CNN
Росія почала частіше здійснювати ракетні обстріли території України, щоб змусити Сили оборони відтермінувати очікуваний контрнаступ.
07:06
Держдеп США про відновлення авіарейсів РФ до Грузії: Не час посилювати співпрацю з Москвою
Держдеп США висловив занепокоєння з приводу відновлення авіасполучення між Грузією та Росією.