19 квітня 2023

Статті
Поле битви – Гагаузія. Історія про російський чартер до Молдови та боротьбу за гроші агресора
Навіщо пропутінському мультимільйонеру знадобилося летіти у Молдову? І хто надав дозвіл на це у часи, коли російську авіацію не пускають до ЄС?
Шпигун нового покоління: що з'ясувало розслідування зливу секретних документів Пентагону
Арешт Джека Тейшейри поставив більше нових питань, аніж дав відповідей. Схоже, що він – не єдиний, хто зливав (а може, й просто зараз зливає) секретні документи.
Новини
23:05
ЗМІ дізналися, хто стане новим послом ЄС в Україні
Заступниця генерального директора Європейської комісії з питань розширення Катаріна Матернова має бути призначена новим послом Європейського Союзу в Україні.
22:51
Розворот Макрона в бік Китаю спантеличив французьких дипломатів – Le Monde
"Стратегічний діалог", який президент Франції Емманюель Макрон прагне вибудувати з Китаєм, а також його критика Сполучених Штатів і намагання дистанціюватись від їхньої позиції викликає занепокоєння французьких дипломатів.
22:31
США про поїздку Путіна в окуповану Україну: Він знає, що справи в РФ – так собі
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр у середу заявила, що візит російського президента Владіміра Путіна на окуповану територію України означає, що він усвідомлює не найкращий стан справ Росії.
22:03
Партія Орбана відмовилась підтримувати арешт Путіна для суду в Гаазі
Угорська партія влади "Фідес" у середу провалила проєкт резолюції, яка б закликала арештувати президента Росії Владіміра Путіна в межах ордеру, виданого Міжнародним кримінальним судом (МКС).
21:44
Китай прагне отримати нідерландські космічні технології, не завжди законно – розвідка
Служба військової розвідки та безпеки Нідерландів (MIVD) вважає, що Китай у найближчій перспективі активно розвиватиме власну космічну програму, зокрема і за рахунок нідерландських технологій.
21:22
Президент Чехії: Підтримка України – єдиний шлях, якщо переможе РФ, проблем буде більше
Чеський президент Петр Павел у середу підкреслив готовність Чехії та всього Північноатлантичного Альянсу підтримувати Україну у довгостроковій перспективі на шляху до завершення війни, післявоєнної відбудови та членства в НАТО.
21:20
Скарбник керівної партії Шотландії пішов з посади на час розслідування
Скарбник Шотландської національної партії вирішив йти з цієї посади після того, як його затримували у рамках розслідування щодо фінансів SNP.
ДайджестPatriot і IRIS-T на фронті, нова блокада зерна з України, Молдова карає дипломата РФ: новини дня
20:58
На Кіпрі створять орган для контролю виконання санкцій проти Росії
Уряд Кіпру в середу оголосив про створення національного органу з питань впровадження санкцій, який буде співпрацювати з відповідним відомством Великої Британії.
20:49
Прем’єр Британії на тлі скандалу опублікував декларацію, згадавши частку дружини у бізнесі 
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак вказав в опублікованій декларації, що його дружина має частку в приватній компанії, яка надає послуги догляду за дітьми.
20:40
Офіційно: США виділяють Україні $325 млн військової допомоги
Білий дім у середу оголосив про виділення указом президента США Джо Байдена чергового пакета військової допомоги Україні на суму 325 мільйонів доларів.
20:32
Швейцарія поки відмовилась шукати російські активи спільно із G7
Влада Швейцарії відповіла на нещодавній лист послів країн "Групи семи", відхиливши прохання приєднатися до робочої групи з пошуку підсанкційних російських активів REPO.
20:10
Швеція не буде просувати свою культуру через посольство в Росії
Міністерство культури Швеції вирішило не продовжувати роботу Ради з питань культури при посольстві у Росії після того, як у серпні 2023 року спливе термін його повноважень.
20:10
Віцеканцлер Німеччини від "Зелених" розкритикував акції кліматичних активістів
Віцеканцлер та міністр економіки Німеччини Роберт Габек, який належить до "Зелених", гостро розкритикував активістів ініціативи "Останнє покоління" за їхні акції протесту.
19:56
Німеччина відмовляється від ідеї "шефства над регіонами" у процесі відбудови України
Берлін не вважає ефективною концепцію, за якою держави-донори концентруватимуться на відбудові певних регіонів під час повоєнного відновлення України.
19:53
Україна та Болгарія провели переговори після заборони імпорту агропродукцїі
Перша віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки Юлія Свириденко в середу провела онлайн-зустріч із міністром економіки та промисловості Болгарії Ніколою Стояновим після рішення Софії заборонити імпорт української сільгосппродукції.
19:39
США готують нову допомогу для України: снаряди для HIMARS та артилерії
Сполучені Штати підготували черговий пакет військової допомоги Україні, який оголосять у середу ввечері.
Аналітика короткоЯк РФ та її агенти зійшлися у боротьбі за вплив на вибори у Молдові
19:28
У Кремлі відреагували на розслідування ЗМІ про підозрілу діяльність суден РФ
У Кремлі заперечили припущення у розслідуванні ЗМІ щодо підозрілої діяльності російських суден у Балтійському та Північному морях.
19:28
США наклали санкції на компанії, які допомагають Ірану у виробництві дронів
Сполучені Штати в середу запровадили санкції проти однієї фізичної та шести юридичних осіб, яких назвали учасниками мережі зі сприяння іранській програмі з виробництва безпілотників та інших військових програм.
19:18
В уряді Німеччини підкреслюють потребу відновлення України з урахуванням її вступу до ЄС
Уповноважений Федерального уряду Німеччини з питань відновлення України Йохен Фласбарт стверджує, що у своїй діяльності з відновлення зруйнованої інфраструктури України Берлін виходитиме з того, що ця інфраструктура згодом буде спільною європейською.
19:10
Резніков підтвердив прибуття ще однієї системи IRIS-T в Україну
Міністр оборони Олексій Резніков у середу підтвердив, що Україна отримала від Німеччини другий зенітно-ракетний комплекс IRIS-T.
19:04
Тбілісі передав послу ЄС звіт про кроки Грузії для наближення до ЄС
Офіційний Тбілісі передав послу Європейського Союзу звіт про кроки, здійснені країною для відповідності критеріям вступу до ЄС.
19:00
Євродепутатку з Люксембургу покарали за цькування підлеглих, її засудив прем'єр країни
Прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель у середу засудив депутатку Європарламенту від своєї країни, на яку цього тижня вдруге наклали санкції через цькування своїх співробітників.
18:42
Президент Німеччини: Гасло "Ніколи знову" – це і про війну в Україні
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час виступу у Варшаві до 80-річчя повстання у Варшавському гетто наголосив, що у Європі ніколи знову не має повторитись війна на кшталт тієї, яку спричинило повномасштабне вторгнення РФ в Україну.
18:23
виправленоМакрона освистали під час поїздки на схід Франції
Президента Франції Еммануеля Макрона зустріли обуреним свистом і гуркотом каструль під час його першої поїздки у регіони в рамках 100-денної кампанії, під час якої він прагне відновити довіру громадян.
18:22
Папа Римський хоче скористатися візитом в Угорщину, щоб "сприяти миру" в Україні
Під час візиту до Угорщини наступного тижня Папа Римський Франциск буде, зокрема, закликати до миру в Україні.
18:08
Молдова виганяє працівника посольства РФ після приїзду президента Татарстану
Міністерство закордонних справ Молдови в середу оголосило послу Росії Олегу Васнєцову про вислання працівника посольства через "дії, несумісні з дипломатичним статусом".
17:58
Фігурант справи про "злив" секретних документів Пентагону залишається під вартою
21-річний військовослужбовець Національної повітряної гвардії США Джек Тейшейра, який фігурує в розслідуванні витоку секретних документів Пентагону, щонайменше ще два тижні залишиться під вартою.
17:54
Біля Монблану внаслідок обвалу льодовика загинули двоє людей
Двоє альпіністів загинули біля Монблану внаслідок обвалу фрагмента льодовика, ще одна людина отримала незначні травми.
17:52
Посол Угорщини завершує місію в Україні
Посол Угорщини Іштван Ійдярто завершує свою дипломатичну місію в Україні.
17:45
В Італії проведуть розслідування щодо суддів, які випустили сина губернатора РФ з-під варти
Міністр юстиції Італії Карло Нордіо ініціював дисциплінарне розслідування щодо трьох суддів апеляційного суду Мілана, які ухвалили відпустити з-під варти сина губернатора Красноярського краю РФ Артема Усса, після чого він незаконно виїхав до Росії.
17:27
Румунія починає перевірки сільгосптоварів із України на кордоні
Міністр сільського господарства Румунії Петре Деа у середу повідомив українському колезі Миколі Сольському про запровадження на кордоні перевірок сільськогосподарських товарів, які ввозяться з України.
17:26
Авіакомпанія Ryanair готова швидко відновити роботу в Україні після війни
Ірландський лоукостер Ryanair готовий швидко відновити роботу в Україні після завершення війни, як тільки польоти в країну знову стануть безпечними. 
17:26
Литва викликала представника посольства Білорусі після інцидентів з порушенням кордону 
МЗС Литви висловило Мінську протест у зв’язку з останніми інцидентами, коли білоруські прикордонники під час патрулювання заходили на литовську територію. 
17:12
ЄС підготував санкції проти причетних до проросійських протестів у Молдові – ЗМІ
Європейська комісія в понеділок поширила серед держав-членів проєкт санкцій проти молдовських олігархів, які намагаються повалити прозахідний уряд у Кишиневі.
17:08
У Молдові припускають, що проросійський політик Шор може відбути покарання в Ізраїлі
Засуджений у Молдові до 15 років в'язниці у справі про крадіжку мільярда проросійський політик Ілан Шор може відбути покарання в Ізраїлі, якщо його не екстрадують до Молдови.
16:52
До Києва приїхав спецпосланник Франції з питань відбудови
До Києва прибув спеціальний посланник Франції з питань допомоги та відбудови П’єр Гайльбронн, він перебуватиме в Україні декілька днів.
16:38
Санду прокоментувала рішення Європарламенту щодо переговорів про вступ Молдови у ЄС
Президентка Молдови Мая Санду привітала ухвалену Європарламентом резолюцію, яка закликає почати переговори про членство країни в ЄС вже цього року.
16:28
Російський банк у Будапешті, що потрапив під санкції США, йде з Угорщини і ЄС
Міжнародний інвестиційний банк у Будапешті, який потрапив під американські санкції, закриває угорську штаб-квартиру та виходить з ЄС.
16:19
Глава Пентагону впевнений, що Швеція стане членом НАТО до липня
Глава Пентагону Ллойд Остін висловив впевненість в тому, що Швеція буде прийнята в НАТО до липня.  
16:07
Польща ймовірно перегляне перелік продуктів, заборонених для імпорту з України
Польща ймовірно змінить перелік української сільськогосподарської продукції, ввезення якої заборонила минулої суботи у зв’язку з негативними наслідками для власних фермерів.
16:01
Воллес вірить у контрнаступ України, але сумнівається у завершенні війни цьогоріч
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що впевнений в контрнаступі України проти російських військ, але дав зрозуміти, що війна, швидше за все, продовжиться і наступного року.
15:30
У Європарламенті закликали почати переговори про вступ Молдови до ЄС цього року
Європарламент схвалив резолюцію, у якій підтверджує підтримку європейського майбутнього Молдови та закликає почати переговори про її членство вже цього року, якщо усі умови Єврокомісії будуть виконані.
15:22
У Фінляндії запропонували місце для розміщення бази НАТО
У Фінляндії пропонують розмістити військову базу НАТО у місті Каугава на заході країни.
14:59
До України прибули системи Patriot ще від двох країн
В Україну, крім німецьких, прибули зенітно-ракетні комплекси Patriot від США та Нідерландів.
14:37
Воллеса звинувачують у приховуванні деталей інциденту з британським літаком-розвідником за участі РФ
Голова комітету з оборони Палати громад парламенту Великої Британії Тобіас Еллвуд звинуватив міністра оборони Бена Воллеса у приховуванні деталей інциденту з літаком-розвідником Королівських ВПС за участю Росії
14:37
Німеччина надасть додаткові 111 млн євро на відновлення України
Міністерство розвитку Німеччини (BMZ) інвестує в Україну додаткові кошти у розмірі 111 мільйонів євро.
14:16
Єврокомісія пропонує превентивні заходи до української агропродукції і 100 млн допомоги фермерам ЄС
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у середу відповіла на листа 5 країн-членів ЄС, які висловили занепокоєння щодо імпорту зерна з України.
14:04
ФотоІспанія розпочала процес передачі Україні танків Leopard
Шість танків Leopard 2, які Іспанія обіцяла передати Україні, прибули до порту Сантандер на півночі країни.
13:34
Німеччина передала Україні другий зенітно-ракетний комплекс IRIS-T
Німеччина передала Україні другий з чотирьох обіцяних зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM.
13:17
Резніков підтвердив, що ЗРК Patriot прибули в Україну
Міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що в Україну прибули зенітно-ракетні комплекси Patriot.
13:17
Угорщина розширила перелік забороненої для імпорту аграрної продукції з України
Міністерство сільського господарства Угорщини оголосило, що з середи забороняє імпорт 25 сільськогосподарських продуктів і зернових з України.
13:03
Кім Чен Ин наказав запустити у космос перший військовий супутник
Лідер КНДР Кім Чен Ин доручив чиновникам підготуватися до запуску першого військового розвідувального супутника.
12:55
Уряд Іспанії виділить 4 млрд євро на будівництво і реконструкцію 43 тисяч доступних будинків
Уряд Іспанії профінансує будівництво та реконструкцію 43 тисяч будинків для доступної оренди населенням.
12:41
Болгарія заборонила імпорт продовольства з України
Болгарія вводить тимчасову заборону на імпорт продовольства з України, за винятком транзитних товарів.
12:37
Чехія скасує обов'язкову ізоляцію для хворих з COVID, що діяла дотепер
Міністерство охорони здоров’я Чехії з 20 квітня скасовує обов'язкову ізоляцію для хворих із підтвердженим COVID-19. 
12:37
Посли ЄС схвалили створення цивільної місії в Молдові для протидії загрозам РФ
Посли країн Євросоюзу в середу схвалили рішення щодо створення цивільної місії ЄС в Молдові.
Аналітика короткоЯк таємні документи Пентагону потрапили у мережу – деталі розслідування
12:29
Росія в обхід санкцій закуповує західні електронні компоненти для зброї через Вірменію і Казахстан – NYT
Росія в обхід санкцій імпортує через треті країни західні електронні компоненти, що використовуються в оборонній промисловості.
12:28
фотоУ Норвегії відкрили найдовший у світі тунель для велосипедистів та пішоходів
У Норвегії відкрили трикілометровий, доступний лише пішоходам, бігунам та велосипедистам тунель, який став найдовшим тунелем у світі, збудованим спеціально для цієї мети.
12:14
Прем’єр Молдови про приїзд глави Татарстану: Агресорам нема чого тут шукати
Влада Молдови не допустить, щоб хтось втручався у внутрішні справи країни, та не приймає візитів осіб, які допомагають вбивати людей в Україні. 
12:08
У Пентагоні назвали три пріоритети військової допомоги для України
У Пентагоні заявили, що протиповітряна оборона є нагальною проблемою для України у війні проти Росії, але є й інші важливі потреби.
11:54
МЗС Молдови викликало посла РФ через скандальний приїзд президента Татарстану
Посла Росії в Молдові Олега Васнецова у середу викличуть до МЗС, де влада Кишинева поінформує главу дипмісії про неправомірну поведінку двох російських дипломатів.
11:47
"Зернова угода": Україна і Туреччина дійшли згоди щодо відновлення інспекцій суден
Україна та Туреччина дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям в рамках так званого "зернового коридору".
11:39
Німецька профспілка транспортників оголосила національний страйк на п'ятницю
Німецька профспілка EVG оголосила про проведення у п'ятницю загальнонаціонального транспортного страйку, який торкнеться, зокрема, залізничного оператора Deutsche Bahn.
11:16
Німеччина через війну відклала ремонт за 15,6 млн євро у резиденції посла в Москві 
Міністерство закордонних справ Німеччини призупинило дорогий проєкт капітального ремонту резиденції свого посла у Москві через війну в Україні.
11:07
Шольц розкритикував Швейцарію за вето на постачання боєприпасів для України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував швейцарський уряд за його позицію нейтралітету, через який Берлін не може поставити швейцарські боєприпаси в Україну.
10:50
США: Fox News виплатить $787 млн за брехню про президентські вибори 2020 року
Американський консервативний телеканал Fox News виплатить понад $787 млн компанії Dominion Voting Systems у резонансній справі про наклеп, яка стосується висвітлення президентських виборів 2020 року.
10:34
Україна проситиме про термінову допомогу з ППО на "Рамштайні" 21 квітня – FT
На зустрічі західних союзників у форматі "Рамштайн" цього тижня Україна проситиме про термінове постачання зенітно-ракетних комплексів, побоюючись, що їх гостра нестача може дозволити Росії розпочати широкомасштабні бомбардування.
10:17
Літак Austrian Airlines був змушений повернутися до Відня через несправність п'яти туалетів
Літак компанії Austrian Airlines був змушений повернутися в аеропорт вильоту через дві години після початку рейсу після того, як п'ять з восьми його туалетів вийшли з ладу.
10:09
Єврокомісія навесні прозвітує країнам ЄС про виконання Грузією критеріїв для отримання статусу кандидата
Навесні Європейська комісія прозвітує перед Радою ЄС в усній формі щодо виконання Грузією 12 пріоритетів на шляху до отримання статусу кандидата на вступ.
09:59
Єврокомісія запропонувала створити "Європейський кіберщит" вартістю 1,1 млрд євро
Європейська комісія оголосила про план протидії зростаючим загрозам для кібербезпеки вартістю 1,1 мільярда євро, підкресливши все більше занепокоєння з приводу серії гучних хакерських атак.
09:47
Байден продовжив заборону на захід до портів США пов'язаних з РФ суден
Президент США Джо Байден повідомив Конгресу США про продовження на рік дії постанови, яка забороняє пов'язаним з Росією суднам заходити в американські порти.
09:17
Британська розвідка: систематичні інформаційні операції є частиною війни Росії
Від початку повномасштабного вторгнення в Україну російська держава систематично використовує інформаційні операції як основний елемент своєї стратегії у війні.
09:09
Латвія знову передає Україні конфісковані у п'яних водіїв автомобілі
Уряд Латвії ухвалив чергове рішення безоплатно передати Україні вісім автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв.
08:53
Генсек НАТО: ядерні погрози РФ нас не залякають, підтримка України продовжиться
Західні союзники не відмовляться від підтримки України у війні проти РФ попри погрози Кремля застосувати ядерну зброю.
08:52
Єврокомісія відреагувала на угоду України та Польщі щодо українського зерна
Європейська комісія привітала угоду між Польщею та Україною щодо транзиту українського зерна, однак підкреслила, що не змінила свою позицію про неприйнятність односторонніх дій Варшави.
Аналітика короткоЧому Швейцарія продає зброю, але не Україні
08:28
Британія: російські хакери загрожують критичній інфраструктурі, потрібно діяти негайно
Хакери, які підтримують Росію, прагнуть порушити чи знищити критично важливу інфраструктуру Великої Британії.
08:03
ЗМІ країн Північної Європи розкрили секретні операції РФ у водах довкола своїх держав
Російські військові та цивільні "кораблі-привиди" пересуваються в Балтійському та Північному морях та збирають дані для диверсій проти вітрових електростанцій, газопроводів і кабелів зв’язку.
07:32
ЄС, Сербія і Косово зробили крок для виконання угоди про нормалізацію відносин
Європейський Союз, Сербія та Косово створили Спільний моніторинговий комітет, щоб відстежувати виконання запропонованої ЄС Охридської угоди про нормалізацію відносин.
07:08
МЗС викликає посла у Білорусі через зустріч Лукашенка з Пушиліним
МЗС України вирішило викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима для консультацій через зустріч самопроголошеного президента Александра Лукашенка з ватажком донецьких окупантів Денисом Пушиліним.
Відео"Башти Кремля" б'ються за вплив на Молдову: пояснюємо