20 січня 2023

Статті
Словаччина готується до виборів: чи вдасться зупинити реванш проросійських сил
Перемога проросійської опозиції вже не видається неминучою, проте і для проєвропейських сил ситуація виглядає не дуже добре.
Екватор Байдена: як успіхи та провали впливають на шанси президента США переобратися
Рівно два роки тому, 20 січня 2021 року, Джо Байден вступив на президентську посаду. З якими результатами він перетнув свій "екватор"?
Новини
23:31
відеоБіля кордону Німеччини з Австрією зупинили охоплений полум’ям "потяг-привид"
У німецькій федеральній землі Баварія залізничники й пожежники зупинили потяг, який під час гасіння пожежі раптом сам рушив із місця в бік Австрії.
23:14
фотоСША передали ООН докази того, що Північна Корея допомагає Росії зброєю
Сполучені Штати передали до Комітету Ради Безпеки ООН з питань санкцій проти Північної Кореї докази постачань Пхеньяном зброї російській приватній військовій компанії "Вагнера", яка використовує її у війні в Україні.
22:59
В Україні загинув колишній "морський котик" зі США
Американські військово-морські сили й державний департамент США у п’ятницю підтвердили загибель колишнього члена військового підрозділу спеціального призначення (SEAL) Деніела Свіфта.
22:39
Росіянин і британець допомагали Вексельбергу приховати супер’яхту від санкцій – Мін’юст США
Прокуратура США в п'ятницю оголосила обвинувачення 51-річному Владиславу Осипову – громадянину Росії та Швейцарії – та 52-річному британцю Річарду Мастерсу через допомогу в ухилянні від санкцій російському олігарху Віктору Вексельбергу.
22:11
Прем'єра Британії оштрафували за непристебнутий ремінь в авто
Поліція англійського графства Ланкашир виписала штраф британському прем'єр-міністру Ріші Сунаку за те, що він їхав на задньому сидінні автомобіля без пристебнутого паска безпеки під час зйомок відео для Instagram.
21:52
Резніков поговорив з міністром оборони Німеччини про Leopard 2: "Далі буде"
Міністри оборони України й Німеччини – Олексій Резніков і Борис Пісторіус – провели переговори щодо, серед іншого, постачання танків Leopard 2 на полях зустрічі Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").
21:33
Болгарія йде до п'ятих дострокових виборів за два роки
Лідерка Болгарської соціалістичної партії Корнелія Нінова в п'ятницю оголосила, що їй не вдалось сформувати уряд, що означає розпуск парламенту й проведення дочасних виборів – уже п’ятих за два роки в країні.
21:14
Новий пакет санкцій ЄС проти Росії буде готовий до річниці повномасштабного вторгнення – ЗМІ
Країни Європейського Союзу працюють над десятим пакетом санкцій проти Росії, який, як планується, набуде чинності в лютому – до річниці російського повномасштабного вторгнення в Україну.
ДайджестНідерланди готують F-16 для України, “Рамштайн” без танків, зближення РФ та Грузії: новини дня
20:59
Нідерланди нададуть Україні дві пускові установки Patriot
20:55
Президентка Молдови: ведемо "серйозні дискусії" щодо можливого членства в НАТО
За словами молдовської президентки Маї Санду, в уряді на тлі повномасштабної війни в Україні обговорюють можливість відійти від нейтрального статусу та вступити до "більшого альянсу".
20:36
У США оцінили приблизні втрати Росії в Україні – "значно більше" 100 тисяч
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі заявив, що Росія зазнала у війні з Україною величезних втрат, які він оцінив у число, значно більше за 100 тисяч.
20:26
США планують наступного тижня запровадити нові санкції проти ПВК "Вагнер"
Міністерство фінансів США визначить "Вагнер" як транснаціональну злочинну організацію.
20:14
У Польщі розслідують, як троє дайверів, що "шукали бурштин", опинились біля нафтового терміналу
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив, що спецслужби країни підготують звіт щодо ситуації, в якій трьох водолазів було врятовано з Балтійського моря поблизу ключового нафтового терміналу у Гданську.
20:06
відео"Звільніть леопардів!": у Берліні сотні людей вимагають надати танки Україні
У столиці Німеччини проходить акція протесту проти небажання уряду Олафа Шольца передати Україні танки Leopard 2.
Аналітика короткоЯкі ризики для України несуть дострокові вибори в Словаччині
19:54
США радять Україні відкласти запланований контрнаступ – Білий дім
Високопосадовці США радять Україні зачекати з початком масштабного наступу на російські сили, доки вона не отримає останню партію американської зброї, а її війська не пройдуть відповідне навчання.
19:44
Португалія надасть Україні 14 бронетранспортерів, боєприпаси і медичне обладнання
У міністерстві додали, що Португалії від початку російського вторгнення відправила в Україну 532 тонни військової техніки, летальної та нелетальної.
19:42
відеоВ Україні почали роботу нові посли Австрії, Кіпру та Фінляндії
Президент Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в нових послів Австрії, Кіпру та Фінляндії, привітавши їх із початком дипломатичної місії в Україні.
19:28
У Берліні розслідують діяльність представництва російської державної організації
Прокуратура Берліна розпочала розслідування щодо "Русского дома" – представництва російської державної організації "Россотрудничество" в столиці Німеччини на предмет того, чи порушила її діяльність законодавство про зовнішню торгівлю.
19:21
Глава МЗС Польщі: ціна зволікання з танками - пролита українська кров
Міністр закордонних справ Польщі Збігнев Рау розкритикував зволікання Німеччини із поставками танків Україні.
19:04
В Італії шукають зниклу яхту російського олігарха – і його самого
Правоохоронці Італії оголосили в розшук російського олігарха Дмитрія Мазєпіна, чия яхта зникла з порту на Сардинії влітку 2022 року попри запроваджені санкції на тлі повномасштабної війни в Україні.
18:50
Одна з найбільших партій Іспанії закликає уряд допомогти Україні танками
Народна партія Іспанії (PP) – одна з найбільших політичних сил країни, що нині перебуває в опозиції, – звернулась до уряду із закликами надати Україні необхідну військову техніку, зокрема танки Leopard 2.
18:34
Генерал Міллі: вибити російські війська з України цього року буде дуже важко
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі заявив, що військовими засобами витіснити росіян з окупованих територій України цього року буде дуже важко.
18:29
Канада вже придбала для України систему NASAMS – міністр оборони США
За підсумками восьмого засідання Контактної групи з питань оборони України на американській військовій базі "Рамштайн" у Німеччині міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони.
18:29
Остін про танки: Ви чули міністра оборони Німеччини 
Глава Пентагону Ллойд Остін на підсумковій пресконференції щодо засідання у форматі "Рамштайн" прокоментував відсутність рішення щодо поставок танків Україні. 
18:16
Італія долучиться до ініціативи спецтрибуналу щодо агресії РФ – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після розмови з італійським візаві Антоніо Таяні заявив, що Італія долучиться до ініціативи України стосовно спецтрибуналу для розслідування злочину агресії Росії.
18:04
Мельник: Німеччина повинна припинити цей ляльковий спектакль з танками
Заступник міністра закордонних справ України та колишній посол у Німеччині Андрій Мельник вимагає від німецького уряду відмовитися від опору в Рамштайні щодо постачання танків Leopard.
18:02
Росія планувала здійснити переворот у Болгарії у 2016 році – Bellingcat
Військова розвідка Росії розробила план здійснення державного перевороту в Болгарії у 2016 році, який вдалось зірвати після превентивного арешту його учасників.
17:52
15 країн обговорили поставки Leopard, але рішення немає - Міноборони Польщі
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак після зустрічі у форматі "Рамштайн" в Німеччині підтвердив відсутність рішення щодо постачання танків Leopard Україні.
17:46
Земан помилував дружину експрем'єра Чехії, яка використала розвідку для стеження за суперницею
Президент Чехії Мілош Земан помилував дружину колишнього прем'єр-міністра Петра Нечаса до кінця завершення її випробувального терміну.
17:43
Влада Хорватії підтвердила, що яхта підсанкційного російського олігарха залишила країну
Міністр моря, транспорту й інфраструктури Хорватії Олег Буткович у п’ятницю підтвердив, що яхта Irina VU, яку пов’язують із підсанкційним російським олігархом Алішером Усмановим, змогла безперешкодно залишити хорватський порт Бетіна.
17:35
Столтенберг: Нова військова допомога дозволить Україні наступати
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який брав участь у засіданні формату "Рамштайн", привітав повідомлення про нові поставки зброї в Україну.
17:22
WP: "Росатом" міг ввозити в Росію сировину й електроніку для російської армії
Російська державна корпорація "Росатом" може бути причетною до постачання сировини й електроніки збройним силам Росії, користуючись тим, що через важливість для західного ринку досі не потрапила під санкції.
17:09
Ердоган поговорив із Зеленським
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.
17:06
До Німеччини прибув третій плавучий LNG-термінал
Третій плавучий термінал з прийому зрідженого природного газу прибув у п'ятницю на північ Німеччини, щоб допомогти зміцнити енергопостачання країни.
16:51
У Швеції пройдуть антитурецькі демонстрації на тлі вступу до НАТО
У Швеції в суботу відбудуться акції протесту, які можуть ускладнити її зусилля переконати Туреччину схвалити вступ в НАТО.
16:39
Макрон запропонував майже на третину збільшити військові витрати на 2024-2030 роки
Бюджет на цей період становитиме 413 мільярдів євро, порівняно з 295 мільярдами євро у 2019-2025 роках.
16:20
Естонія: Німеччина не стане перешкодою для поставки танків іншими країнами 
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що він більш ніж упевнений у тому, що Німеччина не зупинить відправку танків Leopard в Україну "ні сьогодні, ні в найближчі дні".
Аналітика короткоЧи є шанси в Байдена переобратися на другий термін на тлі його досягнень і провалів
15:59
Словаччина і Чехія хочуть передати Україні отримані від Німеччини танки Leopard 2 - ЗМІ
Словаччина та Чехія підтримали ідею постачання в Україну важких основних бойових танків Leopard 2 німецького виробництва.
15:54
Берлін анонсував весняний пакет військової допомоги Україні на 1 млрд євро
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував весняний пакет військової допомоги Україні на суму понад 1 млрд євро.
15:48
Генсек НАТО: потрібно зосередитися на боєприпасах для вже поставленого Україні озброєння
Країни, які підтримують Україну, повинні зосередитись не лише на наданні Києву нових озброєнь, але й на боєприпасах для старих систем і допомозі в їх обслуговуванні.
15:29
На "Рамштайні" не домовилися про танки, Берлін доручив перевірити запаси Leopard
За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, західні союзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі "Рамштайн", але він доручив підготуватися до "дня, який, можливо, настане".
15:24
Боррель: низка європейських країн готові відправити танки в Україну
Він сподівається, що рішення про їх надання буде прийнято на сьогоднішній зустрічі міністрів оборони в Німеччині.
15:03
Німецька розвідка стурбована тризначними втратами України у боях за Бахмут - Spiegel
Німецька Федеральна служба розвідки (BND) стурбована високими втратами української армії в боях за місто Бахмут.
14:49
У Польщі заявили, що шоковані нерішучістю Німеччини щодо постачання танків
Уряд Польщі шокований очевидним небажанням Німеччини дозволити відправку танків Leopard в Україну.
14:39
Президентка Грузії проти відновлення авіасполучення з Росією
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступила проти відновлення прямого авіасполучення з Росією.
14:19
У Шольца заперечили, що постачання танків Leopard залежать від постачань Abrams
У німецькому уряді заявили, що ніколи не було прив'язки постачання Україні танків Leopard до постачання танків Abrams Сполученими Штатами.
14:17
Кулеба закликав Норвегію вступити у "танкову коаліцію"
Глава МЗС України Дмитро Кулеба у розмові з норвезькою колегою Аннікен Гуйтфельдт закликав Осло приєднатись до "танкової коаліції" держав-партнерів України.
13:59
Трампа і його адвокатів оштрафували на майже $1 млн за позов проти Клінтон
Федеральний суддя зобов’язав колишнього президента США Дональда Трампа та його адвокатів виплатити понад 937 тисяч доларів штрафу за подання необґрунтованого позову проти колишнього держсекретаря Гілларі Клінтон.
13:53
оновлено“Обмін реверансами” між політиками РФ та правлячою партією Грузії спровокував скандал
Заяви скандального депутата Держдуми РФ Сєргєя Гаврілова, які похвалили грузинську владу за непідтримку України, і реакція на них лідера правлячої партії спровокували обурення грузинської опозиції та офіційного Києва.
13:50
Британія долучилась до групи країн, які домагатимуться притягнення до відповідальності керівництва РФ
Британія пообіцяла відігравати провідну роль у ключовій групі партнерів-однодумців, які домагатимуться притягнення Росії до кримінальної відповідальності за незаконне вторгнення в Україну.
13:37
Турецька опозиція оголосить кандидата, що кине виклик Ердогану, в лютому
Шестипартійний опозиційний альянс Туреччини оголосить в лютому свого кандидата в президенти, який кине виклик 20-річному правлінню президента Реджепа Таїпа Ердогана на виборах у травні.
13:14
Швейцарія не проти віддати заморожені активи РФ Україні, але може знадобитись референдум
Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що його країна підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів і використання їх для відновлення України, але банки категорично проти такої пропозиції.
13:03
У Німеччині припинила діяльність компанія, що мала працювати для "Північного потоку-2"
У Німеччині припинили діяльність компанії, яка мала працювати для "Північного потоку-2". 
13:01
фотоБалкани потерпають від повеней, у Сербії загинув чоловік
Повені на Балканах призвели до закриття шкіл, ускладнили рух транспорту і затопили будинки і сільськогосподарські угіддя.
12:39
Остін: У Росії значні бойові втрати і вичерпуються боєприпаси
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у п’ятницю на зустрічі у форматі "Рамштайн" в Німеччині, що у Росії вичерпуються боєприпаси і вона зазнала значних бойових втрат.
12:19
Глава Пентагону відкрив засідання "Рамштайну": РФ перегруповується, зволікати не час
Міністр оборони США Ллойд Остін у п’ятницю відкрив чергове засідання союзників у форматі "Рамштайн", закликавши їх до більшої допомоги України. 
12:16
Зеленський звернувся до учасників "Рамштайну", закликав надати F-16
Президент Володимир Зеленський у віртуальному зверненні до учасників Контактної групи з питань оборони України, яка розпочалася на американській авіабазі "Рамштайн" у Німеччині, закликав партнерів прискоритись із наданням Україні озброєнь.
12:08
Нідерланди потенційно готові обговорити надання Україні F-16
В уряді Нідерландів потенційно готові обговорити надання Україні винищувачів F16, якщо Київ озвучить таке прохання.
11:46
Міністерка розвитку Німеччини відвідала Одесу, пообіцяла ще 52 млн євро допомоги Україні
Міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце пообіцяла виділити додаткові 52 мільйони євро на відновлення України в умовах триваючих російських атак на інфраструктуру.
11:25
Leopard 2 не увійшли до рекордного пакета допомоги від Фінляндії, вирішуватимуть окремо - Міноборони
Танки Leopard 2 не увійшли до найбільшого пакета допомоги Фінляндії для України, рішення щодо них будуть ухвалювати окремо.
11:24
Німеччина виділить 7 млн євро на підтримку українських біженців у Молдові
Німеччина збільшує свою підтримку для прийому українських біженців у сусідній республіці Молдова.
11:09
Швеція та Фінляндія підписують домовленість, що посприяє підтримці України зброєю
Швеція та Фінляндія підписують двосторонній меморандум про взаєморозуміння, завдяки якому Фінляндія зможе передати Україні свій рекордний пакет військової допомоги на понад 400 млн євро.
10:42
У німецькій опозиції розраховують, що Шольц принаймні схвалить поставки танків іншими країнами
Зовнішньополітичний діяч опозиційного Християнсько-демократичного союзу Родеріх Кізеветтер припускає, що Німеччина дозволить поставити Києву танки Leopard сусіднім країнам, які хочуть це зробтити.
10:22
У Грузії колишній військовий вбив п’ятьох людей і застрелився
У ніч на 20 січня озброєний чоловік відкрив вогонь по людях із балкона житлового будинку в місті Сагареджо на сході Грузії за 50 км від Тбілісі.
10:07
У Польщі готові до нестандартних дій, якщо Німеччина не надасть Україні танки
Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив, що Варшава може піти на "нестандартні дії", якщо Німеччина і далі опиратиметься поставкам танків в Україну.
10:06
Фінляндія анонсувала найбільший пакет допомоги для України з важким озброєнням
Фінляндія анонсувала 12-й пакет військової допомоги для України, який в рази більший за усі попередні.
09:33
Штайнмаєр заступився за обережний підхід Шольца до постачання зброї Україні
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає правильним обережний підхід уряду до поставок важкого озброєння в Україну.
09:24
Франція та Іспанія підписали велику угоду про співпрацю - третю такого масштабу для Парижа
Франція та Іспанія підписали велику угоду про двосторонню співпрацю, що стала третьою для Парижа угодою подібних масштабів.
08:57
Британська розвідка відзначила все більшу легітимізацію ПВК "Вагнер", яка стала ключовою у війні
Британська розвідка стверджує, що приватна військова компанія "Вагнер" має у підпорядкуванні до 50 тисяч бойовиків, задіяних у війні в Україні, і таким чином вона стала ключовим компонентом військової кампанії РФ.
08:31
Прем’єру Британії довелось виправдовуватися за непристебнутий пасок безпеки
Прем’єру Британії Ріші Сунаку довелося давати пояснення після того, як він зняв відеоролик в авто з непристебнутим паском безпеки.
08:29
Прем’єрку Фінляндії розглядають як топ-кандидата на пост глави Єврокомісії – ЗМІ
У фінських ЗМІ поширюються чутки, що група соціал-демократів в Європейському парламенті хоче, щоб прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін була їхнім провідним кандидатом на виборах до Європарламенту 2024 року.
07:53
У США оприлюднили план стратегічного нагляду за допомогою для України
Офіси генеральних інспекторів Пентагону США, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку оприлюднили Спільний стратегічний план нагляду на 2023 фінансовий рік щодо допомоги, яка надається Україні.
07:22
Директор ЦРУ минулого тижня приїздив до Києва та розповів про плани Кремля - ЗМІ
Керівник Центрального розвідувального агентства США Білл Бьорнс минулого тижня приїздив до Києва для того, щоб розповісти президенту України Володимиру Зеленському, які дії Росії США передбачають навесні на основі своїх даних. 
00:59
США виділяють Україні військової допомоги на $2,5 млрд
Міністерство оборони США в четвер увечері підтвердило виділення Україні чергового пакета військової допомоги в розмірі 2,5 мільярда доларів.