23 січня 2023

Статті
Електоральна мобілізація: чи підуть на вибори українці, які знайшли притулок за кордоном
Українці за кордоном зараз більше прагнуть брати участь у виборах порівняно з активністю на парламентських виборах 2019 року.
Тиха гавань: чому Швейцарія зволікає із кроками для конфіскації російських активів
Швейцарія, знаменита своєю банківською системою, не в захваті від використання приватної власності з політичною метою.
Інтерв'ю
Посол у Євросоюзі: Вступити до ЄС у цьому десятиріччі – це реальна мета для України
Всеволод Ченцов: "Члени ЄС чи не вперше підготували інструмент, щоб ухвалювати рішення, навіть якщо Угорщина вирішить йти до кінця і його ветувати".
Новини
23:36
фотоВ Італії арештували чоловіка, який віддав власний паспорт босу сицилійської мафії
Поліція Італії в понеділок арештувала Андреа Бонафеде – чоловіка, який, як стверджується, протягом багатьох років допомагав переховуватись від правосуддя босу сицилійської мафії Маттео Месіні Денаро, дозволивши користуватись власними документами на посвідчення особи.
23:15
У Північній Македонії хочуть заборонити в’їзд кільком болгарам через "зв’язки з РФ"
Президент Північної Македонії Стево Пендаровський у понеділок запропонував оголосити персоною нон грата депутата Європарламенту від Болгарії Ангела Джамбазьки та ще кількох болгар – це відбувається на тлі погіршення відносин між країнами.
22:45
Кулеба анонсував зустріч країн для просування ідеї спецтрибуналу щодо злочинів РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував проведення наступного тижня зустрічі групи країн для просування ідеї про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України.
22:31
Швеція надасть Україні обладнання для ремонту енергетичної інфраструктури
Уряд Швеції дозволив компанії Svenska Kraftnät безоплатно передати Україні матеріали, які можуть бути використані для відновлення енергопостачання.
22:12
У ЄС перевірять фінансування Єврокомісією країн із порушенням верховенства права
Європейська палата аудиторів (ЄПА) розпочинає перевірку того, наскільки ефективно Європейська комісія захищає фінансові інтереси блоку від порушень верховенства права в державах-членах.
21:51
США й Британія спільно з ЄС запровадили санкції проти іранських силовиків
Сполучені Штати й Велика Британія в понеділок спільно з країнами Європейського Союзу оголосили про запровадження додаткових санкцій проти Ірану у зв’язку з порушенням там прав людини під час тривалих антиурядових протестів.
21:30
Вісім європейських країн приєднались до продовження санкцій ЄС через агресію Росії
Окрім членів Європейського Союзу, ще вісім країн Європи приєднались до рішення блоку про персональні санкції проти осіб у зв’язку з воєнною агресією Росії проти України, які були продовжені у вересні 2022 року.
21:10
"Катаргейт": ключовий фігурант, який пішов на угоду зі слідством, підтвердив факти корупції в ЄП
Колишній депутат Європейського парламенту від Італії П'єр Антоніо Панцері почав давати бельгійським правоохоронцям свідчення у справі про корупцію в євроінституції з боку деяких країн Близького Сходу.
ДайджестЕстонія віддає усі гаубиці, подолання вето Орбана, рекордна підтримка вступу в НАТО: новини дня
20:53
У Латвії побоюються відновлення військового потенціалу РФ протягом п'яти років
Міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце в понеділок заявила, що наразі прямої військової загрози біля кордонів з боку Росії немає, але в найближчі п'ять років Москва може вкотре наростити військовий потенціал і сконцентрувати свої збройні сили.
20:44
Пентагон: перші БМП Bradley надійдуть в Україну в найближчі тижні
Перші бойові машини піхоти Bradley мають прибути в Україну у "відносно близькому майбутньому". 
20:40
ЄСПЛ не побачив нічого неприйнятного в дитячій книзі, де описуються одностатеві шлюби
Європейський суд з прав людини задовольнив позов письменниці Нерінги Дангвіде проти уряду Литви, який позначив дитячу книгу з описом одностатевих шлюбів як таку, що є шкідливою для неповнолітніх.
20:26
Австрія зберігає вето на вступ Болгарії і Румунії у Шенген
Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив у понеділок, що виступає проти розширення Шенгенської зони через занепокоєння його країни щодо нелегальної міграції.
20:12
У Польщі пояснили, чому досі не надіслали Німеччині заявку про постачання Leopard Україні
Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив, що Варшава надішле Берліну офіційний запит про постачання танків Leopard 2 Україні після того, як буде сформована відповідна коаліція держав.
19:58
Кулеба: ми "на фінальній стадії" в питанні отримання Leopard 2
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Україна залишилась за "пів кроку" в питанні отримання німецьких танків Leopard 2, передання яких було однією з головних вимог Києва в контексті військової допомоги.
19:51
Фінляндія поки не входить до танкової коаліції - глава МЗС
Фінляндія ще не визначила свою позицію щодо того, чи приєднається вона в той чи інший спосіб до коаліції, яка планує доставити танки Leopard Україні.
19:39
фотоУ Словенії – затори й екстрені відключення електроенергії через хуртовину
Снігова буря з сильним вітром призвела до заторів на головній автомагістралі та інших дорогах Словенії, а також знеструмлення деяких районів країни.
19:26
Латвія вимагає у посла Росії покинути країну до 24 лютого 
"Посол Росії повинен залишити Латвію до 24 лютого 2023 року. Так само посол Латвійської Республіки в Росії залишає Росію до 24 лютого"
19:20
Катастрофа порома "Естонія": слідчі з трьох країн відкидають версію про вибух на судні
Аварія порома "Естонія" у 1994 році, в результаті якої загинули майже 900 людей, була спричинена, найімовірніше, занедбаним станом судна – версії про можливий підрив порома чи його зіткнення з іншим судом не підкріплені достатніми доказами.
18:57
Німеччина почала розгортання ЗРК Patriot у Польщі
Німеччина в понеділок відправила в Польщу перші два з трьох зенітно-ракетних комплексів Patriot, які будуть розгорнуті поблизу українського кордону як реакція на інцидент із падінням ракети в селі Пшеводув.
короткоПосол України в ЄС про розпад Росії, санкції та військову допомогу
18:49
Ердоган: без поваги до Туреччини Швеції не бачити підтримки вступу в НАТО
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок попередив Швецію, що їй не варто сподіватися на підтримку Туреччини для вступу в НАТО після спалення Корану біля посольства Анкари в Стокгольмі.
18:42
У Литві евакуйовували всі аеропорти через "мінування", бомбу не знайшли
У Литві в понеділок були евакуйовані пасажири й працівники всіх трьох країни у Вільнюсі, Каунасі й Паланзі через електронного листа, в якому повідомлялось про "бомбу в аеропорту".
18:27
Данія передала Миколаївщині 11 тонн обладнання для водопостачання й опалення
Данія на прохання влади Миколаївської області передала близько 11 тонн обладнання для налагодження водопостачання й опалення в умовах, коли російські удари частково зруйнували енергосистему.
18:18
Ексвисокопосадовця ФБР затримали за зв'язки з російським олігархом Дерипаскою
У Нью-Йорку затримало колишнього високопоставленого співробітника ФБР у за його зв'язки з російським олігархом Олегом Дерипаскою.
18:09
ЄС планує провести в Туреччині саміт про війну в Україні перед річницею вторгнення
Голова представництва Європейського Союзу в Туреччині Ніколаус Майєр-Ландрут у понеділок оголосив, що 22 лютого в Стамбулі відбудеться великий саміт з нагоди річниці активної фази російсько-української війни.
17:58
У Німеччині висунули звинувачення підозрюваним у підготовці викрадення глави МОЗ
Федеральна прокуратура Німеччини висунула звинувачення проти підозрюваної терористичної групи, яка планувала повалення федерального уряду і викрадення міністра охорони здоров'я Карла Лаутербаха.
17:56
У Косові – стрілянина, повідомляють про пораненого серба
На трасі Косовська Митровиця-Лепосави на півночі частково визнаного Косова в понеділок сталась стрілянина за участі співробітників спеціального підрозділу поліції Косова ROSU, в результаті якої було поранено одного серба.
17:45
Молдова проведе військові навчання на всіх полігонах країни
На всіх полігонах Національної армії в Молдові з 24 січня до 4 лютого пройдуть тактичні навчання, у яких візьме участь понад 400 військових. 
17:35
Новий спікер Палати представників США готує візит на Тайвань – ЗМІ
Нещодавно призначений спікер Палати представників США республіканець Кевін Маккарті планує до кінця року здійснити візит на Тайвань – острів, який проголошує себе незалежною державою і який Китай вважає своєю територією.
17:29
Понад 630 тисяч українців торік легально проживали в Чехії
Наприкінці минулого року поліція Чехії зареєструвала 636 282 українці, які легально проживали у країні.
17:23
У Латвії судитимуть військових, які за 10 років вкрали з армійських складів майно на 340 тис. євро
До суду направлено об'ємну справу у справі про розкрадання майна з військових складів Національних збройних сил Латвії на суму майже 340 тисяч євро.
17:18
Нідерланди перекидають до Польщі вісім винищувачів F-35 у межах зусиль НАТО
Вісім винищувачів королівських військово-повітряних сил Нідерландів F-35 наприкінці цього тижня вирушать до Польщі для захисту повітряного простору НАТО, підтвердили в понеділок у міністерстві оборони країни.
17:05
ЄС схвалив 500 млн євро військової допомоги для України і 45 млн для тренувальної місії - ЗМІ
Європейський Союз у понеділок схвалив сьомий транш в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який спрямовується на військову допомогу Україні.
16:49
Угорщина не підтримає санкції проти російської атомної енергетики
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не може підтримати будь-які санкції ЄС, спрямовані проти атомної енергетики Росії.
16:43
Трьох українок обрали до керівних органів ПАРЄ
У 2023 році відразу три представниці України обійняли посади у Парламентській асамблеї Ради Європи, які дають критичний вплив на розробку та ухвалення ключових рішень ПАРЄ.
16:40
Ризик депортації ексвагнерівця з Норвегії дорівнює нулю - адвокат
Адвокат затриманого у Норвегії екскомандира "ПВК" Вагнер Андрєя Медведєва відкинув припущення про те, що росіянина можуть депортувати до Росії.
16:27
Сійярто: "атаки на угорську меншину" здатні ускладнити подальшу підтримку України
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що Будапешт не заважатиме імплементації рішення ЄС про нову військову допомогу Україні, але зазначив, що "антиугорські дії Києва" здатні ускладнити подальшу підтримку України.
16:18
ЄС ввів новий раунд санкцій за придушення протестів у Ірані
ЄС у понеділок запровадив санкції проти десятків іранських чиновників, включаючи міністра, регіональних губернаторів і депутатів
15:57
Туреччина готує позови у зв'язку зі спаленням Корану у Стокгольмі
Управління у справах релігії Туреччини за допомогою своїх представництв у 120 країнах світу має намір подати позови у зв'язку з інцидентом зі спаленням Корану.
15:51
Кулеба озвучив міністрам ЄС очікування Києва від нового пакета санкцій
До десятого санкційного пакета ЄС проти Росії мають увійти потужні санкції проти російської індустрії ракет і безпілотників
15:50
В уряді Польщі обурені заявами ексглави МЗС Сікорського про "поділ України"
Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький закликав опозицію відмежуватися від слів колишнього міністра закордонних справ Радослава Сікорського про нібито думки польської влади про "поділ України" у перші дні вторгнення РФ.
15:23
Євросоюз створив цивільну місію для Вірменії на два роки
Рада ЄС у понеділок ухвалила рішення про заснування цивільної місії Європейського Союзу у Вірменії (EUMA) в рамках Спільної політики безпеки і оборони.
15:22
Глава МЗС Литви непрямо звинуватив Шольца у страху перед поразкою РФ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс опосередковано звинуватив канцлера Німеччини Олафа Шольца в тому, що він боїться поставити Росію на межу поразки в Україні.
15:03
Вступ України до НАТО підтримують рекордні 86% українців
Підтримка вступу до НАТО за останні місяці знову зросла і є найвищою за історію: на референдумі цю ініціативу підтримали б 86% українців.
14:49
Поліція Норвегії затримала екскомандира "Вагнера", який попросив про притулок
Поліція Норвегії затримала колишнього командира ПВК "Вагнер" Андрея Медведєва, який нещодавно втік до скандинавської країни та попросив про політичний притулок. 
14:49
Угорщина відмовилась від блокування 500 млн євро військової допомоги ЄС для України – ЗМІ
Угорщина вирішила не блокувати рішення ЄС про надання Україні сьомого траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який спрямовується на військову допомогу.
14:28
Латвія на знак солідарності з Естонією знижує рівень дипвідносин з РФ
Глава МЗС Латвії оголосив про пониження дипвідносин з РФ після рішення Москви вислати посла Естонії.
14:18
Посол України про конфіскацію російських активів: дискусія вже почалася, зараз це питання інструментів
Посол України у ЄС Всеволод Ченцов розповів, що загалом серед країн Євросоюзу вже є політична воля конфіскувати російські активи і передати їх як репарації Україні, і зараз почали обговорювати інструменти, як саме це зробити.
14:18
Литва назвала ознакою відчаю рішення РФ вислати посла Естонії
МЗС Литви назвало рішення Росії вислати посла Естонії безпідставним і невиправданим.
14:06
Вибори президента Чехії: проросійський кандидат програє у другому турі
Другий тур виборів президента Чехії з великим відривом виграє колишній голова військового комітету НАТО, генерал Петр Павел.
13:58
Український кандидат розгромно програв вибори президента ПАРЄ
Народний депутат Олександр Мережко, який представляє фракцію "Слуга Народу", отримав лише 44 голоси депутатів ПАРЄ на виборах президента Асамблеї
13:47
До 2025 року Італія може повністю відмовитися від російського газу
Італія може 2025 року повністю відмовитися від російського газу завдяки поставкам з Алжиру.
13:40
Естонія закличе країни ЄС дотримуватись паритету в кількості дипломатів з РФ
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що закличе країни-члени ЄС дотримуватися принципу паритетності в дипломатичних відносинах із Росією, згідно з яким кількість дипломатів в обох країнах має бути однаковою.
13:39
NYT: "вибухові" подарунки для посадовців в Іспанії могли розсилати за вказівкою ГРУ
У США вважають, що пакунки з вибухівкою, які у листопаді-грудні отримало посольство України в Іспанії, кілька посадовців та установ, скоріш за все були надіслані російським угрупованням за вказівкою кураторів з ГРУ. 
13:18
Німецький уряд ще не отримував запитів інших країн про передачу Україні танків
У німецькому уряді заявили, що поки не отримували запитів європейських країн про передачу Україні танків Leopard німецького виробництва.
12:58
У Норвегії обговорять можливу передачу Україні танків Leopard – ЗМІ
У Норвегії обговорять можливу передачу Україні танків Leopard – ЗМІ
12:54
Посол України розповів, як бачить майбутнє українців з тимчасовим захистом у ЄС
Посол України у Євросоюзі Всеволод Ченцов зазначив, що після завершення війни доведеться шукати збалансоване рішення щодо майбутнього українців, які зараз переїхали до ЄС і оформили тимчасовий захист. 
12:41
Болгарія відкликала посла у Північній Македонії, заявивши про ескалацію злочинів на ґрунті ненависті
Болгарія викликала свого посла в Республіці Північна Македонія Ангела Ангелова для консультацій.
12:28
Глава МЗС Чехії відповів на скандальну заяву кандидата в президенти про захист союзників у НАТО
Міністр закордонних справ Чехії відреагував на заяву кандидата у президенти Андрея Бабіша про те, що він не хоче відправляти чеських вояків допомагати Польщі або балтійським державам у разі нападу Росії. 
12:12
Міністр оборони Естонії: дії РФ вказують на підготовку великого наступу
За словами міністра оборони Естонії Ханно Певкура, західна допомога Україні зараз винятково важлива, тому що останні кроки Росії вказують на її підготовку до великого наступу в найближчі місяці.
12:11
Росія висилає посла Естонії і відкликає свого посла у Таллінні
Росія зобов’язала посла Естонії Маргуса Лайдре виїхати з країни до 7 лютого, а також відкликає свого посла у Таллінні.
12:04
Президент Євроради закликав використати конфісковані активи РФ для відновлення України
Мішель заявив, що хоче вивчити ідею активного управління замороженими активами російського центрального банку з метою отримання прибутку, який потім можна було б спрямувати на відновлення країни.
Аналітика короткоЯк Швейцарія намагається уникнути конфіскації російських активів
11:45
Посол України у ЄС назвав можливі строки вступу України
Посол України у ЄС Всеволод Ченцов вважає, що Україна має цілком реальні шанси стати членом Європейського Союзу вже у цьому десятилітті. 
11:34
Польща попросить у Німеччини дозвіл передати Leopard, але надасть танки в будь-якому разі - прем'єр
Моравецький заявив, що формальний запит на отримання згоди, який буде надісланий до Берліна, є "другорядним" питанням.
11:04
Естонія в рамках рекордного пакета допомоги віддає Україні усі свої гаубиці 155 мм
Естонія у рамках анонсованого минулого тижня рекордного пакета військової допомоги для України передає їй усі наявні гаубиці калібру 155 мм.
11:03
Посол України розповів про перспективи санкцій проти "Росатому"
Україна з частиною партнерів просуває у ЄС ідею санкції проти російського "Росатому" як компанії, яка де-факто бере участь в агресії, та сподівається для початку добитися персональних санкцій проти окремих посадовців. 
10:59
В ПАРЄ домовилися ухвалити рішення про юридичні наслідки агресії РФ
Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи узгодило проведення термінових дебатів про "Юридичні аспекти агресії РФ проти України та аспекти, що пов’язані з правами людини".
10:58
Глава МЗС Латвії: немає жодних вагомих аргументів, чому Україні не можна надати танки
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що на сьогодні не існує жодних аргументів проти надання Україні танків.
10:29
Посол України про нове вето Угорщини: у ЄС є червоні лінії, які не можна переходити
Посол України при ЄС Всеволод Ченцов вважає, що Угорщина не зможе необмежено шантажувати увесь Євросоюз своїм право вето у спільних рішеннях - зокрема тих, що стосуються України.
10:29
Глави МЗС країн ЄС обговорять новий транш військової допомоги Україні - Боррель
Міністри закордонних справ країн Європейського союзу на зустрічі у Брюсселі в понеділок обговорять додаткову військову підтримку України.
10:09
Мельник нагадав Берліну: Україна звернулася щодо танків Leopard через тиждень після початку війни
Заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник закликав Німеччину прискорити процес надання танків, нагадавши, що Київ звернувся з цим проханням майже рік тому.
09:28
Британська розвідка розповіла, як сприймають "наведення порядку" в армії з приходом Герасимова
Британська розвідка припускає, що з приходом до командування генерала Валєрія Гєрасімова той у першу чергу вирішив наводити лад з рутинною дисципліною у війську і це викликає нарікання.
09:18
Глава Збройних сил Норвегії: 180 тисяч росіян загинули або були поранені в Україні
Крістофферсен не сказав, звідки у нього дані і зазначив, що він робить багато застережень, коли оцінює цифри втрат.
08:56
Топкандидат у президенти: Чехія не надсилатиме солдатів у Балтію і Польщу у разі нападу РФ
Андрей Бабіш, який змагатиметься у другому турі за посаду президента Чехії,  заявив, що не відправив би чеських військових захищати Балтію і Польщу у разі нападу Росії, а згодом уточнив, що не мав на увазі ігнорування ст. 5 Північноатлантичного договору.
08:49
В Іспанії ліквідували мережу, яка експлуатувала біженців з України на незаконних тютюнових фабриках
У мережі працювали українці, які приїхали до Іспанії нелегально або як прохачі притулку після початку війни в лютому.
ВідеоВід вступу до ЄС до розвалу Росії. Інтерв’ю посла
08:03
Глава Міноборони Німеччини: скоро буде ухвалено рішення щодо танків для України
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав до терпіння в питанні ухвалення рішення про постачання танків Leopard 2 Україні.
07:42
У центрі Берліна троє російськомовних чоловіків ображали і напали на двох українок
Інцидент стався на станції метро "Александерплац".
07:23
У Словаччині визначили дату дострокових виборів
Уряду меншості Гегера в грудні було винесено вотум недовіри в парламенті.
07:08
Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard в Україну - Бербок
Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard 2 німецького виробництва в Україну.