26 червня 2023

Статті
План Вучича: як Сербія йде на загострення із Косово та торпедує мирну стратегію ЄС
Минулого тижня стало зрозуміло, що мирний план, який Євросоюз намагався нав’язати Сербії та Косово, остаточно "мертвий".
Запрошення України до НАТО потрібно самому Альянсу. Саміт у Вільнюсі – найкращий час для цього
Суспільства країн-членів Альянсу  підтримують вступ України до НАТО... Немає підстав боятися ескалації через запрошення України - Путін сам її боїться...
Новини
23:05
В Італії люди перелякались фейкового викрадення нареченого і викликали поліцію
В італійському містечку Трофарелло неподалік Турина під час парубочої вечірки друзі нареченого розіграли його, влаштувавши "викрадення" – воно виявилось настільки правдоподібним, що учасників дійства затримали правоохоронці.
22:41
Німеччина розпочне кампанію, аби запобігти смертям через теплові удари
Уряд Німеччини в понеділок анонсував, що розпочинає кампанію проти смертей від теплових хвиль, які стають дедалі частішими та інтенсивнішими через зміну клімату.
22:17
Лідери Греції й Туреччини зустрінуться на полях саміту НАТО у Вільнюсі
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, який після перемоги своєї партії на виборах у неділю знову сформував уряд, домовився з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом про двосторонню зустріч у липні.
21:57
Президентка Грузії ветувала зміни до виборчого кодексу, які збільшать вплив партії влади
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі в понеділок наклала вето на законопроєкт про зміни до виборчого кодексу, які стосуються процедури обрання голови та членів Центрвиборчкому країни.
21:36
Половина фінів не вірить, що новий уряд протримається до кінця терміну
49% громадян Фінляндії вважають, що новий правий уряд Петтері Орпо, який минулого тижня почав роботу, не протримається до кінця чотирирічного терміну.
21:15
У Польщі відкриється центр ремонту танків Abrams
Польський збройовий концерн Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) у понеділок підписав із американським General Dynamics угоду про співпрацю, в межах якої у Познані відкриється центр обслуговування танків Abrams.
ДайджестЛондон не виключає розпад РФ, нові вимоги Угорщини, рекорд німецьких друзів Путіна: новини дня
20:53
У Нідерландах змінює назву музей-тезка російського Ермітажу
Амстердамський музей Ермітаж у понеділок оголосив про перейменування на тлі схожості нинішньої назви з назвою музею в Санкт-Петербурзі.
20:44
ЄС підготував вже 24 тисячі українських військових 
Європейський Союз у рамках своєї тренувальної місії для українців (EUMAM) підготував вже 24 тисячі українських військових.
20:33
Прем’єр Молдови: Заколот Пригожина показав слабкість Росії
Прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан вважає, що придушений заколот приватної військової компанії "Вагнера" в Росії виявив слабкість Москви, а також показує все меншу ефективність втручання Кремля у країну.
20:21
Ірландія не розглядає вступ до НАТО на тлі консультацій щодо нейтралітету – прем'єр
Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар у понеділок запевнив, що консультації щодо нейтрального статусу країни, розпочаті минулого тижня й розкритиковані пацифістськими організаціями, не означають намірів вступу до Північноатлантичного Альянсу.
20:14
У Німеччині запустять радіо, на якому весь контент формуватиме штучний інтелект
Цього літа в Німеччині планують запустити нове радіо на основі штучного інтелекту, де модерацією, новинами, прогнозом погоди, музичними чартами опікуватиметься штучний інтелект.
20:00
Болгарія схвалила новий пакет військової допомоги Україні
Болгарський уряд схвалив два рішення про надання Україні нового пакета військової допомоги, його зміст традиційно не деталізується.
19:48
США передадуть Україні бронемашини в новому пакеті допомоги – Reuters
Сполучені Штати готуються оголосити у вівторок про новий пакет військової допомоги Україні на суму до 500 мільйонів доларів, до якого увійдуть наземна техніка для підтримки українського контрнаступу та засоби протиповітряної оборони.
19:41
Байден вперше публічно прокоментував заколот "вагнерівців" у Росії
Президент США Джо Байден підкреслив, що Сполучені Штати та їхні найближчі союзники не причетні до заколоту групи "Вагнера" , вперше публічно коментуючи російські події цими вихідними. 
19:35
Угорщина блокуватиме переговори про вступ України в ЄС через Грузію – ЗМІ
Через суперечки щодо прав меншин Угорщина налаштована блокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, а як умову зняття свого вето називає надання статусу кандидата на членство для Грузії.
19:20
Посольство США прокоментувало вироки у справі вбивства Гандзюк 
Посольство США в Україні відреагувало на судові вироки у справі вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк, заявивши, що вони дають надію тим, хто довго шукав справедливості.
19:10
Британія: Заколот Пригожина – безпрецедентний виклик для Путіна
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що заколот ватажка приватної військової компанії "Вагнера" Євгенія Пригожина свідчить про кризові явища в російській владі.
19:04
фотоСтолтенберг у Литві відвідав навчання військ НАТО напередодні саміту у Вільнюсі
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у понеділок під час візиту до литовського міста Пабраде зустрівся з німецькими і литовськими військовими, які разом тренуються на навчаннях Griffin Storm.
18:47
Міністр оборони Британії: Пильно стежимо за діями Росії на Запорізькій АЕС
Очільник Міністерства оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Лондон стежить за ситуацією на Запорізькій атомній електростанції, де, як говорить Україна, Росія готується здійснити теракт із витоком радіації.
18:45
Латвія припинила прийом заяв на всі типи віз від громадян РФ
Дипломатичні та консульські установи Латвії з 26 червня 2023 року припиняють прийом документів на усі типи віз від громадян Росії.
18:39
Ультраправа AfD у Німеччині має рекордну підтримку, виперджаючи партію Шольца
Німецька ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" (AfD) встановила власний рекорд з 20,5% підтримки по всій країні і стала другою найпопулярнішою партією, обійшовши соціал-демократів канцлера Олафа Шольца.
18:33
Воллес: Точність Storm Shadow в Україні була "практично безпомилковою"
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес на слуханнях у Палаті громад британського парламенту в понеділок відзначив вплив далекобійних ракет Storm Shadow на хід війни в Україні.
18:18
Литва хотіла б прийняти у себе німецьку бригаду не пізніше 2026 року
Литва хоче прийняти бригаду Збройних сил Німеччини на постійне місце дислокації не пізніше 2026 року.
18:08
ЄС поки не має стратегії на випадок непередбачуваних подій в Росії – Боррель
Європейський Союз поки що не має стратегії на випадок непередбачуваних політичних подій в Росії, але аналізує ситуацію і розглядає можливі сценарії.
18:03
Боррель: Місія ЄС із підготовки українських військових триватиме й по завершенні війни
Європейський Союз має намір продовжити свою тренувальну місію EUMAM, у межах якої держави-члени здійснюють навчання та підготовку українських військовослужбовців.
17:47
Боррель: Росія може вступати в еру політичної нестабільності 
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що останні події вихідних вказують на те, що російська держава і Путін ослаблені, а РФ може вступати в еру політичної нестабільності. 
17:46
Загроза для Швейцарії з боку російських шпигунів лише посилилась – звіт розвідки
Федеральна розвідувальна служба Швейцарії у щорічному звіті, опублікованому в понеділок, підкреслила зростання рівня загрози іноземного шпигунства, передусім – з боку Росії та Китаю через повномасштабну війну в Україні.
17:42
Німеччина виступила проти плану ЄС щодо передачі Україні російських активів – ЗМІ
Німеччина нібито відкинула план Євросоюзу накласти арешт на заморожені активи російського центробанку для відновлення України, попередивши, що поспішний крок може спричинити юридичні та фінансові ризики.
17:28
У Болгарії не відкидають можливої причетності РФ до пожежі на збройовому складі
Міністр економіки Болгарії Богдан Богданов припустив, що до пожежі на складі збройової компанії EMKO, яка сталась напередодні, може бути причетна іноземна держава – найімовірніше, Росія.
17:22
Сійярто похвалився, що у день заколоту "вагнерівців" підтримував зв’язок з Москвою і Мінськом
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що офіційний Будапешт знав про фінал "заколоту Пригожина" ще до того, як про нього стало відомо публічно у суботу ввечері.
17:12
Швеція скерує 32,5 млн євро на гуманітарну допомогу Україні
Уряд Швеції в понеділок представив новий пакет допомоги Україні для гуманітарних потреб і відбудови вартістю 380 мільйонів шведських крон (32,51 мільйона євро).
16:55
Фінляндія посилила контроль кордону після спроби заколоту "Вагнера"
Фінляндія посилила заходи контролю на кордоні з Росією після провального заколоту найманців із ПВК "Вагнер".
16:46
Угорщина не підтримала виділення 500 млн євро з фонду ЄС, який допомагає Україні зброєю
Угорщина не підтримала виділення чергового траншу у сумі 500 млн євро з Європейського фонду миру державам-членам ЄС через включення Україною угорського OTP Bank до списку "спонсорів війни".
16:30
Німеччина досі не бажає постачати Україні крилаті ракети Taurus
Німеччина, як і раніше, не бажає постачати крилаті ракети Taurus Україні, про що Київ раніше направляв офіційний запит.
16:26
У Чехії суд покарав чоловіка за пошкодження автомобіля з українськими номерами
У Чехії чоловіка, який пошкодив автомобіль з українськими номерами після антиурядової демонстрації на Вацлавській площі в чеській столиці в березні, засудили до шести місяців умовно з дворічним випробувальним терміном і однорічною забороною на в'їзд до Праги.
16:12
Саміт лідерів Євросоюзу обговорить заколот групи "Вагнера" – посадовець ЄС
Лідери Євросоюзу обговорять заколот найманців ПВК "Вагнера" у рамках засідання Європейської ради, яке пройде 29-30 червня у Брюсселі.
15:55
Кулеба – міністрам ЄС: Є три умови, які забезпечать поразку Росії
Надання Україні необхідної військової допомоги, посилення санкційного тиску проти РФ та рішучість дій міжнародної спільноти забезпечать поразку Росії в її війні проти України та демократичного світу.
15:36
Польща передасть Україні тисячі автоматів і мільйони набоїв
Глава МВС Польщі Маріуш Камінський анонсував передачу тисячі автоматів та мільйони боєприпасів українським силовикам.
15:27
"Саміт миру" щодо України може відбутись до кінця року – посадовець ЄС
За підсумками зустрічі в Копенгагені в суботу, присвяченої підготовці майбутнього "саміту миру" в Україні, є підстави вважати, що безпосередньо сам саміт може відбутися до кінця року. 
15:10
Британія готова до різних сценаріїв розвитку подій в Росії – Сунак
Після спроби ПВК "Вагнера" влаштувати переворот в РФ глава британського уряду Ріші Сунак заявив, що Британія готова до різних сценаріїв розвитку подій в Росії.
14:58
В уряді Естонії вважають, що події в РФ не мають зміщувати фокус із підтримки України
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила про те, що найважливішим для її країни є перемога України у війні проти Росії після провалу заколоту в РФ.
14:32
Росія викликала посла Молдови
Посла Молдови у Росії викликали до Міністерства закордонних справ РФ.
14:16
ЄС погодив виплату 100 млн євро 5 країнам, постраждалим від напливу зерна з України
Країни Євросоюзу вирішили виплатити 100 мільйонів євро фермерам 5 країн для покриття збитків, пов'язаних з надмірним експортом агропродукції з України.
14:07
Прем’єр Греції офіційно заступив на посаду вдруге після перемоги на виборах
Прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс офіційно очолив новий уряд після переконливої перемоги його партії на парламентських виборах, що проходили цими вихідними. 
13:33
Німеччина хоче на постійній основі розмістити в Литві 4 тисячі своїх військових 
Німеччина планує відправити додатково близько чотирьох тисяч солдатів Бундесверу на постійне місце дислокації до Литви для зміцнення східного флангу НАТО. 
13:27
Спікер парламенту Грузії: санкції проти Росії означали б для нас загрозу війни
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив, що від Грузії не можна вимагати запровадження санкцій проти Росії, тому що це означало би ескалацію аж до загрози війни.
12:52
Посол Пристайко не бачить загрози з боку Пригожина в Білорусі
Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що лідер групи "Вагнер" Євгеній Пригожин не становитиме загрози для України з білоруського напрямку.
12:43
ЄС збільшив на 3,5 млрд євро обсяг фонду, з якого фінансують зброю для України
Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення на 3,5 млрд євро верхньої межі фінансування Європейського фонду миру, з якого виплачують країнам компенсацію за передану Україні зброю.
12:28
Данія зніме F-16 з озброєння на два роки раніше, що наблизить їхню передачу Україні
У Данії винищувачі F-16 будуть зняті з озброєння у 2025 році, що на два роки раніше запланованого.
12:25
Берлін готує довгостроковий план постачання артснарядів для України
Федеральний уряд Німеччини готує довгострокову підтримку України артилерійськими снарядами та готує відповідні контракти.
12:10
Прем’єр Косова підтвердив звільнення затриманих Сербією поліцейських
Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті підтвердив, що затримані Сербією троє поліцейських були звільнені.
12:06
Іспанська правляча партія може програти вибори у липні – опитування
За місяць до загальнонаціональних виборів в Іспанії перевага консервативної Народної партії Іспанії над лівою правлячою коаліцією скоротилася.
12:01
Переможець парламентських виборів у Греції отримав мандат на формування уряду
У Греції голова партії "Нова демократія" Кіріакос Міцотакіс отримав мандат на формування уряду від президентки країни Катерини Сакелларопулу.
11:53
У Грузію їдуть представники ЄС, Вашингтона й Лондона: говоритимуть про санкції
До Грузії прибуває спеціальний представник ЄС з питань санкцій Девід О’Салліван, а також уповноважені посадовці Держдепу США та МЗС Британії. 
11:43
Орбан заявив, що Вучич пообіцяв йому звільнити косовських поліцейських
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляє, що президент Сербії Александар Вучич пообіцяв йому звільнити затриманих трьох косовських поліцейських.
11:32
Майбутні заворушення в Росії можуть бути гіршими - президент Литви
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що спроба заколоту "групи Вагнера" свідчить про те, що в майбутньому можна очікувати подібних і навіть більших заворушень в Росії.
11:25
Головний дипломат ЄС прокоментував наслідки "заколоту Пригожина" в РФ
Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив про те, що невдала спроба заколоту найманцями групи "Вагнера" в Росії свідчить про тріщини у військовій могутності Москви, які спричинила війна в Україні.
11:19
Заколот "Вагнера" в РФ свідчить про велику помилку Путіна – Столтенберг
Спроба заколоту найманців "групи Вагнера" в Росії демонструє, що Москва припустилася стратегічної помилки, розв'язавши війну проти України.
11:14
Глава МЗС Литви про заколот в РФ: такі події ще можуть повторитися
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив думку, що Заходу варто враховувати ризики, пов’язані з непередбачуваністю Росії, в обороні східного флангу НАТО, але й не відволікатися від допомоги Україні.
10:41
У Тбілісі росіянин намагався зірвати прапор України з вікна будинку
В грузинській столиці Тбілісі громадянин Росії спробував зірвати прапор України, який був вивішений на вікні будинку місцевої мешканки.
10:24
В уряді Британії думають готуватися до сценарію несподіваного розпаду РФ – ЗМІ
За внутрішніми оцінками в уряді Британії, Сполученому Королівству слід готуватися до сценарію несподіваного розпаду Російської Федерації, аби такі події не застали Лондон зненацька.
10:23
Жителів Латвії закликали не їздити в Росію та Білорусь, бо евакуація неможлива
Міністр закордонних справ і новообраний президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликав громадян країни відмовитись від поїздок то Росії та Білорусі на тлі спроби збройного заколоту "групи Вагнера".
10:13
Проросійська партія "Шор" створює нове політичне формування в Молдові
У Молдові проросійська партія "Шор", яку нещодавно визнали неконституційною, створює нове політичне формування – блок "Шанс. Обов'язки. Реалізація", яке скорочено називатиметься ШОР.
09:51
Топ-посадовці Латвії: безпекова ситуація для країни після подій в РФ не погіршилась
Після силового протистояння у Росії ПВК "Вагнера" з офіційними структурами безпекова ситуація для Латвії не погіршилася.
09:48
Литва хоче залишити військових США у себе на постійній основі – глава МЗС
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс сподівається, що американські війська залишаться в країні на постійній основі.
09:34
У Латвії не бачать ознак збільшення потоку біженців з РФ після заколоту Пригожина
У Латвії наразі немає жодних ознак того, що потік біженців із Росії збільшився після спроби збройного заколоту "групи Вагнера".
09:21
У Стамбулі поліція затримала 50 осіб на ЛГБТ-марші
У турецькому Стамбулі у неділю поліцейські затримали щонайменше 50 осіб на ЛГБТ-марші.
09:16
Вучич виключає звільнення затриманих косовських поліцейських 
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що затримані косовські поліцейські не уникнуть звинувачень – на тлі закликів міжнародної спільноти відпустити їх. 
09:06
Спроба заколоту «Вагнера» показала крихкість армії РФ і розбіжності у владі – Макрон
Президент Франції Емманюель Макрон, коментуючи спробу збройного заколоту в РФ найманцями "групи Вагнера", заявив, що ця ситуація показує розбіжності, які існують в російській владі і крихкість її армії.
09:01
Розвідка Британії: ЗСУ просуваються під Бахмутом з півночі й півдня 
Сили оборони України просуваються з півночі й півдня під Бахмутом і малоймовірно, що РФ має суттєві резерви для того, щоби переламати ситуацію, інформує британська розвідка.
короткоЯк Молдова готується відключити газ Придністров'ю та що станеться з регіоном
08:47
Ердоган поговорив зі Столтенбергом про події в РФ і вступ Швеції в НАТО
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган напередодні провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.
08:15
Якщо Пригожин та "Вагнер" опиняться в Білорусі, НАТО потрібно зміцнити східний кордон – Науседа
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що будь-які внутрішні потрясіння в Росії неминуче позначаються на безпеці сусідніх держав.
08:00
У Німеччині ультраправа AfD вперше виграла районні вибори
Представник правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) Роберт Сессельманн переміг у другому турі виборів голови району Зоннеберг у федеральній землі Тюрингія.
07:31
З Росії на територію Естонії потрапили 11 нелегалів
В ніч на неділю, 25 червня, вісім дорослих нелегалів і троє дітей перетнули кордон Естонії з території російської Псковської області.
07:16
Байден і Зеленський обговорили контрнаступ і спробу заколоту в РФ
Президент США Джо Байден напередодні ввечері провів телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським.
07:10
На парламентських виборах в Греції вдруге перемагає керівна партія "Нова демократія"
У Греції на повторних парламентських виборах перемагає партія колишнього прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса "Нова демократія".