27 лютого 2023

Статті
Не тільки 18 танків Leopard 2: що надає Німеччина для перемоги України у війні
"Україна захищає також свободу Німеччини. Підсилюючи обороноздатність України, ми підсилюємо свободу та демократію".
Інтерв'ю
"Україна має право на превентивний удар по Придністров'ю, та я впевнений, що його не буде"
"Росія своїм договором із Молдовою витирає ноги, і не тільки. МЗС Росії давно перетворилося на міністерство пропаганди..."
Колонки
П'ять причин, чому США та ЄС мають посилити санкції проти російських нафти та газу
Компанії, підконтрольні європейським країнам, були відповідальні за більш ніж дві третини постачань викопного палива з Росії минулого року...
Новини
23:39
В Англії та Уельсі відтепер можна одружуватись лише з 18 років, а не 16
Закон про шлюб та цивільне партнерство в Англії та Уельсі, ухвалений у квітні 2022 року, набув чинності з понеділка, підвищивши мінімальний вік згоди на шлюб у цих країнах Сполученого Королівства із 16 до 18 років.
23:28
Кулеба натякнув, що новий посол у Грузії може залишитись в Україні через складні відносини
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у понеділок прокоментував ситуацію з призначенням нового посла в Грузії, пояснивши, що його відрядження в країну не обов’язково відбудеться найближчим часом.
23:11
Прем'єр Косова надіслав Зеленському привітання на річницю повномасштабної війни
Прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті в річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну направив листа Володимиру Зеленському, де відзначив боротьбу Києва проти російської агресії.
22:49
Топ-політик партії Шольца визнав помилки у своїй політиці до нападу РФ на Україну
Лідер фракції Соціал-демократичної партії Німеччини у Бундестазі Рольф Мютценіх визнав, що підтримувана ним політика до повномасштабного вторгнення Росії в Україну була помилкова й містила упущення.
22:34
Уряд Франції закликає місцеву владу обмежити споживання води через екстремальну посуху
Міністр з питань екологічного переходу Франції Кристоф Бешю під час зустрічі з префектами ключових департаментів у понеділок закликав їх вжити негайні заходи на тлі однієї з найбільших за останній час посух.
22:08
Ердоган вибачився за надто повільний порятунок постраждалих після землетрусу в Туреччині
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок попросив вибачення за затримку з рятувальними роботами після масштабних руйнувань, що їх спричинила серія землетрусів у країні на початку лютого.
21:47
Лідери Сербії та Косова підтримали план нормалізації відносин, але будуть додаткові переговори
Президент Сербії та прем'єр-міністр частково визнаного Косова Александар Вучич і Альбін Курті на зустрічі в Брюсселі в понеділок попередньо підтримали план нормалізації відносин, який розробили Франція та Німеччина.
21:25
Бельгія заморозила 58 млрд євро російських активів – найбільше в ЄС
Загальний обсяг активів російських фізичних та юридичних осіб, заморожених у Бельгії за рік із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, становить 58 мільярдів євро.
ДайджестШанси війни у Придністров'ї, Wizz зупиняє рейси в Молдову, Орбан і розширення НАТО: новини дня
21:04
Профспілки Франції оголосили чергові страйки проти пенсійної реформи на 7 березня
Наступна, вже шоста хвиля масових страйків проти пенсійної реформи у Франції запланована на наступний вівторок, 7 березня, після того, як до неї долучилась профспілка залізничних працівників CFDT Cheminots.
20:41
В Естонії почалось голосування на парламентських виборах
У понеділок, 27 лютого, в Естонії розпочався тиждень голосування на виборах до парламенту (Рійгікогу).
20:26
фотоПрезидент Болгарії нагородив українського посла, який завершує роботу в країні
Президент Болгарії Румен Радєв у понеділок нагородив орденом "Мадарського вершника" І ступеня посла України Віталія Москаленка, який завершує каденцію.
20:26
В урядовій коаліції Іспанії спалахнула суперечка через військову допомогу Україні
В Іспанії розбіжності щодо реакції на війну в Україні підняли напругу всередині коаліційного уряду до такої міри, що за останні 48 годин два високопоставлених члени соціалістичного крила уряду з незвичною різкістю відповіли партнерам з Podemos за те, що вони посіяли сумніви щодо відправки іспанських військ на війну.
20:12
Прем’єр Угорщини підтримав "мирний план" Китаю, його у відповідь назвали агентом Росії
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час дискусії з парламентарями в понеділок прокоментував запропоновані Китаєм принципи врегулювання війни в Україні, висловивши їм свою підтримку.
19:53
Чорногорія обрала суддів Конституційного суду – зволікання загрожувало процесу вступу до ЄС
Законодавці Чорногорії в понеділок обрали всіх, крім одного, суддів вищого суду країни, поклавши край патовій ситуації, яка загрожувала зупинити заявку балканської країни на членство в Європейському Союзі.
19:52
Орбан: треба "десять тисяч разів" подумати перед розширенням НАТО на схід
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у понеділок під час спілкування з депутатами угорського парламенту щодо майбутнього членства Швеції та Фінляндії в НАТО скептично прокоментував можливий вступ України.
19:34
Польща не виключає скасування прикордонного руху з Білоруссю
Заступник глави МВС Польщі Мачей Вонсік не виключив скасування прикордонного руху з Білоруссю.
19:32
"Призупинення" РФ договору про ядерне озброєння ще не набуло чинності – Держдеп США
Сполучені Штати вважають, що рішення Росії про так зване призупинення участі в Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) не набуло чинності, оскільки зобов’язання за ним і далі виконуються.
19:16
Twitter консульства США в Мілані зламали: розмістили нацистський і український прапори
Невідомі зламали Twitter-акаунт консульства США в італійському Мілані й розмістили зображення, де поруч розташовані прапори України та нацистського режиму.
18:57
ЄС продовжив на рік санкції проти Білорусі
Рада ЄС вирішила продовжити ще на один рік обмежувальні заходи, пов'язані з внутрішніми репресіями в Білорусі та підтримкою режимом війни проти України.
18:51
Очільниця Мінфіну США в Києві розповіла про "юридичні перешкоди" переданню активів РФ Україні
Міністр фінансів США Джанет Єллен підтримує стягнення з Росії компенсації за збитки, завдані її повномасштабним вторгненням в Україну, але попередила про "значні юридичні перешкоди" для конфіскації заморожених активів РФ.
18:51
WizzAir зупиняє усі рейси з аеропорту Кишинева - одного з ключових для українських пасажирів
Угорський лоукостер WizzAir оголосив, що з 14 березня призупинить рейси з та до Кишинева, столиці Молдови, через ризики у повітряному просторі країни.
18:35
Україна виконає всі умови для початку переговорів про вступ до ЄС у 2023 році – Стефанішина
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина запевняє, що Україна до кінця року виконає всі необхідні умови для початку переговорів про вступ із Європейським Союзом.
18:19
Партія влади в Молдові хоче відмовитися від назви "молдавська мова"
Молдовська партія влади PAS підготувала законопроєкт на виконання кількох рішень Конституційного суду, зокрема скасування в усіх офіційних документах і законах поняття "молдовська мова" на користь "румунська".
18:18
оновлено 19:01Угорщина під тиском Польщі розблокувала рішення ЄС щодо Саакашвілі, його озвучили грузинській владі
Представник Європейського Союзу в Тбілісі подав офіційний протест грузинській владі щодо колишнього президента країни Міхеїла Саакашвілі.
18:17
У Туреччині після нового землетрусу врятували з-під завалів 32 людей
У турецькій провінції Малатья, де стався новий землетрус, врятували з-під завалів 32 людей.
18:08
З Молдови вислали двох іноземців, яких підозрюють у підривній діяльності
Служба інформації та безпеки Молдови (SIS) в понеділок виявила й вислала з країни двох іноземців, які, як стверджується, пов'язані "з певними підривними центрами за кордоном".
18:03
Латвія має бути готова щонайменше 10 днів чинити опір будь-якій агресії – міністр оборони
У разі будь-якої агресії чи загрози Латвія має бути здатною чинити опір щонайменше 10 днів.
17:59
Естонія та естонці надали Україні гуманітарну допомогу вже на понад 23 млн євро
Естонія та естонці за час повномасштабної війни передали в Україну гуманітарну допомогу загальною вартістю понад 23 млн євро, при цьому, найбільшу частку складає саме допомога через низові ініціативи.
17:49
Лідери Британії та ЄС розповіли подробиці угоди щодо Північної Ірландії
Нова домовленість щодо транзиту товарів через Північну Ірландію, укладена між Великою Британією та Європейською комісією, матиме назву "Віндзорська рамкова угода" і назагал базується на пропозиціях Лондона.
17:32
фотоУ Ризі меморіал жертвам Голокосту вдруге протягом тижня обмалювали літерами Z
Ризька поліція почала черговий процес про адміністративне правопорушення за паплюження меморіалу жертвам Голокосту під час Другої світової війни в Ризі, в Бікернієкському лісі.
17:29
ЄС і Британія погодили компроміс щодо митного кордону у Північній Ірландії
Євросоюз та Британія досягли домовленості щодо того, як організувати рух товарів між єдиним ринком ЄС і Британією у Північній Ірландії після Brexit.
17:29
фотоВ аеропортах Кельна і Дюссельдорфа страйки, скасовано сотні рейсів
У зв’язку зі страйками працівників аеропортів Кельн-Бонн і Дюссельдорф у Німеччині в понеділок, які організувала профспілка Verdi, було скасовано кілька сотень рейсів.
17:12
У партії влади Грузії звинуватили Держдеп США у брехні через законопроєкт про "іноагентів"
Очільник фракції партії влади "Грузинська мрія" в парламенті Грузії Мамука Мдінарадзе звинуватив офіційного представника державного департаменту США Неда Прайса у брехні через критику законопроєкту про так званих іноагентів.
16:49
Прокуратура ЄС конфіскувала €170 тис. у італійської ультраправої євродепутатки у справі про шахрайство
Італійська поліція в місті Брешія вилучила понад 170 000 євро у ультраправого депутата Європарламенту Стефанії Дзамбеллі в рамках розслідування нецільового використання коштів Європейського Союзу, призначених для її парламентських помічників.
16:45
фотоУ Берліні пройшла велика акція проти підтримки України, до знищеного російського танка принесли квіти
У Берліні в суботу пройшла багатотисячна демонстрація "за мир" - проти підтримки України зброєю, під час неї принесли квіти до знищеного російського танка, який виставлений перед посольством РФ, менші акції були і в інших містах. 
16:32
Зі Збройних сил Данії торік звільнилось рекордне число військових
У 2022 році з армії Данії звільнилося найбільше від початку відстеження цього показника число військових.
16:04
У Вільнюсі квіти біля знищеного в Україні російського танка спровокували сутичку
У Вільнюсі декілька людей принесли квіти до виставленого там російського танка, знищеного силами оборони України, в одному випадку це спровокувало сутичку, яку тепер розслідує поліція.
15:59
Папа Римський відвідає Угорщину, зустрінеться з Орбаном
Ватикан оголосив у понеділок про майбутній візит понтифіка до Будапешта на запрошення угорської влади.
15:33
У Литві слідом за Польщею виступили за побудову протитанкових бар'єрів на кордоні
Голова парламентського Комітету з національної безпеки та оборони Литви Лаурінас Кащюнас вважає, що країні слід розглянути можливість побудови протитанкових загороджень на кордоні, як це робить Польща.
15:24
фотоНад Нідерландами і Британськими островами помітили північне сяйво
Над Британськими островами та Нідерландами в ніч на 27 лютого помітили яскраве північне сяйво, що є доволі рідкісним явищем для цих широт. 
14:50
У Німеччині заперечили тиск на США з приводу танків Abrams
Федеральний уряд заперечив заяву Білого дому, згідно з якою президент США Джо Байден погодився на постачання Україні основних бойових танків Abrams лише за наполяганням Німеччини - всупереч рекомендаціям своїх військових.
14:36
У Польщі затримали ексміністра і чинного секретаря мерії Варшави через питання до тендерів
Центральне антикорупційне бюро затримало Влодзимежа Карпінського - колишнього міністра фінансів, нині секретаря мерії Варшави, у зв’язку з питаннями до тендерів для столиці. 
14:26
Єврокомісія та Польща запускають ініціативу з пошуку викрадених росіянами українських дітей
Європейська комісія та Польща започатковують ініціативу щодо відстеження та пошуку українських дітей, який російська влада незаконно вивезли з окупованих територій України.
13:46
Загибель мігрантів біля берегів Італії: мертвими знайшли вже понад 60 людей
В Італії знайшли мертвими вже понад 60 мігрантів з човна, який розбився на скелях біля берегів Калабрії вранці 26 лютого. 
13:38
Франкомовний "рупор Кремля" RT France подав заяву про банкрутство
Підтримуваний Кремлем телеканал RT France подав заяву про банкрутство і був призначений тимчасовий керуючий.
13:24
У Польщі розповіли про терміни передачі решти Leopard 
Польща надішле Україні наступну партію танків Leopard 2A4 упродовж кількох тижнів.
13:11
У Хорватії сотні людей заблоковані на дорогах через снігопади
Сотні людей у Хорватії провели ніч у своїх автомобілях або на заправках і в пунктах допомоги після того, як снігова буря на вихідних спричинила колапс на дорогах і залишила частину країни відрізаною від світу.
12:57
У Туреччині стався новий землетрус магнітудою 5,6: зруйновані понад 20 будівель, є загиблі
У провінції Малатья на південному сході Туреччини стався землетрус магнітудою 5,6, внаслідок якого загинула щонайменш одна людина.
12:50
Українці отримали право перебувати в Грузії без віз протягом двох років
Грузія продовжила термін безвізового перебування українців на своїй території до двох років.
12:45
Командувач армії Естонії вважає, що РФ не відмовиться від цілей щодо України, навіть програвши
Командувач збройних сил Естонії, генерал Мартін Херем вважає, що Росія не стане набагато слабшою і не відмовиться від своїх стратегічних цілей щодо України навіть після поразки у нинішньому етапі війни.
12:30
Збройний переворот у Молдові малореальний, доки Україна має успіхи у війни з РФ - молдовський депутат
Депутат від партії влади Молдови "Дія і солідарність" Оазу Нантой вважає малоймовірним збройний переворот у Молдові, доки російська армія зазнає поразки у боях в Україні.
12:28
Президент Латвії закликав надати Саакашвілі всю необхідну медичну допомогу
Президент Латвії Егілс Левітс закликав владу Грузії забезпечити колишньому президенту країни Міхеїлу Саакашвілі всю необхідну медичну допомогу.
12:15
У Придністров’ї немає охочих помирати заради Путіна, але ризик удару звідти є - молдовський депутат
На території невизнаного Придністров’я немає охочих до воєнних дій з Україною попри збереження ризику нападу РФ звідти на Україну.
Аналітика короткоДругий найбільший постачальник зброї Україні: як Путін змінив зовнішню політику Німеччини
11:58
Україна не почне військові дії у Придністров'ї, хоча має на це право - депутат партії Санду
Депутат від партії влади Молдови "Дія і солідарність" Оазу Нантой вважає, що Україна має право розглядати військовий сценарій у Придністров’ї, однак не робитиме цього. 
11:38
Директор ЦРУ: Росія пропонувала Ірану допомогу в ракетній програмі в обмін на зброю
11:21
У Польщі навчаються майже 188 тисяч дітей з України, які виїхали після 24 лютого
У польських школах і дитсадках навчаються майже 188 тисяч українських дітей, які приїхали до Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії 
11:17
Сійярто назвав терактом вибухи на "Північних потоках" і запропонував розслідувати їх в ООН
Сійярто вважає, що ООН має надати механізм розслідування події на "Північних потоках" і могла б стати майданчиком для такого розслідування.
10:58
В ОП запропонували свою версію відбору суддів до КСУ, хоча в ЄС наполягають на іншій
Офіс президента України запропонував свою версію процедуру добору суддів Конституційного суду, яка відрізняється від тієї, до якої закликає Євросоюз.
10:32
фотоГрета Тунберг з активістами заблокували міненерго Норвегії через вітряки на землях оленярів
Екологічна активістка Грета Тунберг та десятки інших активістів у понеділок заблокували входи до міністерства енергетики Норвегії, протестуючи проти вітряних турбін на землях, що традиційно використовуються корінними саамськими оленярами.
10:27
Сербія і Косово обговорять у Брюсселі план ЄС з нормалізації відносин
10:05
Туреччина оголосила дату поновлення переговорів про вступ Фінляндії і Швеції в НАТО
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у понеділок, що переговори зі Швецією та Фінляндією щодо їхніх заявок на членство в НАТО відновляться 9 березня.
Аналітика короткоЩо пропонують Україні й світу "мирні плани", ухвалені в Китаї та в ООН
09:42
Росія буде стурбована вибухами у Маріуполі - розвідка Британії 
Росія, ймовірно, буде стурбована вибухами у Маріуполі, оскільки вважала цю зону недосяжною для звичайних українських ударних засобів.
09:41
Греція укріплює кордон, щоб зупинити біженців із постраждалих від землетрусів Сирії та Туреччини
09:22
Віцепрезидентка Єврокомісії розкритикувала коректне ставлення європейців до Угорщини
Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова розкритикувала європейських політиків за занадто коректне ставлення до Угорщини. 
09:17
В Італії вперше в історії дві жінки очолюють головні партії країни після обрання нової лідерки опозиції
Еллі Шлейн очолить опозицію в парламенті прем'єр-міністру Джорджії Мелоні, і вперше в історії Італії дві жінки очолять дві головні партії країни.
08:55
Британія і ЄС проведуть фінальні переговори щодо угоди для Північної Ірландії після Brexit 
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак та президентка Європейської комісії проведуть у понеділок заключні переговори щодо нової угоди для Північної Ірландії після Brexit.
08:48
Боррель: "мирний план" Китаю щодо України не відрізняє агресора від жертви
Він додав досягти миру необхідно, спираючись на резолюцію Генеральної асамблеї ООН та мирний план президента Володимира Зеленського.
08:34
Білий дім уточнив слова Байдена про "непотрібні" Україні F-16
Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван уточнив коментарі президента Джо Байдена в неділю про те, що Україні не потрібні винищувачі F-16.
08:26
Глава МЗС Литви: переговори з Путіним призведуть лише до повторення конфлікту
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс не вірить у припущення, що Росія втомиться від війни та захоче домовлятися.
07:59
Німеччина закупить гаубиці замість переданих Україні на кілька місяців раніше, ніж планувала
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус очікує підписання контрактів на доукомплектування німецького війська гаубицями, замість поставлених Україні минулого року, на кілька місяців раніше, ніж планувалося спочатку.
07:43
Білий дім: США погодились на постачання Abrams тільки через тиск Німеччини
У Білому домі підтвердили, шо президент США Джо Байден схвалив поставку танків Abrams Україні лише через тиск Німеччини. 
07:20
США за зачиненими дверима донесли Китаю реальні наслідки надання зброї РФ - Білий дім
США чітко дали зрозуміти Китаю за зачиненими дверима, що якщо Китай надасть летальну допомогу Росії, зіткнеться з серйозними наслідками.