27 квітня 2023

Статті
Польща продовжує блокаду: які шанси зберегти ринок ЄС для українського агроекспорту
Як тепер виглядають шанси знайти компромісний вихід з аграрної кризи? І до яких поступок варто бути готовій Україні?
Інтерв'ю
Міністр з уряду Макрона: "Для нас вже ясно – Україна вступить до ЄС"
Клеман Бон: "Я повністю впевнений і можу гарантувати на 100%, що зобов’язання ЄС щодо вступу України збережуться після зміни влади у Брюсселі".
Новини
22:58
Литва планує витратити понад 3,1 млрд євро на поповнення військових запасів
Міністерство оборони Литви планує виділити понад 3,1 мільярда євро на придбання військового обладнання і поповнення складів необхідними боєприпасами різних калібрів протягом наступного десятиліття.
22:26
Збройні сили Данії підтвердили, що спецкорабель РФ перебував біля місця вибуху "Північного потоку"
Російське спеціальне судно SS-750 перебувало поруч із газопроводом "Північний потік" за чотири дні до того, як труби було підірвано 26 вересня минулого року.
22:11
Глава МЗС Болгарії: Ми стикаємося з безпрецедентними гібридними атаками з боку Росії
Міністр закордонних справ Болгарії Ніколай Мілков заявив, що його країна зіштовхується з безпрецедентними гібридними атаками з боку Росії на тлі військової агресії Москви проти України.
21:51
Російські хакери атакували сервери мерії Праги
Сервери муніципалітету Праги у четвер були атаковані російським хакерським угрупуванням через підтримку України.
21:34
Молдова приєднається до створення спецтрибуналу над РФ - Кулеба
Влада Молдови ухвалила рішення приєднатися до групи зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.Влада Молдови ухвалила рішення приєднатися до групи зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.
21:08
Боррель обговорив з Кулебою переговори лідерів України та Китаю
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у телефонній розмові з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою обговорив нещодавню розмову президентів України та Китаю.
ДайджестПАРЄ визнало геноцид, підготовка пілотів з України, вільна торгівля з ЄС триватиме: новини дня
20:33
Посол ЄС підтвердив, що попередню оцінку євроінтеграційних реформ в Україні відклали на червень
Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас підтвердив, що Єврокомісія у червні оприлюднить попередню оцінку щодо прогресу України у реформах, необхідних для відкриття переговорів про членство у ЄС.
20:33
США оголосили про нові санкції проти Росії та Ірану за утримання американців у заручниках
США запроваджують нові санкції проти груп у Росії та Ірані, звинувачених у захопленні американців у заручники, щоб запобігти подальшому захопленню заручників і потенційно забезпечити звільнення громадян, які зараз перебувають під вартою.
20:08
Підозрюваний у витоку секретної інформації США в четвер постане перед судом
Військовослужбовець Національної гвардії США, звинувачений у витоку військової таємниці, у четвер постане перед федеральним судом, де прокурори, як очікується, будуть доводити, що він повинен залишатися під вартою, оскільки становить загрозу національній безпеці.
19:54
Данія планує ще більше ускладнити шлях до отримання її громадянства
Уряд Данії, яка вже має один з найбільш обмежувальних шляхів отримання громадянства в Європі, оголосив у четвер про плани запровадити ще жорсткіші умови.
Аналітика короткоЧим загрожує відсутність поступок ЄС у питанні агроімпорту з України
19:36
В Іспанії майже тиждень екстремальна спека, температура сягає +37 градусів
Іспанія переживає надзвичайну спеку у квітні з безліччю температурних рекордів, які почали фіксувати з понеділка і прогнозують ще тривалий час.
19:04
ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до Росії
Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Російської Федерації.
19:01
Польська молочна галузь проти заборони ввезення молочної продукції з України
Польська молочна палата, яка є найбільшою молочною організацією Польщі, не хоче заборони на імпорт молока та молочних продуктів з України.
18:40
У Литві запевнили, що українське зерно не викличе проблем на місцевому ринку
Міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас запевняє, що українське зерно, яке вирушає до Литви, через низьку ціну не спотворить ринок і не викличе проблем.
18:39
У Німеччині в очікуванні апеляції помер 102-річний ексохоронець концтабору, засуджений на 5 років
У Німеччині помер 102-річний чоловік, якого минулого року визнали винним у більш ніж 3500 випадках співучасті у вбивствах за те, що він служив охоронцем у нацистському концтаборі під час Другої світової війни.
18:27
Литва висловила Білорусі протест через спробу ліквідувати громадське об’єднання литовців
МЗС Литви викликало білоруського дипломата, якому вручили ноту протесту у зв’язку з діями білоруської влади, спрямованими на ліквідацію об’єднання литовців, яке діє вже понад 20 років у Білорусі.
18:26
У Греції заявили, що не приєднаються до "нежиттєздатних" заборон на українське зерно
Заборони на ввезення українського зерна та інших продуктів харчування, запроваджені в односторонньому порядку кількома країнами ЄС, не є життєздатним рішенням.
18:11
фотоУ Польщі відкрили відбудований практично з нуля аеропорт Радом
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький офіційно відкрив аеропорт Варшава-Радом, розташований приблизно за 100 кілометрів від польської столиці.
18:11
Екскомандира "Вагнера" у Норвегії ув'язнили на два тижні за бійку в барі
Суд у Норвегії засудив колишнього командира ПВК "Вагнер" Андрєя Медведєва до 14 днів ув'язнення за порушення громадського порядку і носіння пневматичної зброї в громадському місці.
17:47
"Зернова криза": польські фермери припинили протест у Щецині, що тривав більше місяця
Фермери покинуть протестне містечко, яке вони створили в польському місті Щецин понад місяць тому, вимагаючи закрити кордони для українського зерна і фінансової підтримки від уряду.
17:44
фотоКулеба прибув до Кишинева і провів переговори з президенткою Молдови
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у четвер прибув до Кишинева та зустрівся з президенткою Молдови Маєю Санду.
17:36
Австрія відхилила вимогу Румунії назвати терміни щодо приєднання до Шенгену
Австрія не може назвати точну дату, коли зніме вето на вступ Румунії до Шенгенської зони.
17:20
фотоЕрдоган обговорив Україну з Путіним, не виключив "нових ініціатив"
Розмова з Путіним відбулася  напередодні запланованої участі по відеозв'язку лідерів двох країн у заході з нагоди відкриття першої у Туреччині АЕС "Аккую".
17:19
У Британії зареєстрували компанію колаборанта Сальдо попри те, що він перебуває під санкціями
У Великій Британії була створена компанія на ім'я гауляйтера Херсонської області Володимира Сальдо, незважаючи на те, що він перебуває під санкціями.
16:54
У Фінляндії консерватори почнуть коаліційні переговори з ультраправою партією
Обраний прем'єр-міністр Фінляндії та лідер правоцентристської "Національної коаліції" Петтері Орпо заявив, що почне переговори щодо формування коаліційного уряду, зокрема з антиімміграційними "Справжніми фінами".
16:48
фотоПід час відкриття аеропорту біля Варшави два літаки зачепилися крилами в повітрі
Під час церемонії відкриття варшавського аеропорту Радом стався поважний авіаційний інцидент за участі двох навчальних літаків.
16:17
14 тисяч українських військових вже пройшли підготовку у Великій Британії
14 000 українських військових повернулися захищати Батьківщину після навчання у Великій Британії.
15:54
Організатор антиурядових акцій у Чехії отримав умовний термін за брехню про ядерний удар по РФ
Організатор антиурядових демонстрацій у Чехії Ладислав Врабель постав перед судом і був засуджений до чотирьох місяців в'язниці умовно з відстрочкою на півтора року за брехню про плани Чехії завдати ядерного удару по Росії.
15:46
Кулеба: надання Україні F-16 стримає Росію, а не спровокує її
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що настав час для західних союзників відкинути страхи щодо "провокування Росії" і надати Україні бойові літаки F-16.
15:29
Білоруського політв’язня Бабарику госпіталізували з колонії, соратники кажуть про побиття
Білоруський політичний в’язень та колишній конкурент самопроголошеного президента Александра Лукашенка на виборах Віктор Бабарико опинився у лікарні, його соратники заявляють про побиття.
15:18
Президентка Молдови перед виборами в Гагаузії звинуватила РФ у втручанні через своїх агентів
Президентка Молдови Мая Санду вважає, що багато кандидатів у очільники Гагаузії "скоріше, агенти Росії, ніж політики, які хочуть працювати для жителів автономії".
15:04
Угорщина заперечує транспортування її територією зброї в Україну попри докази
Міноборони Угорщини заперечує, що повітряний простір країни використовується військовими літаками, які прямують в Україну, хоча є відео, яке це підтверджує.
14:56
Британія і Німеччина спільно працюватимуть над розробкою новітніх танкових боєприпасів
Німеччина і Велика Британія спільно працюватимуть над наступним етапом розробки сучасних бронебійних танкових боєприпасів.
14:51
На виборах у Туреччині стартувало голосування для громадян за кордоном 
Громадяни Туреччини за кордоном в четвер розпочали голосувати на загальнонаціональних виборах, які визначать долю влади президента Реджепа Таїпа Ердогана після двох десятиліть його перебування на чолі країни.
14:27
Чехія отримала три танки Leopard від Німеччини на заміну відправлених Україні
Чехія отримала вже 3 з 14 основних бойових танків Leopard 2A4, які Німеччина пообіцяла країні в рамках компенсації за надану Україні техніку. 
14:05
Знайдену під Бидгощем ракету могли пустити у Польщі під час навчань ППО – ЗМІ
Знайдену під польським містом Бидгощ ракету, схоже, випустили на території Польщі під час відпрацювання роботи протиповітряної оборони.
14:02
Шмигаль зустрівся з Папою Римським: обговорили викрадених дітей і візит в Україну
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з Папою Римським у Ватикані обговорив з понтифіком допомогу у поверненні викрадених Росією дітей та запросив Франциска відвідати Україну. 
13:41
Молдова: "крадія мільярда" Шора позбавили депутатського мандата
Молдавського політика Ілана Шора, лідера однойменної популістської партії, позбавили депутатського мандата у зв’язку з обвинувальним вироком суду щодо "крадіжки мільярда". 
13:39
Уряд Угорщини подасть у парламент важливий судовий законопроєкт, щоб розблокувати кошти ЄС
Після переговорів з Європейською комісією уряд Угорщини подасть на розгляд парламенту ключовий законопроєкт про судову реформу в рамках зусиль з розблокування заморожених коштів ЄС.
13:24
ПАРЄ у четвер обговорить вивезення українських дітей до РФ та спроби дестабілізувати Молдову
Парламентська асамблея Ради Європи після обіду 27 квітня обговорить проблему примусового вивезення українських дітей з окупованих територій до Росії чи в інші окуповані регіони України, а також спроби дестабілізувати Молдову.
13:09
Прем’єр Люксембургу вважає "кроком у правильному напрямку" розмову Зеленського і лідера Китаю
Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель позитивно оцінює розмову лідерів України та Китаю і вважає, що залучення Пекіна до ситуації "на правильному боці" може зіграти позитивну роль.
13:00
Генсек НАТО відреагував на переговори Зеленського та Сі Цзіньпіна
Генсек НАТО Єнс Столтенберг у контексті телефонної розмови між лідерами України та Китаю нагадав, що офіційний Пекін не засудив російське вторгнення.
12:38
Столтенберг: Україна отримала 1 550 бронемашин, 230 танків і велику кількість боєприпасів
Генсек НАТО Єнс Столтенберг підсумував обсяги переданої Україні бронетехніки та танків в рамках формату "Рамштайн".
12:10
Комітет Європарламенту схвалив продовження ще на рік скасування мит для України 
Комітет з міжнародної торгівлі Європейського парламенту погодив продовження ще на рік скасування дії ввізних мит ЄС на український експорт з метою підтримки української економіки.
12:03
Ракета, яку знайшли у лісі на півночі Польщі, потрапила туди не з-за кордону – ЗМІ
Ракета, уламки якої виявили у лісі біля міста Бидгощ, входить до озброєння польської армії і навряд чи могла бути випущена з території іншої країни.
11:46
Україна готується до відкриття цивільних авіарейсів, можливо, частково – французький міністр
Міністр транспорту Франції Клеман Бон розповів, що Україна "наполегливо працює" над відкриттям свого авіапростору для цивільних літаків.
Аналітика короткоФранцузький міністр з українським корінням про вступ до ЄС і НАТО та допомогу у відновленні
11:35
Прем’єрка Естонії застерегла від завищених очікувань щодо контрнаступу України
Прем’єрка Естонії Кая Каллас закликала не створювати завищених очікувань щодо найближчого контрнаступу України, оскільки для перемоги Україні може знадобитися не одна контрнаступальна операція. 
11:19
Уряд Чехії виділив майже 1 млн євро на навчання українських пілотів цивільної авіації
Уряд Чехії ухвалив рішення виділити 22 млн чеських крон (майже 1 млн євро) на навчання в країні 20-25 українських пілотів цивільної авіації.
10:58
У Парижі двоє людей загинули на коліях метро: спустились туди самі
На 13-й лінії паризького метро в ніч на 27 квітня загинули двоє людей, які самі спустилися на колії. 
10:53
Лікарі відзвітували про стабільний стан хворого Берлусконі
Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, у якого діагностували лейкемію, перебуває у стабільному стані після трьох тижнів лікування легеневої інфекції.
10:12
Зеленський прийняв радника Сунака: говорили про "повітряну коаліцію" та НАТО
Президент Володимир Зеленський на зустрічі з радником прем’єра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу обговорив формування "повітряної коаліції" та підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі.
09:55
Прем'єрка Естонії каже, що поки не отримувала пропозицій стати генсеком НАТО
Прем’єрка Естонії Кая Каллас каже, що припущення про те, що вона є однією з дуже ймовірних кандидаток на посаду генсека НАТО після Столтенберга – поки лише припущення. 
09:45
Прем’єрка Естонії: Україна стане членом НАТО, але після завершення війни
НАТО здатний стати реальною гарантією безпеки України, однак членство країни в Альянсі можливе тільки після завершення війни. 
09:23
Розвідка Британії: росіяни облаштували оборонні позиції на будівлях кількох реакторів ЗАЕС
Британська розвідка має дані, що російські окупаційні війська станом на березень облаштували оборонні позиції на декількох будівлях реакторів Запорізької АЕС.
08:45
У лісі на півночі Польщі знайшли уламки об’єкта, схожого на ракету повітря-земля – ЗМІ
У лісі поблизу міста Бидгощ, що у центрально-північній Польщі, знайшли уламки об’єкта військового призначення; журналісти дізналися, що це може бути ракета "повітря-земля".
08:20
Партія Ердогана та його речник заперечили чутки про нібито інфаркт у президента
У партії президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та його комунікаційній службі заперечили чутки про те, що причиною нездужання турецького лідера став інфаркт. 
07:56
фотоНа шахті у Словаччині сталося займання метану, серед постраждалих є українець
Внаслідок займання метану на шахті на заході Словаччини постраждали дев’ятеро гірників, серед них один українець.