29 травня 2023

Статті
Сербія міряється мітингами: що загрожує владі проросійського президента Вучича
Масові опозиційні протести, відставка президента з посади голови керівної партії і одночасно – приведення армії у стан повної бойової готовності...
Перший рік воєнної дипломатії: аналіз сильних та слабких сторін зовнішньої політики України
Як дипломатія пройшла перший рік повномасштабної війни? У яких питаннях були недопрацювання, а де можна говорити про однозначний успіх?
Новини
23:02
У Молдові прокоментували можливу участь Зеленського в саміті європейських лідерів
Молдова не буде публічно розкривати участь президента України Володимира Зеленського в саміті Європейської політичної спільноти, що відбудеться 1 червня в Кишиневі, з міркувань безпеки.
22:31
Зеленський поговорив із Ердоганом про "зернову угоду" та війну в Україні
Президент України Володимир Зеленський у понеділок провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїплом Ердоганом, який напередодні переміг на виборах.
22:23
фотоВ Італії старшокласник напав на вчительку з ножем і погрожував учням іграшковим пістолетом
16-річний учень однієї зі шкіл Мілана вранці в понеділок поранив свою 51-річну вчительку мисливським ножем, а також розмахував перед однокласниками іграшковим пістолетом, погрожуючи ним.
21:50
Вучич прокоментував події в Косові: у всьому винна Приштина, а НАТО не захистив сербів
Президент Сербії Александар Вучич у зверненні в понеділок поклав відповідальність за ескалацію на півночі частково визнаного Косова через невизнання сербами результатів місцевих виборів на косовського прем’єра Альбіна Курті.
21:31
Президент Болгарії виступив проти формування уряду, який може вивести країну з кризи
Президент Болгарії Румен Радев у понеділок віддав мандат на формування уряду висуванцю блоку "Продовжуємо зміни-Демократична Болгарія" академіку Ніколаю Денкову, який за домовленістю з блоком ГЕРБ-СДС буде прем’єром наступні дев’ять місяців.
21:12
Суд у Молдові розгляне справу проти олігарха-втікача Плахотнюка щодо "крадіжки мільярда"
Апеляційна палата Кишинева в понеділок дозволила передати до суду справу проти екслідера Демократичної партії, олігарха Володимира Плахотнюка у справі про виведення з молдовської банківської системи понад мільярда леїв.
ДайджестЄС закривається для вантажівок з Росії, Москва розвалює ОБСЄ, ще $2.6 млрд з Данії: новини дня
20:58
У НАТО відреагували на спалах насильства на півночі Косова
У НАТО засудили  насильство під час сутичок на півночі частково визнаного Косова в понеділок і напади на військових миротворчих сил НАТО KFOR.
20:55
Оновлено 21:57Сутички на півночі Косова: постраждали близько 25 миротворців НАТО і понад 50 сербів
У результаті сутичок у місті Звечани на півночі частково визнаного Косова постраждали миротворці Північноатлантичного Альянсу у складі місії KFOR та серби, що протестували під адмінбудівлею через невизнання місцевих виборів.
20:38
Після перемоги Ердогана на виборах Шольц запросив його в Німеччину
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом після перемоги у другому турі виборів і запросив його здійснити перший візит після переобрання до Берліна.
20:28
Глава МЗС Чехії: ЄС має бути готовий до холодної конфронтації з РФ у майбутньому
Російський імперіалізм є проблемою майбутнього, і Європейський Союз повинен бути готовим до холодної конфронтації з Росією.
20:25
У Франції погрожують блокуванням Twitter, який вийшов з кодексу ЄС про дезінформацію
Міністр цифровізації Франції Жан-Ноель Барро стверджує, що Twitter може бути заблокований у Європейському Союзі через відмову дотримуватись кодексу про дезінформацію, який набуде чинності в серпні цього року.
20:06
Американський сенатор, якого РФ оголосила в розшук: "Побачимся в Гаазі!"
Сенатор США Ліндсі Грем, якого Росія оголосила в розшук після "русофобських" заяв, закликав російських посадовців здатись Міжнародному кримінальному суду в Гаазі.
20:04
доповнено 22:48Боррель: РФ не піде на переговори, не спробувавши виграти війну
Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель прогнозує новий військовий наступ Росії в найближчі місяці.
19:52
відеоРумунія обурилась через заяви президентки Угорщини про Трансильванію
Міністерство закордонних справ Румунії висловило протест угорському посольству через "недоречні публічні заяви" президентки Каталін Новак, які та зробила під час приватного візиту до Трансильванії на вихідних.
19:25
Польща закриває кордон для російських і білоруських фур із 1 червня
Міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Маріуш Камінський у понеділок підписав розпорядження про призупинення вантажного руху для російських і білоруських транспортних засобів через кордон Білорусі з 1 червня.
19:25
Під російським консульством на Аландських островах влаштували новий протест
Російське консульство в центрі Марієгамна на Аландських островах знову опинилося в центрі уваги футбольних фанатів, які влаштували протест під диппредставництвом.
Аналітика короткоЯк серби повстали проти авторитарної влади Вучича
18:59
фото, відеоСутички на півночі Косова: ЗМІ пишуть про двох поранених сербів
Щонайменше двоє сербів зазнали поранень під час сутичок на півночі частково визнаного Косова в понеділок після того, як миротворчі сили НАТО KFOR і косовська поліція застосували світло-шумові гранати та, можливо, вогнепальну зброю.
18:57
В ЄС проаналізують суперечливий польський закон про російські впливи
В Єврокомісії обіцяють проаналізувати новий польський закон про створення комісії, яка має на меті розслідувати російський вплив, але яку критики називають інструментом усунення з політичного життя політичних опонентів.
18:39
Російського білугу-шпигуна Хвалдіміра помітили біля берегів Швеції
Кит-білуга на ім’я Хвалдімір, якого вперше виявили чотири роки тому біля Норвегії й запідозрили у шпигунстві на користь Росії, опинився в районі узбережжя Швеції – ймовірно, він шукає пару.
18:24
Естонія не буде поступатись Росії у зв’язку з майбутнім головуванням в ОБСЄ
Естонія не має наміру поступатись Росії, яка виступає проти наміченого на наступний рік головування Естонії в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).
18:21
Посли ЄС оголосили демарш Грузії через відновлення авіасполучення з РФ
Посол Європейського Союзу в Грузії Павел Герчинський у понеділок передав грузинському віцепрем’єр-міністру, голова Міністерства економіки Левану Давіташвілі демарш у зв’язку з відновленням прямого авіасполучення між Тбілісі та Москвою.
17:59
Президентка Словаччини: Санкції проти РФ працюють, не можна послаблювати нашу єдність
Словацька президентка Зузана Чапутова вважає, що санкції, запроваджені Європейським Союзом проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну, мають свій ефект: Москва має менше ресурсів для купівлі зброї.
17:44
У Латвії – позачерговий вихідний через призове місце на чемпіонаті світу з хокею
Парламент Латвії в ніч проти неділі несподівано оголосив понеділок, 29 травня, позачерговим вихідним через третє місце національної збірної з хокею із шайбою на чемпіонаті світу, що стало її найкращим результатом в історії.
17:40
Литва попросила зупинити роботу Білоруської АЕС
Литовська державна інспекція з безпеки атомної енергетики повідомила, що минулого четверга надіслала лист до Міністерства з надзвичайних ситуацій Білорусі із закликом зупинити експлуатацію та пуск 1 і 2 енергоблоків Білоруської АЕС в Островці.
17:38
Соціал-демократи не запросили Шредера на партійну конференцію
Керівництво Соціал-демократичної партії Німеччини оголосило, що не запрошуватиме на свою конференцію колишнього канцлера Герхарда Шредера, відомого близькістю до президента Росії Владіміра Путіна.
17:27
ЗМІ: Брюссель занепокоєний дочасними виборами в Іспанії під час її головування в ЄС
Європейські посадовці вважають, що дострокові вибори в Іспанії наприкінці липня можуть ускладнити її головування в Раді Європейського Союзу, яке почнеться за три тижні до того.
17:25
Цивільні співробітники Міноборони Польщі влаштували протест під будівлею відомства
Цивільні працівники Міністерства оборони Польщі  запланували кількаденну акцію протесту перед будівлею відомства.
17:21
У Молдові суд залишив під домашнім арештом віцеголову проросійської партії "Шор"
У Молдові Апеляційна палата Кишинева залишила під домашнім арештом віцеголову проросійської партії "Шор" Марину Таубер, відхиливши запит її адвокатів.
17:10
Путін схвалив вихід Росії з договору про скорочення озброєнь в Європі
Російський президент Владімір Путін у понеділок підписав закон про вихід Росії з Договору про звичайні збройні сили в Європі, дію якого вона призупинила ще у 2007 році.
16:56
Президентка Греції офіційно розпустила парламент і призначила вибори на 25 червня
Президентка Греції Катерина Сакелларопулу в понеділок видала указ про розпуск парламенту та офіційне призначення виборів на 25 червня.
16:46
У Венеції з'ясували, чому позеленіла вода у Гранд-каналі
Експерти встановили, чому вода у Гранд-каналі італійської Венеції забарвилася яскраво-зеленим кольором.
16:39
У Північній Ірландії почали суд над 7 підозрюваними у замаху на правоохоронця
У Північній Ірландії почався судовий процес над сімома підозрюваними у скоєнні замаху на правоохоронця у лютому, відповідальність за який взяла на себе організація "Нова ІРА".
16:26
У Штутгарті сталися сутички після перемоги Ердогана на виборах: троє осіб серйозно поранені
У німецькому Штутгарті вночі після перемоги Реджепа Таїпа Ердогана на президентських виборах у Туреччині сталися сутички між його прихильниками і противниками.
16:24
Завдяки допомозі Україні Данія досягне цілі НАТО в 2% від ВВП на оборону
Новим внеском до Фонду допомоги Україні Данія виконає вимогу НАТО, згідно з якою кожна країна-член має виділяти на оборону 2 відсотки свого ВВП.
16:05
Польща запровадила санкції щодо 365 громадян Білорусі через вирок польському журналісту
Міністерство внутрішніх справ Польщі оголосило про запровадження санкцій щодо 365 громадян Білорусі через вирок журналісту міжнародного каналу Polonia, активісту Спілки поляків Білорусі Анджею Почобуту.
16:03
Данія виділить ще $2,6 млрд на військову допомогу Україні
Данія планує збільшити свої витрати на військову допомогу Україні на 17,9 млрд крон ($2,59 млрд) в цьому і наступному році.
15:47
Адміністрація Зурабішвілі відповіла на заяви партії влади Грузії: вони образили президента
Адміністрація президента Грузії відповіла на висловлювання політради "Грузинської мрії", яка раніше заявила, що Саломе Зурабішвілі "пішла не тим шляхом".
15:37
ЄС подвоїв флот спецлітаків для боротьби з лісовими пожежами
Євросоюз перед літом 2023 року має наготові удвічі більше спеціалізованих літаків та гелікоптерів для боротьби з масштабними лісовими пожежами, ніж станом на літо минулого року. 
15:35
Фіни вважають загрозу агресивної війни все більш імовірною
Жителі Фінляндії зараз вважають загрозу агресивної війни більш імовірною, ніж три роки тому.
15:25
На аукціоні у Північній Ірландії планують продати олівець, який міг належати Гітлеру
У столиці Північної Ірландії Белфасті на аукціоні планують продати покритий сріблом олівець, який, ймовірно, Єва Браун подарувала Адольфу Гітлеру.
15:11
В МЗС Швеції анонсували незабаром дискусії з Туреччиною щодо НАТО
Міністри закордонних справ Швеції і Туреччини зустрінуться "незабаром", щоб обговорити заявку Стокгольма на вступ до НАТО.
14:54
Суперник Ердогана назвав вибори у Туреччині "найбільш несправедливими за останні роки"
Кандидат у президенти Туреччини від Національного альянсу Кемаль Киличдароглу назвав цьогорічне волевиявлення "найбільш несправедливим виборчим процесом за останні роки".
ВідеоНовий Ердоган: з РФ чи з Заходом? Пояснюємо, чого чекати від Туреччини
14:22
Начальник Генштабу Чехії допустив ймовірність війни НАТО проти Росії
Начальник Генерального штабу Чехії Карел Ржехка заявив, що існує ймовірність війни між Росією і НАТО.
14:22
ЦВК Естонії поки бачить завеликі ризики в електронному голосуванні через мобільні застосунки
Центральна виборча комісія Естонії вже розробляє мобільні застосунки для електронного голосування на виборах, але до найближчого голосування – виборів до Європарламенту – достатньо безпечний варіант навряд чи буде готовим. 
Аналітика короткоЯким був перший рік великої війни для української дипломатії
13:55
Швеція після виборів у Туреччині очікує прогресу щодо свого вступу до НАТО
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом заявив про наміри обговорити зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу заявку Стокгольма на вступ до НАТО.
13:40
ФотоГенштаб показав, як українські військові у Польщі вчаться рятувати поранених під вогнем
У Польщі українські військовослужбовці-медики під керівництвом канадських, британських та польських інструкторів проходять навчання з надання допомоги пораненим в умовах бойових дій.
13:36
Партія влади у Грузії заявила, що президентка "пішла не тим шляхом"
Політрада правлячої партії Грузії "Грузинська мрія" заявила, що президентка країни Саломе Зурабішвілі "пішла не тим шляхом", але вони не хотіли б поглиблювати протистояння з нею.
13:14
РФ оголосила у розшук сенатора Грема за слова про смерті російських військових в Україні
Міністерство внутрішніх справ РФ оголосило у розшук американського сенатора-республіканця Ліндсі Грема через його слова на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським з констатацією того, що російські військові гинуть в Україні.
12:54
Прем'єр Вірменії прокоментував можливість підписання мирної угоди з Азербайджаном 1 червня
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що наразі немає узгодженого проєкту угоди про мир з Азербайджаном, який можна було б підписати.
12:46
Кулеба закликав світ не звикати до постійних ракетних ударів по українських містах
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту не вважати масовані удари РФ по українських містах чимось буденним та нагадав про потребу далі посилювати українську ППО.
12:40
Президент Польщі схвалив закон про вплив Росії, спрямований проти опозиції
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підписав законопроєкт про створення комісії, яка має на меті розслідувати російський вплив, але яку критики називають інструментом усунення з політичного життя політичних опонентів.
12:39
Прем’єр Іспанії планує дострокові парламентські вибори після поразки своєї партії у регіонах
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес оголосив про наміри провести дострокові парламентські вибори 23 липня.
11:50
відео, фотоБіля мерій на півночі Косова розгорнули сили НАТО
На півночі Косова у понеділок миротворці НАТО сформували кордони безпеки навколо трьох мерій, щоб стримати сербів, які протестують проти приходу до влади мерів-етнічних албанців у населеному здебільшого сербами районі.
11:39
У Польщі затримали 10 осіб: заробляли на внесенні у реєстр ковід-щеплень, яких не було
У Польщі затримали десятьох підозрюваних у фальсифікації даних про щеплення від коронавірусу, на чому вони могли заробити понад 800 тисяч євро. 
11:21
Ексміністр оборони Словаччини звинуватив Росію у спробі втручання у вибори
Колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що словацькі спецслужби викрили спробу Росії сфальсифікувати майбутні парламентські вибори на користь партії Smer-SD.
11:04
Влада Грузії пояснила зближення з РФ "стратегічною політикою терпіння" 
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив, що Тбілісі не планує відновлювати дипломатичні відносини з Росією, а останні кроки назустріч РФ пояснив "стратегічною політикою терпіння".
10:41
Після перемоги Ердогана в Туреччині ослабла ліра
Турецька ліра опустилась до майже рекордно низького рівня щодо долара після перемоги президента Реджепа Таїпа Ердогана на президентських виборах у неділю.
10:32
Молдова створює державний центр протидії російській дезінформації
Президентка Молдови запропонувала парламенту створити державне відомство для протидії дезінформації і пропаганді, зокрема російській. 
10:00
На півночі Італії через смерч затонув прогулянковий човен з понад 20 туристами, є загиблі
На озері Маджоре на півночі Італії під час грози затонув прогулянковий човен з іноземними туристами, четверо людей загинули. 
09:59
В іспанському селі виборці проголосували за 30 секунд
В Іспанії, де у неділю відбулися місцеві вибори, село Вільяроя встановило новий виборчий рекорд: його жителі проголосували трохи менше ніж за 30 секунд.
09:40
Партія прем’єра Іспанії зазнала важких втрат на регіональних та муніципальних виборах
Соціалістична робітнича партія (PSOE) прем'єр-міністра Педро Санчеса зазнала важких втрат на місцевих виборах в Іспанії: консервативна Народна партія (PP) взяла під контроль низку ключових мерій і регіонів.
09:17
Міноборони Британії: РФ не змогла ефективно використати маскування димом у бойових діях
Російські війська не спромоглися ефективно застосувати свою практику маскування димом у бойових діях в Україні. 
08:54
Берлін пообіцяв відповідь на обмеження німецької присутності у Росії
Посольство Німеччини в Москві назвало ескалацією рішення російської влади обмежити кількість співробітників німецьких представництв у Росії та пообіцяло відповідь.
08:30
Сенатор США відкинув істерику РФ нібито після його слів про "вдалу трату грошей США на смерті росіян"
Сенатор США Ліндсі Грем у неділю відкинув критику Росії щодо його підтримки України і звинуватив роспропаганду після того, як в РФ істерично відреагували на нібито заяву американського посадовця про те, що смерть росіян – "найвдаліша трата грошей США".
08:00
ОБСЄ загрожує розпад через Росію і Білорусь – МЗС Фінляндії
Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) загрожує криза і руйнування через небажання Росії та Білорусі схвалити головування Естонії у 2024 році, вважає офіційне Гельсінкі.
07:43
Президент Сербії заявив, що прем’єр Косова мріє бути Зеленським
Президент Сербії Александар Вучич заявив у неділю, що найскладніша ситуація щодо Косова ще попереду, оскільки прем’єр-міністр Косова Альбін Курті мріє стати схожим на президента України Володимира Зеленського.
07:23
Ердоган закликав до єдності у розколеній Туреччині, вигравши вибори з 52% 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, переобравшися на новий президентський термін у неділю, пообіцяв об’єднатися на підтримку національних цінностей, здобувши прихильність трохи більше від половини виборців, які прийшли на дільниці.