Саміт Євросоюзу, РФ перекриє газ Нідерландам, нова умова Орбана: новини дня

Дайджест
Понеділок, 30 травня 2022, 21:47

За даними розвідки Британії, Росія зазнала нищівних втрат серед офіцерів середнього та молодшого рангу; Байден не планує давати Україні зброю, здатну досягати цілей на території РФ; Словаччина передасть Україні вісім САУ Zuzana 2; Чехія планує виділити додаткову військову допомогу Україні; Польща більше не передає Україні паливо безоплатно; у Брюсселі стартував саміт Євросоюзу, на якому спробують ухвалити шостий пакет санкцій; прем’єр Угорщини назвав нові умови, за яких підтримає ембарго на російську нафту; "Газпром" припиняє постачати газ Нідерландам за відмову платити у рублях; Данія може стати четвертою країною ЄС, якій Росія припинить постачати газ; у Латвії почалися навчання ВПС НАТО; у Німеччині погодили деталі створення спецфонду для армії на 100 млрд євро.

Більше важливих і цікавих новин 30 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Нищівні втрати офіцерів РФ, Ердоган пропонує Путіну нову зустріч

Триває дев’яносто шоста доба повномасштабної війни Росії проти України.

На Луганщині внаслідок обстрілу російськими військами евакуаційної колони загинув журналіст французького BFMTV Фредерік Леклерк Імхофф, який поїхав готувати матеріал про евакуацію.

За даними британської розвідки, Росія зазнала нищівних втрат серед офіцерів середнього та молодшого рангу. Це має призвести до подальшого зниження бойового духу і поганої дисципліни у її військах в Україні.

Розвідка пояснює, що командирів бригад та батальйонів скеровуюють на передову назустріч небезпеці, бо вони несуть безкомпромісну відповідальність за дії своїх підрозділів. Так само молодшим офіцерам доводилося керувати тактичними діями найнижчого рівня, оскільки в армії не вистачає кадрів добре навчених і наділених повноваженнями військових сержантського складу, які виконують цю роль у західних військах.

Угорська президентка Каталін Новак, одягнена в українські національні кольори, рішуче виступила проти російської агресії та підтримала Україну. Вона вимагає розслідування всіх воєнних злочинів в Україні і покарання тих, хто вчинив ці варварські вчинки проти людства.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував Путіну зустріч делегацій РФ, України та ООН у Стамбулі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що не бачить підстав довіряти заявам з Росії про нібито відкритість до переговорів, з огляду на реальні дії Кремля. 

Дмитро Кулеба зауважив, що поки у Кремлі заявляють про відкритість до перемовин, паралельно Росія намагається захопити нові території на Донбасі, посилити контроль і встановити повноцінну владу на окупованих територіях Херсонщини і Запоріжжя та продовжує ракетні обстріли.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що після закінчення війни його країна могла б стати одним з гарантів безпеки для України.

А президент Естонії вважає, що якщо Європа збереже єдність, чекати перемоги України буде недовго.

Новопризначена міністерка закордонних справ Франції Франції Катрін Колонна, яка в понеділок прибула з візитом до України, відвідала Бучу.

На брифінгу з главою МЗС України Дмитро Кулеба у Києві вона зазначила, що Європа у нинішній ситуації не має проявляти слабкість у тиску на Росію за розв’язану нею війну.

Артустановки зі Словаччини, США не дадуть далекобійні системи

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати не планують надавати Україні ракетні комплекси, здатні вражати цілі на території Росії.

"Я не надсилатиму (Україні - ред.) нічого, що може вразити територію Росії", - сказав президент США у відповідь на питання, чи планує він постачання ракет великої дальності в Україну.

Нагадаємо, раніше американські ЗМІ, зокрема NYT, повідомляли, що у Білому домі схвалили відправку в Україну реактивних систем залпового вогню великої дальності та офіційно рішення можуть оголосити цього тижня. CNN повідомляли, що адміністрація Байдена готується надіслати РСЗВ як частину більшого пакету військової допомоги Україні.

Словаччина передасть Україні вісім САУ Zuzana 2.

Чехія планує виділити додаткову військову допомогу Україні - до 28 мільйонів євро. 

Експрезидент Німеччини підтримав поставки зброї Україні.

Польща більше не передає Україні паливо безоплатно.

Саміт Євросоюзу та шостий пакет санкцій

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек у неділю висловив побоювання, що єдність Європейського Союзу "починає руйнуватися" напередодні саміту лідерів блоку.

У понеділок 30 травня у Брюсселі стартував саміт Євросоюзу, який триватиме два дні - до 31 травня. 

Сьогодні зранку глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що члени ЄС повинні досягти згоди щодо нового пакету санкцій проти Росії.

Кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк повідомив, що країнам ЄС запропонували проєкт рішення саміту Євросоюзу, який виключає з-під дії санкцій постачання російської нафти трубопроводами

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що майбутній пакет санкцій проти Росії буде ефективним, навіть якщо нафта з трубопроводів буде виключена з-під його дії.

Проте, пізніше стало відомо, що постійні представники держав-членів ЄС на зустрічі в понеділок знову не змогли досягти згоди щодо шостого пакету санкцій проти Росії.

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас у понеділок заявила, що шостий пакет санкцій навряд чи буде погоджено на саміті лідерів ЄС.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також вважає, що на саміті ЄС 30-31 травня шостий санкційний пакет не буде погоджено.

Проте, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель впевнений, що ЄС на саміті домовиться про шостий пакет санкцій проти РФ. 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що підтримає ембарго на російську нафту, якщо з-під його дії будуть виключені трубопроводи і якщо Будапешт матиме гарантію на отримання цієї нафти навіть у разі "нещасного випадку" на трубопроводі.

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив, що підтримає нафтове ембарго ЄС щодо Росії, якщо його країна зможе отримувати нафту від своїх сусідів у разі перебоїв із постачанням.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що пропонуватиме на саміті ЄС спеціальний компенсаторний механізм щодо тих країн, які отримають винятки з нафтового ембарго проти Росії, якщо не вийде домовитися про більш компромісні варіанти.

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що його країна підтримує шостий санкційний пакет щодо Росії, який передбачає зокрема ембарго на російську нафту.

Німеччина заморозила активи РФ

Російський газовий монополіст "Газпром" з 31 травня припинить постачати природний газ у Нідерланди через відмову компанії Gasterra платити за механізмом про "оплату у рублях".

Данія може стати наступною країною Євросоюзу, якій російський монополіст "Газпром" припинить постачання, оскільки її найбільша компанія відмовилася пристати на вимогу РФ про оплату у рублях.

Крайня дата для здійснення оплати настане у вівторок 31 травня. Компанія Orsted A/S наголосила, що продовжить розраховуватися з "Газпромом" у євро. 

Тим часом, Данія призупинила оформлення віз для росіян.

Німеччина заморозила майже 143 млн євро російських активів.

Сербія заперечила, що не вводить санкції проти Росії через дешевий газ.

Щодо статусу кандидата на членство в ЄС

Україна запустила комунікаційну кампанію на підтримку кандидатства в члени ЄС.

Проте, статус кандидата в члени Євросоюзу для України можуть затримати. Про те, що відбувається і чому дивіться у новому відео "Європейської правди"

Прем’єр Латвії вважає, що політичне рішення про надання Україні статусу кандидата можна ухвалити за день.

До речі, Україна вийшла на перше місце серед держав світу за рівнем позитивного сприйняття Європейського Союзу.

А ще, слід нагадати, що президент Франції Еммануель Макрон 9 травня анонсував створення нового формату співпраці європейських держав, який був би відкритим у тому числі для України та Британії.

Ця ініціатива викликала гостру реакцію Києва – в ній побачили спробу знайти заміну для статусу кандидата у члени ЄС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що дізнався про новий формат європейської співпраці та отримав запевнення, що його пропонують не як альтернативу майбутнього членства ЄС. Кулеба заявив, що почутим задоволений.

Тренування НАТО та збільшення витрат на оборону

У Латвії з 30 травня по 6 червня у волості Рембатес Огрського краю на території Авіаційної бази Національних збройних сил Латвії проходять міжнародні військові навчання Ramstein Legacy 2022, організовані командуванням Повітряних сил НАТО.

Після нападу Росії на Україну НАТО більше не пов'язаний з минулими зобов'язаннями утримуватися від розгортання своїх сил у Східній Європі.

Заступник генерального секретаря Альянсу Мірча Джоане не повідомив подробиць про нове заплановане розгортання, але сказав, що очікує на "надійну, гнучку і стійку присутність".

У Німеччині погодили деталі створення спецфонду, що передбачає розширення фінансування німецької армії на 100 млрд євро.

Нідерланди збільшать витрати на оборону через війну в Україні.

Україна вперше взяла участь у засіданні Керівного комітету кіберцентру при НАТО.

Інше: "Марш вдячності", зростання цін у Німеччині

У Варшаві українці пройшли "Маршем вдячності" для поляків.

МЗС України закликало Reuters не просувати пропагандистську лексику РФ.

Німеччина планує полегшити в'їзд російським критикам Путіна.

Туреччина скасувала масковий режим, за винятком лікарень.

У Хорватії рятувальники знайшли тіла чотирьох людей після авіакатастрофи.

Литва посилила відповідальність за шпигунство і діяльність проти інтересів країни.

Поліція Чехії підозрює подружжя росіян у шпигунстві у справі про вибухи на складах боєприпасів - ЗМІ.

Ціни на імпортовані товари у Німеччині зростають рекордними темпами.

Це лише частина цікавих новин 30 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: