Умови допомоги ЄС, старт навчань на Patriot, відставка глави міноборони Німеччини: новини дня

Дайджест
Понеділок, 16 січня 2023, 21:12

У понеділок країни світу продовжували реагувати на цілеспрямовану російську атаку на багатоквартирний будинок у Дніпрі.

Глава МЗС Німеччини хоче притягнути керівництво Росії до відповідальності, а глава міноборони країни подала у відставку. 

Для прискорення завершення путінської окупації та всієї її жорстокості міністр оборони Великої Британії Бен Воллес сьогодні оголосив про новий пакет військової допомоги Україні, який буде включати і танки Challenger 2.

Словаччина передала Україні останню із домовлених гаубиць Zuzana 2, а Канада має намір здійснити поставку Україні зенітно-ракетного комплексу NASAMS якомога швидше і "мова не йде про роки".

Завтра Євросоюз виділить Україні перші 3 млрд євро з 18 млрд євро макрофінансової підтримки, узгодженої в грудні. Макрофінансової допомоги від ЄС – на гранично пільгових умовах, які гарантують, що держава не опиниться у борговій ямі.

В США прибули українські військові, яких навчатимуть управляти системами ППО Patriot. Також американці почали навчати українських військових у Німеччині. 

Всі важливі і цікаві новини 16 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Щодо злочинів Росії

У понеділок країни світу продовжували реагувати на злочин Росії у Дніпрі. 

Як відомо, вдень 14 січня під час масованої ракетної атаки росіяни влучили у багатоповерхівку в Дніпрі. Удар нанесли ракетою Х-22, призначеною для знищення авіаносних груп у морі.

Посол США в Україні Бріджит Брінк написала у Twitter: "Жахливо. Мої думки з постраждалими та з тими, хто докладає так багато зусиль, щоб надати допомогу. Додаткова безпекова допомога продовжує надходити, щоб допомогти Україні захиститися".

Глава МЗС Албанії Олта Джачка вважає, що це ще один огидний воєнний злочин Росії, чия стратегія і тактика в Україні більш подібні до того, як діє терористична організація, аніж сучасна держава і постійний член Радбезу ООН. 

"Ці злочини не мають минутися безкарно", – каже Джачка.

Міністерство закордонних справ Австрії написало у Twitter, що цілеспрямовані російські атаки на цивільну інфраструктуру, як, зокрема, багатоквартирний будинок у Дніпрі — це кричуще порушення міжнародного гуманітарного права. Цивільні особи не можуть бути ціллю. Найрішучіше засуджуємо це насильство та висловлюємо солідарність з народом України".

Прем’єр Нідерландів після удару РФ по Дніпру заявив, що не можна дозволити Росії виграти війну.

"Готуючись до свого візиту у Вашингтон, я провів розмову з президентом Зеленським. Жахливий напад на житловий будинок у Дніпрі підкреслює, чому не можна дозволити Росії виграти цю війну. Координація міжнародної військової підтримки залишається надзвичайно важливою в наступні місяці", – заявив глава уряду Нідерландів у своєму Twitter.

В ЄС розцінюють ракетний удар по житловій багатоповерхівці в Дніпрі як ознаку ескалації і обговорюють свою можливу відповідь на це.

"Дискусії про те, як реагувати на триваючу агресію і що робити у відповідь на останні ознаки ескалації Кремля тривають", – повідомив речник ЄС Петер Стано.

Через варварські обстріли Росією України уламки ракет все частіше потрапляють до інших країн. Так, 14 січня уламки ракети втретє за час повномасштабної війни впали на території Молдови. 

А ввечері 15 січня у Румунії на узбережжя коси вздовж лиману Разелм хвилями винесло двигун від ракети.

У понеділок глава МЗС Німеччини прибула до Гааги для обговорення способів притягнення Путіна до відповідальності.

У коментарях ЗМІ перед зустріччю з представниками Міжнародного кримінального суду Анналена Бербок заявила, що Путін у своїй війні проти України порушує засадничі принципи міжнародного права і війна РФ є війною проти справедливості. 

"Але міжнародне право залишається сильним, і наше спільне завдання - забезпечити його виконання і посилювати його вже зараз", – наголосила глава МЗС Німеччини.  

Бербок має намір притягти російське керівництво до відповідальності за розв'язану проти України війну за допомогою міжнародного спеціального суду.

Тим часом, до Києва сьогодні прибув чинний глава ОБСЄ і відвідав Бородянку, де росіяни також здійснювали звірства. 

На пресконференції з головою ОБСЄ міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що єдиний шлях врятувати організацію – це позбутися Росії у її складі, а також позбавити країну-агресора можливості впливати на процеси або рішення в організації.

Для прискорення завершення путінської окупації та всієї її жорстокості міністр оборони Великої Британії Бен Воллес сьогодні оголосив про про новий пакет військової допомоги Україні, який буде включати і танки Challenger 2. 

Окрім танків, Британія передасть Україні ракети, 100 тисяч снарядів, безпілотники, самохідні артустановки, машини Bulldog та інше. Про повний перелік допомоги читайте на нашому сайті. 

Слід додати, що Словаччина передала Україні останню із домовлених гаубиць Zuzana 2.

А Канада має намір здійснити поставку Україні зенітно-ракетний комплекс NASAMS якомога швидше і "мова не йде про роки".

Перший транш фіндопомоги від ЄС

Завтра Євросоюз виділить Україні перші 3 млрд євро з 18 млрд євро макрофінансової підтримки, узгодженої в грудні.

У 2023 році Україна отримає 18 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС на гранично пільгових умовах, які гарантують, що держава не опиниться у борговій ямі.

Допомога буде спрямована "на виживання країни" та, за домовленістю з ЄС, не повинні витрачатись на сфери оборони і безпеки, повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Деталі політичних умов, висунутих ЄС, читайте у статті: Порятунок в обмін на реформи: за яких умов Київ отримає гроші ЄС та США у 2023 році.

Навчання українців 

В США прибули українські військові, яких навчатимуть управляти системами ППО Patriot. Також американці почали навчати українських військових у Німеччині. 

Слід додати, що і у Білорусі почалися навчання авіаційних підрозділів, у яких беруть участь російські та білоруські військові. 

Метою навчань називають підвищення сумісності для спільного виконання завдань, планують відпрацьовувати ведення розвідки, спільне патрулювання кордону, авіаційну підтримку наземних сил, висадку тактичних десантів, доставку вантажів, евакуацію поранених. 

Вибори в Чехії

У Чехії менш ніж за два тижні до другого туру президентських виборів почалася жорстка виборча кампанія: мільярдер і експрем'єр Андрей Бабіш розмістив по країні білборди, на яких пообіцяв "не втягувати Чехію у війну".

"Перед другим туром президентських виборів Андрей Бабіш намагається перетворити свого опонента Петра Павела на розпалювача війни, заявляючи на своїх білбордах, що, на відміну від нього, він не втягне Чехію у війну", - пише видання Novinky.

Про те, хто має шанси стати новим президентом і що це означає для відносин Чехії із ЄС та Україною, читайте у статті Чехія постала проти проросійського реваншу: що показав перший тур виборів президента

Також рекомендуємо до перегляду відеоблог про ці президентські вибори.

Серед інших новин дня

Глава МЗС Британії: радий потрапити під санкції РФ. Слава Україні!.

Міністерка оборони Німеччини подала заяву про відставку.

У Греції пройшов урочистий похорон останнього короля країни.

Ердоган вимагає від Швеції і Фінляндії видати 130 "терористів" задля вступу в НАТО.

Всесвітній економічний форум у Давосі пройде без участі росіян.

У Вірменії опозиційні активісти повторили пікет біля російської бази у Гюмрі.

В Італії заарештували боса сицилійської мафії.

Вантажне судно з України сіло на мілину в Босфорі, зупиняли рух кораблів.

МАГАТЕ розширює місію в Україні, щоб запобігти ядерній аварії.

Мандат на формування уряду в Болгарії отримали соціалісти.

Норвегія підтвердила втечу і прохання про притулок екскомандира "Вагнера".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: