Чехія допоможе з виробництвом зброї, компроміс щодо агроекспорту, “Цезарі” з Данії: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 28 квітня 2023, 21:00

У ніч на п’ятницю Росія здійснила черговий ракетний удар по українських містах. 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає нічні ракетні удари Росії по мирних містах ще одним доказом необхідності озброїти Україну F-16 та просить партнерів прискоритися з початком навчання українських пілотів на зазначених "пташках". Глава МЗС Литви обіцяє лобіювати надання Україні винищувачів F-16..

А президент України Володимир Зеленський вимагає посилити глобальні санкції.

В Україну разом приїхали з візитом новий президент Чехії Петр Павел та його словацька колега Зузана Чапутова. 

Київ і Прага підготували шість проєктів зі спільного виробництва зброї та боєприпасів, навчальних літаків і ремонту танків із можливістю повного здійснення виробничих робіт на українській території.

Папа Римський Франциск відвідав Угорщину і виступив там з жорсткою промовою. 

В Україну прибули САУ Caesar від Данії і на підході шість іспанських танків Leopard.

Європейська комісія досягла принципової угоди з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною щодо української агропродовольчої продукції, імпорт якої ці країни обмежили.

Все важливе і цікаве за 28 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Ракетні обстріли України

У ніч на п’ятницю Росія здійснила черговий ракетний удар по українських містах. В Умані Черкаської області російська ракета влучила у багатоквартирний будинок. 

Одна дитина постраждала та пошкоджені кілька квартир у результаті падіння уламків російської ракети на житловий багатоповерховий будинок у місті Українка на Київщині.

У Дніпрі внаслідок російського обстрілу загинули жінка і трирічна дитина.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає нічні ракетні удари Росії по мирних містах ще одним доказом необхідності озброїти Україну F-16 та просить партнерів прискоритися з початком навчання українських пілотів на зазначених "пташках" Глава МЗС Литви обіцяє лобіювати надання Україні винищувачів F-16..

А президент України Володимир Зеленський вимагає посилити глобальні санкції.

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс вдень відреагувала на наслідки нічних атак.

"У мене в Умані є друзі, яким довелося серед ночі вибігати з квартири. Від цього атака минулої ночі не мала би сприйматися гіршою за інші, але коли особисто знаєш людей, які постраждали, це неминуче буде так. Знання, що колись за ці атаки буде відповідальність, зараз не дуже втішає, але я тримаюся за цю думку", – написала посол. 

Посол США в Україні Бріджит Брінк написала: "Ще більше трагічно втрачених життів через те, що російська ракета знову поцілила у житловий будинок. Росія все ще не зрозуміла, що це варварство лише зміцнює рішучість українців і поглиблює нашу готовність підтримувати Україну у боротьбі".

Європейський Союз після чергової хвилі російських ракетних ударів по Україні заявив, що усі командири, виконавці та співучасники цих воєнних злочинів будуть притягнуті до відповідальності.

Візит президентів

В Україну разом приїхали з візитом новий президент Чехії Петр Павел та його словацька колега Зузана Чапутова. 

Під час візиту президенти зустрілися з Володимиром Зеленським та низкою інших посадовців.

Україна і Чехія підготували шість проєктів зі спільного виробництва зброї та боєприпасів, навчальних літаків і ремонту танків із можливістю повного здійснення виробничих робіт на українській території.

За словами чеського президента Петра Павела, проєкти стосуються виробництва зброї, боєприпасів, ремонту танків, а також потенційного виробництва навчальних літаків.

"Для нас передача технологій і виробництва є пріоритетом, щоб це виробництво частково або повністю могло здійснюватися на території України. Кінцевий результат буде використовуватися з урахуванням технологій, які є в обох країнах", – сказав Павел.

Крім того, президент Чехії оголосив, що його країна відкриє консульство у Дніпрі, щоб посилити можливості допомоги по реконструкції цього регіону.

Павел зазначив, що у переліку регіонів, реконструкції яких допомагатимуть країни ЄС, за Чехією була закріплена саме Дніпропетровська область.

"Через це ми потребуємо відкриття нового консульства у Дніпрі, що й буде зроблено найближчим часом", – додав він.

Також чеський президент заявив про підтримку здобуття Україною членства в НАТО.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова наголосила на важливості здобуття Україною повноправного членства у Європейському Союзі. Для цього необхідно здійснити важливі кроки. Зузана Чапутова акцентувала, що Словаччина готова допомагати, щоб цей процес рухався якнайшвидше.

"Україна понад 400 днів бореться із російською агресією. 400 днів ви під бомбардуваннями, вас обстрілюють, знищують цивільні об’єкти, людей. Але ви продемонстрували всьому світові, що не здаєтеся й працюєте для досягнення миру – справедливого миру. І в досягненні цього справедливого миру ми повинні вас підтримати", – акцентувала Зузана Чапутова.

Підтримка України 

В Україну прибули САУ Caesar від Данії і на підході шість іспанських танків Leopard.

Крім того, українці почали навчатися на Leopard 1, 80 танків почнуть передавати з середини року.

Херсон отримає 32 автобуси від Мадрида на заміну вкрадених росіянами, а Латвія інвестує у реконструкцію України ще 5 млн євро.

США передали Україні датчики радіації для виявлення ядерних вибухів – NYT.

Компроміс щодо агроекспорту України

Єврокомісія і Польща досягли домовленості щодо імпорту з України сільськогосподарських продуктів.

RMF FM стверджує, що досягнута угода передбачає, що сусіди України знімають загальну блокаду, але вона буде замінена на безпрецедентну для ЄС заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та соняшникової олії до окремих країн. Однак джерела "Європейської правди" стверджують, що переговори тривають і у підсумку перелік товарів може бути іншим.

Транзит буде дозволений. Поки невідомий термін дії заборони.

Крім того, Єврокомісія виділить 100 мільйонів євро на підтримку фермерів п'яти країн, з яких Польща отримає майже 40 мільйонів євро.

Згодом віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що Європейська комісія досягла принципової угоди з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною щодо української агропродовольчої продукції, імпорт якої ці країни обмежили.

Президент Володимир Зеленський сподівається, що з Європейською комісією вдасться вирішити питання блокування української агропродукції кількома країнами союзу. Також Зеленський обговорив блокаду українського зерна з президентом Євроради.

З іншого боку, постійні представники Євросоюзу погодили продовження ще на рік скасування дії ввізних мит ЄС на український експорт з метою підтримки української економіки.

Пленарне засідання Європарламенту щодо цього питання відбудеться у травні, повідомив редактор з питань Європи "Радіо Свобода" Рікар Джозвяк. 

Йдеться про продовження призупинення ввізних мит, антидемпінгових мит та захисних заходів щодо фруктів та овочів, на які поширена система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, що підлягають тарифному квотуванню.

Напередодні "зелене світло" продовженню ще на рік скасування мит для України дав Комітет з міжнародної торгівлі Європейського парламенту.

Чинний регламент ЄС про скасування мит у торгівлі з Україною припиняє діяти 5 червня.

Як повідомила кореспондентка RMF FM у Брюсселі, польський посол Анджей Садош виступив із заявою, що Польща не проти продовження безмитної торгівлі з Україною.

Тим часом, Україна і Молдова скасовують митний і прикордонний контроль для вантажів на станції "Рені".

Жорстка промова Франциска

Сьогодні Папа Римський відвідав Угорщину

Перед візитом Франциска в Угорщині помилували засудженого за тероризм.

Звільнений Дьордь Будагазі має статус народного героя серед ультраправих країни. Його засудили до 6 років позбавлення волі за участь у нападах на будинки міністрів і членів правлячої соціал-ліберальної коаліції, яка керувала країною з 2006 по 2010 рік. Він також широко відомий своїми анти-ЛГБТК та антисемітськими поглядами.

Папа Римський в Угорщині попередив про зростання націоналізму в Європі та закликав допомогти мігрантам.

Папа Римський Франциск, розпочинаючи візит до Угорщини, у п'ятницю попередив про небезпеку зростання націоналізму в Європі і заявив будапештському уряду, що прийняття мігрантів разом з рештою континенту було б справжнім знаком християнства.

У жорсткій промові до угорських лідерів, в тому числі до прем'єр-міністра Віктора Орбана, який мав низку конфліктів з Європейським Союзом, Франциск також закликав відмовитися від "самореферентних форм популізму" і суто націоналістичних інтересів.

Молдова  

Молдова створила список громадян Росії, яким заборонили в’їзд за підтримку війни проти України.

Прем’єр-міністр Дорін Речан повідомив, що до списку увійшли посадовці та артисти, які пропагандують та підтримують війну проти України. 

Речан розповів, що у списку – Владімір Путін, бізнесмен Ігор Чайка, з артистів – Філіп Кіркоров. Список поки не опублікували, але прем’єр зазначив, що його можуть розмістити у відкритому доступі. 

У п’ятницю заступник голови Ради безпеки Росії Дмитрій Медведєв, коментуючи заяву прем'єра Молдови Доріна Речана про заборону на в'їзд президенту РФ Владіміру Путіну, сказав, що "такої країни вже немає", оскільки "її продали Румунії". 

МЗС Молдови викликало посла Росії після слів Медведєва.

Грузія і українські діти

Грузинська делегація у Парламентській асамблеї ради Європи не віддала жодного голосу за резолюцію щодо примусового вивезення Росією українських дітей з окупованих територій.

Член української делегації у ПАРЄ, народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко зазначив, що у залі не було представників грузинської опозиції.

Хоча, країна у 2008 році також потерпала від нападу росіян. Сьогодні стало відомо, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав Росію сплатити майже 130 млн євро компенсацій Грузії за порушення і збитки, завдані громадянам внаслідок російського вторгнення 2008 року

Решта новин дня 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав не розглядати контрнаступ як фінальну битву.

Президент Сербії "у порядку" після повідомлень про його госпіталізацію.

Керівник BBC подав у відставку через кредит для Бориса Джонсона.

Турецький військовий літак, що евакуював громадян із Судану, потрапив під обстріл.

Вчительку з Праги судитимуть за виправдання війни РФ проти України.

У Нідерландах суд зобов’язав чоловіка, від якого народилися 550 дітей, припинити донорство сперми.

Ердоган третій день поспіль скасовує передвиборчу програму через хворобу.

Зеленський призначив Венедіктову послом у Ліхтенштейні за сумісництвом.

МЗС Іспанії викликало посла РФ, звинувачує Москву в дезінформації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: