Новий член НАТО, зброя з США на $2 млрд, Білорусь отримала носії ядерної зброї: новини дня

Дайджест
Вівторок, 4 квітня 2023, 20:12

Сьогодні день під знаком НАТО. 

Безсумнівно, головна новина – офіційний вступ Фінляндії до НАТО у річницю Альянсу.

Нового члена організації сьогодні "привітали" навіть російські хакери атакою на сайти фінського парламенту та прем’єр-міністерки країни.

У штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі пройшло засідання Комісії Україна-НАТО.

На ній міністри закордонних справ країн Північноатлантичного Альянсу офіційно підтримали розробку багаторічної програми підтримки України, яка допоможе їй зблизитись із НАТО.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив невдоволення відновленням роботи цієї Комісії.

Також Кулеба провів переговори з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Кулеба зазначив, що невдовзі України отримає більше військової допомоги, що допоможе Україні звільнити більше території від російської окупації. Трохи пізніше Міноборони США оголосило про виділення Україні чергового пакета військової допомоги на загальну суму 2,6 мільярда доларів.

Але і це ще далеко не все! 

Всі важливі і цікаві новини 4 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Фінляндія офіційно – член НАТО! 

Безсумнівно, головна тема дня – офіційний вступ Фінляндії до НАТО у річницю Альянсу.

Фінляндія стала 31-м членом НАТО після того, як передала ратифікаційні грамоти держсекретарю США Ентоні Блінкену. Блінкен є офіційним представником Вашингтона, де розташований депозитарій Альянсу. 

Цим кроком завершилася офіційна процедура вступу.

Пізніше у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулася урочиста церемонія підняття прапору Фінляндії поруч з прапорами інших країн-членів.

Церемонію супроводжували гімни Фінляндії та НАТО; крім того, одночасно фінські прапори підняли у двох стратегічних командуваннях Альянсу.

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що вступ в НАТО означає початок нової ери для її країни.

Президент України Володимир Зеленський привітав Фінляндію зі вступом у НАТО.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, а також очільники британських міністерств закордонних справ та оборони привітали вступ Фінляндії в Північноатлантичний Альянс.

Міністр оборони Бен Воллес висловив побажання, щоб "Фінляндія стала уроком для президента Путіна".

"Фінляндія вирішила приєднатися до Альянсу за власним бажанням. Свобода вибору альянсів як суверенної держави є справою її громадян і лише її громадян", – наголосив Воллес.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що вступ Фінляндії до НАТО став реакцією на те, як діяла Росія, а не навпаки

Про це він сказав у відповідь на прохання журналістів прокоментувати заяви Москви про "посилення військового потенціалу" на заході й півночі у відповідь на вступ Фінляндії в НАТО. 

Нового члена організації сьогодні "привітали" навіть російські хакери атакою на сайти фінського парламенту та прем’єр-міністерки країни.

Російська хакерська група NoName 057(16) у вівторок підтвердила в Telegram, що Фінляндія стала ціллю серії кібератак через вступ до Північноатлантичного альянсу.

Що із вступом Швеції до НАТО?

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо висловив сподівання, що "дуже швидко" кількість членів Альянсу зросте з 31 до 32, натякаючи на майбутній вступ Швеції.

Таке сподівання висловили і у Литві

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг підкреслив, що Швеція, як і Фінляндія, виконала всі умови для набуття повноправного членства в НАТО, й висловив сподівання на якнайшвидше втілення цього процесу.

Генсек Альянсу наголосив, що перебуває в тісному контакті з Туреччиною та її президентом Реджепом Таїпом Ердоганом щодо членства Швеції в НАТО.

Досі заявку Швеції на вступ до НАТО не схвалила і Угорщина.

Президент США Джо Байден закликав Туреччину та Угорщину схвалити заявку Швеції на вступ до Альянсу.

"Менш ніж через рік ми вітаємо Фінляндію як члена Альянсу – це найшвидший процес ратифікації в сучасній історії НАТО. Я з нетерпінням чекаю, аби якнайшвидше привітати Швецію із членством у НАТО, та закликаю Туреччину та Угорщину завершити процес ратифікації без зволікання", – заявив Байден.

Україна-НАТО, військова допомога

Крім того, сьогодні у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі пройшло засідання Комісії Україна-НАТО.

На ній обговорили подальшу військову підтримку Києва, а також перспективи членства в Альянсі.

Міністри закордонних справ країн Північноатлантичного Альянсу офіційно підтримали розробку багаторічної програми підтримки України, яка допоможе їй зблизитись із НАТО.

Коментуючи заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга про розробку багаторічної програми підтримки України, яка допоможе їй зблизитись із НАТО, Кулеба пояснив, що йдеться не про ПДЧ.

"Питання ПДЧ знято з порядку денного, тому що ми подали заявку. Йдеться про додаткове зміцнення всеосяжного пакета допомоги від НАТО", - сказав глава української дипломатії.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто висловив невдоволення відновленням роботи цієї Комісії.

Також Кулеба провів переговори з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Кулеба зазначив, що невдовзі України отримає більше військової допомоги, що допоможе Україні звільнити більше території від російської окупації.

Слід додати, що генсек НАТО Єнс Столтенберг у інтерв’ю "Радіо Свобода" підкреслив, що важливо не допустити замороження нинішньої лінії фронту в Україні та забезпечити можливість Києву звільнити більше захоплених росіянами територій.

Згодом Міноборони США оголосило про виділення Україні чергового пакета військової допомоги на загальну суму 2,6 мільярда доларів.

Пакет складається з двох частин: перша, на 2,1 мільярда доларів, фінансується з Ініціативи сприяння безпеці України, в межах якої зброя замовляється у виробників, а не береться із запасів американських збройних сил. 

Йдеться, зокрема, про додаткові боєприпаси для комплексів NASAMS, дев'ять 30-мм протидронних гармат, 10 мобільних ракетних комплексів із лазерним наведенням c-UAS, три радіолокаційні станції повітряного спостереження, 30-мм та 23-мм зенітні боєприпаси, а також інші артснаряди та боєприпаси. 

Також передбачені протитанкові комплекси Javelin, високоточні авіаційні боєприпаси, приблизно 3600 одиниць стрілецької зброї та понад 23 мільйони набоїв до неї, сім тактичних автомобілів для евакуації техніки, вісім важких паливозаправників та 105 паливних причепів, броньовані мостові системи, тощо.

Решта 500 мільйонів доларів припадають передусім на боєприпаси, надійдуть одразу – у межах президентської Ініціативи, яка дозволяє лідеру США в надзвичайних ситуаціях передавати зброю із американських запасів.

Ексдержсекретар Трампа вважає, що США недостатньо підтримують Україну.

Про це очільник Держдепу США часів Дональда Трампа Майк Помпео розповів у інтерв’ю "Європейській правді", перебуваючи у Києві.

"Я вважаю, що ми робимо недостатньо для підтримки України, а те, що робимо – робимо недостатньо швидко. Трагедія полягає у тому, що ми могли би надати Україні таку підтримку, за якої би все це вже закінчилося – але не зробили цього", – сказав Майк Помпео.

Політик, за даними американських ЗМІ, може взяти участь у президентських перегонах в США 2024 року.

Щодо військової допомоги, слід додати, що Україна стала другим за величиною отримувачем зброї з Німеччини за результатами першого кварталу цього року. 

Зокрема, за перші три місяці 2023 року Київ отримав зброї з Німеччини майже на 500 млн євро, посівши друге місце після Угорщини, яка отримала військових товарів на 760 млн євро.

Справи РФ

Рада ООН з прав людини засудила депортацію українських дітей Росією.

Окремо Рада ООН з прав людини продовжила на рік мандат Незалежної міжнародної комісії з розслідування ситуації в Україні, яка в березні представила фінальний звіт про порушення прав людини в результаті повномасштабної російської агресії.

Нагадаємо, що в Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, вважаючи його винним саме в незаконній депортації тисяч дітей з України.

Тим часом, глава Міноборони Росії Сергєй Шойгу заявив, що Білорусь вже має у своєму розпорядженні штурмові літаки та комплекси "Іскандер-М", які здатні завдати тактичних ядерних ударів.

З 3 квітня на одному з російських полігонів почали навчання білоруських розрахунків порядку застосування "Іскандер-М". "Для захисту Союзної держави", – додав Шойгу.

А 5 квітня самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко та Путін проведуть у Москві двосторонню зустріч. Повідомляється, що вони планують обговорити "імпортозаміщення, поглиблення кооперації, розвиток високотехнологічних галузей та заходи щодо забезпечення безпеки".

Щодо євроінтеграції 

Обраний президент Чорногорії заявив, що слідуватиме політиці ЄС щодо Росії.

Яков Мілатович заявив, що одним із ключових зовнішньополітичних пріоритетів Чорногорії і його як нового президента країни буде прискорення вступу країни до ЄС.

А от Грузія перебуває "на роздоріжжі" європейської інтеграції. Про це заявили доповідачі ПАРЄ. 

"Грузія перебуває на роздоріжжі. Ми закликаємо грузинську владу і всі політичні сили подолати крайню ворожнечу і поляризацію, відкинути вузькопартійні інтереси і спільно працювати з усіма зацікавленими сторонами над реалізацією 12 пріоритетних напрямків реформ, визначених Європейською комісією для того, щоб країна отримала статус кандидата на вступ до ЄС", – зазначили співдоповідачі.

Серед інших новин дня 

Норвегія приєдналась до 10-го пакета санкцій ЄС проти Росії.

У Нідерландах одна людина загинула внаслідок зіткнення потяга з невеликим будівельним краном, який стояв на колії. 

Британія оштрафувала TikTok майже на $16 млн за зловживання даними дітей.

У французькому місті з’явився мурал з Макроном-"Гітлером". Правоохоронці домовилися замалювати мурал якнайшвидше. 

Поліція провела обшуки у штаб-квартирі Європейської народної партії у Брюсселі – ЗМІ.

США заявили про ліквідацію одного з лідерів ІДІЛ, що планував теракти у Європі, а у Швеції затримали п’ятьох підозрюваних у підготовці теракту.

Парламент Литви обмежив росіянам право купувати нерухомість.

Франція підвищить вік резервістів до 70 років – міністр оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: