Берлін за Україну-кандидата в ЄС, санкції проти патріарха Кирила, газовий шантаж РФ: новини дня

Дайджест
Четвер, 16 червня 2022, 22:00

Міністр оборони Британії каже, що Україна отримує достатньо зброї для перемоги у війні; Сейм Литви визнав депортацією українського народу вивезення українців в Росію; лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії відвідали Київ та Ірпінь; Німеччина, Франція, Італія та Румунія підтримали негайне надання Україні статусу кандидата в ЄС; Франція передасть Україні додаткові САУ Caesar; "Газпром" за два дні скоротив постачання газу до Німеччини приблизно на 60%; Британія наклала санкції на патріарха Кирила та ще низку осіб; Туреччина далі невдоволена позицією Швеції та Фінляндії у перемовинах про вступ до НАТО; в Мюнхені невідомий напав на українця, коли дізнався його національність.

Більше важливих і цікавих новин 16 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Сейм Литви визнав депортацію Росією українського народу

Триває 113 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Міністр оборони Британії каже, що Україна отримує достатньо зброї для перемоги у війні. За його словами, західні поставки зброї невдовзі будуть здатні переломити ситуацію.

За даними британської розвідки, ситуація в Сєвєродонецьку залишається вкрай складною для українських сил.

Оскільки мости, швидше за все, зруйновані, Росії тепер доведеться або зробити переправу через річку, або наступати через фланги, щоб перетворити тактичну вигоду в оперативну перевагу.

Також повідомляється, що для обох сторін, що воюють в містах на передовій, бої, ймовірно, все частіше переходять до невеликих груп військ, які зазвичай діють у пішому порядку.

Глава МЗС Британії виступила за залучення країн Балтії та Польщі до переговорів України і РФ.

Сейм Литви визнав депортацією українського народу вивезення українців в Росію, а президент країни назвав особистим зобов’язанням відновлення України після війни.

США обговорювали з Україною можливість завершення війни з РФ шляхом переговорів.

Експосол США в Україні заявив, що Вашингтон не буде підштовхувати Україну до поступок РФ.

А Байдену "не сподобалась" заява Остіна про перемогу України та послаблення Росії. Як повідомляє телеканал NBC News, президент США Джо Байден закликав держсекретаря Ентоні Блінкена та главу Пентагону Ллойда Остіна після візиту до Києва пом’якшити риторику щодо підтримки України аж до її перемоги над Росією.

За даними телеканалу, Байден вважав, що заяви Блінкена й Остіна після візиту до Києва у квітні були надмірними. Йдеться зокрема про твердження міністра оборони США про те, що мета США в Україні – послабити Росію настільки, щоб вона більше не змогла повторити свою агресію.

Про що лідери Франції, Німеччини, Італії говорили у Києві та Ірпені

16 червня Київ відвідали лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії. Слід зазначити, що президент Румунії прибув до української столиці окремо від своїх колег.

Ще у поїзді дорогою до Києва, під час спілкування з журналістами, канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив Україну у постійній повній підтримці у боротьбі з нападом Росії.

Цього ж дня лідери відвідали Ірпінь. Вони пройшлися вулицями міста, де 75% будівель було пошкоджено в результаті вторгнення російських військ. 

Президент Румунії Клаус Йоганніс, після поїздки в Ірпінь, закликав притягнути до міжнародної відповідальності російських воєнних злочинців.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц після відвідин Ірпеня заявив, що дії Росії у війні проти України спрямовані лише на знищення.

Президент Франції Еммануель Макрон в Ірпені висловив повагу героїзму українців та заявив, що Україна має бути здатною далі чинити опір і здобувати перевагу.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі під час візиту до Ірпеня запевнив, що Україна отримає допомогу для відновлення зруйнованої росіянами інфраструктури.

На пресконференції під час візиту до Києва прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що мир із Росією повинен бути досягнутий на умовах України.

Президент Франції Еммануель Макрон запевнив, що Україна сама визначатиме, на яких умовах буде встановлено мир з РФ.

На тій же пресконференції канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина підтримує Україну та українців від початку російської агресивної війни - зокрема, держава прийняла вже 800 тисяч українських біженців, а також надає зброю і продовжить це робити

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв надати мобільну лабораторію для аналізу ДНК у процесі розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.

Цікаво, що під час спілкування з журналістами Макрон визнав, що через побоювання втягнення у війну з Росією країни Заходу мали домовленість не надавати Україні певні види зброї.

Президент Румунії Клаус Йоганніс засудив російську блокаду українських портів та закликав міжнародну спільноту працювати разом для забезпечення безпеки перевезень.

Лідери країн мали зустріч і з президентом України Володимиром Зеленським. Після зустрічі президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Німеччина та Франція не вимагатимуть поступок від України, щоб завершити російсько-українську війну - його підтримав і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Слід додати, що Центр "Нова Європа" оприлюднив результати свіжого опитування громадян Німеччини, Франції та Нідерландів. Більшість з них підтримують ідею того, що метою підтримки України їхніми державами має бути поразка Росії та звільнення українських територій, окупованих Росією.

Щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

Слід зазначити, що дату візиту України обрано не випадково. Лідери відвідали Київ за день до ухвалення Єврокомісією висновку щодо заявок України, Грузії та Молдови на вступ до ЄС.

Після зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві лідери Німеччини, Італії, Румунії та Франції висловилися за "негайний" статус кандидата на членство в ЄС для України.

Про те, що означає ця заява і чи не буде сюрпризів, дивіться у новому відео "Європейської правди".

Глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що візит канцлера Німеччини Олафа Шольца до Києва важливий самим фактом, а також чіткою підтримкою Берліном кандидатського статусу України. За його словами, зрушення позиції Німеччини з питання кандидатства – це переломний момент.

Дорадчий орган ЄС підтримав надання Україні статусу кандидата.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що попри оголошення Італією, Німеччиною, Румунією та Францією підтримки статусу кандидата на членство в ЄС для України, певності в позитивному рішенні для Києва наразі немає.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна розраховує на отримання статусу кандидата на вступ до ЄС та готова працювати, щоб перетворитись на повноправного члена блоку.

Візит лідерів Німеччини, Франції, Італії та Румунії до України не змогли не прокоментувати у Москві. Заступник голови Ради безпеки РФ, експрезидент РФ Дмітрій Медведєв зневажливо висловився про лідерів Франції, Німеччини та Італії у зв’язку з їхнім візитом до Києва та заявив, що це не має ніякого сенсу.

Він написав у Twitter, що "люблять європейські шанувальники жаб, ліверу та макаронів відвідувати Київ". 

"Користі - нуль. Знову пообіцяли вступ до ЄС, старі гаубиці, хлопнули горілки і потягом, як сто років тому, додому. І все добре. Тільки до миру це Україну ніяк не наближує. А час спливає", - написав Медведєв. 

Щодо надання зброї Україні

Президент Франції Еммануель Макрон під час візиту до Києва оголосив про поставку в Україну ще шести додаткових самохідних артилерійських установок Caesar, флагмана французької артилерії. 

Подаровані Литвою бронетранспортери М113 вже на передовій.

Словаччина передала Україні п'ять вертольотів і боєприпаси для РСЗВ "Град".

Британія передає Україні 20 гаубиць M109 калібру 155 мм.

Газовий шантаж Росії

Російський газовий монополіст "Газпром" за два дні скоротив постачання газу до Німеччини приблизно на 60%.

Міністр економіки Німеччини закликав громадян скоротити споживання енергії, оскільки російська енергетична компанія "Газпром" почала скорочувати обсяги газу, який вона постачає в найбільшу економіку Європи.

В РФ заявили, що проблеми з ремонтом турбін для газопроводу "Північний потік" у Канаді можуть призвести до повної зупинки проєкту та "катастрофи для Німеччини".

Французька енергетична група Engie заявила в четвер, що відзначила скорочення поставок російського газу.

Австрійський концерн OMV у середу отримав повідомлення про скорочення постачання газу від російської компанії "Газпром".

Президентка DiXi Group Олена Павленко пише, що план Путіна дуже простий – кубометр за кубометром відрубуючи постачання російського газу країнам ЄС, чекати, коли хтось із "любих друзів" – Німеччина, Італія чи Угорщина – почне панікувати і йти на поступки.

Докладніше - у її статті Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС.

Санкції проти Кирила, відповід Орбана

Британія наклала санкції на патріарха Кирила та ще низку осіб. Окрім патріарха Кирила, під санкції потрапила уповноважена РФ з прав дітей Марія Львова-Бєлова у зв’язку з примусовим вивезенням Росією близько 2000 українських дітей з окупованих територій Луганщини та Донеччини та створенням процедури, що спрощує їхнє всиновлення у Росії. 

Це також депутат московської Думи Сергєй Савостьянов, який публічно підтримує російську агресію; президент і член правління авіакомпанії "Волга-Днепр" Алексєй Ісаякін, оскільки компанія залучена до важливої логістики в інтересах держави; чотири полковники з 64-ї окремої мотострілецької бригади, яка "відзначилася" злочинами проти цивільного населення у Бучі, а також члени так званого "Комітету порятунку за мир та порядок" - колаборантського утворення у Херсонській області. 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у четвер оприлюднив відповідь на листа 44 депутатів Європейського парламенту, які звинувачували Будапешт у підриві європейської єдності та гальмуванні шостого пакету санкцій ЄС.

Орбан заявив, що позиція Угорщини від самого початку була однозначною: вона засуджує напад Росії на територіальну цілісність і суверенітет України та порушення Будапештського меморандуму.

Орбан укотре підкреслив, що санкції, які вводить ЄС, ухвалюються консенсусом і не повинні завдати більше шкоди європейцям, аніж Росії.

Інше: критика Ради Європи на адресу РФ, напад на українця у Мюнхені

У Раді Європи розкритикували Росію за становище з правами людини в окупованому Криму.

В Мюнхені невідомий напав на українця, коли дізнався його національність.

Естонія достроково завершила будівництво першої укріпленої ділянки кордону з Росією.

Туреччина далі невдоволена позицією Швеції та Фінляндії у перемовинах про вступ до НАТО.

Португалія створила шестимісячні робочі візи і скасувала імміграційні квоти.

McDonald's виплатить $1,3 млрд у справі про податкові махінації у Франції.

Нідерланди викрили агента РФ, який зібрався шпигувати в Міжнародному кримінальному суді.

У Латвії остаточно постановили знести до 15 листопада пам’ятники, що прославляють тоталітарні режими.

В Італії вперше провели евтаназію паралізованому пацієнту.

Лавров: із Молдови намагаються зробити "другу Україну".

Це лише частина цікавих новин 16 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: