2 січня 2023

Статті
Ердоган йде на третій термін: як вибори впливатимуть на зовнішню політику Туреччини
Цього року в Туреччині пройдуть одночасно парламентські та президентські вибори. І вони дедалі більше впливатимуть на внутрішню та зовнішню політику Анкари.
Новини
22:45
Французький мер пригрозив судом двом альпіністам, які заночували на Монблані
Мер французького міста Сен-Жерве-ле-Бен Жан-Марк Пейлекс пригрозив подати до суду на двох альпіністів, які провели ніч на горі Монблан – найвищій вершині Західної Європи – всупереч забороні, яка діє з 2020 року.
22:29
фотоНімецький журналіст отримав поранення в Україні
Журналіст німецького видання Bild Бйорн Штрітцель зазнав поранення під час роботи на передовій в Україні.
22:06
У Греції повертають на роботу медиків, відсторонених через відсутність COVID-щеплення
Відповідно до рішення уряду Греції, медичний персонал, який не був вакцинований проти COVID-19 і через це перебував на лікарняному протягом останніх 16 місяців, з понеділка повернувся до роботи.
21:45
Прем’єр Польщі назвав себе прихильником смертної кари за найтяжчі злочини
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що за найтяжчі злочини, як-то державну зраду, можна присуджувати смертну кару – офіційно вона заборонена в країні з 1997 року й не відбувалась із 1988-го.
21:19
В Іспанії готуються до відсутності угоди з Британією щодо статусу Гібралтару
Іспанія та Європейський Союз готові до ситуації, якщо не вдасться досягти домовленості з Великою Британією щодо статусу Гібралтару після виходу Лондона зі складу ЄС.
20:55
У Німеччині відремонтували майже всі БМП Puma, що зламались під час навчань
Компанія Rheinmetall, що є виробником німецьких бойових машин піхоти Puma, оголосила, що майже вся техніка, яка зламалась під час навчань минулого місяця, була відремонтована.
20:33
Прем’єр Польщі обіцяє поговорити з українським колегою про "героїзацію Бандери"
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у понеділок заявив, що обговорить із українським колегою Денисом Шмигалем питання "героїзації" Степана Бандери на офіційних сторінках органів влади України.
20:06
Швеція готується обмежити в’їзд із Китаю через COVID-19, ініціює обговорення на рівні ЄС
Влада Швеції оголосила в понеділок, що готується запровадити обмеження на в’їзд для подорожувальників із Китаю у зв’язку із ситуацією з коронавірусом, а також ініціює обговорення ситуації на рівні Європейського Союзу.
19:50
Рига запровадила туристичний податок, який два роки відкладала через пандемію
У столиці Латвії Ризі з 1 січня 2023 року з приїжджих почали стягувати так зване туристичне мито, як і в багатьох інших містах Європи та світу.
19:39
Британський уряд не встигає скасувати законодавство ЄС до кінця 2023 року, як обіцяв – ЗМІ
Уряд Великої Британії, ймовірно, не встигне скасувати всі норми європейського законодавства, присутні у його документах, до кінця 2023 року, як обіцялось, через великий масштаб роботи і затягування розгляду в Палаті лордів.
19:18
Суд Туреччини остаточно схвалив вихід зі Стамбульської конвенції
Державна рада Туреччини, яка відіграє роль вищого адміністративного суду, в понеділок остаточно визнала законним рішення президента Реджепа Таїпа Ердогана про вихід із Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству, відомої як Стамбульська конвенція.
18:59
фотоУ Німеччині екоактивісти, які виступають проти знесення села задля вугілля, почубились із поліцією
Екоактивісти груп Lützerath lebt ("Лютцерат живе") та Letzte Generation ("Останнє покоління") в понеділок заблокували дороги на в’їзд до села Лютцерат у німецькій федеральній землі Рейнланд-Пфальц, виступаючи проти його знесення для видобутку вугілля.
18:36
Найвищий військовий орган НАТО обговорить війну в Україні та обороноздатність Альянсу
Військовий комітет Північноатлантичного Альянсу – найвищий військовий орган НАТО – проведе засідання на рівні начальників генеральних штабів 18-19 січня, під час якого, серед іншого, обговорить питання війни в Україні.
18:13
Понад 80% російськомовних литовців негативно ставляться до РФ – опитування
Найсприятливіше жителі Литви сприймають Польщу, Німеччину, Україну, Велику Британію і Францію, а найнесприятливіше – Росію, Білорусь і Китай.
17:56
Україна продовжила тимчасовий безвіз для британців ще на рік
Президент Володимир Зеленський продовжив дію тимчасового безвізового режиму для громадян Великої Британії ще на рік – до 30 січня 2024 року.
17:46
У Німеччині закликають заборонити продаж феєрверків після нападів на поліцію й пожежників
Профспілки поліцейських і пожежників Німеччини засудили напади на їхні бригади, що допомагали ліквідувати наслідки необережних запусків феєрверків, і закликали заборонити їхній продаж у приватні руки.
17:26
Саміт Україна-ЄС відбудеться в Києві
Наступний саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого 2023 року в Києві, а не Брюсселі, як мало би бути за черговістю.
17:20
фотоІспанська поліція виявила приховану колекцію античних артефактів віком до 5000 років
В Іспанії почали розслідування щодо двох осіб у зв’язку зі знайденою у їхніх домівках незареєстрованою колекцією античних артефактів та інших археологічних знахідок, деяким з яких може бути до 5000 років. 
17:16
2022 рік став найтеплішим в історії Іспанії
Середня температура повітря в Іспанії у 2022 році становила майже 15,5ºС, що стало рекордом за всю історію метеорологічних спостережень у країні – з 1916-го.
16:52
Європарламент ініціює зняття недоторканності з двох депутатів у справі "Катаргейту"
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола в понеділок ініціювала термінову процедуру зняття недоторканності з двох депутатів на підставі запиту бельгійських судових органів у справі "Катаргейту".
16:37
Польща готова прихистити в себе культурні об'єкти з України, якщо буде потреба їх вивезти
Влада Польщі готова прийняти твори мистецтва з України в разі, якщо українська сторона вирішить їх вивезти для збереження в разі бойових дій.
16:21
В уряді Німеччини пропонують декриміналізувати пошук їжі серед сміття
Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір пропонує звільнити від відповідальності людей, які займаються "сміттєвим дайвінгом" (dumpster diving), тобто беруть продукти з контейнерів для сміття.
16:12
Міноборони Естонії припускає, що наступна хвиля мобілізованих в РФ буде слабшою за попередню
15:46
У Німеччині й далі підтримують прямі контакти з Путіним, але не вірять у його готовність до миру
Німецький федеральний уряд продовжує підтримувати прямі контакти з президентом Росії Владіміром Путіним та іншими російськими посадовцями, та вважають, що Москва не налаштована всерйоз на досягнення справедливого миру.
15:36
Спецслужби Німеччини протидіятимуть новим шпигунам із РФ після викриття російського агента
Керівник Федерального відомства з питань захисту конституції Німеччини (BfV) Томас Хальденванг заявив, що німецькі спецслужби докладають зусиль для недопущення в країну нових російських шпигунів.
15:17
Британія інвестує £75 млн для позбавлення залежності від ядерного палива з Росії
Член британського уряду з питань енергетики та клімату Грем Стюарт оголосив про створення фонду в розмірі до 75 мільйонів фунтів стерлінгів для позбавлення залежності від російського ядерного палива.
15:04
Літак з Лондона до Вільнюса вимушено приземлявся у Польщі через агресивного пасажира
Рейс із Лондона до Вільнюса в перший день нового року змушений був приземлитися у Познані, щоб зняти з борту агресивного пасажира у нетверезому стані.
14:23
фотоЕкоактивісти облили фарбою фасад будівлі Сенату Італії
У понеділок вранці група екоактивістів з руху "Останнє покоління" облила фарбою фасад Сенату Італії в Римі.
14:04
доповненоПрезидентка Єврокомісії провела першу в новому році розмову із Зеленським, планує візит до Києва
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провела першу у новому році телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським та розповіла, що розраховує невдовзі приїхати в Україну з візитом. 
13:51
Якщо Путін збереже обличчя, це буде останній цвях у труну повоєнного порядку – посол Польщі в ООН
Постпред Польщі в ООН Кшиштоф Щерський вважає, що західні спроби зберегти обличчя президенту РФ лише остаточно доб'ють міжнародний порядок, який склався після Другої світової війни.
13:40
ЄС з лютого надав 485 млн євро для підтримки цивільних українців
Євросоюз за час повномасштабної війни Росії проти України виділив вже 485 млн євро для заходів підтримки цивільного населення, що постраждало внаслідок бойових дій.
13:33
З точки зору наслідків війна в Україні є світовою – польський дипломат
За словами постійного представника Польщі при ООН Кшиштофа Щерського, війна в Україні, яка стала найважливішою подією минулого року, незважаючи на обмежений масштаб військових дій, є у певному сенсі глобальною війною.
13:12
Посол ЄС: обсяги експорту з України до Євросоюзу за 2022 рік зросли, попри війну
За словами посла ЄС в Україні Матті Маасікаса, протягом 2022 року український експорт до країн Євросоюзу продовжив зростати, попри повномасштабну війну.
12:50
Посол ЄС не бачить загрози зменшення підтримки України
Посол Євросоюзу Матті Маасікас не бачить загрози зменшення підтримки України з боку країн ЄС.
12:25
Колишній генерал НАТО очікує перемир'я у 2023 році
Колишній генерал Бундесверу і НАТО Ганс-Лотар Домрезе очікує припинення вогню в агресивній війні Росії проти України наприкінці цього року.
11:57
У Шольца повторили, що Німеччина не діятиме самостійно у справі надсилання танків Україні
Експерт з питань зовнішньої політики правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини Міхаель Мюллер підтвердив відмову федерального уряду від поставок танків Leopard 2 в Україну.
11:52
Закупівельні ціни на газ у Європі впали до мінімуму з 24 лютого
Закупівельні ціни на природний газ у Європі знизилися до найнижчого рівня за увесь час після відкритого нападу РФ на Україну.
11:26
У Молдові за кілька днів склали понад 700 протоколів за феєрверки всупереч забороні
У Молдові за останні кілька днів склали понад 700 протоколів про порушення, пов’язані з продажем чи використанням святкової піротехніки, яку в країні цього року заборонили через надзвичайний стан.
11:07
У Стокгольмі прогриміли два вибухи
У двох районах Стокгольма в ніч на понеділок сталися два вибухи, поліція проводить операцію
10:45
Південний захід Греції сколихнув землетрус
Землетрус попередньою магнітудою 4,3 стався біля узбережжя острова Метоні на південному заході грецького півострова Пелопоннес.
10:41
Міністерку оборони Німеччини розкритикували за новорічне привітання
Міністерку оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт критикують за відео з новорічним привітанням, називаючи його "непрофесійним".
09:50
Естонія та Фінляндія продовжують переговори про перерозподіл українських біженців
Естонія і Фінляндія продовжують переговори про перенаправлення до Фінляндії частини українських біженців, які прибувають до Естонії.
09:19
фотоУ Туреччині 6 людей загинули в результаті аварії мікроавтобуса
У турецькій провінції Мардін в результаті ДТП з мікроавтобусом є загиблі і постраждалі.
08:40
Британська розвідка розповіла про бої за ключову трасу на північ від Кремінної
На думку британської розвідки, якби ЗСУ змогли взяти під повний контроль трасу Р66, це ще більше підірвало б російську оборону Кремінної.
08:15
У кількох країнах ЄС зафіксували рекордно теплий початок року
Після надзвичайно спекотного і сухого 2022 року європейські країни продовжили бити теплові рекорди 1 січня 2023 року.
07:57
У Чехії розбився літак, пілот загинув
51-річний пілот загинув в аварії надлегкого літака в неділю в чеському місті Ходковіце-над-Могелкою в Ліберецькому краї.
07:18
Президент Фінляндії: Путін повторює помилки Сталіна
У своїй новорічній промові президент Фінляндії Саулі Нііністьо наголосив, що рішуча підтримка України з боку Фінляндії, Європи та Заходу продовжиться і цього року.