11 травня 2023

Статті
Грузія робить крок до Москви: як авіарейси в РФ руйнують західний курс країни
Грузинська влада йде на крок, здатний остаточно заморозити перспективу отримання статусу кандидата на вступ до ЄС.
Колонки
Фінансова підтримка України під час та після війни: якою може бути стратегія ЄС
Війна стала економічним викликом не лише для України, але й для країн Європи. Проте Євросоюз вміє відповідати на виклики.
Удар по Арктиці: якими мають стати нові енергетичні обмеження проти РФ
Наша стратегічна мета – зупинити розбудову всіх потоків експорту російського викопного палива та перекрити ключове джерело фінансових надходжень РФ.
Новини
22:45
Агентство ЄС буде захищати весь кордон Чорногорії
Уряд Чорногорії уклав угоду з прикордонним агентством Європейського Союзу Frontex про забезпечення захисту всіх зовнішніх кордонів держави.
22:26
Молдова припинить фінансування "рупора" СНД
Парламент Молдови в четвер денонсував домовленості з міждержавною телерадіокомпанією "Мир", яка функціонує в межах Співдружності незалежних держав.
22:14
У Південній Африці обіцяють перевірити, чи отримувала Росія від них зброю
Влада Південно-Африканської Республіки в четвер заявила, що поки не отримала доказів можливого надання Росії зброї, як про це заявив посол Сполучених Штатів, але проведе відповідне розслідування.
21:47
Боррель вважає, що Китай уже не може бути посередником між Україною і РФ
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що Пекін залишається важливим партнером Брюсселя, але вже втратив можливість бути посередником у розв’язаній Росією війні.
21:30
Єврокомісарка в Києві розповіла, скільки українців вчаться і працюють у ЄС
Статус тимчасового захисту в Європейському Союзі отримали чотири мільйони громадян України, які виїхали після початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.
ДайджестЄС готовий до конфіскації активів РФ, ракети Storm Shadow, Трамп за угоду з Путіним: новини дня
20:54
ЗМІ: Зеленський може поїхати в Італію 13 травня, зустрінеться з прем'єркою і Папою Римським
Президент Володимир Зеленський може в суботу, 13 травня, здійснити нетривалий візит до Рима, в межах якого зустрінеться з прем'єр-міністеркою країни Джорджією Мелоні й Папою Римськии Франциском.
20:45
Головний суперник Ердогана звинуватив РФ у втручанні у вибори президента Туреччини
Кандидат на посаду президента Туреччини Кемаль Киличдароглу звинувачує Росію у втручанні у президиентські вибори.
20:40
виправлено помилку в іменіЄС не фіксує значної контрабанди зброї з України – єврокомісарка в Києві
Європейська комісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон стверджує, що ЄС не зафіксував значної контрабанди зброї з України до Європи, а поодинокі випадки виявлялись правоохоронцями.
20:28
У Британії сотні українських біженців стали бездомними - ВВС
У Великій Британії 302 домоволодіння в графстві Східний Мідленд, де розміщувалися українські біженці, подали заявки про бездомність.
20:26
фотоРосійський олігарх судиться з урядом Британії: хоче повернути супер'яхту за 43 млн євро
Російський олігарх Сергєй Науменко подав позов до Високого суду Англії та Уельсу, вимагаючи в міністерства транспорту скасувати арешт його 58,5-метрової супер’яхти Phi вартістю 38 мільйонів фунтів стерлінгів (43,5 мільйона євро) та відшкодувати збитки.
20:05
Остін: Захід не дасть втягнути себе у війну в Україні, але підтримуватиме її скільки потрібно
Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін наголосив на важливості недопустити втягування Вашингтона й НАТО у повномасштабну війну в Україні, але підкреслив, що підтримка Києва триватиме стільки, скільки буде потрібно.
19:47
Прем'єр Грузії задоволений рішенням РФ щодо відновлення польотів і скасування віз
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі позитивно оцінив рішення Росії про відновлення прямого авіасполучення і скасування віз для грузинських громадян.
19:36
уточнено 21:21Заступник голови МЗС Мельник буде послом у Бразилії
Колишній посол України в Німеччині, а нині заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник очолить дипломатичне представництво в Бразилії.
19:26
Президентка Грузії – владі: Ми не повинні танцювати під дуду Кремля
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі розкритикувала заяви уряду країни, який привітав рішення Росії скасувати візовий режим для громадян Грузії та дозволити прямі авіарейси.
19:25
Дуда про інцидент біля Бидгоща: Багато вказує на те, що там впала ракета
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що виявлений в лісі під Бидгощем об'єкт, швидше за все, є ракетою.
19:09
У Польщі розслідують роль ексканцлера Німеччини у війні в Україні – ЗМІ
Прокуратура Польщі розпочала розслідування щодо колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера – її цікавить роль друга російського президента в підготовці повномасштабного вторгнення в Україну.
19:06
ПАР могла постачати Росії боєприпаси та зброю для війни в Україні - посол США
Посол США в Південно-Африканській республіці Рубен Брігеті заявив, що країна, ймовірно, передала Росії зброю та боєприпаси для війни в Україні.
Аналітика короткоЯк зробити ефективнішим фінансування відновлення України
18:56
Уряд Іспанії витратить 2 млрд євро на подолання наслідків посухи
Іспанський уряд у четвер схвалив пакет заходів, спрямованих на подолання наслідків екстремальної посухи в країні, на загальну суму понад два мільярди євро.
18:37
Резніков розповів про проєкт Канади та Латвії з підготовки українських офіцерів
Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські молодші офіцери, які пройдуть навчання в рамках нової канадсько-латвійської ініціативи, освоять процес планування, координації маневрів і ведення розвідки.
18:34
Топ-посадовці США й Китаю обговорили Тайвань і війну в Україні
Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван цього тижня зустрівся з головою канцелярії комісії ЦК Компартії Китаю в закордонних справах Ваном Ї у Відні.
18:24
фотоУ німецькому Ратінгені стався вибух у будинку: 12 постраждалих
У німецькому місті Ратінген в четвер, 11 травня, стався вибух у багатоквартирному будинку, внаслідок якого постраждали 12 осіб.
18:14
У Польщі кажуть, що вже передали Україні 14 літаків МіГ-29
Україна вже отримала від Польщі 14 радянських винищувачів МіГ-29, які та пообіцяла передати для зміцнення обороноздатності.
18:03
ЄС просить держави-члени підтримувати контакти з Китаєм на тлі можливої кризи на Тайвані – ЗМІ
Європейська служба зовнішніх справ рекомендує державам-членам ЄС готуватись до можливого загострення на Тайвані, яке призведе до зривання постачання мікрочипів до Європи, та при цьому не ізолюватись від Китаю.
17:52
Міністр оборони Польщі прокоментував інцидент з нібито російською ракетою біля Бидгоща
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що йому у грудні не доповіли про потрапляння у повітряний простір країни ракети, ймовірно російської, уламки якої нещодавно знайшли на півночі Польщі – хоча військові відстежували її.
17:42
В ОБСЄ не можуть схвалити бюджет через російське вето: шукають, як його подолати
Члени Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) шукають способи зберегти функціонування організації через позицію Росії, яка відмовилась від співпраці, але може ветувати будь-яке рішення.
17:41
Зеленський призначив посла України в Нідерландах
Президент Володимир Зеленський призначив Олександра Карасевича послом України у Королівстві Нідерланди.
17:31
ФотоЄврокомісарка із внутрішніх справ відвідала Ірпінь
Єврокомісарка із питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон, яка прибула в Україну в четвер, 11 травня, відвідала Ірпінь у Київській області.
17:23
Литва призупинила закупівлю тепловізорів для України через тендерний скандал
Міністерство національної оборони Литви призупинило закупівлю тепловізійних біноклів для України після того, як проти компаній-переможців тендеру розпочали розслідування.
17:16
Естонія хоче закрити один з прикордонних пунктів із Росією
Естонія розгляне питання про закриття прикордонного переходу Койдула з Росією на півдні країни.
17:09
Голова МЗС Латвії братиме участь у виборах президента
Провідна партія коаліції Латвії "Нова єдність" у четвер висунула міністра закордонних справ Едгарса Рінкевичса кандидатом у президенти на виборах, що відбудуться наприкінці травня в Сеймі.
17:06
Президентка Молдови вперше за 30 років летить з візитом до Канади
Президентка Молдови Мая Санду оголосила про свій візит до Канади, який стане першим таким візитом президента Молдови за останні три десятиліття. 
17:02
У Стамбулі завершилися переговори щодо "зернової угоди"
У турецькому Стамбулі завершились дводенні переговори на рівні заступників міністрів оборони щодо Чорноморської зернової ініціативи.
16:58
П'ять держав ЄС просять продовжити й розширити заборону імпорту з України – PAP
Міністри сільського господарства п’яти країн Європейського Союзу вкотре звернулись до Європейської комісії з проханням продовжити тимчасову заборону імпорту сільськогосподарських продуктів з України, а також розширити її.
16:53
Нацасамблея Франції підтримала обов’язкове розміщення прапорів ЄС на меріях
Національна асамблея – нижня палата парламенту Франції – схвалила проєкт про обов’язкове розміщення прапорів ЄС на меріях міст поруч із національним триколором, що критикували французькі євроскептики.
16:46
Існують юридичні підстави використати активи РФ для відбудови України – Єврокомісія
Європейська комісія підтвердила, що розробила юридично прийнятні варіанти використання активів Росії – як приватних, так і державних – для відбудови України.
16:44
В Іспанії проводять арешти за несанкціоноване використання води на тлі тривалої посухи
Цивільна гвардія Іспанії провела рейди на незаконних свердловинах в регіоні Андалусія в межах посилення заходів проти несанкціонованого використання води на тлі тривалої посухи в країні.
16:28
ФотоІнструктори зі Швеції проводять навчання для ЗСУ зі встановлення інженерних загороджень
Військові інструктори Збройних сил Швеції в рамках навчальної операції "Інтерфлекс" проводять заняття для бійців ЗС України зі встановлення інженерних загороджень, їхнього улаштування та подолання.
16:18
В МЗС України відреагували на останні кроки РФ щодо Грузії: "пропонують угоду з дияволом"
Офіційний Київ вважає, що рішення Росії відновити авіарейси до Грузії і скасувати візи для грузинів є своєрідною подякою Москви для грузинської влади за те, що вона не приєдналася до західних санкцій та сповільнила рух до ЄС. 
16:06
Усі обіцяні танки Challenger 2 вже в Україні - Міноборони Британії
Велика Британія підтвердила, що всі обіцяні танки Challenger 2 зараз знаходяться на території України.
16:03
Один з конкурентів Ердогана на виборах зняв кандидатуру
Один із кандидатів на президентських виборах у Туреччині Мухаррем Індже зняв свою кандидатуру.
15:46
У Латвії соціал-демократи визначилися зі своїм кандидатом у президенти
Латвійська соціал-демократична партія Progresivie висуває своїм кандидатом у президенти Еліну Пінто. 
15:45
фотоНа естонському військовому полігоні пожежа площею 20 гектарів
У четвер, 11 травня, близько полудня на полігоні Сил оборони Естонії в Нурсіпалу спалахнула пожежа.
15:40
Естонські депутати підписали заяву на підтримку вступу України до НАТО
В Естонії 95 депутатів парламенту країни Рійгікогу підписали заяву на підтримку вступу України до НАТО.
15:17
Серед дружніх до України держав є ті, хто допомагає РФ обходити санкції - Зеленський
Президент Володимир Зеленський розповів, що навіть серед дружніх до України держав є такі, хто допомагає РФ обходити західні санкції.
14:58
Британія підтвердила передачу Україні далекобійних ракет Storm Shadow
Влада Великої Британії офіційно підтвердила передачу Україні далекобійних ракет Storm Shadow.
14:47
Партія влади Грузії сама йде з європейської партії, звідки її готувались вигнати
Правляча партія Грузії "Грузинська мрія" вирішила сама вийти з Партії європейських соціалістів, звідки її могли виключити через зростаючу розбіжність поглядів. 
14:30
Німці помиратимуть раніше за інших західних європейців – дослідження
Мешканці Німеччини помиратимуть раніше за мешканців інших країн Західної Європи. 
14:22
Європарламент зробив крок до заборони неправдивого екомаркування товарів
Європарламент більшістю голосів підтримав проєкт нової директиви, яка встановить жорсткіші правила використання "екологічного" маркування товарів.
14:20
Сербія поставила на паузу плани роздачі росіянам паспортів на тлі реакції ЄС
Сербія призупинила плани пом'якшити правила отримання громадянства росіянами та іншими іноземними громадянами, які прожили в країні лише один рік, оскільки ЄС попередив, що може призупинити безвізовий режим для балканської країни.
13:47
Суд ЄС: авіакомпанії мають платити компенсацію за скасований рейс у разі смерті пілота
Авіакомпанії повинні виплачувати компенсацію пасажирам за скасований рейс у разі смерті другого пілота, тому що це не можна вважати надзвичайною обставиною.
13:44
Стрілянина на заводі Mercedes під Штутгартом: кількість загиблих зросла
Чоловік, поранений внаслідок ранкової стрілянини на заводі Mercedes під Штутгартом, помер у лікарні. 
13:29
ЄС закликав Грузію дотримуватися санкцій проти російських авіарейсів
Європейський Союз закликає владу Грузії дотримуватися санкцій проти російської авіаційної галузі, які були запроваджені після вторгнення в Україну.
13:25
фотоУ центрі Мілана пролунав потужний вибух, пожежа охопила автівки та одну з будівель
Потужний вибух у центрі Мілана, на вулиці П'єр Ломбардо стався в четвер вранці. 
13:14
До Києва приїхала єврокомісарка з внутрішніх справ
У Києві перебуває з візитом єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон.
13:05
Посол Польщі розкритикував командувача армії Угорщини за натяки на потребу умиротворення РФ
Посол Польщі в Будапешті розкритикував нового командувача угорської армії за те, що він виступає за "умиротворення" Росії після її вторгнення в Україну.
Аналітика короткоЯк Росія на тлі санкцій збільшує газові прибутки і що має робити Україна
12:59
За три дні до виборів у Туреччині Ердоган програє головному опоненту
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відстає від свого головного суперника Кемаля Киличдароглу на понад п'ять процентних пунктів напередодні президентських виборів, які відбудуться в неділю.
12:54
В Італії новий рейд проти мафії: ще 60 затриманих
Італійська поліція організувала новий рейд проти можливих членів мафіозного клану "Ндрангета", затримали 61 особу.
12:30
На заводі Mercedes під Штутгартом сталася стрілянина, є загиблий
На одному із заводів компанії Mercedes, що під Штутгартом, сталася стрілянина, повідомляють про одного загиблого та одного серйозно постраждалого.
12:30
Британія поставила Україні далекобійні ракети Storm Shadow – ЗМІ
Велика Британія поставила Україні крилаті ракети Storm Shadow, надавши українським військам новий ударний потенціал великої дальності напередодні довгоочікуваного контрнаступу українських військ.
12:23
ЄСПЛ підтримав заборону Фінляндії на збір особистих даних "Свідками Єгови"
Фінська влада не порушила релігійні права організації "Свідки Єгови", визнавши незаконною практику збору даних під час домашніх візитів.
11:59
Партію влади Грузії можуть прогнати європейські партнери, бо "йде шляхом Путіна і Орбана"
У Партії європейських соціалістів є одностайність щодо припинення статусу члена-спостерігача керівної партії Грузії "Грузинська мрія".
11:57
Уряд Німеччини надасть федеральним землям ще мільярд євро на біженців
З державного бюджету Німеччини цього року додатково виділять мільярд євро на витрати федеральних земель, пов'язані з прийомом, розміщенням та утриманням біженців.
11:39
фотоУ Фінляндії обвалився тимчасовий міст: постраждали 27 осіб, більшість – діти
У фінському місті Еспоо обвалився тимчасовий міст, постраждали 27 осіб, більшість з них – діти.
11:17
У Швеції звинуватили підозрюваного у поширенні секретної військової інформації у чат-форумі
Прокуратура Швеції висунула 50-річному чоловікові звинувачення в незаконному поширенні секретної інформації про велику кількість оборонних об'єктів.
10:57
Головний залізничний перевізник Німеччини Deutsche Bahn проведе 50-годинний страйк
Німецька профспілка залізничників і транспортників EVG оголосила про масштабний 50-годинний страйк з вимогою підвищити зарплатні.
10:39
У Росії залишилося на 1 млрд євро санкційних товарів, які транзитом слідували з ЄС – FT
Товари на суму понад $1 млрд з країн Євросоюзу, на які поширюються санкції, зникли під час транзиту до економічних партнерів Росії, і, ймовірно, потрапили в російську економіку.
10:33
Зеленський вірить у перемогу України до виборів у США 2024 року
Президент Володимир Зеленський прокоментував можливу втрату військової підтримки України Сполученими Штатами після президентських виборів 2024 року в Америці, заявивши, що до того часу Україна може виграти війну.
10:04
НАТО завершує найбільше оновлення стратегії протидії РФ з часів холодної війни - ЗМІ
НАТО завершує реформування спільної стратегії протистояння російській загрозі і тероризму на тлі російського вторгнення в Україну і постійних погроз Кремля.
09:53
Польща залишається найгіршою країною для ЛГБТІ у ЄС – звіт
Четвертий рік поспіль Польща посідає останнє місце в ЄС щодо забезпечення прав ЛГБТІ, поступаючись Румунії та Болгарії.
09:39
Іспанія заборонить деякі роботи на вулиці під час екстремальної спеки
Іспанія заборонятиме деякі види робіт на відкритому повітрі під час екстремальної спеки, подібної то тієї, що фіксувалася наприкінці квітня.
09:30
Влада Грузії і надалі не планує вводити прямі санкції проти Росії
Голова партії влади Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що запровадження прямих санкцій проти Росії стане покаранням для його власної країни. 
09:08
Німеччина не відмовиться від угоди з Китаєм щодо порту Гамбурга попри безпекові застереження
Уряд Німеччини заявив, що продовжить реалізацію суперечливого плану продажу частини портового термінала в Гамбурзі китайській державній компанії Cosco, попри нові занепокоєння з приводу безпеки і протести членів панівної коаліції.
08:54
Міноборони Росії у квітні завербувало на війну до 10 тисяч в’язнів – розвідка Британії
З початку 2023 року Міноборони Росії активізувало схему вербування російських в’язнів для участі в бойових діях в Україні.
08:39
Вірменія та Азербайджан заявили про ескалацію на кордоні, повідомляють про поранених
Міністерство оборони Вірменії заявило, що Збройні сили Азербайджану з 6 години ранку четверга почали обстрілювати з мінометів і артилерійських знарядь вірменські позиції, розташовані в напрямку Сотка в Гегаркунікській області країни.
08:29
фото, відеоУ Тбілісі протестували після рішення РФ скасувати візи і дозволити авіарейси
Біля будівлі грузинського МЗС у середу ввечері відбувся протест через реакцію грузинської влади щодо рішень президента Росії про скасування віз для громадян Грузії та відновлення прямого авіасполучення між країнами.
08:07
Трамп відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем
Колишній президент США Дональд Трамп, який знову прагне обійняти посаду глави Білого дому, відмовився назвати президента РФ Владіміра Путіна воєнним злочинцем попри ордер на арешт Путіна Міжнародного кримінального суду. 
07:50
Туреччина: "Зернову угоду" можуть продовжити на два місяці
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у середу, що, на його думку, так звану "зернову угоду" може бути продовжено щонайменше на два місяці.
07:35
Трамп: США надсилають Україні занадто багато зброї 
Експрезидент США Дональд Трамп, який прагне переобратися на ще один термін у 2024 році, вважає, що Сполучені Штати занадто багато допомагають Україні.
07:23
Трамп хоче, "щоб усі перестали вмирати", та не каже, чи Україна має виграти війну
Колишній президент CША Дональд Трамп не сказав, хто, на його думку, повинен перемогти у війні Росії проти України, натомість заявив, що хоче, аби "всі перестали вмирати".