12 травня 2023

Статті
Конкуренти Гааги: чому та як українські суди мають розслідувати воєнні злочини росіян
Якісні українські рішення щодо пересічних російських військових можуть допомогти у засудженні військового керівництва РФ...
Новини
22:59
Посли ЄС не затвердили 11-ий пакет санкцій проти Росії в п’ятницю
Постійні представники держав-членів Європейського Союзу на зустрічі в п’ятницю не змогли погодити одинадцятий пакет санкцій проти Росії, ще одне засідання заплановане наступного тижня.
22:35
фотоУ Белграді десятки тисяч людей знову протестували через масові розстріли
Кількадесят тисяч людей у п’ятницю взяли участь в антиурядовому мітингу в столиці Сербії, вимагаючи відставки ключових урядовців і реформуванні ЗМІ на тлі двох випадків масової стрілянини, що викликали суспільний резонанс.
22:19
ЄС погодився на зміну політики щодо Китаю – Боррель
Міністри закордонних справ держав-членів ЄС на неформальній зустрічі у п’ятницю погодились із оновленням стратегії щодо Китаю, яка визнає його як конкурента й суперника, але водночас закликає до діалогу з питань, що становлять взаємний інтерес.
21:58
Боррель – Путіну: Ніякої втоми від України не буде, вона не стане "другою Білоруссю"
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель підкреслив, що члени Євросоюзу продовжать підтримку України у війні з Росією всупереч спекуляціям про можливу "втому".
21:39
Поліція Берліна попереджає про заходи безпеки через можливий візит Зеленського
Німецька поліція оголосила про посилення заходів безпеки протягом неділі на тлі поки не підтверджених повідомлень про візит президента Володимира Зеленського.
21:21
У Румунії завершились командно-штабні навчання НАТО
Близько 500 військових Італії, Румунії, США та Франції взяли участь в командно-штабних навчаннях Dacian Spring 2023, які відбувались на румунській території з 8 до 12 травня.
21:02
Радбез ООН розгляне пропозицію МАГАТЕ про зону безпеки довкола Запорізької АЕС – ЗМІ
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі у травні представить Раді безпеки ООН пропозицію створення зони безпеки довкола Запорізької атомної електростанції після місяців переговорів із Україною та Росією.
ДайджестЩе 60 діб зернової угоди, Захід бачить контрнаступ, Rheinmetall іде в Україну: новини дня
20:43
Німецька опозиція пропонує дозволити службу в Бундесвері для іноземців
Найбільша опозиційна партія Німеччини – Християнсько-демократичний союз (ХДС) – підготувала проєкт реформи збройних сил країни, де пропонує дозволити проходити службу в армії іноземцям.
20:37
Президент Чехії розповів, коли можуть розпочатися перемовини про вступ України в ЄС і НАТО
Прездент Чехії Петр Павел заявив, що підтримка вступу України в ЄС і НАТО має бути довгостроковою метою західних країн.
20:27
фотоІспанія та Франція викрили міжнародну мережу контрабанди вугрів
Іспанські та французькі правоохоронці спільно арештували 27 людей, яких підозрюють в незаконному вивезенні рідкісних мальків річкового вугра – ангуласів – до Китаю.
20:15
Папа Римський непокоїться, що в сім'ях дітей замінюють на домашніх тварин
Папа Римський Франциск заявив, що створення сім'ї в Італії стає "титанічним зусиллям", яке можуть собі дозволити тільки багаті.
20:02
Турецька опозиція розповіла ЗМІ, як Росія допомагає Ердогану виграти на виборах
Опозиція в Туреччині вважає, що Росія здійснює операції впливу для підтримки кандидатури чинного президента Реджепа Таїпа Ердогана на виборах цієї неділі.
19:42
Генсек Ради Європи представить звіт про ризик роботи громадян РФ в організації
Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич підготує звіт для членів організації про ризики перебування кожного російського громадянина, що працює в організації.
19:35
У Білому домі відмовились коментувати можливу передачу зброї РФ з боку ПАР
У Білому домі відмовились детальніше прокоментувати заяву посла США в ПАР Рубена Брігеті про можливу передачу зброї РФ з боку африканської країни.
19:19
Контрнаступ України має шанси на успіх, але може призвести до втрат - президент Чехії
Президент Чехі Петр Павел вважає, що запланований контрнаступ України має хороші шанси стати успішним, але може призвести до великих втрат, якщо Росія добре використає свою підготовлену оборону.
19:19
Із РФ повністю вийде французька компанія, яка раніше хотіла відновити там продаж горілки
Другий найбільший світовий виробник алкоголю, французька компанія Pernod Ricard у п'ятницю оголосила про повний вихід із російського ринку.
19:03
У Португалії нарешті легалізують евтаназію
Португальський парламент у п’ятницю остаточно схвалив законопроєкт про легалізацію евтаназії, подолавши численні вето консервативно налаштованого президента країни Марсели Ребели де Соуза.
18:55
Сенатори США вимагають від Пентагону передати суду в Гаазі докази злочинів РФ в Україні
Сенатори США збільшують тиск на Пентагон, щоб змусити передати Міжнародному кримінальному суду в Гаазі докази російських злочинів в Україні.
18:46
Україна втратила менш як 15 тисяч загиблими у війні проти РФ – дані ЄС
Розвідувальні дані, які поширюються серед держав-членів Європейського Союзу, оцінюють втрати українських військових за час повномасштабної війни з Росією в 13 тисяч загиблих.
18:37
Влада Грузії стверджує, що ЄСПЛ відмовив Саакашвілі у відправленні на лікування до Польщі
Міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе заявив, що Європейський суд із прав людини відмовив експрезиденту країни Міхеілу Саакашвілі в проханні про переведення за кордон на лікування.
18:24
Сійярто погрожує блокувати санкції ЄС, якщо Україна не виключить OTP Bank із переліку спонсорів війни
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що через внесення Україною угорського банку OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту "буде дуже важко" домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії.
18:05
Більшість німців – за переговори Києва й Москви та проти членства України в НАТО
Більшість громадян Німеччини через майже рік і три місяці з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підтримують проведення мирних переговорів між сторонами.
18:03
Спецпредставник ЄС з питань санкцій планує поїздку до Грузії
Спеціальний представник ЄС з питань санкцій Девід О’Салліван планує візит до Грузії, щоб поговорити про запобігання обходу санкцій проти Росії, його точні дати ще не відомі. 
18:01
Прем'єрка Естонії відреагувала на скандал з організацією, яка збирала гроші для України
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас прокоментувала скандал з некомерційною організацією Slava Ukraini, яку підозрюють у шахрайстві.
17:52
Словаччина скасувала односторонні обмеження на імпорт з України після рішення ЄС
Уряд Словаччини в п’ятницю схвалив пропозицію Міністерства сільського господарства замінити односторонню заборону на імпорт сільськогосподарських товарів із України рішенням Європейської комісії.
17:52
Ердоган назвав "ганебними" слова свого суперника про втручання РФ у вибори в Туреччині
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав "ганебними" заяви свого суперника на виборах Кемаля Киличдароглу про втручання РФ у виборчий процес.
17:41
Опонент Ердогана наполягає, що має докази втручання Росії у вибори в Туреччині
Кандидат у президенти Туреччини від альянсу опозиційних партій Кемаль Киличдароглу наполягає, що має докази спроб російського втручання у прийдешні вибори в країні.
17:37
Глава МЗС Туреччини закликав опонента Ердогана довести заяви про втручання РФ у вибори
Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу закликав генсека Республіканської народної партії (РНП) Кемаля Киличдароглу навести докази своїх тверджень про втручання Росії у вибори в країні.
17:36
ЗМІ: у НАТО вже допускають, що Швеція не встигне вступити до Альянсу перед самітом у Вільнюсі
У Північноатлантичному альянсі вже почали допускати, що вето на вступ Швеції не вийде здолати до саміту у Вільнюсі, що відбудеться в середині липня. 
17:31
Кіпр і Мальта анулювали десятки "золотих паспортів" росіян і білорусів через війну в Україні
Влада Кіпру й Мальти анулювала "золоті паспорти" десятків громадян Росії та Білорусі у відповідь на повномасштабне російське вторгнення в Україну.
17:24
ЄС має бути готовим до ризику погіршення відносин з Китаєм - глава МЗС Литви
Європейський Союз має бути готовим до наслідків потенційного погіршення відносин з Китаєм у випадку конфлікту навколо Тайваню.
17:19
Rheinmetall домовився з "Укроборонпромом" про ремонт танків в Україні
Німецький збройовий концерн Rheinmetall уклав угоду з "Укроборонпромом" про створення спільного підприємства з ремонту танків в Україні.
17:09
Президентка Словаччини представила новий склад уряду
Президентка Словаччини Зузана Чапутова офіційно оголосила склад нового уряду країни.
17:08
Зеленський поговорив із прем'єром Британії: подякував за ракети Storm Shadow 
Президент України Володимир Зеленський розповів, що провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Британії Ріші Сунаком, у якій, серед іншого, подякував йому за передані Україні далекобійні ракети. 
17:06
Бельгія передасть Україні 92 млн євро прибутків із заморожених активів РФ
Уряд Бельгії в п’ятницю схвалив новий пакет допомоги Україні у вигляді прибутків від використання заморожених активів Росії.
16:54
фотоУ Загребі посилювали заходи безпеки через погрози урядовцям
Біля держустанов у столиці Хорватії Загребі 12 травня посилювали заходи безпеки через погрози на адресу членів уряду. 
16:43
Президент Сербії проігнорує саміт Ради Європи і не голосуватиме на підтримку України
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що не поїде на саміт держав-членів Ради Європи, який проходитиме в Ісландії 16-17 травня.
16:28
Прикордонне агентство ЄС каже про 300% зростання потоку мігрантів через Середземне море
У прикордонному агентстві ЄС Frontex заявили про безпрецедентне зростання потоку мігрантів, які прямують до Європи через Середземне море. 
16:24
​Німеччина придбає 18 танків Leopard 2 на заміну переданим Україні - ЗМІ
Німеччина має намір придбати 18 танків Leopard 2 за 525 мільйонів євро для заміни тієї бронетехніки, яка була передана Україні.
16:10
ФотоІнструктори зі Швеції у Британії вчать українських військових вести позиційні бої
У Великій Британії українські військовослужбовці під керівництвом інструкторів зі Збройних сил Швеції навчаються веденню позиційних (траншейних) бойових дій.
16:00
У Польщі впіймали чергового перевізника нелегальних мігрантів з п'ятьма пасажирами
На південному заході Польщі затримали чергового перевізника нелегальних мігрантів та його п’ятьох пасажирів. 
16:00
Прем'єр Британії шкодує, що Зеленський не виступить на Євробаченні
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак розчарований, що президент України Володимир Зеленський не виступить під час фіналу пісенного конкурсу Євробачення.
15:34
В ЄС у червні розглянуть питання про використання заморожених активів РФ - прем'єрка Естонії
Представники Європейського Союзу у червні розглянуть питання про можливу передачу заморожених у Європі російських активів для відновлення України.
15:33
Польська опозиція подає скаргу до прокуратури на міністра оборони через інцидент з ракетою
Депутати з "Громадянської платформи" подають заяву до прокуратури щодо можливого неналежного виконання обов’язків міністром оборони у зв’язку з імовірно російською ракетою, уламки якої знайшли на півночі країни. 
15:22
У Сеймі Литви пропонують перейменувати Калінінград на Караляучюс
У Сеймі Литви депутати-консерватори Вілюс Семешка і Пауле Кузьміцкене пропонують відмовитися від використання назви Калінінградської області та міста Калінінград.
15:05
Прем'єрка Литви закликає відмовитися від табу у постачаннях військової допомоги Україні
Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте закликає відмовитися від табу у питанні постачання військової допомоги Україні і надати збройним силам країни винищувачі і далекобійні ракети.
15:02
В уряді ПАР запевняють, що не затвержували ніяких поставок зброї для Росії
В уряді Південноафриканської Республіки заявляють, що не давали дозволів ні на який експорт зброї до РФ.
14:40
ЄС хоче офіційно припинити постачання російської нафти до Польщі і Німеччини
Європейський Союз запропонує офіційно припинити постачання російської нафти до Німеччини та Польщі.
14:34
Італійські ЗМІ підтвердили можливий візит Зеленського до Рима
Італійські ЗМІ стверджують, що отримали підтвердження візиту до Італії президента України Володимира Зеленського 13 травня.
Аналітика короткоЯк українським судам впоратися з російськими воєнними злочинцями без Гааги
14:18
Науседа: Потрібно відправляти Україні сучасні літаки і крилаті ракети
Президент Литви Гітанас Науседа закликає західних партнерів України надати сучасні бойові літаки та крилаті ракети дальнього радіуса дії.
14:12
У Кремлі відкинули звинувачення суперника Ердогана про втручання Росії у турецькі вибори
У Кремлі відкинули звинувачення головного кандидата від турецької опозиції Кемаля Киличдароглу щодо втручання Росії у передвиборчу кампанію в Туреччині. 
14:11
Президент Литви: на саміті НАТО необхідні кроки, що наблизять Україну до Альянсу
На саміті НАТО у Вільнюсі в липні необхідно зробити кроки, які наблизять Україну до євроатлантичної архітектури безпеки.
13:57
12 країн ЄС поскаржилися Брюсселю на відсутність консультацій щодо угоди про українське зерно
Європейська комісія отримала листа від 12 країн-членів, які поскаржилися, що Брюссель не проконсультувався з ними щодо угоди про імпорт українського зерна.
13:38
Посол ЄС привітав план реформи органів правопорядку, одну з умов для переговорів про членство
Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас привітав затвердження плану реформи органів правопорядку, що є однією з умов для відкриття переговорів про вступ України до ЄС. 
13:05
Підтримка ЄС для фермерів сусідів України гальмується через Угорщину й Словаччину – ЗМІ
Запуск фінансової підтримки ЄС для фермерів у країнах-сусідках України затримується через те, що дві країни – Словаччина та Угорщина – ще не відкликали свої односторонні рішення про заборону імпорту української сільгосппродукції.
12:56
Російська змова з метою повалення влади Молдови керується з Британії - The Times
Колишній високопосадовець молдовської поліції, який проживає в Лондоні, займається вербуванням "воєнізованих сил" для повалення уряду в Кишиневі і передачі Молдови під контроль Кремля.
ВідеоАвіарейси Москва-Тбілісі: як Грузія йде на розрив із Заходом
12:51
ЄС планує інтернет-кабель через Чорне море, щоб зменшити залежність від Росії – FT
ЄС має намір прокласти підводний інтернет-кабель через Чорне море, щоб покращити зв’язок із Грузією та зменшити залежність від комунікаційної інфраструктури, яка проходить через Росію.
12:50
Міністри оборони країн НАТО зберуться на зустріч в середині червня 
Міністри оборони країн-членів НАТО у середині червня зустрінуться у Брюсселі – перед самітом у Вільнюсі, що планується на середину липня. 
12:32
Сайти Міноборони Данії та інших силових відомств зазнають кібератак
Низка сайтів силових відомств Данії опинилися під хвилею DDoS-атак, кіберфахівці протидіють їм.
12:25
Країни Балтії хочуть прискорити відключення від енергомереж Росії
Прем'єр-міністри Естонії, Латвії та Литви заявили в п'ятницю, що вони розглядають можливість прискорення плану відключення енергопостачання Балтійського регіону від російської енергосистеми.
12:07
Президент підписав план реформи органів правопорядку, що є однією з вимог ЄС
Президент Володимир Зеленський підписав Комплексний стратегічний план реформування органів правопорядку, який був розроблений на виконання семи рекомендацій Європейської комісії, які Україна отримала разом зі статусом країни-кандидата на членство в ЄС.
11:58
"Зернову угоду" продовжать на 60 днів – росЗМІ
У п'ятницю російські державні ЗМІ повідомили, що угоду, яка дозволяє експорт українського зерна через Чорне море, буде продовжено на 60 днів.
11:36
Гарібашвілі дорікнув Заходу: Після нападу на Грузію нічого не зробили, а тепер вимагають санкцій
Грузинський прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі дорікнув країнам Заходу за неналежну реакцію на російське вторгнення в Грузію у 2008 році та вважає несправедливим, що від Тбілісі тепер вимагають ввести санкції проти РФ за вторгнення в Україну.
11:07
Президентка Словаччини подасть до суду на експрем'єра Фіцо, який називав її "американським агентом"
Президентка Словаччини Зузана Чапутова подасть до суду на лідера опозиції та колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо за коментарі на свою адресу.
11:04
Кулеба у Стокгольмі обговорить з колегами з ЄС військову підтримку і переговори про вступ
Глава МЗС України Дмитро Кулеба візьме участь у заходах неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС та Індо-тихоокеанського міністерського форуму, де порушить питання військової допомоги та відкриття переговорів про вступ України в Євросоюз.
10:41
Росія розраховує використати крилаті ракети для зриву контрнаступу ЗСУ - британська розвідка
Росія розглядає крилаті ракети на кшталт "Калібр" як ключовий потенціал для зриву очікуваного контрнаступу Збройних сил України, проте їхні запаси, ймовірно, обмежені.
10:40
Туреччина: У Стамбулі наблизились до продовження дії "зернової угоди"
Сторони так званої "зернової угоди" наближаються до домовленості про її продовження після дводенних переговорів у Стамбулі.
10:27
Угорщина вимагає виключити трьох осіб з нового санкційного списку ЄС - ЗМІ
Угорщина запропонувала виключити трьох осіб з нового санкційного списку проти РФ, запропонованого Європейською комісією в рамках 11-го пакета санкцій.
10:24
Сенат Польщі схвалив резолюцію про вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою
Сенат Польщі виступив за пришвидшений вступ України до НАТО за прикладом Швеції і Фінляндії і ключовим на цьому шляху вважає саміт Альянсу у Вільнюсі в липні.
10:12
Блінкен: США готові надалі заповнювати дефіцит зброї України 
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати готові надалі надавати Україні більше озброєнь, якщо від неї надійде відповідний запит. 
10:12
Майбутній уряд Фінляндії розділився щодо перенаправлення коштів на розвиток України
Чотири партії, які наразі намагаються сформувати новий уряд Фінляндії, розділилися у поглядах на майбутнє виділення коштів на розвиток країнам, що не є членами ЄС, в тому числі й Україні.
09:55
Держсекретар США відреагував на передачу Британією далекобійних ракет Україні
Держсекретар Сполучених Штатів, які досі відмовляються надавати Україні ракети дальнього радіуса дії, прокоментував передачу Британією Україні далекобійних ракет Storm Shadow.
09:28
Країни ЄС підтримують нові санкції проти "тіньового флоту", що перевозить російську нафту - ЗМІ
Зусилля ЄС, спрямовані на закриття лазівок у санкціях проти РФ, які дозволяють російській нафті надходити до Європейського Союзу, знаходять широку підтримку серед країн-членів.
09:20
Українські війська почали підготовчі операції для контрнаступу – ЗМІ
Українські війська розпочали операції з "формування" напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ.
09:01
Португалія заборонить куріння на відкритих майданчиках та обмежить продаж цигарок
Уряд Португалії представив закон про поширення заборони на куріння на відкриті майданчики, включно з критими терасами, і про обмеження продажу тютюнових виробів.
08:52
Швеція буде домагатися визнання у ЄС групи "Вагнера" терористичною організацією
Швеція буде домагатися класифікації на рівні ЄС російської групи найманців "Вагнера" терористичною організацією.
Аналітика короткоЯк влада Грузії торпедує євроінтеграцію і які наслідки це матиме
08:43
Глави МЗС країн ЄС обговорять підтримку України на зустрічі в Стокгольмі
Міністри закордонних справ ЄС на неформальній зустрічі у Стокгольмі в п’ятницю обговорять поточні питання зовнішньої та безпекової політики, зокрема, підтримку України на тлі російської агресії.
08:20
Канада готує санкції проти корупціонерів та порушників прав людини у Молдові
Канада має намір запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб у Молдові, які займаються корупцією чи порушують права людини.
07:54
У парламенті Швейцарії ухвалили нове рішення про реекспорт зброї в Україну
Комісія Ради кантонів Федеральних зборів, верхньої палати парламенту Швейцарії, рекомендувала пом’якшити експортний контроль швейцарської військової техніки, від чого потенційно у майбутньому може отримати користь Україна. 
07:14
Глава Пентагону озвучив термін поставки танків Abrams 
Україна отримає танки Abrams на початку осені, тоді ж мають завершитися і програми тренування українських військових для роботи на них.