22 лютого 2023

Статті
Інтеграція вимушених переселенців: європейський досвід і український контекст
Історія Європи знає приклади збройних конфліктів, внаслідок яких люди були змушені змінити місце проживання. Чи підходить цей досвід для України?
Останній крок ядерного шантажу РФ: що означає зупинка угоди, яка контролює гонку озброєнь
Цей сценарій відкриває шлях до неконтрольованої гонки ядерних озброєнь, яка вже зараз перебуває в "тихій" фазі...
Новини
23:29
Зеленський посмертно нагородив двох громадян Польщі, які воювали на боці України
Президент Володимир Зеленський нагородив орденом "За мужність" ІІІ ступеня двох громадян Польщі, які воювали на боці України проти повномасштабної російської агресії.
23:11
Зеленський і Сунак погодились, що Україна зараз може досягти реального прогресу на полі бою
Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Ріші Сунак у середу провели телефонну розмову, під час якої обговорили військові потреби України та ситуацію на фронті.
22:59
Байден, Сорос, ліваки: Орбан перерахував однопартійцям ворогів Угорщини – ЗМІ
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у середу провів закриту зустріч із представниками своєї партії "Фідес" перед початком парламентської сесії, в якій виголосив промову із звинуваченнями й критикою у зв’язку з війною в Україні.
22:32
Кулеба впевнений, що попри потуги РФ ООН схвалить резолюцію з українською "формулою миру"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив упевненість у результатах голосування в четвер за проєкт резолюції, де міститиметься запропонована Україною "формула миру" для вирішення повномасштабної агресії.
22:15
Якщо буде рішення про винищувачі для України, Польща передасть насамперед МіГ-29 – президент
Президент Польщі Анджей Дуда в середу прокоментував можливість передання Україні винищувачів, зазначивши, що насамперед йтиметься про радянські літаки МіГ-29, які вона прагне замінити на сучасні аналоги.
21:53
У Молдові "цими днями" починають процес денонсації угод у межах СНД
Міністр закордонних справ і за сумісництвом віцепрем’єр-міністр Молдови Ніку Попеску повідомив, що цього тижня країна розпочне процес денонсації низки угод, підписаних у межах Співдружності незалежних держав.
21:38
У ЄС виступили проти штрафів за нерозкриття активів РФ до подальших роз’яснень – ЗМІ
Понад десяток країн Європейського Союзу виступили проти запропонованих штрафів за невиконання зобов'язань щодо звітності про місцерозташування російських активів, що змусило Європейську комісію відмовитися від цього заходу.
21:17
Російський посол обіцяє, що Москва не застосує ядерну зброю "в цьому конфлікті"
Посол Росії у Великій Британії Андрей Келін заявив, що Москва не планує застосовувати ядерну зброю у війні проти України.
ДайджестРекорд підтримки вступу в НАТО, російські танки в ЄС, Британія може дати літаки: новини дня
21:02
Прем’єр Британії: Україна стане членом НАТО, над цим можна працювати прямо зараз
Глава британського уряду Ріші Сунак впевнений, що Україна приєднається до НАТО у майбутньому, і над її зближенням з Альянсом союзники можуть працювати сьогодні.
20:54
Президент Литви закликав Байдена розгорнути більше HIMARS у країнах Балтії
Президент Литви Гітанас Наусєда заявив, що під час зустрічі у Варшаві закликав президента США Джо Байдена домогтися від НАТО розміщення в країнах Балтії додаткової військової техніки, як-то артилерійських систем HIMARS та ударних вертольотів.
20:43
Сунак назвав шлях, як надати Україні вирішальну перевагу на полі бою якнайшвидше 
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак вважає, що далекобійна зброя і прискорення підтримки України здатні пришвидшити вирішальну перевагу українських військ на полі бою.
20:39
Прем'єр Чехії розповів, скільки важкої техніки Київ уже отримав від Праги
Військова допомога Україні з боку чеського уряду з початку повномасштабного російського вторгнення вже становить 10 мільярдів чеських крон (422 мільйони євро), а оборонна промисловість Чехії відправила озброєння ще на 30 мільярдів крон (1,27 мільярда євро).
20:28
Суд ООН зобов’язав Азербайджан припинити блокаду Лачинського коридору
Міжнародний суд ООН у середу застосував тимчасові заходи за позовом Вірменії проти Азербайджану та зобов’язав останній забезпечити пропуск людей і транспорту через Лачинський коридор.
20:16
Сунак пояснив, чому питання передачі літаків є складним для Британії
Британський прем’єр Ріші Сунак підтвердив, що Лондон готовий допомогти іншим країнам, які вирішать надати літаки Україні, відзначивши, що для самої Британії це завдання є складним.
20:05
Росія – найбільша загроза НАТО, місце України – в Альянсі: заява лідерів "Бухарестської дев’ятки"
Лідери "Бухарестської дев’ятки" під час зустрічі у Варшаві в середу підтвердили підтримку євроатлантичних прагнень України та назвали Росію "найбільш значною і прямою загрозою безпеці членів Альянсу".
19:49
Ердоган після землетрусів схиляється до проведення виборів у червні - джерела
Уряд президента Туреччини Ердогана схиляється до того, щоб провести вибори в Туреччині, як і було заплановано, в червні.
19:48
Парламент Угорщини розгляне вступ Швеції та Фінляндії в НАТО в березні
Парламент Угорщини з наступного тижня почне дебати щодо ратифікації протоколу про вступ Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного Альянсу.
19:23
Путін боїться відповіді НАТО – Єрмак про ядерний шантаж
В Офісі президента наразі вважають, що ядерні погрози з боку Росії є лише шантажем, а Владімір Путін остерігається можливої реакції НАТО на застосування ядерної зброї.
19:12
Єрмак: У США та України однакове розуміння, чим є перемога
Україна та Сполучені Штати мають однакове бачення того, що стане перемогою у війні проти Росії.
19:10
Грузинська влада пояснила, чому не протестує через зустріч Лукашенка з "президентом" Абхазії
Голова "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе звинуватив опозицію в провокаційній поведінці через те, що вона вимагає більш жорсткої реакції через прямі контакти білоруського диктатора Аляксандра Лукашенка з "президентом" Абхазії Асланом Бжанією.
19:00
В ОП припустили, що Британія може розблокувати надання Україні літаків
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак припустив, що Велика Британія стане першою країною, яка розблокує надання Україні західних винищувачів.
Аналітика короткоЯк європейський досвід щодо переселенців може стати прикладом для України?
18:44
фотоМіністр оборони Британії завітав до українців, які опановують танки Challenger 2
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес відвідав військову базу, де українці проходять підготовку на танках Challenger 2.
18:43
Суд визнав незаконним відмову від держфінансування фонду "Альтернативи для Німеччини"
Німецький Федеральний конституційний суд у Карлсруе визнав неконституційною попередню практику фінансування партійних фондів, яка позбавляла права на бюджетну підтримку фонд ультраправої "Альтернативи для Німеччини".
18:23
Глава МЗС Угорщини: краще б Путін і Байден поговорили, ця війна має закінчитись
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто закликав до негайного припинення вогню в Україні та прямих переговорів президентів США і Росії для закінчення війни.
18:21
Структури засновника ПВК "Вагнера" втручались у вибори в Естонії – розслідування
Пов’язані з російським олігархом із засновником приватної військової компанії "Вагнера" Євгенієм Пригожиним структури розробили й частково втілили в життя план із втручання в політичне життя Естонії.
18:12
У Держдепі запевнили: зміна президента не призведе до зміни підтримки України з боку США
Високопоставлений чиновник США заявив, що зміна партії, яка контролює президентську посаду, не вплине на підтримку України з боку США.
17:58
Майже половина німців – за більшу підтримку України у війні проти РФ
Кожен другий громадянин Німеччини вважає, що уряд країни міг би надавати Україні більшу підтримку для протистояння повномасштабній російській агресії.
17:52
Кулеба назвав нелогічними думки, що Путін застосує ядерну зброю
Глава МЗС Дмитро Кулеба не вірить у можливість застосування Росією ядерної зброї.
17:50
Франція попередила про посуху після найсухішої зими з 1959 року
Францію чекають обмеження через посуху після найсухішої зими за понад 60 років - у країні місяць не було істотних опадів.
17:45
Перші результати розслідування МКС щодо злочинів в Україні будуть у 2023 році – генпрокурор
Генеральний прокурор Андрій Костін висловив упевненість, що вже цього року будуть оголошені перші результати розслідування воєнних злочинів Росії в Україні, яке здійснює Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.
17:32
ЄС не зміг узгодити десятий пакет санкцій проти Росії - ЗМІ
Посли ЄС на зустрічі у середу не змогли узгодити десятий пакет санкцій проти Росії, який планували ввести до річниці повномасштабного вторгнення Росії. 
17:29
Парламент Естонії остаточно заборонив місцевим росіянам і білорусам володіти зброєю
Естонський парламент – Рійгікогу – в середу ухвалив запропоновані міністром внутрішніх справ Лаурі Ляенеметсом поправки до закону про зброю, згідно з якими визнаються недійсними й більше не видаються дозволи на зброю, видані громадянам країн, які не входять до ЄС і НАТО.
17:18
Санду запросила Байдена в Молдову на тлі розкриття планів РФ про переворот
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що запросила президента США Джо Байдена відвідати країну на тлі зростаючої загрози від РФ та розкриття планів Кремля про ймовірний переворот. 
17:14
Міжнародна федерація журналістів призупинила членство росіян через війну в Україні
Виконавчий комітет Міжнародної федерації журналістів ухвалив рішення призупинити членство в організації Союзу журналістів Росії у зв’язку з повномасштабною російською агресією проти України.
17:09
Шольц продовжить телефонувати Путіну попри відсутність результатів
Попри відсутність результатів телефонних розмов з президентом РФ Владіміром Путіним канцлер Німеччини Олаф Шольц усе одно продовжить дзвонити в Кремль.
16:56
Швейцарія готує новий пакет допомоги Україні та Молдові на $151 млн
Уряд Швейцарії просить парламент схвалити направлення 140 мільйонів франків ($151 млн) додаткової гуманітарної допомоги Україні та Молдові.
16:33
Парламент Естонії ухвалив заяву на підтримку України
У середу, 22 лютого, Рійгікогу (парламент Естонії)  ухвалив подану 94 депутатами заяву на підтримку народу України.
16:32
Прем’єр Іспанії їде з неоголошеним візитом в Україну - ЗМІ
Прем’єр Іспанії Педро Санчес прибуде з неоголошеним візитом до Києва, щоб зустрітися з президентом країни Володимиром Зеленським.
16:11
Байден про призупинення РФ договору про ядерну зброю: Велика помилка
Президент США Джо Байден заявив у середу, що президент Росії Владімір Путін скоїв помилку, призупинивши участь РФ в останньому чинному договорі між США і Росією з контролю над ядерними озброєннями.
16:06
Зеленський обговорив з президентом Естонії майбутній саміт НАТО
Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм естонським колегою Аларом Карісом.
15:47
Торік про притулок у ЄС попросили майже мільйон людей – вдвічі більше, ніж у 2021 році
Агентство ЄС з питань притулку повідомило в середу, 22 лютого 2023 року, що торік було подано 966 тисяч заяв про надання притулку, що на 50% більше, ніж у 2021 році.
15:43
Через рік війни вступ до НАТО підтримує рекордна кількість українців
Російське вторгнення призвело до зростання євроатлантичних настроїв українців до рекордних показників.
15:20
Парламент РФ підтримав призупинення ключового договору зі США про ядерну зброю
Рада Федерації на засіданні в середу проголосувала за закон, що припиняє участь РФ у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.
15:10
Орбан пригрозив заблокувати продовження санкцій ЄС проти Росії - Politico
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрозив накласти вето на продовження антиросійських санкцій ЄС, які мають поновлюватися кожні шість місяців, оскільки вимагає, щоб зі списку вилучили чотирьох осіб.
15:01
Фінляндія у четвер вирішить, чи надаватиме Україні танки Leopard - ЗМІ
У четвер, 23 лютого, Фінляндія має вирішити, як вона братиме участь у європейському проєкті з постачання бойових танків Leopard в Україну.
14:49
Україна домагатиметься продовження дії "зернової угоди" на рік
Україна цього тижня звернеться до Туреччини та Організації Об'єднаних Націй з проханням розпочати переговори про продовження дії зернової угоди щонайменше на один рік та включення до угоди порту Миколаєва.
14:46
Прем’єр Греції у розмові з Блінкеном виключив передачу Україні системи ППО С-300
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс висловив чітку відмову від можливості відправки зенітно-ракетних комплексів С-300 російського виробництва в Україну під час вечері на честь візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Афін.
14:19
У Раді Європи до річниці вторгнення РФ пройде церемонія на підтримку українського народу
24 лютого Рада Європи проведе церемонію з нагоди річниці російської агресії проти України, після якої відбудеться позачергове засідання Комітету міністрів РЄ.
14:11
оновленоTwitter заблокував акаунт програми німецького ZDF після матеріалу про викрадення РФ дітей з України
Соцмережа Twitter заблокувала акаунт програми німецького телеканалу ZDF Frontal невдовзі після того, як журналісти опублікували своє розслідування про викрадення Росією українських дітей на окупованих територіях. 
13:55
Іспанія передасть Україні 6 танків Leopard 2
За 48 годин до першої річниці російського вторгнення в Україну міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес підтвердила, що країна передасть українській армії шість відремонтованих бойових танків Leopard 2 A4.
13:33
фотоПідбиті російські танки до річниці великої війни виставлять у 4 країнах ЄС
Чотири підбиті в Україні російські танки повезли у Європу, де їх виставлять як експонати до річниці повномасштабної війни у чотирьох країнах.
13:17
Лукашенко зібрався з офіційним візитом до Ірану
Самопроголошений лідер Білорусі Александр Лукашенко у березні планує офіційний візит до Тегерану.
13:16
Папа Римський закликав до перемир’я у війні: жодної перемоги не побудуєш на руїнах
Папа Римський Франциск, виступаючи в середу за два дні до першої річниці вторгнення Росії в Україну, закликав до припинення вогню і мирних переговорів, заявивши, що жодна перемога не може бути "побудована на руїнах".
13:10
Розвідка Німеччини: Росія може мобілізувати ще мільйон людей
Росія може мобілізувати на війну проти України ще до мільйона військовослужбовців, якщо вважатиме за потрібне.
13:00
Президент Естонії про промову Путіна: "Сталіну би сподобалося"
Президент Естонії Алар Каріс вважає, що промова Путіна перед Федеральними зборами 21 лютого є чітким сигналом для усіх, що початкові цілі Кремля не змінилися і там готові "грати вдовгу".
12:46
Німеччина висилає двох іранських дипломатів
У відповідь на смертний вирок німецько-іранському громадянину Джамшиду Шармахду міністерство закордонних справ Німеччини оголосило двох співробітників іранського посольства небажаними особами.
12:41
Посли ЄС узгодили продовження санкцій проти Лукашенка та його оточення
Посли країн Європейського союзу на зустрічі в середу узгодили продовження санкцій проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.
12:32
Міністр юстиції Німеччини хоче позбутися термінології часів нацистів у законах
У Німеччині в багатьох старих законах все ще є згадки про "уряд Рейху" - міністр юстиції Марко Бушманн хоче стерти такі терміни з нацистської епохи із законодавства.
Аналітика короткоЯк Путін використав останній "ядерний" аргумент для впливу на Захід
12:27
10 країн ЄС пропонують заходи, які не дозволять Росії отримувати компоненти для зброї в обхід санкцій
Десять країн, серед яких Франція, Німеччина, Італія, Італія та країни Балтії, пишуть, що "2023 рік має стати роком успіху в боротьбі з обходом".
11:59
Дуда зустрівся із Санду у Варшаві, обговорили безпеку Молдови
Президент Польщі Анджей Дуда зустрівся у Варшаві з президенткою Молдови Маєю Санду та обговорив з нею питання безпеки..
11:56
Фінляндія виділила 5 млн євро на підтримку експорту українського зерна до найбідніших країн Африки
Фінляндія виділила 5 млн євро через Всесвітню продовольчу програму для підтримки експорту українського збіжжя до найбідніших країн Африки.
11:37
У морі біля Гданська знешкоджують чотири авіабомби часів Другої світової
У морі біля польського Гданська почалися роботи зі знешкодження чотирьох авіабомб часів Другої світової війни, які можуть становити загрозу суднам.
11:13
ЄС закликав Росію поважати власні зобов’язання за угодою про ядерну зброю
Європейський Союз висловив жаль з приводу рішення Росії призупинити участь у Договорі про скорочення наступальних озброєнь та закликав Кремль поважати власні зобов’язання за цим договором у сфері контролю над ядерними озброєннями.
11:04
В уряді Німеччини розповіли, як їх застали перші звістки про повномасштабну війну
Окремі члени уряду Німеччини отримали інформацію про намір Росії почати вторгнення ще увечері 23 лютого; міністерка закордонних справ дізналась про перші ракетні удари майже одразу після них. 
10:47
У прокуратури ЄС у Софії серйозні кадрові проблеми: звільняються прокурори та співробітники
Європейська прокуратура (EPPO) в Софії відчуває кадрові проблеми: деякі з делегованих ЄС прокурорів, які почали працювати над справами про шахрайство з ПДВ та грошима ЄС в Болгарії, звільняються, а інші вже подають заявки на іншу роботу.
10:06
Зеленський планує відвідати саміт НАТО у Вільнюсі - посол
Президент України Володимир Зеленський планує особисто відвідати саміт НАТО у Вільнюсі в липні.
10:00
У Румунії стався новий землетрус магнітудою більше 4
У Румунії вранці 22 лютого стався землетрус магнітудою 4,1, добре відчутний для мешканців поблизу епіцентру. 
09:46
Литва бойкотуватиме Парламентську асамблею ОБСЄ у Відні через участь росіян
Зимова сесія ПА ОБСЄ у Відні відбудеться 23-24 лютого, рівно через рік після вторгнення Росії в Україну.
09:30
"Катаргейт": у Римі провели обшуки у громадської організації, очолюваної з одним із підозрюваних
У Римі правоохоронці провели обшуки в офісі громадської організації "Немає миру без правосуддя", яку очолює Нікколо Фіга-Таламанка - один з головних підозрюваних у справі про розслідування корупції у Європарламенті для лобіювання інтересів Катару.
09:18
Військові США розслідують витік електронної пошти з сервера Пентагону
Командування спеціальних операцій збройних сил США заявило, що розслідує повідомлення дослідника кібербезпеки про те, що хтось у структурі публікує в інтернеті несекретні дані електронної пошти.
09:02
Британська розвідка розповіла, що думає про промову Путіна до Федеральних зборів
Президент РФ Владімір Путін своїм зверненням до Федеральних зборів засвідчив, що налаштований далі продовжувати війну, та намагається переконати росіян, що війна "екзистенційна" для Росії, але при цьому не висловив жодної конкретики щодо планів.
08:39
Хакери зламали систему листування російського Міжнародного інвестбанку в Будапешті
Атака відбулася в день, коли в пресі з'явилася новина про те, що Болгарія припинить своє членство в банку з серпня, залишивши Угорщину єдиним європейським акціонером.
08:37
Іран у відповідь на санкції ЄС запровадив свої, у тому числі проти міністрів і депутатів 
Іран оголосив свої санкції проти понад 30 західних посадовців та організацій у відповідь на останні санкції Євросоюзу, до списку включили у тому числі депутатів Європарламенту та національних парламентів.
08:13
Країни Балтії та Польща пропонують спростити введення санкцій проти родичів олігархів РФ
Згідно з чинними правилами, ЄС може заморозити активи і накласти візові заборони на "провідних бізнесменів, які працюють в Росії".
07:53
Путін скасував свій указ, який передбачав зближення з ЄС і США та повагу суверенітету Молдови
Путін 21 лютого підписав указ, який визнає таким, що втратив чинність, його указ від 2021 року "Про заходи щодо реалізації зовнішньополітичного курсу РФ".
07:22
США нададуть Україні керовані авіабомби зі збільшеною дальністю польоту - Bloomberg
США надають Україні бомби дальнього радіусу дії з GPS-наведенням виробництва компанії Boeing, які здатна вражати цілі на відстані 72 кілометри.
07:08
РФ провела невдалий запуск балістичної ракети "Сармат" під час візиту Байдена до Києва – ЗМІ
За словами одного з чиновників, Росія заздалегідь повідомила Сполучені Штати про запуск через деконфліктну лінію.