21 лютого 2023

Статті
Рятівні біженці: що думають у державах ЄС про приплив робочої сили з України
Для Євросоюзу може стати проблемою масове повернення українців додому після завершення бойових дій. Це дає привід для занепокоєння для України...
"За мир" чи за Україну? Що думає про війну РФ прем’єрка Італії, яка приїхала до Зеленського
Прем’єрка Італії виконала свою обіцянку та прибула до Києва. Але ставлення до України в Італії, у тому числі у чинній владі, лишається складним...
Колонки
Більше не "Лондонград": як Британія допомагала Україні протягом року великої війни
Якщо авторитарні режими в усьому світі побачать, що насильство Путіна приносить бажані результати, світ стане набагато небезпечнішим для всіх нас.
Новини
23:37
У Німеччині п’ятизірковий готель судиться з парою, якій два роки вдавалось жити там безкоштовно
П’ятизірковий готель Nassauer Hof у німецькому Вісбадені подав до суду на подружжя, яке протягом двох років безкоштовно в ньому жило, нібито вигадуючи історії для отримання відстрочки оплати.
23:22
Парламент Угорщини затвердить вступ Швеції та Фінляндії в НАТО 1 березня – ЗМІ
У порядку денному угорського парламенту на 1 березня міститься обговорення ратифікації вступу Швеції та Фінляндії в Північноатлантичний Альянс – це станеться через понад сім місяців блокування цього питання.
23:08
ЗМІ дізнались подробиці нових санкцій США до річниці повномасштабного вторгнення РФ
Адміністрація президента США Джо Байдена цього тижня має запровадити нові санкції проти близько 200 російських фізичних та юридичних осіб в межах посилення тиску на Росію через її повномасштабне вторгнення в Україну.
22:51
У Конгресі США бачать "імпульс" до надання Україні винищувачів і ATACMS
Впливовий американський конгресмен, очільник комітету в закордонних справах Майкл Маккол заявив про зсув у напрямку надання Україні винищувачів F-16 і далекобійних ракетних систем ATACMS під час візиту до Києва у вівторок.
22:37
У Бельгії почали розслідування через російське шпигунське судно, яке пропливало торік
Бельгія розпочала розслідування після того, як біля узбережжя Північного моря було помічено, ймовірно, російський шпигунський корабель, що могло вести спостереження за трубопроводами та інфраструктурою зв’язку.
22:24
Італія підтримує "формулу миру" і зближення України з НАТО і ЄС – декларація
Президент України Володимир Зеленський у вівторок підписав спільну декларацію з прем’єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні, яка перебувала з візитом у Києві.
21:49
В Угорщині скерували до психіатра очільника МЗС Словаччини, який послав Орбана "на х*й"
Очільник парламентського комітету з закордонних справ Угорщини й співзасновник партії влади "Фідес" Жолт Немет заявив про психічні проблеми міністра закордонних справ Словаччини Растислава Качера, який облаяв Віктора Орбана.
21:29
Зеленський назвав дату голосування за українську "формулу миру" в ООН
Голосування в Генеральній Асамблеї ООН за резолюцію про українську "формулу миру" відбудеться 23 лютого, заявив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем’єркою Італії в Києві.
21:12
Україна сподівається на візит Макрона в березні – посол
Посол України у Франції Вадим Омельченко висловив сподівання на візит французького президента Емманюеля Макрона до Києва наступного місяця, нагадавши, що запрошення досі в силі.
ДайджестЯдерний демарш Путіна, топ-дипломат послав Орбана, виступ Байдена про Україну: новини дня
20:50
Відправлення фінської допомоги Україні затримується через страйк докерів
Доставка допомоги для України, про яку міністерство внутрішніх справ Фінляндії оголосило минулого тижня, затримується через страйк.
20:48
Зеленський прокоментував "мирний план" Китаю: у нас є своя "формула миру"
Президент Володимир Зеленський заявив, що йому невідомі конкретні положення "мирного плану" для російсько-української війни, який планує представити Китай, і він розраховує на підтримку української "формули миру".
20:37
Італія у квітні організує конференцію з відновлення України – прем’єрка
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявила, що її країна готується прийняти конференцію з питань відбудови України, яка має відбутись у квітні 2023 року.
20:36
Комітет парламенту Італії визнав Голодомор геноцидом - Зеленський
Комітет у закордонних справах парламенту Італії визнав Голодомор геноцидом українського народу.
20:26
Зеленський відповів Берлусконі: добре, що в його двір не заїхав танк Путіна
Президент Володимир Зеленський різко прокоментував слова колишнього італійського прем’єра й лідера однієї з коаліційних партій Сильвіо Берлусконі, який закликав того припинити "атакувати" Донбас, щоб завершити війну.
20:16
оновлено 22:14Італія передає Україні інші системи ППО на додаток до SAMP/T
У новому пакеті військової допомоги Італія надає Україні додаткові системи ППО, окрім комплексів SAMP/T-MAMBA, які вона планує передати разом з Францією.
20:08
Питання винищувачів поки не обговорюється – прем’єрка Італії в Києві
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявила, що наразі надання Україні італійських винищувачів для захисту від російської агресії не обговорюється, і пріоритет надається засобам протиповітряної оборони.
19:50
МЗС: потрібні термінові заходи через підрив Росією договору зі США про ядерну зброю
У МЗС України назвали рішення РФ про призупинення її участі в Договорі з США про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь черговим провокаційним кроком з боку держави-агресорки. 
19:50
Масштабний експеримент у Британії підтвердив ефективність чотириденного робочого тижня
Найбільший у світі експеримент із запровадження чотириденного робочого тижня, який відбувався у Великій Британії, показав його ефективність, і більшість компаній, які брали в ньому участь, вирішили не повертатись до попереднього графіка роботи.
19:36
Росія обіцяє не нарощувати ядерний арсенал після призупинення ключового договору зі США
Російська сторона покладає на США провину за своє рішення призупинити дію Договору про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) і запевняє, що не збирається у зв’язку з цим збільшувати власний ядерний арсенал.
19:35
США приймуть саміт НАТО у 2024 році - Байден
У 2024 році Сполучені Штати приймуть саміт НАТО, що відзначить 75-річчя заснування організації.
19:21
відеоНа Росію ніхто не збирався нападати – Байден
Президент США Джо Байден під час промови у Варшаві у вівторок наголосив, що західні країни не збирались здійснювати напад на Росію всупереч заявам її президента Владіміра Путіна – який таким чином виправдав агресію проти України.
19:12
Байден підтвердив: будуть нові санкції проти Росії цього тижня
США та їхні західні союзники мають намір оголосити про нові санкції проти Росії цього тижня. 
19:04
відео, виправленоБайден: Росія ніколи не переможе Україну
Президент Сполучених Штатів Джо Байден, виступаючи у Варшаві у вівторок із промовою, заявив, що союзники України не "втомляться" підтримувати її в протистоянні російській повномасштабній агресії, а Київ "ніколи не стане" перемогою для РФ.
ВідеоПромова Байдена у Варшаві, український переклад
18:57
Байден розказав у Варшаві, яким побачив Київ за рік війни
Президент США Джо Байден у своїй промові у Варшаві поділився враженнями від поїздки до Києва. 
18:50
Диверсії на "Північних потоках": Данія, Німеччина й Швеція повідомляли РФ про розслідування
Данія, Німеччина та Швеція ще не завершили власні розслідування диверсій на російських газогонах "Північні потоки" у Балтійському морі та не можуть спрогнозувати, коли це станеться.
18:33
Німеччина спрощує візовий режим для постраждалих від землетрусів у Туреччині
Міністри закордонних і внутрішніх справ Німеччини – Анналена Бербок і Ненсі Фезер – у вівторок здійснили візит до постраждалої від землетрусів Туреччини, де запропонували нові заходи допомоги постраждалим людям.
18:23
Глава МЗС Словаччини вилаяв Орбана російською фразою: "Иди на х*й"
Міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер вилаявся на адресу угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана за його політику, що грає на руку президенту Росії Владіміру Путіну.
18:18
відеоЗеленський із конгресменами США обговорив військову підтримку України
Президент Володимир Зеленський у вівторок прийняв делегацію членів Палати представників США на чолі з головою комітету із закордонних справ Майклом Макколом, яка приїхала до Києва.
18:16
Глава МЗС Естонії після послання Путіна: РФ продовжить загарбницьку війну і геноцид
Послання президента РФ Владіміра Путіна свідчить, що Росія не відмовилась від своїх стратегічних амбіцій, тому продовжуватиме війну і геноцид.
Аналітика короткоЯк прем'єрці Італії доводиться балансувати між підтримкою України і друзями Путіна
18:00
Макрон: заяви РФ про економічні успіхи – це пропаганда
Президент Франції Еммануель Макрон у вівторок назвав "пропагандою" повідомлення офіційної російської статистики про те, що економічний спад у РФ виявився не таким сильним, як прогнозувалось.
17:44
фотоВ Албанії затримали танкер, який може нелегально перевозити російську нафту
Правоохоронці Албанії в понеділок у межах операції "Ембарго" затримали танкер, який, як підозрюється, міг нелегально перевозити російську нафту всупереч санкціям Заходу.
17:37
Лідер Китаю планує візит до Москви – ЗМІ
Китайський лідер Сі Цзіньпін готується відвідати Москву для проведення саміту з президентом Росії в найближчі місяці.
17:36
ЄС розкритикував законопроєкт про "іноагентів" у Грузії, схожий, як в РФ
Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель виступив із критикою грузинського законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", який копіює російський закон про "іноагентів".
17:29
Греція перевірить безпечність десятків тисяч будівель після руйнувань у Туреччині
Уряд Греції ухвалив рішення відновити перевірки громадських будівель на сейсмостійкість, що охоплять близько 64 тисячі об’єктів, на тлі масштабних руйнувань після землетрусів у Туреччині та Сирії.
17:16
У Берліні оцінили промову Путіна як сигнал для подальшої ескалації
Виступ президента Росії Владіміра Путіна та його відмову від договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО) у Берліні розцінюють як сигнал Москви до подальшої ескалації.
17:13
У ЄС поки не знайшли 300 млрд євро активів Центробанку РФ, які мають піти на користь України – ЗМІ
Європейський Союз наразі так і не зміг підтвердити, що на території блоку заморожені саме 300 мільярдів євро активів Центрального банку Росії, які були заморожені в результаті російського повномасштабного вторгнення в Україну.
17:13
Глава МЗС Литви потролив Путіна: НАТО ще навіть не почав "СВО" проти РФ, росіян б’ють українці
Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував з іронією на звинувачення президента Росії Владіміра Путіна про те, що саме Захід і країни НАТО розпочали війну в Україні.
16:54
Група дітей в Австрії судиться з урядом через кволу боротьбу зі змінами клімату
Група неповнолітніх подала у вівторок позов до Конституційного суду Австрії з вимогою змусити уряд забезпечити захист їхніх конституційних прав шляхом вжиття більш жорстких заходів проти зміни клімату.
16:51
Президент Сербії очікує істотних змін у ситуації на полі бою в Україні найближчими днями
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що у найближчі кілька днів очікує побачити великі зміни на полі бою в Україні і значні зміни в політичних діях щодо його країни.
16:31
Україна ще чекає на чверть обіцяних важких озброєнь Заходу - дослідження
Згідно з аналізом Кільського інституту світової економіки (IfW), Україна ще не отримала щонайменше чверті важкого озброєння, яке пообіцяв надати Захід. 
16:28
Парламент Фінляндії почав обговорення законодавства про вступ у НАТО
Історичне обговорення закону про НАТО почалося в парламенті Фінляндії.
15:55
Румунія зупиняє діяльність Російського центру культури і науки в Бухаресті
МЗС Румунії викликало посла РФ, щоб повідомити йому про рішення зупинити діяльність Російського центру культури та науки у Бухаресті.
15:46
Прем'єр Молдови про попередження Зеленського: "В РФ є кілька сценаріїв дестабілізації"
Прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан підтвердив, що молдовській владі відомо про кілька сценаріїв дестабілізації ситуації в Молдові. 
15:30
Прем’єрка Італії про промову Путіна: звичайна пропаганда
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні  зізналася, що очікувала від промови президента РФ Владіміра Путіна чогось, що дозволить досягти прогресу щодо дипломатичного завершення війни.
15:17
Україна, ЄС і НАТО домовились про координацію виробництва озброєнь для українських потреб
Україна, ЄС та НАТО домовилися створити координаційний механізм задля збільшення виробництва озброєнь для українських потреб.
15:14
Мелоні відвідала Бучу та Ірпінь: ми будемо боротись за вас і вашу свободу
Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні відвідала Бучу та Ірпінь, постраждалі від звірств російської армії навесні минулого року.
14:53
США про рішення Путіна розірвати ядерний договір: прикро і безвідповідально
Рішення Росії призупинити дію договору з Вашингтоном про стратегічні наступальні озброєння (СНО) є "глибоко прикрим і безвідповідальним", але США залишаються готовими до обговорення цього питання.
14:46
У Придністров’ї обурилися через закон про покарання за сепаратизм, який підписала Санду
У невизнаному Придністров’ї обурилися тим, що у Молдові все ж набули чинності поправки до кримінального кодексу, які передбачають відповідальність за сепаратизм. 
14:35
Генсек НАТО: після війни потрібні будуть довгострокові домовленості для безпеки України
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що майбутнє України з євроатлантичною родиною і після війни потрібні будуть довгострокові домовленості для її безпеки.
14:08
НАТО про рішення РФ щодо ядерної угоди: архітектура контролю за озброєннями зруйнована
Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію переглянути своє рішення про призупинення своєї участі у договорі зі США про стратегічні наступальні озброєння (СНО).
14:00
РФ викликала посла США: висловлює претензії за підтримку України 
До Міністерства закордонних справ Росії викликали посла США Лінн Трейсі, де висловили їй претензії у зв’язку зі зростаючою підтримкою України, а також щодо розслідування диверсій на "Північних потоках". 
13:55
"Ніхто не атакує РФ": у США назвали абсурдними антизахідні звинувачення Путіна
У США відкинули заяви російського президента Владіміра Путіна про те, що Захід спровокував війну.
13:33
Глава МЗС Латвії: промова Путіна свідчить, що він хоче продовжувати війну
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс висловив жаль з приводу рішення Росії призупинити участь у Договорі про стратегічні та наступальні озброєння та зауважив, що заяви президента РФ свідчать про його наміри продовжувати війну.
13:27
Глава Генштабу однієї з країн НАТО допустив війну з Росією
Глава Генштабу ЗС Чехії Карел Ржехка заявив, що війна з Росією нині не виглядає немислимою і у країни не буде часу на підготовку.
ВідеоПро що домовилися і чого чекали під час візиту Байдена до Києва
13:02
У ЗС Литви не бачать причин для тривоги на тлі повідомлень про пересування білоруської техніки
В армії Литви не бачать нагальної загрози у поточній військовій діяльності Білорусі.
12:56
У Єврокомісії з настороженістю поставилися до "мирного плану" Китаю щодо України
Віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс висловив застереження щодо мирної ініціативи, оголошеної Китаєм у війні в Україні.
12:55
Путін оголосив про призупинення участі Росії в договорі з США про ядерні ракети
Росія призупинила участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.
12:28
Посол у Берліні: Шольц має заявити, що Україна повинна перемогти у війні
Посол України у Берліні Олексій Макеєв закликає канцлера Німеччини Олафа Шольца заявити, що Україна повинна перемогти у війні.
12:28
Білорусь перекинула близько 70 одиниць техніки у напрямку кордону з Литвою - ЗМІ
Білорусь ймовірно перекинула декілька колон з військовою технікою до кордону з Литвою.
12:12
У Франції вдруге за три роки зафіксували рекордний місяць майже без опадів
У Франції останній місяць став другим рекордним за останні 3 роки через фактичну відсутність опадів. 
11:57
фотоПрем'єрка Італії прибула до Києва, відвідає Бучу та Ірпінь
У другій половині дня прем'єр-міністра очікує президент Володимир Зеленський, з яким вона проведе пресконференцію.
11:36
Білоруські й литовські активісти виявили схему продажу білоруських добрив в обхід санкцій ЄС
Білоруські та литовські активісти виявили ланцюжок компаній, які вочевидь допомагали продавати білоруські добрива до Європи в обхід санкцій ЄС. 
11:31
Нідерланди запропонували створити у Брюсселі штаб ЄС із забезпечення дотримання санкцій
Згідно з пропозицією Нідерландів, новий санкційний штаб створить контрольний список секторів і торговельних потоків з високим ризиком обходу.
10:50
Кількість загиблих внаслідок нового землетрусу у Туреччині досягла 6, постраждали майже 300 осіб
Внаслідок повторного землетрусу на південному сході Туреччини, де продовжують розбирати завали після руйнівних поштовхів 6 лютого, загинули шестеро осіб та майже 300 постраждали. 
10:49
Хорватія побудує транскордонний газопровід до Боснії вартістю 100 млн євро
Єдиним транскордонним з'єднанням Боснії є продовження газопроводу "Турецький потік", що експлуатується "Газпромом", який постачає російський газ через Туреччину і до якого Боснія приєдналася у квітні 2021 року.
10:16
Сербія може отримати від ЄС найбільший грант – на модернізацію залізниці
Сербія невдовзі може отримати від ЄС кошти на реконструкцію залізниці Белград-Ніш, що буде найбільшим з грантів, які колись надавалися Сербії. 
10:09
Росія розробила стратегію захоплення Білорусі до 2030 року - розслідування
Згідно з 17-сторінковим документом, датованим осінню 2021 року, кінцевою метою є створення так званої Союзної держави Росії та Білорусі не пізніше 2030 року.
09:54
Понад 200 організацій і президентка Грузії - проти закону про "іноагентів", що копіює російський
260 неурядових організацій та президентка Грузії висловилися проти ідеї схвалення у Грузії закону про "іноагентів" на зразок того, що діє у Росії.
09:33
Словенія просуває глобальний договір про співпрацю щодо воєнних злочинів в Україні
Договір дозволить співпрацювати у переслідуванні та розслідуванні злочинів проти людяності, воєнних злочинів, інших міжнародних злочинів та геноциду.
Аналітика короткоЧим небезпечний для України “мирний план” Китаю
09:06
Британська розвідка: жертви серед цивільних часто є наслідком застосування РФ невибіркової зброї
У британській розвідці відзначають, що у січні кількість випадків влучання в медичні та освітні заклади навіть зросла; причиною жертв серед українського цивільного населення називають передусім те, що РФ не особливо зважає на наслідки, коли застосовує зброю невибіркового ураження.
08:57
В Іспанії йдуть у відставку чиновники через замовлені потяги, які не поміщаються в тунелях
У 2020 році для регіонів Астурія і Кантабрія замовили 31 вузькоколійний поїзд приміського і середнього сполучення, але лише кілька тижнів тому з'ясувалося, що за початковим проєктом поїзди не помістилися б у тунелях цих регіонів.
08:40
У Лукашенка згадали про ідею "народного ополчення", куди хочуть набрати понад 100 тис. осіб
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко 20 лютого обговорив з Радою безпеки проєкт про "народне ополчення", до лав якого хочуть залучити понад сотню тисяч білорусів.
08:29
Глава МЗС Китаю заявив, що війна в Україні "виходить з-під контролю"
Зауваження Цинь прозвучали на тлі візиту до Москви високопоставленого дипломата Ван Ї та заяв американських офіційних осіб про те, що Пекін розглядає можливість надання летальної військової допомоги Кремлю.
08:14
фото, відеоКанали Венеції починають пересихати, в Італії попереджають про посуху
Тижні сухої зимової погоди викликали занепокоєння, що Італія може зіткнутися з черговою посухою після надзвичайної ситуації минулого літа, коли в Альпах випало менше половини нормальної кількості снігу.
07:58
Російські пранкери подзвонили Меркель, видаючи себе за Порошенка
Наприкінці розмови також стало зрозуміло, що Меркель відчула себе некомфортно через деякі питання і хотіла завершити розмову.
07:41
Німеччина закликала своїх громадян не їхати в Росію найближчим часом
Міністерство закордонних справ Німеччини радить своїм громадянам відмовитися від поїздок до Російської Федерації найближчого тижня.
07:18
ЄС на рік продовжив санкції проти РФ за визнання "незалежності" окупованих територій України