23 лютого 2023

Статті
Вступ України в НАТО до кінця війни: деталі нової пропозиції про розширення Альянсу
Як допомогти Росії відмовитися від імперських мрій? Це – найважливіший виклик у процесі "депутінізації" РФ. І є реальний шлях досягти цього...
Дипломатія воєнного часу. Спогади посла Німеччини в Україні про рік роботи у війні
"Вказівку залишити Київ ми отримали в ніч з 23 на 24 лютого. Я тоді ще сподівалася, що нічого не станеться..."
Колонки
Покарання з конфіскацією: як прискорити відчуження активів РФ у Європі
В більшості держав-членів ЄС конфіскація заморожених російських активів юридично можлива лише за наявності кримінального вироку.
Новини
23:28
Угорщина може висунути вимоги до Фінляндії та Швеції для схвалення їхнього вступу в НАТО
Парламент Угорщини перед голосуванням за ратифікацію протоколу про вступ Швеції та Фінляндії в Північноатлантичний Альянс направить туди переговорні делегації для "врегулювання проблемних питань".
23:12
Швеція виділяє ще понад 47 млн євро на допомогу Україні
Уряд Швеції в четвер ухвалив рішення про виділення 520 мільйонів шведських крон (47,04 мільйона євро для підтримки гуманітарних зусиль та допомоги енергетичному сектору України.
22:58
Нуланд в інтерв’ю росЗМІ назвала умову для переговорів США й Росії
Сполучені Штати були б готові до переговорів із Росією щодо України тільки на основі озвученої президентом Володимиром Зеленським "формули миру" з десяти пунктів.
22:39
доповненоООН переважною більшістю голосів схвалила українську "формулу миру", шкідливі поправки "збили"
Генеральна Асамблея ООН на надзвичайній сесії в четвер переважною більшістю голосів схвалила проєкт резолюції, який інкорпорує ключові положення запропонованої восени 2022 року Україною "формули миру" – плану з десяти пунктів, покликаному завершити повномасштабне російське вторгнення в Україні.
22:25
У Хорватії – "бум" нелегальних банкнот після вступу в єврозону
З початку 2023 року, коли Хорватія стала членом єврозони й запровадила валюту євро, в країні було виявлено 293 підроблені банкноти.
21:57
фото, відеоЕйфелеву вежу підсвітили кольорами прапора України до річниці вторгнення
Одна з найвідоміших архітектурних пам’яток Франції – Ейфелева вежа в Парижі – в четвер увечері була підсвічена кольорами українського прапора до річниці повномасштабного вторгнення Росії.
21:37
Зеленський візьме участь в онлайн-саміті G7 у річницю вторгнення Росії
Президент США Джо Байден у п'ятницю, в річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну, головуватиме на віртуальній зустрічі лідерів держав "Групи семи", в якій братиме участь Володимир Зеленський.
21:27
Росія – "великий народ", вона не зникне після поразки в Україні – топ-дипломат ЄС
Високий представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що поразка в повномасштабній війні в Україні не призведе до зникнення Росії.
ДайджестДелегацію РФ послали на ***, більше танків з Іспанії, "план нападу" на Молдову: новини дня
21:13
Боррель розповів, як дізнався про початок вторгнення РФ в Україну
Високий представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель розповів, що про початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року дізнався після телефонного дзвінка.
21:03
фотоБіля інституцій ЄС підняли прапори України
У четвер напередодні річниці повномасштабного вторгнення Росії біля інституцій Європейського Союзу в Брюсселі підняли українські прапори.
20:56
Україна може отримати M1 Abrams через рік або більше - представниця Пентагону
Міністерка армії США Крістін Вормут заявила, що американській стороні може знадобитися більше року, щоб доставити обіцяні танки M1 Abrams в Україну, а відповідні плани все ще розробляються.
20:32
Євросоюз до річниці вторгнення: Ми забезпечимо перемогу України
Країни Європейського Союзу пообіцяли домогтися перемоги України у війні з Росією та не зупиняти свою підтримку до того дня, поки не буде відновлено справедливість після злочинного нападу РФ.
20:31
Литва закликає створити посаду єврокомісара з питань санкцій
Міністр закордонних справ Литви Габріедюс Ландсбергіс закликав Європейський Союз розглянути можливість призначення єврокомісара для нагляду за розробкою і застосуванням санкцій, щоб вони могли бути ефективно використані проти російського вторгнення в Україну.
20:11
Джонсон хоче стати генсеком НАТО
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що претендуватиме на посаду генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу.
19:55
Парламентарі з групи підтримки України: Вільнюський саміт НАТО має дати чіткі гарантії безпеки Україні 
Члени неформальної мережі парламентарів United for Ukraine ("Об’єднані заради України") закликали країни-члени НАТО надати Україні чіткі та сильні гарантії безпеки на саміті у Вільнюсі влітку.
19:48
Новий президент Кіпру сподівається на відновлення переговорів про возз'єднання острова
Новообраний президент Кіпру Нікос Христодулідіс після першої зустрічі з главою невизнаного Північного Кіпру Ерсіном Татаром висловив сподівання на активізацію мирного процесу задля возз’єднання острова.
19:27
Джонсон: Британія повинна "розтопити лід" і передати Україні свої винищувачі
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав чинний уряд передати Україні винищувачі Typhoon для захисту від повномасштабного російського вторгнення.
ВідеоІнтерв'ю посла Великої Британії
19:20
Угорщина закликала в ООН до "прямих переговорів США та РФ" про долю України
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто у своєму виступі перед Генеральною асамблеєю ООН 23 лютого знову закликав до переговорів між США та Росією для припинення війни в Україні. 
19:08
Генсек НАТО: є ознаки того, що Китай може готуватись допомагати Росії зброєю
Північноатлантичний Альянс помітив ознаки того, що Китай розглядає можливість постачання до Росії зброї, що може бути використана для наступальних дій в Україні.
18:52
Нуланд: США досі не знають, що саме означає "призупинення" Росією договору про ядерну зброю
Сполучені Штати продовжують з’ясовувати наслідки рішення президента Росії Владіміра Путіна "призупинити" участь Москви в Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3), підписаного зі США у 2010 році.
18:44
Посол Британії: велика війна навряд чи зрушить питання безвізу для українців
Посол Британії Мелінда Сіммонс заявила, що повномасштабне вторгнення РФ навряд чи змінить візову політику Сполученого Королівства щодо українців.
18:37
У Держдепі США розповіли про дискусії з Україною щодо надання західних винищувачів
Сполучені Штати ведуть діалог із Україною стосовно її військових потреб, і в ньому також фігурує питання постачання винищувачів західного зразка.
18:29
Польща почала облаштовувати протитанкові загородження на кордоні з РФ і Білоруссю
Польща почала укріплення своїх кордонів з Росією і Білоруссю за допомогою протитанкових загороджень.
18:17
ЄС не погодив нові санкції проти Росії, які планував до річниці вторгнення – ЗМІ
Постійні представники держав Європейського Союзу в Брюсселі так і не змогли погодити десятий пакет санкцій проти Росії за день до річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну.
18:07
США оголосять про нові санкції проти Росії 24 лютого – Нуланд
Новий пакет санкцій проти Росії буде оголошений Сполученими Штатами 24 лютого – в річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну.
18:07
відеоНа Алеї сміливості відкрили іменну табличку на честь прем’єра Іспанії
На Алеї сміливості відкрили іменну табличку на честь прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса.
17:56
Польські Leopard перші або одні з перших потраплять до України – Моравецький
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна буде першою або однією з перших, хто передасть Україні танки Leopard.
17:51
Британія створила секретну групу для закупівлі артснарядів радянського зразка для України – NYT
Міністерство оборони Великої Британії минулого року створило секретну групу, яка домовлялась про закупівлю артилерійських снарядів радянського калібру 122 міліметри на потреби України.
17:50
Столтенберг побачив прогрес у загальмованих переговорах про вступ Швеції в НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у четвер, що він бачить прогрес у переговорах з Туреччиною щодо заявки Швеції на членство в НАТО.
17:35
відео, оновленоЛатвійський депутат на ПА ОБСЄ послав делегацію РФ нах*й, після цього їй влаштували бойкот
Депутат із Латвії Ріхардс Колс, який бере участь у зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, облаяв делегацію Росії, після чого на знак протесту із зали вийшла половина делегацій.
17:32
Проросійські хакери атакували урядові сайти Італії, звинувативши її в "русофобії"
Італія зазнала атаки проросійських хакерів, менш ніж через 48 годин після візиту прем'єр-міністра Джорджії Мелоні до Києва.
17:29
Центральні органи влади у Німеччині 24 лютого піднімуть прапори України
В річницю нападу Росії на Україну 24 лютого український прапор буде піднято на будівлі німецького парламенту, перед президентським палацом Бельвю та на будівлі офісу канцлера Німеччини.
17:17
ЄС вивчає, як сусідні з Росією країни допомагають їй ухилятися від санкцій
Європейський Союз вважає, що різке зростання торгівлі Росії із сусідніми країнами з початку повномасштабного вторгнення в Україну може свідчити про її спроби оминати санкції, запроваджені Заходом.
17:14
Прем’єр Іспанії про літаки: маємо обговорити це з союзниками
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що питання передачі літаків Україні потребує вивчення та консультацій із союзниками. 
17:06
Німеччина вже підтримує Україну, тепер і інші мають долучитись - міністр
Німеччина вже рішуче підтримує Україну, і тепер інші країни повинні зробити свій внесок.
короткоПосол Німеччини розповіла, як зустріла війну і працювала в умовах бомбардувань
16:59
Санчес пообіцяв підтримку шляху України в ЄС під час головування Іспанії у Раді Євросоюзу
Прем’єр Іспанії Педро Санчес пообіцяв, що його країна буде підтримувати Україну у здійсненні необхідних кроків, коли головуватиме в Раді ЄС у другому півріччі 2023 року.
16:39
Прем’єр Іспанії анонсував передачу Україні до десяти танків Leopard 2
Голова іспанського уряду Педро Санчес оголосив цього четверга в Києві, що партія танків Leopard 2, які Іспанія надасть Україні, збільшиться до 10 одиниць.
16:28
фотоПрем’єр Іспанії виступив у Верховній Раді
В українському парламенті у четвер виступив глава уряду Іспанії Педро Санчес.
16:10
Євроюст створює новий центр для збору доказів і переслідування злочину агресії в Україні
Агенція Європейського Союзу з питань судової співпраці Євроюст створює новий центр для підтримки зусиль зі збору доказів злочину агресії в Україні.
15:52
В Естонії одностатеві пари отримали право брати спільне прізвище
В Естонії одностатевим парам, які уклали договір про співжиття, дозволили брати спільне прізвище.
15:37
Лідери Ради Європи закликали держави-члени продовжити рішучі дії на підтримку України
Лідери Ради Європи напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ закликали до підтримки України та до відновлення миру.
15:13
МЗС Угорщини працює над візитом Орбана до Києва - Сійярто
МЗС Угорщини працює над підготовкою візиту прем’єр-міністра Віктора Орбана до Києва.
15:04
Напередодні річниці вторгнення в Україну Сейм Латвії закликав до повної ізоляції РФ
Напередодні річниці початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну Сейм Латвії одноголосно ухвалив заяву, в якій наголошується на підтримці України та засуджуються злочини Росії, а також міститься заклик до всеосяжної ізоляції РФ.
14:43
Єврокомісія офіційно запропонувала продовжити на рік скасування мит для України
Європейська комісія схвалила офіційну пропозицію продовжити дію автономних торгових заходів для України ще на один рік.
14:26
фото, відеоУ Лондоні на дорозі біля посольства РФ намалювали величезний прапор України
Вранці 23 лютого одна з центральних вулиць Лондона поблизу російського посольства була розфарбована в синьо-жовті кольори українського прапора на знак протесту проти дій РФ.
14:21
У Литві ведуть досудове розслідування через підозру в експорті добрив з Білорусі в обхід санкцій
У Литві ведуть досудове розслідування за фактами обходу санкцій та контрабанди білоруських добрив, затримали двох осіб та 3000 тонн карбаміду.
14:01
65% громадян ЄС підтримують фінансування військової допомоги для України
91% громадян ЄС підтримують надання Україні гуманітарної допомоги, а фінансування військової допомоги схвалюють 65% опитаних.
13:48
У Франції з 1 березня обмежують рекламні телефонні дзвінки
У Франції з 1 березня запровадять нові обмеження щодо рекламних телефонних дзвінків, аби забезпечити більшу повагу до приватного життя людей.
13:41
фотоБанк Естонії передав НБУ ще понад 140 тисяч євро від продажу присвячених Україні монет
Банк Естонії передав Центробанку України додаткові 140 550 євро від продажу монетної картки номіналом 2 євро, присвяченої Україні та свободі.
13:23
У Єврокомісії заявили, що Болгарія може ввести євро з 2025 року, якщо буде готова
Болгарія може приєднатися до єврозони з січня 2025 року, якщо вона відповідатиме всім критеріям вступу.
13:22
Українська громада та депутати пікетують ПА ОБСЄ, що проходить без українців через участь РФ
Активісти та українська парламентська делегація влаштували пікет біля будівлі у Відні, де засідає Парламентська асамблея ОБСЄ, на додачу до бойкоту засідання через присутність на ньому російської делегації.  
13:21
Єврокомісія заборонила співробітникам користуватися TikTok
Всім співробітникам було наказано видалити TikTok зі своїх службових пристроїв, а також видалити додаток зі своїх особистих пристроїв, якщо на них встановлені будь-які програми, пов'язані з роботою.
13:11
відеоПрем'єр Іспанії відвідав Бучу та Ірпінь: Росія не виграє цю війну
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес відвідав Бучу та Ірпінь, які постраждали від російської окупації.
12:51
38 танків і 55 БМП: Міноборони Чехії повідомило обсяг наданого Україні озброєння
Міністерство оборони Чехії надало Україні 38 танків, 55 бойових машин піхоти (БМП), чотири одиниці авіаційної техніки, 13 самохідних гаубиць та інше озброєння.
12:46
У Молдові заарештували двох підозрюваних у шпигунстві і підготовці перевороту
Служба інформації та безпеки Молдови  (СІБ) разом із Прокуратурою по боротьбі з оргзлочинністю та особливим справам (PCCOCS) розслідує справу про зраду батьківщині та шпигунство з агентурною мережею з громадянами Молдови та за участю іншої держави.
12:31
виправленоФінляндія передасть Україні три Leopard 2 для розмінування
Фінляндія передасть Україні три своїх танки Leopard 2, призначені для розмінування, у рамках тринадцятого пакета військової допомоги для України.
12:24
Генсек НАТО: союзники повинні нарощувати виробництво боєприпасів для України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що війна в Україні зараз стає "битвою за логістику", тому союзники повинні нарощувати виробництво боєприпасів.
12:23
90% поляків не вірять у повернення добрих стосунків з РФ у найближчі роки
90,1% поляків не вірять, що Польща може повернутися до дружніх відносин з Росією в найближчі роки.
12:19
У Польщі висунули звинувачення у шпигунстві росіянину, затриманому навесні 2022 року
У Польщі офіційно висунули звинувачення громадянину Росії, якого минулої весни затримали за підозрою у шпигунстві на користь РФ.
Аналітика короткоУ чому проблема із конфіскацією Євросоюзом активів РФ і що має робити Україна
11:57
Швеція відкрита для відправки танків в Україну і веде переговори з Німеччиною - міністр оборони
Від початку російського вторгнення Швеція надала Україні низку пакетів військової та цивільної допомоги.
11:54
У Туреччині кількість загиблих внаслідок руйнівних землетрусів перевищила 43 500
У Туреччині кількість підтверджених загиблих внаслідок землетрусів 6 лютого перевищила 43 500.
11:32
У Туреччині оштрафували телеканали, які критикували реагування влади на землетрус
Медіарегулятор у Туреччині оштрафував три телеканали, які у своїх репортажах вказали на проблеми з тим, як влада відреагувала на руйнівний землетрус 6 лютого.
11:14
У МЗС порадили Сійярто з'їздити "за порадою" до Братислави, де днями вилаяли Орбана
У Міністерстві закордонних справ України закликали главу МЗС Угорщини перестати підігрувати Росії і не мріяти про переговори щодо закінчення війни без України.
10:48
Сійярто назвав вимогу для розблокування Угорщиною міністерських зустрічей Україна-НАТО
Будапешт розблокує проведення зустрічей Комітету Україна-НАТО на рівні міністрів, якщо Київ виконає вимоги щодо прав угорських меншин.
10:47
Начальника регіональної поліції Стокгольма знайшли мертвим
Начальника регіональної поліції Стокгольма і заступника начальника Нацполіції Швеції Матса Лефвінга знайшли мертвим вдома на тлі скандалу і службового розслідування через епізоди неналежної поведінки.
10:23
Україна не буде використовувати західні винищувачі для ударів по Росії - Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наполягає на тому, що західні винищувачі не будуть використовуватися Україною для завдання ударів по цілях на території Росії.
10:05
Фінляндія купить у Швеції NLAW на 37 млн євро
Фінляндія закупить у Швеції протитанкові ракети NLAW на суму близько 37 млн євро.
09:59
Нова посол у Болгарії все ж зустрілася з профільним комітетом Ради, депутатка розповіла деталі
Новопризначений посол України у Болгарії Олеся Ілащук провела зустріч з народними депутатами комітету Верховної ради у закордонних справах.
09:47
Франція за рік великої війни витратила на прийом українців майже пів мільярда євро
Франція витратила на прийом та підтримку українців, які опинилися там через війну, вже близько 500 млн євро.
09:11
Розвідка Британії: від командувача сил РФ хочуть "перемог" під Вугледаром, але це малоймовірно
Ближчим часом російські сили можуть знову спробувати досягти якихось успіхів під Вугледаром, де зазнали великих втрат у лютому, але навряд чи їм вистачить ресурсів для цього.
09:11
Молдова спростувала звинувачення Міноборони РФ на адресу України щодо Придністров'я
Влада Молдови спростовує заяву міністерства оборони РФ про те, що Україна нібито готує провокацію в невизнаному Придністров'ї.
08:54
Міноборони РФ звинуватило Україну у підготовці "провокації" для нападу на Придністров'я
Міністерство оборони Росії опублікувало заяву про те, що влада України нібито готує провокацію проти невизнаного Придністров'я.
08:51
Прем’єрка Литви: "призупинення" РФ участі у договорі зі США щодо ядерної зброї – новий елемент тиску
Прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте вважає, що "призупинення" Росією участі у договорі із США про стратегічні наступальні озброєння - це його новий елемент тиску на Захід.
08:30
доповненоДо Києва приїхав прем’єр Іспанії
Прем’єр Іспанії Педро Санчес приїхав до Києва з офіційним візитом та відвідає також Ірпінь і Бучу.
08:23
Поліція Польщі провела секретну операцію в Україні: 5 місяців розміновували Київську область
Протягом п'яти місяців 98 польських поліцейських брали участь у надсекретній місії в Україні та займалися розмінуванням територій, звільнених від росіян.
07:48
Росія є серйозною загрозою для Швеції - глава Служби безпеки
Шведська розвідка попередила, що Росія все більше становить серйозну загрозу її безпеці поряд з іншими авторитарними державами, такими як Китай та Іран.
07:31
фотоУ Словаччині розбився літак, четверо загиблих
Літак, що розбився, був зареєстрований у Чехії і використовувався авіаційною школою в навчальних цілях.
07:14
Британія нарощує виробництво зброї для допомоги Україні - міністр оборони
Воллес сказав, що вважає, що Британія має всі можливості для надання допомоги Україні, але необхідно продовжувати постачання зброї.