24 лютого 2023

Статті
Китайська гра у мир: що означають для України рішення в річницю великої війни
У 24 лютого – в день першої річниці повномасштабної війни – світ зайшов з двома "мирними" ініціативами, українською та китайською...
Підтримати Україну і покарати агресора: які задачі стоять перед Європою
Уся європейська ідея заснована на мирі. Але без свободи та без справедливості взагалі не може бути миру.
Колонки
Не лише "до перемоги". Як, чим та до якого часу США допомагатимуть Україні
США є безумовним лідером з надання допомоги Україні та мобілізації світової підтримки нашої держави: оборонної, фінансової, політичної...
Новини
23:32
У Польщі кіт допоміг знайти зловмисника – "пильно вдивлявся в темне місце"
Правоохоронці у Варшаві затримали 25-річного підозрюваного онлайн-шахрая за допомогою кота, який побачив чоловіка в темряві.
23:09
оновленоОфіційно: ЄС схвалив десятий пакет санкцій проти Росії
Країни Європейського Союзу пізно ввечері в п'ятницю погодили десятий пакет санкцій проти Росії - це сталось рівно через рік із початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.
22:55
ЄС очікує на схвалення Косовом і Сербією плану з нормалізації відносин у понеділок – ЗМІ
У Європейському Союзі сподіваються, що під час зустрічі в понеділок представники Сербії та частково визнаного Косова схвалять підготовлений у Брюсселі план із нормалізації відносин між двома країнами, що може прокласти шлях до юридично обов’язкової домовленості.
22:30
Австрія все ще імпортує половину газу з Росії – канцлер
Частка російського газу в імпорті Австрії у 2022 році знизилась на 30%, але все ще становить половину всього блакитного палива, яке використовує країна.
22:17
Україна не погоджується мінімум з одним пунктом "мирного плану" КНР – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в п’ятницю повідомив, що українська сторона вивчає пропозиції Китаю щодо врегулювання повномасштабної війни Росії проти України, але вони, як і інші аналогічні ініціативи, мають відповідати ухваленій резолюції Генасамблеї ООН.
21:57
Канада запроваджує санкції проти заступників прем’єра РФ і сім’ї Мєдвєдєва – прем’єр
Канада в п’ятницю з нагоди річниці повномасштабної війни в Україні запроваджує новий раунд санкцій проти Росії.
21:41
Канада передасть Україні ще чотири Leopard 2 – Трюдо
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо на спеціальному брифінгу в п’ятницю оголосив, що Україна отримає ще чотири танки Leopard 2 у межах військової допомоги.
21:24
Ердоган поговорив з Путіним після Зеленського
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п’ятницю провів телефонну розмову з російським візаві Владіміром Путіним після спілкування з Володимиром Зеленським.
ДайджестЩо заявляв світ у річницю війни, перші німецькі танки, претензії РФ на Придністров’я: новини дня
21:08
Уряд Британії готується оголосити компроміс щодо угоди про Brexit – ЗМІ
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак може вже в понеділок оголосити нову угоду щодо Brexit, покликану врегулювати суперечки з Європейським Союзом у питанні торгівлі й прикордонного контролю в Північній Ірландії.
20:40
Ще один експрем'єр Британії підтримав постачання винищувачів Україні
Експрем'єр Британії Тоні Блер заявив, що його країна повинна надіслати винищувачі, якщо вона підтримує Україну в її зусиллях по боротьбі з російськими військами.
20:40
WSJ: у НАТО пропонують Україні зближення, аби заохотити до мирних переговорів з РФ
Велика Британія, Німеччина та Франція запропонували Україні укласти договір про зближення з Північноатлантичним Альянсом, який надасть їй більший доступ до західної військової техніки, але водночас передбачає відновлення мирних переговорів із Росією.
20:16
У США з моменту вторгнення конфіскували активи проросійських діячів на $500 млн
З моменту вторгнення Росії в Україну рік тому Міністерство юстиції США конфіскувало яхти, нерухомість та інші активи на суму понад 500 мільйонів доларів у людей, які підтримують російський уряд і ухиляються від санкцій США.
20:13
ЄС знову не зміг затвердити новий пакет санкцій проти РФ – ЗМІ
Постійні представники держав-членів Європейського Союзу в Брюсселі знову не змогли узгодити десятий пакет санкцій проти Росії в п’ятницю – день, коли обмеження вже мали набути чинності.
20:04
США виділяють Україні понад $10 млрд фінансової підтримки
Державний департамент спільно з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та міністерством фінансів у п’ятницю оголосили про виділення понад 10 мільярдів доларів допомоги Україні.
19:53
МЗС Молдови нагадало Росії, що її війська мають піти з Придністров’я
Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції  Молдови відповіло на заяви Росії про нібито підготовку провокацій з боку України в Придністров'ї нагадуванням про необхідність виведення російських військ.
19:48
ексклюзивУ Швейцарії розповіли, чи ведуться в країні українсько-російські переговори
Міністерство закордонних справ Швейцарії відмовилось коментувати слова свого очільника Ігнаціо Кассіса про те, що в країні відбуваються переговори між Україною і Росією щодо врегулювання війни.
19:35
Глава МЗС Німеччини розкритикувала "мирний план" Китаю
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розкритикувала позиційний документ Китаю щодо російської війни в Україні.
19:27
Зеленський застеріг американців від зниження підтримки України: "Хто хоче Третю світову?"
Президент України Володимир Зеленський застеріг американців від зниження підтримки України, попереджаючи, що падіння України призведе до віний Росії з державами НАТО, а відтак зі США.
19:26
У ЄС пропонують посилити заходи безпеки для протидії шпигунам із Росії
Європейська комісарка з питань внутрішньої безпеки Ілва Йоханссон у п’ятницю заявила, що ЖС повинен посилити візові правила й безпеку кордонів, аби не допустити проникнення російських шпигунів.
19:17
G7 анонсувала заходи проти країн, які підтримують війну Росії
Група семи заявила, що вживає заходів проти третіх країн, які "матеріально підтримують війну Росії в Україні", підтвердивши "свою непохитну підтримку України так довго, як це буде потрібно".
19:13
Зеленський: ризик вторгнення РФ в інші країни реальний
Президент Володимир Зеленський вважає реальною загрозу вторгнення Росії в іншу державу на тлі провалів російського повномасштабного наступу в Україні й неминучій поразці.
18:55
Зеленський не зустрівся б із Путіним у Туреччині: це не та людина, нема з ким говорити
Президент Володимир Зеленський констатував, що не прийняв би пропозицію турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана зустрітися за одним столом переговорів з Владіміром Путіним для врегулювання війни.
18:48
Франція, Польща і Німеччина домовились координувати дії щодо військової підтримки України
Франція, Польща та Німеччина підтверджують свою готовність координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовому та оборонному обладнанні.
18:46
Зеленський відповів Макрону, який застерігав від розгрому Росії після її поразки 
Президент Володимир Зеленський заявив, що йому "все одно", що буде з Росією після її поразки в Україні, і російські еліти "самі розберуться", що їм робити з державою.
18:46
Окрім Польщі, ще три європейські країни готові навчати українських пілотів на F-16 – Зеленський
Президент Володимир Зеленський заявив, що ще три європейські країни, окрім Польщі, висловили готовність розпочати тренування українських пілотів на винищувачах F-16.
18:37
Росія підтримала "мирний план" Китаю, але не згадала про незручні для себе положення
Міністерство закордонних справ Росії заявило, що "поділяє міркування" Китаю щодо врегулювання розв’язаної ними повномасштабної війни проти України, і висловило відкритість до "політико-дипломатичного" шляху.
18:19
Зеленський розкритикував топ-військового США за слова про неможливість перемогти РФ на полі бою
Президент Володимир Зеленський висловив незгоду з оцінками очільника Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі про неможливість перемогти росіян на полі бою.
18:14
Польща і США обговорюють виробництво боєприпасів для України
Президент Польщі Анджей Дуда заявив у п'ятницю, що під час візиту до Варшави його американського колеги Джо Байдена розпочалися переговори про виробництво необхідних Україні боєприпасів.
18:13
Зеленський про "мирний план" Китаю: Це вже щось, але є думки, з якими не погоджуюся
Президент Володимир Зеленський вважає, що у так званому "мирному плані" Китаю є пункти, з якими можна працювати, хоче з "деякими думками" він не погоджується. 
18:06
Постпред РФ при ООН перервав хвилину мовчання за загиблими в Україні
Російський постійний представник при ООН Василій Нєбєнзя під час засідання Ради Безпеки, присвяченому річниці повномасштабного вторгнення в Україну, відмовився вставати під час хвилини мовчання за жертвами війни.
17:54
Ruzzia delenda est: глава МЗС Латвії закликав надавати Україні більше зброї для перемоги
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс переконаний, що Україна може перемогти у війні, але Захід має надавати більше зброї і допомоги.
17:51
фотоПерші німецькі танки прибули в Україну
Прем’єр України разом з міністром оборони та прем’єр-міністром Польщі зустріли в Україні перші 4 танки Leopard 2, надані партнерами.
17:48
Зеленський запросив Шольца в Київ на 24 лютого, той відмовився – ЗМІ
Президент Володимир Зеленський запросив канцлера Німеччини Олафа Шольца відвідати Київ до річниці повномасштабного вторгнення Росії, але він відмовився.
17:31
США запровадили санкції проти Скабєєвої, Пасєчніка, російських міністрів і губернаторів
Державний департамент США у межах санкційного пакета до річниці повномасштабного вторгнення в Україну оголосив про візові та фінансові обмеження проти низки російських фізичних та юридичних осіб.
Аналітика короткоЯку саме допомогу США надали Україні після брутального вторгнення РФ
17:30
Німеччина збільшить кількість танків Leopard 2 для України з 14 до 18
Німеччина надасть Україні додаткові чотири основні бойові танки Leopard 2 A6. 
17:18
Екскомандира "Вагнера", який просив притулок у Норвегії, затримали за п'яну бійку в Осло
Андрєя Медведєва, який представляється дезертиром з російської приватної військової компанії "Вагнер", судитимуть 25 квітня в Норвегії, де він знайшов притулок після того, як став учасником бійки в Осло.
17:17
Франція не підпише комюніке G20, якщо воно рішуче не засудить Росію
Франція відмовляється підписати комюніке зустрічі країн "Групи двадцяти" (G20), поки воно не міститиме такого ж засудження вторгнення Росії в Україну, як і минулого року.
17:14
США запроваджують 200% мита на російський алюміній
Президент США Джо Байден у п’ятницю підписав указ про запровадження мит у розмірі 200% на імпорт алюмінію з Росії, яка є другим у світі виробником цього металу.
16:53
Прем’єр Британії хвилиною мовчання вшанував жертв війни і висловив солідарність з українцями
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак вшанував жертв війни в Україні і висловив солідарність з українцями.
16:53
Сунак хоче, щоб союзники надіслали Україні зброю дальнього радіуса дії
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак хоче, щоб союзники приєдналися до Лондона у постачанні Україні зброї, здатної знищити російські сили за лінією фронту.
16:46
Прем'єр Польщі: ми стали на 365 днів ближчі до остаточної перемоги
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький висловив переконання, що Україна за підтримки союзників переможе Росію і в недалекому майбутньому стане частиною ЄС і НАТО.
16:36
Прем'єрка Естонії: ми прагнемо допомогти Україні перемогти у цій війні
Прем’єрка Кая Каллас у річницю повномасштабного вторгнення Росії заявила, що Естонія прагне допомогти Україні перемогти у війні.
16:30
Польща наполягає на розширенні десятого пакета санкцій ЄС, включення в нього нових пропагандистів
Польща не задоволена з десятого пакета санкцій ЄС, наполягає на його розширенні і включенні до нього нової російської продукції та чергових російських пропагандистів.
16:27
Польща запропонувала прийняти на лікування і реабілітацію 2500 українських військових
Польща запропонувала, щоб 2500 українських військових, які постраждали у війні проти Росії, пройшли лікування на її території.
16:10
Моравецький: 60 танків PT-91 днями прибудуть до України
Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна найближчим часом передасть Україні решту обіцяних танків Leopard, крім того днями в Україну прибудуть 60 танків PT-91  Twardy.
16:10
Ердоган у річницю вторгнення повторив Зеленському готовність зробити внесок у мир
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським про готовність зробити будь-який внесок в наближення миру на основі припинення вогню і переговорів.
15:54
Канада виділяє понад $32 млн на розмінування і протидію хімічним, біологічним загрозам в Україні
Канада виділить понад $32 млн на підтримку подальшого зміцнення безпеки та стабілізації в Україні, оголосив її уряд.
15:49
Прем'єр Швеції підтвердив поставку Україні танків Leopard та двох систем ППО
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон підтвердив у п’ятницю, що його країна надішле Україні танки Leopard 2 і дві різні системи протиповітряної оборони.
15:35
Польща готова навчати українських пілотів на F-16, але є умова
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна готова до навчання українських пілотів на винищувачах F-16.
15:29
Глава МЗС Литви: світ має перестати сумніватись у перемозі України
Глава МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс у річницю повномасштабного вторгнення РФ закликав світ перестати сумніватись у тому, що Україна виграє війну з Росією.
15:13
Мая Санду: українці борються і за свободу Молдови
Президентка Мая Санду заявила, що Молдова вшановує жертовність і мужність українців, які борються свободу і їхньої країни. 
15:11
Швеція може передати Україні десять танків  Leopard 2 – Spiegel
Швеція долучається до європейської підтримки України танками Leopard 2 - уряд у Стокгольмі хоче надати загалом десять танків типу 2А6 і 2А5 Leopard для запланованого оснащення двох українських танкових батальйонів, про що наприкінці січня оголосила Німеччина.
15:04
МЗС РФ: атака на Придністров’я буде нападом на Російську Федерацію
МЗС Росії пригрозило "адекватною" відповіддю, поширюючи неправдиві звинувачення на адресу України нібито про підготовку провокацій у невизнаному Придністров’ї.
14:59
фотоУ Ризі проходить мітинг солідарності з Україною, під посольством РФ - підбитий російський танк
У центрі Риги активісти організували акцію солідарності з Україною до річниці початку повномасштабної війни, а біля посольства Росії з'явився воєнний експонат - підбитий російський танк.
14:45
Повірений у справах України різко розкритикував владу Грузії за слова про "перевагу РФ"
Тимчасовий повірений у справах України в Грузії, в.о. посла Андрій Касьянов виступив із різкою критикою влади Грузії та членів партії "Грузинська мрія".
14:44
фотоДо посольства Росії в Белграді принесли "торт смерті"
Проукраїнський активіст у Сербії приніс "торт смерті" до посольства Росії у Белграді і попросив видати Владіміра Путіна.
14:35
Держсекретар США: Путін почав цю війну, і Путін може припинити її
Державний секретар США Ентоні Блінкен нагадав, що президент Росії Владімір Путін за своїм вибором почав війну проти України, тож сам може і припинити її. 
14:27
Король Британії: на тлі людської трагедії українці продемонстрували неабияку мужність
У посланні з нагоди першої річниці російського вторгнення король Британії Чарльз ІІІ відзначив "справді надзвичайну мужність" українського народу.
14:19
Байден: Росія ніколи не переможе в Україні, ніколи
Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що Росія ніколи не переможе в Україні.
14:12
Міноборони Молдови спростувало фейк РФ про "провокації" України у Придністров’ї
Міноборони Молдови спростувало заяву російського військового відомства про нібито підготовку Україною провокації в Придністров'ї.
13:57
Ле Пен хоче, щоб Франція скликала конференцію "для швидкого досягнення миру" в Україні
Лідерка правопопулістського "Національного об’єднання" Марін Ле Пен закликала Францію організувати конференцію задля "мирного і швидкого виходу з конфлікту" в Україні. 
13:43
Штайнмаєр про "мирний план" Пекіна: конструктивність Китаю сумнівна
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у п’ятницю поставив під сумнів готовність Китаю стати посередником у конфлікті між Україною та Росією після того, як Пекін закликав до термінових мирних переговорів для припинення війни.
13:34
ОновленоПольща передала Україні перші танки Leopard
На засіданні Ради національної безпеки Дуда сказав, що прем'єр-міністр Матеуш Моравецький прибув до Києва у зв'язку з цією подією.
13:01
Генсек НАТО про "мирний план" Пекіна: немає великої довіри до Китаю
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг стримано відреагував на пропозицію Китаю про те, яким чином завершити війну в Україні.
12:36
США запровадили нові персональні та економічні санкції проти Росії
Сполучені Штати оголосили про запровадження нових санкцій проти Росії у річницю військового вторгнення в Україну.
12:25
доповненоМЗС Фінляндії до річниці великої війни підняло українські прапори поруч з національним
Міністерство закордонних справ Фінляндії підняло українські прапори поруч з національним прапором на флагштоках перед своєю будівлею. 
12:22
США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на $2 млрд
Сполучені Штати надають додаткові безпілотні літальні апарати, обладнання для боротьби з БПЛА та засобами радіоелектронної боротьби.
12:05
Польща у п'ятницю відправить Україні перші танки Leopard - ЗМІ
Напередодні Моравецький заявив, що його країна буде першою або однією з перших, хто передасть Україні танки Leopard.
12:01
фотоПеред посольством Росії у Берліні виставили підбитий російський танк
Один з російських танків, знищених в Україні, виставили як експонат перед посольством Росії у Берліні.
11:58
Канцлер Німеччини: Путін зазнав поразки, він повинен припинити війну
Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв підтримувати Україну, скільки буде необхідно, і закликав президента РФ Владіміра Путіна припинити війну.
11:39
Лідер правлячої партії Грузії побажав Україні перемоги та згадав країну-агресора
Лідер правлячої партії Грузії Іраклій Кобахідзе у річницю великої війни де-факто побажав Україні перемоги та прямо згадав країну-агресора. 
11:18
фотоБундестаг підняв прапор України у річницю нападу Росії
На додаток до прапорів на східній та західній сторонах будівлі Рейхстагу, державний прапор України також майорить на південно-західній вежі будівлі Рейхстагу.
11:11
Данія у майбутньому може розглянути надання Україні винищувачів разом із союзниками
Данія у майбутньому може розглянути надання Україні винищувачів, але разом із союзниками та в довгостроковій перспективі.
11:09
НАТО продовжить підтримку України і тиск на Росію - заява до річниці вторгнення
У заяві наголошується, що Росія несе повну відповідальність за цю війну, яка є кричущим порушенням міжнародного права та Статуту ООН.
10:51
Президентка Європарламенту закликала створити спецтрибунал щодо злочинів РФ
Президентка Європарламенту Роберта Метсола у річницю великої війни повторила заклик створити спецтрибунал для притягнення Росії до відповідальності, та наголошує, що після 2022 року повернення до звичної співпраці з РФ неприпустиме.
10:41
фотоПрем'єр Польщі приїхав до Києва у річницю російського вторгнення
Моравецький прибув вранці поклав вінок до Стіни пам'яті загиблих у центрі столиці.
10:24
Орбан заявив про необхідність додаткових переговорів щодо заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО
Прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив у п'ятницю, що перед ратифікацією Угорщиною членства Фінляндії та Швеції в НАТО необхідно провести додаткові переговори між парламентськими фракціями.
10:15
"Вільна й незалежна Україна - це вільна Європа": президент Євроради до річниці великої війни
Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно – усвідомлюючи, що це війна і за свободу Європи. 
09:54
Орбан: Росія не може перемогти, але ядерну державу не можна заганяти в кут
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у річницю російського вторгнення закликав до переговорів і заявив, що Москва не може перемогти.
09:49
Британія оголосила нові санкції проти Росії: експортні обмеження та посадовці "Росатому"
Британія оголосила новий пакет санкцій проти Росії, який має закрити можливості для експорту всього, що Кремль використовує для війни, а також проти нових фізичних осіб - у тому числі посадовців "Росатому" та ще двох компаній російського ВПК. 
09:35
Росія веде переговори з Китаєм про постачання дронів-камікадзе - Spiegel
За даними видання, китайська компанія погодилася виготовити, випробувати і передати 100 прототипів дронів ZT-180 міністерству оборони Росії до квітня.
09:18
Винищувачі F-16 не є ключовою необхідністю для України - радник Байдена
Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що винищувачі F-16, які запросила Україна, "не є ключовою необхідністю" для поточних потреб країни, які полягають у контрнаступі проти російських сил.
08:59
Розвідка Британії нагадала, як Кремль за 9 років агресії змінював тактику щодо України
Кремль вирішив піти на повномасштабне вторгнення в Україну після того, як не зумів встановити контроль над нею гібридними методами, а тепер, знову зазнавши невдачі, веде війну на виснаження.
08:56
У Лондоні частину вулиці неподалік посольства Росії перейменують на честь Києва
Новою адресою стане ділянка вулиці Bayswater Road, що тягнеться від Palace Court до Ossington Street, і пролягає неподалік від посольства РФ.
08:46
відеоПрезидентка Єврокомісії: Рік героїчного українського опору, попереду нас чекає майбутнє єдності
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у річницю російського вторгнення заявила, що ЄС і Україну чекає майбутнє єдності.
08:30
Польща висилає військового аташе Білорусі у відповідь на вигнання кількох співробітників консульства
Польща висилає військового аташе Білорусі у відповідь на рішення Мінська вислати з Білорусі представника польської прикордонної служби та двох співробітників консульства у Гродно.
08:21
Австралія та Нова Зеландія оголосили про нові санкції проти РФ у річницю вторгнення
Уряд Австралії оголосив про нові санкції проти Росії в річницю військового вторгнення в Україну та новий пакет військової допомоги.
07:47
фотоКНДР провела випробування чотирьох крилатих ракет для демонстрації ядерної контратаки
07:18
ЄС не узгодив нові санкції проти РФ через Польщу, яка вимагає їх посилення
Дипломати заявили, що було досягнуто згоди майже щодо всього пакету, але Польща заперечує проти запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку, які, на її думку, є недостатньо жорсткими.
07:06
США у п'ятницю оголосять новий пакет допомоги Україні на $2 млрд - ЗМІ
Адміністрація президента США Джо Байдена оголосить у п'ятницю про виділення ще 2 мільярдів доларів в рамках Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI).