26 травня 2023

Статті
Міністерство правди Орбана. Як працює антиукраїнська та антизахідна пропаганда в Угорщині
Імперія пропаганди Орбана затято бореться з надуманими ворогами та героїчно долає неіснуючі проблеми – свідомо вигадуючи їх саме для такої боротьби.
Розворот Тбілісі: як Грузія втрачала прозахідний курс і чи став цей процес незворотним
Як відбувався розворот зовнішнього курсу Грузії? Чи став він незворотним? Чи грузинське суспільство ще здатне запобігти йому?
Чи зможе Байден уникнути дефолту США: деталі "боргових" переговорів влади з республіканцями
В Конгресу залишаються лічені дні, щоби підняти боргову стелю до "дати X," коли Сполучені Штати не зможуть виплачувати свої зобов’язання.
Новини
22:36
відеоГолова МЗС Угорщини підтримав Вучича на провладному мітингу й поговорив сербською
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у п’ятницю виступив у Белграді на мітингу на підтримку сербського президента Александра Вучича.
22:15
Вучич відмовився розпустити уряд під тиском протестів, але піде з посади голови своєї партії
Президент Сербії Александар Вучич на мітингу на підтримку чинної влади оголосив, що піде з посади лідера Сербської прогресивної партії, але розпускати уряд – як того вимагають протестувальники кілька тижнів поспіль – не буде.
21:59
Вірменія не підтвердила підписання мирної угоди з Азербайджаном на саміті в Кишиневі
Обговорення навколо мирної угоди між Вірменією та Азербайджаном продовжиться під час і після запланованої на 1 червня в Кишиневі зустрічі на полях Європейського політичного співтовариства, а її підписання не включене до порядку денного зустрічі.
21:46
Сенатор США в Києві закликав якнайшвидше передати Україні ATACMS і касетні боєприпаси
Американський сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем, перебуваючи з візитом у Києві, підтримав якнайшвидше надання Україні далекобійних ракет ATACMS і касетних боєприпасів, заявивши, що це дозволить наблизити кінець війни.
21:23
ЄС засудив сутички на півночі Косова після виборів, які не визнала сербська більшість
Європейський Союз закликав сторони останніх заворушень на півночі частково визнаного Косова утриматись від сутичок і застосування сили на тлі зростання напруженості після повторних виборів у кількох муніципалітетах.
21:08
На Кіпрі заборонять "лікування" гомосексуальності
Парламент Кіпру в четвер ухвалив законопроєкт, який криміналізує так звану конверсійну терапію – тобто примусові заходи зі зміни сексуальної орієнтації для ЛГБТ-людей.
ДайджестF-16 з Нідерландів, пропозиція Україні від НАТО, Європарламент "карає" Угорщину: новини дня
20:59
Парламент Молдови продовжив надзвичайний стан через війну в Україні
Парламент на засіданні 26 травня схвалив пропозицію уряду продовжити на два місяці надзвичайний стан, запроваджений торік у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну. 
20:48
Німеччина перекине свій ЗРК Patriot зі Словаччини в Литву для охорони саміту НАТО
Німеччина розформує багатонаціональну групу з протиповітряної та протиракетної оборони у Словаччині й перемістить сили, які обслуговують комплекс Patriot, до Литви для охорони неба під час саміту НАТО у Вільнюсі.
20:45
Шольц відповів на сподівання України просунутись до членства у НАТО в Вільнюсі
Канцлер Німеччини Олаф Шольц за півтора місяці до саміту НАТО у Вільнюсі заявив, що лідери держав Альянсу обговорять на зустрічі насамперед конкретну підтримку України під час війни. 
20:31
Шольц: Наша підтримка України непохитна, Росія має вивести війська
Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час візиту до Таллінна запевнив, що підтримка України з боку Заходу не зменшиться, а Росії настав час вивести війська та усвідомити, що розв’язана нею війна є безглуздою.
20:22
ЄС засудив переміщення ядерної зброї РФ у Білорусь: суперечить Будапештському меморандуму
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив угоду між Росією та Білоруссю про переміщення російських ядерних боєголовок на білоруську територію.
20:16
Парламент Польщі остаточно схвалив комісію з питань впливу РФ, рішення за президентом
Сейм Польщі у п’ятницю проголосував проти рішення Сенату, яке скасовувало створення комісії з питань вивчення російського впливу.
19:59
Виправлено 21:13Експосол США в Росії закликає вчити українську
Колишній посол Сполучених Штатів у Москві Майкл Макфол вважає, що у США потрібно збільшити українські студії з огляду на те, що Україна в майбутньому стане членом ЄС і НАТО, а її традиційно розглядали в тіні Росії.
19:58
відеоУ Белграді зібрався великий провладний мітинг: учасників звозили з усієї країни автобусами
Десятки тисяч людей зібралися в п'ятницю в столиці Сербії на великий мітинг на підтримку президента Александара Вучича, який зіткнувся з безпрецедентними протестами після масових розстрілів у Белграді.
19:41
Топ-генерал Чехії закликає готуватись до "поганого сценарію" контрнаступу України
Голова Генерального штабу Чехії генерал Карел Ржехка вважає, що майбутній контрнаступ України проти РФ не обов’язково переломить ситуацію на полі бою, та закликає готуватись до затяжної війни.
19:35
фотоПоліція Берліна почала розслідування щодо співзасновника Pink Floyd через нацистський образ
Поліція Берліна заявила в п'ятницю, що розпочала розслідування проти співзасновника гурту Pink Floyd Роджера Вотерса за підозрою в підбурюванні через вбрання, яке він одягнув під час свого виступу в німецькій столиці минулого тижня.
19:22
Нідерланди "всерйоз розглядають" можливість надання F-16 Україні – прем'єр
Прем’єр-міністр Марк Рютте в п’ятницю заявив, що його держава поки не ухвалила рішення про надання Україні винищувачів F-16, але "серйозно розглядає" такий варіант.
19:07
У Бельгії 18 студентів покарали за смерть хлопця під час обряду посвячення
Апеляційний суд Антверпена засудив 18 студентів Левенського університету до громадських робіт і штрафів у зв’язку зі смертю 20-річного Санди Діа, який помер під час принизливого обряду посвячення.
19:04
У Раді пропонують офіційно використовувати в Україні історичну назву Грузії Сакартвело
У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про використання в Україні історичної назви Грузії Сакартвело.
18:47
Франція: удар РФ по лікарні в Дніпрі – воєнний злочин
Міністерство закордонних справ Франції засудило останні атаки ракет і безпілотників Росії проти цивільної інфраструктури в Україні.
18:38
Путін заявив, що особисто запропонував відновити авіасполучення з Грузією
Президент Росії Владімір Путін прокоментував відновлення прямих авіарейсів з Грузією, що раніше викликало несприйняття та критику Заходу на адресу Тбілісі.
18:35
фотоВ Естонії завершились навчання НАТО за участі 14 тисяч військових
В Естонії у п’ятницю завершились вісімнадцяті за ліком військові навчання Північноатлантичного Альянсу Spring Storm.
18:22
Джонсон поговорив із Трампом про війну в Україні
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який перебуває з візитом у Сполучених Штатах, зустрівся з експрезидентом Дональдом Трампом і поговорив із ним про війну в Україні.
18:13
США засудили дії косовської влади після заворушень із сербами на півночі Косова
Посол США в Косові Джеффрі Говеньєр відреагував на ситуацію на півночі Косова, де сталися сутички між поліцією і косовськими сербами, які намагалися перешкодити вступу на посаду мерів сербських муніципалітетів.
18:05
Посли ЄС схвалили санкції за дестабілізацію Молдови – ЗМІ
Постійні представники держав-членів Європейського Союзу схвалили санкції проти молдовських фізичних осіб, причетних до дестабілізації Молдови та підриву територіальної цілісності України.
17:54
Польща готується заборонити транзит для фур із російськими й білоруськими номерами
Міністерство внутрішніх справ Польщі підготувало постанову про заборону руху ваговозів через прикордонні переходи з Білоруссю для транспортних засобів з Білорусі та Росії.
17:47
71% німців підтримують санкції проти Росії
Більшість німців продовжують підтримувати санкції Заходу проти Москви, запроваджені через агресивну війну Росії проти України. 
17:41
Польща анонсувала санкції проти Мінська через вирок одному з лідерів Спілки поляків Білорусі
Польща в понеділок оголосить санкції проти "кількох сотень" білоруських посадовців у зв’язку з вироком одному з лідерів Спілки поляків Білорусі Анджею Почобуту.
17:29
WSJ: Туреччина досі не дала Швеції перелік для екстрадиції, чого вимагає для схвалення вступу в НАТО
Швеція не може виконати вимогу Туреччини щодо екстрадиції людей, яких Анкара вважає терористами, для схвалення вступу в Північноатлантичний Альянс, бо досі не отримала перелік цих людей від турецької сторони.
17:21
Росія планує заборонити транзит польських фур
Кабінет міністрів Росії заявив, що опрацьовує питання про заборону проїзду польських фур через територію РФ.
17:10
Десантіс: Трамп перебільшує про завершення війни в Україні "за 24 години", але це правильний інстинкт
Губернатор Флориди Рон Десантіс, який вважається головним конкурентом Дональда Трампа за участь у президентських виборах від Республіканської партії, підтримує його прагнення якнайшвидше завершити війну в Україні.
16:58
Парламент Молдови зняв імунітет з керівниці ключової проросійської партії "Шор"
Парламент Молдови 26 травня позбавив депутатку проросійської партії "Шор" та її віцеголову Марину Таубер депутатської недоторканності, щоб передати її справу до суду.
16:53
Німеччина про російську ядерну зброю в Білорусі: "Спроба залякування"
Німеччина в п’ятницю розкритикувала рішення Білорусі прийняти в себе російську ядерну зброю, назвавши це спробою "ядерного залякування" з боку Росії.
16:44
Франциск знову прокоментував війну в Україні: повернення територій – "політична проблема"
Папа Римський Франциск, говорячи про війну в Україні, заявив, що повернення Росією окупованих українських територій є "політичною проблемою", а для досягнення миру сторони повинні "говорити одне з одним".
16:33
Швеція все ще сподівається вступити в НАТО до липня – глава МЗС
Швеція все ще сподівається стати членом НАТО до липневого саміту Альянсу у Вільнюсі.
16:30
В МЗС Росії – істерика через заяви США, що Україна може бити по своїй території в Криму
Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю викликало "старших дипломатів" посольства США через заяви радника американського президента з нацбезпеки Джейка Саллівана про те, що Крим – це територія України.
16:20
Європарламент: Угорщина непридатна для головування в ЄС
Численні порушення Угорщиною законодавства ЄС роблять її непридатною для головування в ЄС на ротаційній основі у 2024 році.
16:15
Китайський посол пропонував Європі визнати окупацію РФ території України в обмін на перемир’я – WSJ
Китайський посол Лі Хуей у межах свого турне Європою для сприяння "врегулюванню" війни Росії проти України пропонував закликати до негайного припинення вогню, при цьому визнаючи окупацію РФ українських територій.
15:47
фото, відеоПрезидент Сербії привів армію в стан найвищої боєготовності через напругу в Косові
Президент Сербії Александр Вучич підписав наказ про приведення підрозділів сербських збройних сил до бойової готовності найвищого рівня.
15:30
У Німеччині судитимуть популярну співачку за нацистське вітання
Відома в Німеччині співачка Мелані Мюллер постане перед судом після того, як з’ясувалося, що під час одного з концертів вона демонструвала глядачам нацистське вітання.
15:19
фотоВибух і масштабна пожежа на острові у Німеччині: пошкоджені декілька будинків та авто
У Німеччині на острові Рюген у Балтійському морі у одному з будинків для відпочинку стався вибух, у результаті якого виникла масштабна пожежа: відразу декілька будинків та авто отримали пошкодження. 
Аналітика короткоЯк знищувався курс Грузії на членство в ЄС та НАТО
14:50
Азербайджан та Вірменія можуть підписати мирну угоду наступного тижня – посол
Азербайджан та Вірменія можуть укласти мирну угоду щодо врегулювання конфлікту навколо Нагірного Карабаху наступного тижня під час саміту Європейського політичного співтовариства.
14:50
У Польщі мер міста напідпитку спричинив ДТП і втік з місця аварії
У Польщі мер міста Нове Място в Мазовецькому воєводстві в нетверезому стані спричинив ДТП і зник з місця аварії.
14:36
Єврокомісія в кінці червня прозвітує про статус вступу України, Молдови та Грузії – ЗМІ
Європейська комісія наприкінці червня представить "усний звіт" про те, як Україна, Молдова та Грузія просуваються на шляху до вступу в ЄС.
14:24
фотоКосатки серйозно пошкодили вітрильну яхту під час нападу біля берегів Іспанії
Косатки серйозно пошкодили вітрильник біля узбережжя південної Іспанії, через що місцевій морській рятувальній службі довелося проводити рятувальну операцію.
14:11
Нідерланди можуть відправити F-16 в Україну після навчання пілотів – Bloomberg
Нідерланди можуть відправити винищувачі F-16 Україні після того, як пілоти пройдуть навчання.
13:51
Варшава відреагувала на фейк Кремля про "участь" польських військових у війні в Україні
У Польщі заявили, що влада РФ продовжує створювати фейки про нібито залучення чи плани залучення польських військових до війни в Україні.
13:50
У НАТО думають запропонувати Україні поглиблене партнерство без конкретики щодо вступу – ЗМІ
Країни-члени НАТО схиляються до того, щоби запропонувати Україні розширений формат партнерства і таким чином продемонструвати політичну підтримку, але й не давати конкретної "дорожньої мапи" щодо вступу.
13:34
У Молдові фермери анонсували протести: один з приводів - агропродукція з України
У Молдові фермери оголосили про наміри проводити протести у режимі "нон-стоп" із 7 до 30 червня у Кишиневі.
13:12
У Зеленського розповіли, яким бачать ідеальний формат гарантій безпеки для України
На цей час в Офісі президента України вважають найкращим варіантом гарантій безпеки поєднання ідеї "Київського безпекового компакту" та гарантій на зразок тих, які має Ізраїль.
12:53
У Зеленського розповіли, яким бачать саміт щодо "формули миру"
Україна зацікавлена у якнайшвидшому проведенні Саміту миру – на підтримку впровадження запропонованої Києвом "формули миру", та хотіла би бачити на ньому лідерів країн "Глобального півдня". 
12:46
Президентка Грузії розкритикувала уряд за зближення з Росією
Президент Грузії Саломе Зурабішвілі різко розкритикувала уряд країни, зокрема, за зближення з Росією.
12:25
У Німеччині невідомий проник в урядовий кортеж і накинувся на Шольца
В Німеччині невідомий чоловік на своєму автомобілі приєднався до урядового кортежу, в якому пересувався канцлер Олаф Шольц.
12:20
Ядерні погрози РФ вочевидь впливають на позицію США щодо України в НАТО – експосол 
Сполучені Штати навряд чи наважаться на сильні рішення щодо майбутнього України в НАТО на саміті у Вільнюсі, вважає колишній посол США в Україні, директор Центру Євразії в Atlantic Council Джон Гербст. 
Аналітика короткоЯк США дискутують про боргову стелю і які наслідки це може мати
11:54
У справі про штурм Капітолію в США суд виніс найсуворіший вирок: 18 років для обвинуваченого
У США засновник і лідер ультраправої організації Oath Keepers Стюарт Родс отримав 18 років в'язниці у справі про штурм Капітолію 6 січня 2021 року.
11:39
Лідер "Грузинської мрії" розкритикував громадян, які хотіли прапор ЄС на парламенті у день незалежності 
Лідер правлячої партії Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе розкритикував європейські та українські прапори у соцмережах громадян Грузії після того, як владі почали дорікати за відсутність прапора ЄС на будівлі парламенту у день незалежності.
11:29
В Німеччині держслужбовець витратив понад 300 тисяч євро з бюджету на обіди в ресторанах
У Німеччині голова Товариства прикладних досліджень імені Фраунгофера Раймунд Нойгебауер, який був довіреною особою колишньої канцлерки Ангели Меркель, пішов з посади через звинувачення в нецільовій розтраті бюджетних грошей.
11:00
Головний конкурент Трампа за добу зібрав $8,2 млн на передвиборчу кампанію
Губернатор Флориди Рон Рон Десантіс, який вважається головним конкурентом-республіканцем експрезидента Дональда Трампа на виборах у США, зібрав $8,2 млн на передвиборчу кампанію за добу після її оголошення.
10:56
Шольц думає ще раз поговорити з Путіним "у належний час"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що планує одного дня знову поговорити з президентом Росії Владіміром Путіним, не даючи часових перспектив, коли це може статися. 
10:30
Франція може допомогти Україні з підготовкою пілотів - глава МЗС
Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна заявила, що Париж міг би допомогти з підготовкою українських пілотів.
10:23
Канада анонсувала нову допомогу для України: зброя та навчання
Уряд Канади оголосив про надання додаткової військової допомоги для України, серед якої – додаткові боєприпаси та розширення навчальної програми для українських військових.
10:19
Україна має всі можливості для звільнення всіх територій, включно з Кримом – Держдеп
У Державному департаменті США наголосили, що Україна має право, а також усі можливості для звільнення усіх захоплених Росією територій, включно із Кримом.
10:05
США чітко дали зрозуміти Україні, що не хочуть сприяти ударам по території РФ - Білий дім
Адміністрація президента США Джо Байдена в розмовах з української стороною підтвердила, що не підтримує атаки на територію Росії.
10:00
Підтримка Макрона після рекордно низьких показників почала зростати
Соцопитування засвідчили зростання підтримки президента Франції Еммануеля Макрона після того, як раніше вона досягла мінімуму за час його перебування на посаді на тлі невдоволення пенсійною реформою. 
09:40
Розміщення ядерної зброї у Білорусі є прикладом безвідповідальної поведінки РФ – Держдеп
У Державному департаменті США назвали розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї РФ прикладом безвідповідальної поведінки Москви.
09:40
Депутатка Північної Македонії на 9 років помилилася у тому, хто є спікером Ради, і "забула" про Зеленського
Депутатка Північної Македонії не знала імені спікера Верховної Ради України, з яким зустрілася у Швеції, та вважала, що це досі Олександр Турчинов і спікер досі тимчасово виконує обов’язки глави держави. 
09:26
Розвідка Британії повідомила про роль "глави Криму" у створенні парамілітарних угруповань в РФ
Розвідка Великої Британії відзначила зростання кількості парамілітарних угрупувань в РФ, які не входять до лав збройних сил країни.
09:02
Іспанія передасть Україні нову партію танків Leopard 2 та БМП
Іспанія оголосила про наміри передати Україні ще чотири танки Leopard 2, а також партію бойових машин піхоти M-113 TOA.
08:57
Японія анонсувала нові санкції проти РФ та засудила наміри розмістити ядерну зброю у Білорусі
Японія запровадить додаткові санкції проти Росії у зв’язку з її війною проти України, що передбачають замороження активів близько сотні фізичних і юридичних осіб та експортні обмеження.
08:28
Іран ймовірно постачає РФ частину допомоги, включно з "Шахедами", через Каспійське море – CNN
Каспійське море ймовірно є одним з основних шляхів постачання з Ірану до Росії ударних безпілотників іранського виробництва та іншої підтримки, яку Тегеран надає Кремлю у зв’язку з війною проти України та західними санкціями. 
07:50
Байден оголосив свого кандидата на нового очільника Генштабу США
Президент США Джо Байден офіційно назвав кандидата, якого номінуватиме як нового главу Об'єднаного комітету начальників штабів замість генерала Марка Міллі.