8 січня 2024

Статті
Чи дозволять Орбану "захопити" владу в ЄС? Пояснюємо наслідки відставки Шарля Мішеля
У липні, коли Мішель піде з посади, головуючою країною буде Угорщина. "Призначення" Орбана не потребуватиме навіть згоди інших держав.
"Уявіть: Трамп стає президентом і виходить з НАТО. Це змінює все у Європі". Розмова з Глібовицьким
Євген Глібовицький: "Більшість країн Європейського Союзу перебувають у стані, який можна назвати отруєнням безпекою".
Новини
23:00
відеоМакрон перед Олімпіадою закликав французів займатись спортом щодня
Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок, 8 січня, закликав французів почати щодня займатися фізичними вправами на тлі підготовки Парижа до прийняття Олімпійських та Паралімпійських ігор цього літа.
22:48
Кулеба про можливе головування Орбана в Єврораді: Переживемо
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що теоретичне призначення Віктора Орбана тимчасовим президентом Європейської ради, як і угорське головування в Раді ЄС у другому півріччі 2024 року не вплинуть негативно на Україну.
22:30
"Грузинська мрія" дала Іванішвілі право обирати прем’єр-міністра
Керівна партія влади Грузії "Грузинська мрія" офіційно закріпила статус почесного голови політсили у своєму статуті, який відійшов її засновнику, мільярдеру Бідзіні Іванішвілі.
22:18
ОБСЄ про рішення Білорусі не пускати спостерігачів на "вибори": Глибокий жаль
Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) висловила "глибокий жаль" через рішення білоруського режиму не допускати її спостерігачів на так звані парламентські вибори у лютому цього року.
22:01
Нового прем’єра Франції назвуть у вівторок, ЗМІ дізнались фаворита
Єлисейський палац планує вранці у вівторок, 9 січня, оголосити ім’я нового прем’єр-міністра Франції після відставки Елізабет Борн.
21:39
Україна підпише Любляно-Гаазьку конвенцію про співпрацю в розслідуванні міжнародних злочинів
Президент Володимир Зеленський уповноважив заступницю міністра юстиції Ірину Мудру на підписання Любляно-Гаазької Конвенції про міжнародне співробітництво в розслідуванні та притягненні до відповідальності за міжнародні злочини.
21:19
Зеленський схвалив склад делегації для переговорів про безпекові "гарантії"
Президент Володимир Зеленський у понеділок, 8 січня, підписав розпорядження про делегацію України для участі в переговорах щодо напрацювання "гарантій безпеки".
ДайджестВідставка уряду Франції, США домовилися про бюджет, ЄС просить розблокувати кордон: новини дня
21:03
ЗМІ: Уряд Фінляндії шукає шляхи, як тримати кордон із РФ закритим надалі
Уряд Фінляндії працює над правовою основою, яка дозволить йому продовжити рішення про закриття пунктів пропуску на кордоні з Росією після 15 січня, коли спливає термін дії відповідного тимчасового заходу.
20:58
Уряд Швеції презентував нову стратегію протидії тероризму та екстремізму
Уряд Швеції презентував оновлену стратегію протидії тероризму та екстремізму, яку останній раз перед цим змінювали у 2015 році.
20:44
Мер хорватського Дубровника каже про погрози після запрошення сербського співака
Міський голова Дубровника Мато Франкович заявив, що отримав погрози після того, як у місті в новорічну ніч виступив сербський співак Здравко Чолич.
20:32
Шольц закликав Ізраїль більше дбати про цивільних та нагадав ХАМАС, як швидко зупинити війну
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Ізраїль дбати про захист цивільних у секторі Гази, та одночасно закликав ХАМАС зробити кроки зі свого боку для припинення бойових дій.
20:21
Найвищий суд Франції у січні оголосить висновок щодо суперечливого закону про міграцію
Конституційна рада Франції, яка відіграє роль найвищого суду країни, 25 січня планує оголосити рішення щодо конституційності закону, який передбачає суттєво жорсткішу міграційну політику Парижа.
20:03
В Орбана прокоментували його можливе головування в Єврораді через відставку Мішеля
Речник угорського уряду Золтан Ковач закликав до "стратегічного спокою" на тлі оголошення голови Європейської ради Шарля Мішеля про відставку та його можливої заміни на прем'єра Угорщини Віктора Орбана.
19:50
фотоУ Британії з 2022 року підготували 33 тисячі українських військових
У межах операції Interflex на чолі з Великою Британією на її території пройшли підготовку вже 33 тисячі українських військовослужбовців.
19:49
фотоНа сході Румунії перекривають дороги через снігопади
Через прихід у Румунію зимової погоди в кількох районах на сході країни обмежують рух на дорогах; температура повітря місцями може опуститися до -20℃.
19:42
ЄС просить ІТ-гігантів просувати новини незалежних білоруських ЗМІ
Європейська комісія закликала Google та інші великі технологічні компанії допомогти опозиційним білоруським ЗМІ, просуваючи їхні матеріали активніше за провладні, бо останнім пошукові алгоритми надають перевагу.
19:28
Двом фінським строковикам загрожують серйозні звинувачення за фото з військової бази
Південно-західне відділення поліції Фінляндії веде розслідування за фактом поширення двома строковиками фотографій з місця дислокації підрозділу, за що їм може загрожувати ув’язнення.
19:17
Прем'єрка Франції йде у відставку
Прем'єр-міністерка Франції Елізабет Борн у понеділок, 8 січня, подала до Єлисейського палацу заяву про відставку.
19:13
Суд у Польщі дозволив арештувати екскерівників МВС, засуджених за перевищення повноважень
Виконавчий суд Польщі в понеділок, 8 січня, видав ордери на арешт політиків колишньої партії влади "Право і справедливість" Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка, засуджених за оборудки під час роботи у Міністерстві внутрішніх справ.
18:57
Шольц закликав інші країни ЄС збільшити військову допомогу Україні у 2024 році
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав інші країни Європейського Союзу надати цього року більшу військову підтримку Україні, яка бореться з повномасштабною російською агресією.
18:44
ЗМІ: ЄС не стурбований участю голови Євроради у виборах до Європарламенту
Рішення президента Європейської ради Шарля Мішеля балотуватися на виборах до Європейського парламенту в червні не викликає занепокоєння у країн-членів ЄС на тлі спекуляцій, що його місце може посісти угорський прем’єр Віктор Орбан.
18:37
Україна і ще три держави звернулися в ІСАО щодо збитого Іраном літака МАУ
Україна, Швеція, Британія і Канада звернулися до Міжнародній організації цивільної авіації (ІCАО) зі спором проти Ірану у зв’язку зі збиттям над Тегераном у січні 2020 року рейсу "Міжнародних авіаліній України". 
18:29
Ультраправий переможець виборів у Нідерландах відмовився від ідеї заборони мечетей і Корану
Переможець виборів у Нідерландах, ультраправий Герт Вілдерс зробив у понеділок ключову поступку потенційним партнерам по коаліції, оголосивши, що відкликає законопроєкт, який він запропонував у 2018 році, що пропонує заборону мечетей і Корану.
18:25
Єврокомісарка: ЄС щороку потребує мільйона мігрантів
Європейська комісарка з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила, що ЄС щороку потребує мільйона мігрантів, аби компенсувати демографічний дефіцит.
18:23
Кулеба запевняє, що союзники не підштовхують Україну до замороження війни
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба каже, що у жодному форматі спілкування із західними союзниками Україну не підштовхують до початку переговорів з Росією і замороження війни. 
18:12
Ексміністр оборони Британії закликав до швидшого планування допомоги Україні
Колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес попередив свого наступника Гранта Шаппса, що Велика Британія ризикує відстати у військовій підтримці України, позаяк британський уряд досі не оголосив бюджет допомоги Києву на 2024-25 роки.
18:02
Кулеба розповів, чого чекати, якщо у США так і не домовляться про допомогу для України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевнив, що Україна продовжить чинити опір, навіть якщо у Конгресі США так і не домовляться про додаткове фінансування підтримки, та закликав не допустити зволікання з цим рішенням аж до погіршення ситуації на фронті через затримку.
17:58
У Словенії з затопленої печери звільнили п'ятьох людей, які провели там три дні
П'ятьох людей, які застрягли в словенській печері Крижна Яма з суботи через сильні дощі, успішно евакуювали рятувальники в понеділок вдень близько 15:00.
17:55
Німецька "подруга Путіна" офіційно оголосила про заснування своєї партії
Колишня членкиня Лівої партії Німеччини Сара Вагенкнехт, відома проросійською риторикою, в понеділок, 8 січня, разом із соратниками оголосила про створення власного політичного проєкту – "Альянсу Сари Вагенкнехт".
17:41
Французькі ЗМІ спекулюють, що прем’єрку Франції скоро можуть відправити у відставку
На тлі падіння рейтингу уряду Франції через непопулярні реформи французькі ЗМІ обговорюють можливість відставки прем’єр-міністерки Елізабет Борн уже в понеділок, 8 січня.
17:40
У Німеччині торік кількість клопотань про притулок зросла більше ніж на 50%
Кількість заявок на отримання притулку в Німеччині різко зросла у 2023 році.
17:24
Байден не планує звільняти Остіна через приховування госпіталізації
Президент США Джо Байден не розглядає можливість звільнення міністра оборони Ллойда Остіна після того, як він кілька днів приховував свою госпіталізацію.
17:15
На найбільшому родовищі газу в Європі тимчасово відновили видобуток через холоди
У Нідерландах вирішили відновити видобуток газу на найбільшому в Європі родовищі у Гронінгені, законсервованому минулого року, у зв’язку з різким похолоданням.
17:06
фотоУ Німеччині по всій країні пройшли масові протести фермерів
У багатьох містах Німеччини, включно зі столицею, пройшли акції протесту фермерів, які вимагають від уряду зберегти субсидії, які наразі діють для них.
Аналітика короткоЗ якими проблемами стикається Україна на шляху до ЄС і як їх вирішити
16:57
Єврокомісія звернулась до уряду Польщі щодо блокади кордону з Україною: Дуже стурбована
Європейська комісарка з питань транспорту Адіна Велян написала лист міністру інфраструктури Польщі Даріушу Климчаку, в якому висловила стурбованість подальшим блокуванням перевізниками пунктів перетину кордону з Україною.
16:52
Винищувачі США пролетять над Боснією на знак підтримки на тлі закликів сербів до відокремлення
Два американські винищувачі пролетять у понеділок над Боснією на знак підтримки цілісності балканської країни перед лицем все більш сепаратистської політики проросійського лідера боснійських сербів Мілорада Додіка.
16:45
Швеція вже оголосила про відправлення військ до Латвії, хоча ще не є членом НАТО
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у понеділок, 8 січня, оголосив про наміри дислокувати в Латвії контингент шведських військових у межах зусиль НАТО зі зміцнення східного флангу – попри те, що Стокгольм ще не є повноцінним членом Альянсу.
16:19
фотоУ Польщі неподалік від кордону з Україною сталась ДТП автобуса з вантажівкою, є постраждалі
У Підкарпатському воєводстві Польщі неподалік від Перемишля сталося зіткнення вантажівки і пасажирського автобуса, четверо людей госпіталізовані.
16:17
У Фінляндії потепління після морозів спричинило пошкодження труб по всій країні
Через потепління після тривалого періоду морозів у понеділок, 8 січня, по всій Фінляндії сталися пошкодження труб.
15:53
ЗМІ: Польща перешкоджала розслідуванню диверсій на "Північних потоках"
Польські посадовці нібито гальмували розслідування актів саботажу на газопроводах "Північного потоку" восени 2022 року.
15:48
В аеропорту Кишинева скасували низку рейсів через снігопад
Через складні погодні умови більшість рейсів з аеропорту Кишинева на другу половину дня скасували.
15:27
Білорусь не запрошуватиме спостерігачів ОБСЄ на парламентські й місцеві "вибори" 
Білорусь не буде запрошувати на майбутні парламентські й місцеві "вибори" спостерігачів від ОБСЄ.
15:14
У Словенії почали порятунок людей, що від суботи застрягли у затопленій печері
Водолази увійшли в затоплену 8,2-кілометрову словенську печеру в понеділок, щоб спробувати евакуювати п'ятьох людей, які опинилися в пастці глибоко всередині з суботи.
15:03
відеоВ Італії спалахнув скандал після меморіальної ходи з фашистськими вітаннями
У Римі спалахнув скандал через масове використання під час ходи в пам’ять про вбитих наприкінці 70-х років неофашистів римського салюту – фашистського вітання.
14:55
У Словаччині оголосили дату президентських виборів
Спікер парламенту Словаччини Петер Пеллегріні оголосив, що перший тур президентських виборів у країні відбудеться 23 березня.
14:33
У Бундестазі на тлі намірів продати винищувачі Саудівській Аравії закликали дати Україні Taurus
Голова комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн обережно відреагувала на можливе погодження поставок винищувачів Eurofighter до Саудівської Аравії.
14:32
Президентка Молдови відреагувала на нову повітряну атаку РФ проти України
Президентка Молдови Мая Санду прокоментувала нову масовану повітряну атаку Росії проти України вночі та вранці 8 січня.
14:02
В Єврокомісії прокоментували ймовірне використання РФ ракет КНДР проти України
У Єврокомісії прокоментували повідомлення про ймовірне використання Росією балістичних ракет, отриманих з Північної Кореї, в нещодавніх атаках проти України.
13:59
На вокзалі у Чехії молодик облив себе легкозаймистою рідиною і підпалив
У понеділок вранці на головному залізничному вокзалі чеського Оломоуца молодий чоловік вилив на себе легкозаймисту рідину на платформі між вагонами і підпалив.
13:26
У Словаччині поліція відкрила справу через портрет Че Гевари у кабінеті віцеспікера
У Словаччині поліція розпочала кримінальне провадження через портрет революціонера Ернесто Че Гевари, який віцеспікер парламенту від партії Smer Любош Блаха повісив у своєму кабінеті.
13:26
У Німеччині після сутички з поліцією помер мігрант
Під час поліцейської операції в центрі прийому шукачів притулку в Мюльгаймі на заході Німеччини помер 26-річний чоловік з Гвінеї.
13:17
Єврокомісар Польщі пригрозив блокуванням продовження режиму торгових преференцій ЄС для України
Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський застеріг перед новою кризою, яку може спровокувати надмірний агроімпорт з України в ЄС.
13:13
У Литві міністерка назвала "жахливою помилкою" можливе закриття російських шкіл
Міністерка економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте розкритикувала обговорювану можливість закриття російських шкіл в країні.
12:56
В Австрії звільнили підозрюваного в тероризмі чеченця
Чеченець, який був одним із трьох заарештованих перед Різдвом у віденському центрі для біженців Оттакрінг у зв'язку з підозрою у планах нападу на собор Святого Стефана та Кельнський собор, з минулої п'ятниці знову на свободі.
12:55
У Швеції заявили, що всі громадяни мають бути готовими до війни
Головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден та міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін заявили, що усі громадяни країни мають бути готовими до війни.
12:48
В уряді Кіпру пройшли перестановки
Президент Кіпру Нікос Христодулідіс у понеділок звільнив міністрів охорони здоров'я, юстиції, оборони та сільського господарства під час очікуваної кадрової перестановки
12:42
Президент Болгарії оскаржив зміни до конституції, що послаблюють його вплив
Президент Румен Радев звернувся до Конституційного суду через ухвалені у грудні парламентом зміни до конституції.
12:20
У Польщі під час аварії військової вантажівки поранені 8 солдатів
Вісім солдатів отримали поранення в результаті аварії за участю військової вантажівки поблизу польського міста Гайнівка.
ВідеоОрбан хоче очолити ЄС. Пояснюємо, чому його точно "обламають"
12:14
Перед пунктом пропуску "Медика-Шегині" залишається черга з вантажівок попри розблокування
Перед пунктом пропуску "Медика – Шегині" на кордоні з Україною залишаються черги з вантажівок попри припинення блокади польськими фермерами увечері 6 січня.
12:02
Розвідка Британії: РФ заявила про відновлення "СМЕРШ"
Британська розвідка звернула увагу на заяви російських політиків наприкінці 2023 року про відновлення радянського контррозвідувального підрозділу "СМЕРШ".
11:54
ЗМІ: Іспанія підтвердила визнання паспортів Косова
Іспанія підтвердила визнання паспортів Косова після набуття чинності 1 січня безвізового режиму в’їзду для косовських громадян у всі країни Шенгенської зони.
11:32
ФотоУ ДТП в Анкарі потрапили 26 автомобілів, є постраждалі
Три людини постраждали внаслідок ланцюгової аварії за участю 26 автомобілів в столиці Туреччини Анкарі.
11:24
Німецькі залізничники планують нові страйки
Профспілка машиністів німецької залізниці GDL оголосила про подальші страйки, оскільки переговори з державним залізничним оператором Deutsche Bahn зайшли в глухий кут.
10:59
Байден закликав ухвалити допомогу Києву після угоди щодо запобігання шатдауну
Президент США Джо Байден закликав республіканців у Конгресі схвалити додаткове фінансування, зокрема понад 60 мільярдів доларів для України, після укладення угоди щодо фінансування уряду в 2024 році.
10:38
Австрія видала ордер на арешт підозрюваного в підготовці нападу на Кельнський собор
Чоловік, якого затримали у зв'язку з загрозою тероризму у Кельнському соборі, не вийде на свободу через європейський ордер на арешт від Австрії.
10:34
Бербок: "Хезболлі" та хуситам слід припинити гру з вогнем на Близькому Сході
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що підтримуваний Іраном ліванський радикальний рух "Хезболла" та хусити повинні припинити небезпечну "гру з вогнем" на Близькому Сході.
10:21
ВиправленоУ Сенаті США анонсували оприлюднення тексту угоди про кордон
У США головний переговірник від республіканців, сенатор Джеймс Ленкфорд, заявив, що текст угоди щодо питань кордону та імміграції, яка може розблокувати десятки мільярдів доларів допомоги для України, можуть оприлюднити цього тижня.
10:07
ФотоДесятки фермерів прибули до Берліна на акцію протесту
Десятки німецьких фермерів прибули до Берліна напередодні демонстрацій проти планів уряду скоротити субсидії.
09:49
Німеччина не заперечуватиме проти постачання винищувачів Eurofighter Саудівській Аравії
Німеччина готова дозволити подальші поставки винищувачів Eurofighter до Саудівської Аравії.
09:42
Глава МЗС Швеції: Підтримка Києва – головне зовнішньополітичне завдання на найближчі роки
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом запевнив, що військова та політична підтримка України з боку Стокгольма залишатиметься.
09:34
Болгарія, Румунія і Туреччина закликали інші країни приєднатися до розмінування Чорного моря
Болгарія, Румунія і Туреччина запросили інші країни приєднатися до ініціативи з очищення Чорного моря від мін і забезпечення безпеки морських шляхів.
09:16
ВідеоУ Сербії арештували й побили опозиціонера після вшанування пам'яті косовських албанців
Лідера опозиційної сербської Республіканської партії Ніколу Сандуловича арештували й побили співробітники спецслужб після того, як він вшанував пам'ять косовських албанців, які воювали проти сербів.
09:10
Боррель заявив, що "Хезболла" не прагне війни з Ізраїлем
Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що ліванське бойове угруповання "Хезболла" не прагне війни з Ізраїлем.
08:40
Мішель: Є багато інструментів, щоб уникнути Орбана на чолі Євроради
Президент Європейської ради Шарль Мішель прокоментував ситуацію з обранням свого наступника влітку, коли він балотуватиметься на виборах до Європейського парламенту.
08:34
Пентагон прокоментував стан здоров'я свого очільника
Міністерство оборони США заявило, що його очільник Ллойд Остін залишається госпіталізованим у Національному військово-медичному центрі імені Волтера Ріда.
08:17
ЗМІ: Єврокомісар з питань юстиції хоче очолити Раду Європи
Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс сподівається стати наступним генеральним секретарем Ради Європи.
08:01
Опитування: Більшість німців хотіли б змінити Шольца на Пісторіуса
Майже дві третини німців (64,3%) хотіли б, щоб канцлер Олаф Шольц залишив посаду, а його місце зайняв нинішній міністр оборони Борис Пісторіус.
07:44
Блінкен: Війна Ізраїлю з ХАМАС може дати метастази
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що війна між Ізраїлем і ХАМАС, яка зараз зосереджена в Газі, "може легко дати метастази" за межами палестинської території, оскільки "глибока напруженість" в регіоні підвищує перспективу ширшого конфлікту.
07:25
Bloomberg: Байдену не повідомили про госпіталізацію глави Пентагону через низку помилок
Президент США Джо Байден чотири дні нічого не знав про госпіталізацію глави Пентагону Ллойда Остіна через низку помилок.
07:02
У Конгресі США досягли угоди щодо витрат для запобігання шатдауну
Лідери Палати представників і Сенату в неділю оголосили про укладення угоди щодо фінансування уряду в 2024 році, що стало першим кроком до запобігання шатдауну.