12 січня 2023

Статті
Реванш у Чехії: чому вибори наступника Земана несуть загрозу для України
За кілька днів до першого туру президентських виборів у Чехії ситуація різко змінилася. Шанс на перемогу отримав найнебезпечніший для України кандидат.
Так – реформам, ні – поступкам щодо НАТО: як велика війна змінила настрої українців
Що українці думають про рух України до ЄС та НАТО під час війни? Кому із закордонних лідерів в Україні довіряють найбільше?
Колонки
Чому Росія досі заробляє на продажу енергоресурсів та як це змінити
Через санкції доходи Росії від експорту викопного палива у грудні впали до найнижчого рівня з початку повномасштабного вторгнення. 
Новини
23:51
Італія планує організувати конференцію з відновлення України в березні
Міністр з питань підприємства й національного виробництва Італії Адольфо Урсо під час візиту до Києва в четвер анонсував підготовку конференції з питань відновлення України, заплановану на березень 2023 року.
23:33
фотоВ Іспанію прибули 225 українців для військової підготовки, їх зустріла міністерка оборони
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес у четвер увечері зустріла групу з 225 громадян України, які прибули для проходження військової підготовки для подальшої участі у війні з Росією.
23:08
Зміна командування війною в Україні свідчить про проблеми РФ – Пентагон
У міністерстві оборони США вважають, що зміна Росією командування "об’єднаним угрупованням військ", які воюють в Україні, свідчить про "системні виклики", перед якими постала Москва.
22:49
Пентагон підтримує рішення союзників США надати Україні західні танки
Міністерство оборони США підтримує заяви американських союзників про наміри передати Україні танки західного зразка й очікує, що відповідні обговорення будуть тривати далі.
22:26
Україна анонсувала голосування в ООН за спецтрибунал щодо агресії Росії
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова анонсувала винесення на голосування в Генеральній Асамблеї ООН резолюції про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії.
22:10
У Франції після перевірок на Лазуровому березі посилили контроль за санкціями проти РФ
Управління по боротьбі з шахрайством міністерства економіки Франції в четвер повідомило про проведену ще минулого року операцію щодо дотримання санкцій ЄС проти Росії агентствами з продажу нерухомості на Лазуровому березі.
21:41
відеоТуреччина викликала посла Швеції через акцію курдів з "повішеним Ердоганом"
Міністерство закордонних справ Туреччини в четвер викликало посла Швеції Стаффана Геррстрьома у зв’язку з акцією курдської організації, де було "повішене" опудало, яке символізувало турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.
21:20
Президентка Європарламенту представила антикорупційний план на тлі "Катаргейту"
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола в четвер презентувала керівникам політичних груп парламентського органу свій антикорупційний план на тлі скандалу з підкупом європарламентарів з боку Катару й Марокко.
ДайджестБерлін не виключає надання танків, секретні папери Байдена, ЄСПЛ і судді Януковича: новини дня
20:37
У США призначили спецпрокурора у справі про поводження Байдена із секретними документами
Генеральний прокурор США Меррік Гарленд у четвер оголосив про призначення спеціального прокурора для розслідування поводження президента Джо Байдена із секретними документами.
20:34
Спікер Палати представників закликав до розслідування через таємні документи, знайдені у Байдена
Новий спікер Палати представників від республіканців Кевін МакКарті заявив, що Конгрес має почати розслідування щодо поводження президента Джо Байдена із таємними документами та порівняв ситуацію з документами, знайденими у віллі Дональда Трампа. 
20:20
Лавров їде в Білорусь говорити про протидію Заходу
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров 19 січня приїде в Мінськ для участі в щорічному спільному засіданні колегій зовнішньополітичних відомств Білорусі та РФ.
20:03
Фігурант "Катаргейту" вийшов зі складу делегації Європарламенту до Катару
Бельгійський депутат Європейського парламенту від соціалістів Марк Тарабелла, який фігурує в корупційному скандалі "Катаргейт", у четвер пішов з посад члена й заступника голови делегації Європарламенту в Катарі та інших країнах Аравійського півострова (DARP).
19:53
Посли G7 передали Офісу президента рекомендації щодо судової реформи
Посли та представники посольств країн "Групи семи" і представництва ЄС мали зустріч із заступником керівника Офісу президента Андрієм Смирновим щодо судової реформи та передали ОП рекомендації.
19:49
Керівник спецслужби Литви: росіян і білорусів треба однаково вважати потенційною загрозою
Керівник Департаменту державної безпеки Литви Дарюс Яунішкіс вважає, що громадян Росії та Білорусі з погляду можливої загрози литовській національній безпеці потрібно оцінювати однаково.
Аналітика короткоЧому кандидат з антиукраїнськими гаслами може стати президентом Чехії
19:36
У Польщі внесли в "чорний список" росіянина, підозрюваного у шпигунстві
Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі внесло до санкційного списку 53-річного громадянина Росії Ігоря П., якого підозрюють у шпигунстві, та чотири пов’язані з ним компанії, а також заморозила активи підсанкційних осіб.
19:29
Мер угорської столиці після відвідин Бучі пояснив, чому Україна має перемогти у війні
Мер Будапешта Гергей Корачонь після візиту в Україну з трьома європейськими колегами записав відеозвернення, в якому аргументує, чому важливо, щоб Україна перемогла у війні.
19:14
Зеленський поговорив з прем’єром Люксембургу про війну та "формулу миру"
Президент Володимир Зеленський у четвер провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Люксембургу Ксав’є Бетелем.
19:03
Перша леді Франції підтримує повернення шкільної форми, що запропонувала партія Ле Пен
Перша леді Франції Бріджит Макрон заявила, що підтримує повернення обов’язкової шкільної форми – цю ініціативу в Сенаті на обговорення винесла ультраправа фракція "Національне об’єднання" на чолі з Марін Ле Пен.
Аналітика короткоЯк війна вплинула на ставлення українців до євроінтеграції та членства в НАТО
ВідеоУкраїна зробила неможливе - виступ спікер Сейму Латвії українською мовою
18:45
У Польщі анонсували прибуття ЗРК Patriot від Німеччини наступного тижня – ЗМІ
Німеччина готує відправлення до Польщі першого зенітного ракетного комплексу американського виробництва Patriot, про що було анонсовано після падіння ракети в польському селі Пшеводув у листопаді 2022 року.
18:43
У домівці президента Байдена знайшли документи з грифом "таємно"
У домівці президента США Джо Байдена виявили партію документів з грифом "таємно" з часів, коли він був віцепрезидентом.
18:01
Ердоган поговорить з Путіним і Зеленським про гуманітарний коридор
Головний омбудсмен Туреччини Шереф Малкоч у четвер анонсував телефонну розмову турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана з українським і російським візаві Володимиром Зеленським і Владіміром Путіним.
17:56
Суд у Франції дав відкладений термін мисливцю, який застрелив людину, "переплутавши з кабаном"
Суд у Франції покарав відкладеним дворічним терміном позбавлення волі та довічною забороною полювати мисливця, який два роки тому помилково застрелив людину, вважаючи, що стріляє у вепра.
17:52
МВС Британії: у санкційному списку 10 російських олігархів, які мали "золоті візи"
Міністр заявила, що "меншість" з понад 6000 осіб, які скористалися візовим маршрутом рівня 1 (інвестори), потенційно піддаються високому ризику отримання багатства через корупцію.
17:49
ЄС створить запас ліків, аби зменшити залежність від Китаю
На тлі скорочення запасів важливих лікарських засобів через сплеск захворюваності, а також скорочення імпорту з Китаю Європейський Союз розробляє заходи з гарантування запасу медикаментів.
17:34
Єврокомісія підтримує зусилля Естонії з конфіскації активів РФ на користь України
У Європейській комісії висловили підтримку намірам Естонії підготувати законодавчу базу для конфіскації активів осіб, які перебувають під санкціями Європейського Союзу, на користь повоєнної відбудови Україні.
17:14
Очільниця Міноборони Німеччини вперше допустила надання Україні танків Leopard 2
Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у четвер уперше допустила постачання Україні німецьких танків Leopard 2 для захисту від повномасштабного вторгнення Росії.
17:14
Іспанія зняла звинувачення в заколоті з колишнього лідера Каталонії
Однак суддя залишив чинними звинувачення в розкраданні і непокорі, йдеться в повідомленні суду.
16:51
Суд ЄС: туристи мають право на відшкодування за подорожі, перервані через COVID
Рішення суддів означає, що інші туристи можуть вимагати повернення коштів, якщо їхні поїздки були перервані, а послуги не надані через заходи боротьби з пандемією.
16:38
Кількість заявок на візи до Естонії різко скоротилася на тлі війни РФ проти України
В Естонії у 2022 році суттєво скоротилася кількість заявок на отримання віз, що пов’язують передусім з обмеженнями на в’їзд громадян Росії внаслідок повномасштабного нападу РФ на Україну - левова частка надходила саме від росіян.
16:24
74% європейців підтримують допомогу України з боку ЄС - опитування
На запитання, чи схвалюють вони позицію блоку щодо підтримки України, 74 відсотки відповіли "так", а третина сказали, що вони "рішуче" схвалюють.
16:08
В канцелярії президента Польщі та МЗС відбулися перестановки
Заступник міністра закордонних справ Польщі Марчин Пшидач перейде до канцелярії президента, а його попередник на цій посаді Якуб Кумох повернеться на дипломатичну службу. 
16:02
В ЄС привітали обрання 8 членів Вищої ради правосуддя, очікують на демонстрацію доброчесності
Формування Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів згадані як ключова умова, пов’язана з наданням Україні статусу кандидата на вступ до ЄС і можливим відкриттям перемовин про вступ.
15:38
Німеччина прийняла 11 українських дітей-сиріт, які потребують паліативної допомоги
Посол розповіла, що дітей доставили до польського кордону потягом, відвезли машинами швидкої допомоги до аеропорту, а звідти забрали літаком до Німеччини.
15:33
Албанія відкриє посольство в Україні 
Албанія готується відкрити посольство в Україні, вперше за час дипломатичних відносин країн. 
15:09
На півночі Швеції знайшли родовище рідкісних металів, можливо найбільше у Європі
На півночі Швеції у районі міста Кіруна виявили велике родовище рідкісних металів, яке скоріш за все є найбільшим з відомих у Європі.
15:09
МЗС заперечує, що Україна просила не карати Білорусь в останніх пакетах санкцій ЄС
У Міністерстві закордонних справ заявили, що повідомлення ЗМІ про нібито прохання України не включати Білорусь в останні пакети санкцій ЄС не відповідає дійсності.
14:42
Підтримка виходу з ЄС значно знизилась у всьому блоці після Brexit - опитування
14:19
Віцеканцлер Німеччини: Берлін має дозволити поставку Україні Leopard іншими країнами
Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек висловився за те, щоб не допустити зриву поставки Україні польських бойових танків Leopard через заперечення Німеччини. 
14:02
Зеленський обговорив з президентом Кіпру посилення санкцій проти РФ
13:56
Єврокомісія прокоментувала повідомлення ЗМІ про нібито прохання Києва не карати Білорусь санкціями ЄС
У Європейській комісії прокоментували повідомлення про те, що нібито ЄС вирішив не карати Білорусь нарівні з Росією в останніх пакетах санкцій через прохання України.
13:29
Єврокомісія намагається заспокоїти Румунії та Польщу, де фермери незадоволені зерном з України
ЄС започаткував ініціативу "смуг солідарності" наприкінці травня 2022 року, щоб допомогти Україні експортувати сільськогосподарські товари всіма можливими маршрутами.
13:26
Росія звинуватила Вірменію у зриві мирних переговорів з Азербайджаном
Росія звинуватила свого союзника Вірменію в зриві мирних переговорів з Азербайджаном.
ВідеоЧому Грузія відмовила Україні у передачі "Буків" та які наслідки це мало
12:58
Молдова відкриє можливість імпорту неросійського газу для українських замовників
Уряд Молдови схвалив рішення, за яким для українських замовників послуг відкривається можливість транспортування газу неросійського походження Трансбалканським коридором з LNG-терміналів у Греції та Туреччині або газу азербайджанського видобутку.
12:56
Сербія заявила, що Угорщина голосуватиме проти членства Косова в ЄС та Раді Європи
Угорщина голосуватиме проти прийняття Косова до низки європейських та міжнародних організацій, таких як Рада Європи та ЄС.
12:49
Ексглава Генштабу Британії: Лондон має надати Україні до 50 танків, щоб з них була користь
Колишній голова Генштабу Великої Британії, генерал Річард Даннатт вважає, що Британії потрібно було б відправити "до 50" танків Challenger, щоб "реально змінити ситуацію" в Україні.
12:34
Угорщина вважає рішення ЄС припинити фінансування університетів неприйнятним
Уряд Угорщини заявив у четвер, що нещодавнє рішення Єврокомісії виключи деякі угорські університети з програми фінансування  ЄС "Еразмус" є неприйнятним і пообіцяв провести переговори з Брюсселем для вирішення цього питання.
12:19
ЄСПЛ визнав необґрунтованим звільнення двох суддів КСУ часів Януковича
Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі "Овчаренко і Колос проти України", яка розглядалася за зверненням колишніх суддів Конституційного суду Україні часів президента Віктора Януковича.
12:08
Україна просила не карати Білорусь нарівні з РФ в останніх пакетах санкцій ЄС – ЗМІ
Однією з причин, чому ЄС не карав Білорусь нарівні з РФ в останніх пакетах санкцій, є прохання самої України.
11:59
Стало відомо, коли відбудеться другий саміт Європейської політичної спільноти
Другий саміт Європейської політичної спільноти відбудеться 1 червня в Кишиневі. 
Аналітика короткоЯк позбавити військову машину Путіна фінансування від продажу енергоресурсів
11:43
У Латвії назвали умову, за якої можливе мовлення каналу "Дождь" в країні
Для того, щоб російський незалежний телеканал "Дождь" міг повернутися до Латвії, йому треба отримати ліцензію на ретрансляцію.
11:31
Саміт миру може пройти в Нью-Йорку у річницю повномасштабного вторгнення РФ - посол
Посол України в Анкарі Василь Боднар повідомив, що саміт миру, проведення якого раніше анонсував офіційний Київ, може відбутися 24 лютого в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.
11:15
Ексглава МЗС Естонії пропонує вислати посла РФ і відкликати з Москви свого
Колишній посол Естонії в Москві, ексміністр закордонних справ, а нині депутатка Європейського парламенту Марина Кальюранд вважає, що скоротити кількість співробітників дипмісії РФ у Таллінні слід було б уже давно.
11:02
РФ ввела санкції проти 36 членів уряду, силовиків і журналістів Британії
РФ внесла у "чорний список" 36 представників кабінету міністрів, силових відомств і журналістського корпусу Великої Британії.
10:55
Поліція Латвії заявила про відсутність небезпеки в речовині, яку надіслали в посольство РФ
Згідно з висновками експертів поліції Латвії, речовина, яку відправили невідомі в посольство Росії в Ризі, не становила небезпеки.
10:46
МЗС: Кремль не полишає спроб вбити клин у міжнародну підтримку України
У МЗС України відреагували на тезу речника Кремля Дмитрія Пєскова, нібито на Заході росте роздратування корупцією в Україні після неефективного використання наданої їй іноземної фінансової допомоги.
10:27
Дніпропетровщина отримала з Чехії три потужні генератори
Вони живитимуть насоси водоканалів у разі відсутності електрики.
10:27
Мер Варшави після відвідин Києва: Росія здійснює геноцид в Україні
Те, що Росія робить в Україні, є геноцидом, заявив після візиту до Києва мер Варшави Рафал Тшасковський.
10:23
Румунія знову просить Україну визнати, що молдовської мови не існує
Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску у розмові з українським колегою Дмитром Кулебою знову нагадав про необхідність визнати, що молдавської мови не існує.
09:40
Італія може замінити США у захисті повітряного простору Словаччини
Італія може замінити США в гарантуванні захисту повітряного простору Словаччини після того, як Сполучені Штати вирішили забрати батарею своєї системи ППО Patriot зі Словаччини.
09:34
Брюссель хоче ухвалити 10-й пакет санкцій до лютого, Угорщина може знову стати гальмом - ЗМІ
У Брюсселі прискорили роботу над десятим пакетом санкцій проти Росії - країни-члени хочуть ухвалити новий пакет до саміту Україна-ЄС у Києві, запланованого на початок лютого.
09:15
Греція просить ЄС заборонити імпорт риби з Туреччини
Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас направив листа верховному дипломату ЄС Жозепу Боррелю з проханням вжити заходів проти незаконного рибальства Туреччини в грецьких водах.
09:11
Соратники Шольца наполягають на потребі дипломатії для закінчення війни РФ проти України
Фракція Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) у Бундестазі виступає за дипломатичні ініціативи щодо припинення агресивної війни Росії проти України.
08:51
Прем’єр Норвегії підтримав ідею глибшої оборонної інтеграції зі Швецією і Фінляндією
Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре готовий розглянути можливість більшої інтеграції оборони  Швеції, Фінляндії та Норвегії після вступу двох країн НАТО.
08:39
Британська розвідка розповіла про роль російських десантників у боях на підступах до Кремінної
За даними британської розвідки, в останні дві доби точаться запеклі бої біля Соледару та Кремінної, де РФ посилила свою оборону повітряно-десантними військами.
08:20
В РФ відреагували на рішення Естонії скоротити штат російського посольства в Таллінні
Міністерство закордонних справ Росії відреагувало на вимогу Естонії скоротити кількість дипломатів і технічних працівників російського посольства в Таллінні, зрівнявши їх із кількістю чинних співробітників естонської дипломатичної місії в Москві.
08:17
Плани Британії надати танки Україні не змінили позицію Німеччини - речник
Плани Лондона поставити в Україну танки британського виробництва Challenger 2 не змінилили позицію німецького уряду, який досі відкидав заклики до Берліна передати Києву німецькі танки Leopard 2.
07:56
Глава МЗС Литви закликав надати Україні ракети ATACMS
Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав надати Україні ракети ATACMS і танки Leopard.
07:43
У Нідерландах тимчасово скасують обмеження на поїздки для шукачів притулку
Міра, згідно з якою шукачі притулку з дозволом на проживання не мають права привозити членів своєї сім'ї до Нідерландів, поки вони не отримають житло в Нідерландах, буде тимчасово скасована.
07:24
В Євросолідарності обурені тим, що Порошенка "виключили" зі складу делегації України у ПАРЄ
У фракції "Європейської солідарності" стверджують, що п’ятого президента Петра Порошенка вирішили не включати до складу української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи  попри попереднє рішення комітету.